Κοινωνία
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 17:00

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης 14χρονος Αφγανός

Εντολή για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης κακοποίησης 14χρονου Αφγανού στην πλατεία Αττικής δόθηκε από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ.

Εντολή για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης κακοποίησης 14χρονου Αφγανού στην πλατεία Αττικής δόθηκε από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ.

Το παιδί έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν -σύμφωνα με καταγγελίες των Γιατρών του Κόσμου- έξι άνδρες ντυμένοι με μαύρα ρούχα, το χτύπησαν και του χάραξαν το πρόσωπο με ένα σπασμένο μπουκάλι μπίρας.

Ρωτούσαν επίσης επίμονα το αγόρι από που είναι και αν έχει δικαιολογητικά για την παραμονή του στην Ελλάδα.

Ο 14χρονος, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα, αλλά το περιστατικό δεν καταγράφηκε. Αυτή την ώρα φιλοξενείται σε ξενώνα, ενώ ενημερώθηκε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και κινήθηκαν οι δικαστικές διαδικασίες.

Η αστυνομία διαψεύδει πάντως δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ανήλικος είχε τεθεί υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν προσπάθησε να ταξιδεύσει στην Ελβετία για να συναντηθεί με τη μητέρα του.

«Από τα στοιχεία και τις καταγραφές του αστυνομικού τμήματος Αερολιμένα Αθηνών, δεν προκύπτει κράτηση του συγκεκριμένου αλλοδαπού, όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι χαρακιές των νεοναζί δε θα επιτρέψουμε να "σημαδέψουν" και το πρόσωπο της Ελλάδας», παρατηρεί η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και συμπληρώνει πως είναι χρέος για την ελληνική πολιτεία «να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες και να υποστηριχτεί σε όλα τα επίπεδα το θύμα».

Όπως αναφέρει, «νεοναζί επιτέθηκαν και χαράκωσαν στο πρόσωπο ένα 15χρονο παιδί που το μόνο "λάθος" του ήταν ότι γεννήθηκε στο Αφγανιστάν. Τα τραύματα στην ψυχή και στο σώμα του παιδιού ανεξίτηλα».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποθράσυνση της ακροδεξιάς λόγω της ασυλίας των ρατσιστικών συμμοριών

«Η χτεσινή στυγερή επίθεση σε βάρος 15χρονου Αφγανού, του οποίου το πρόσωπο χαράκωσαν "μαυροντυμένοι" νεοναζί, είναι ενδεικτική της αποθράσυνσης της ακροδεξιάς» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «η αποθράσυνση αυτή είναι αποτέλεσμα της ασυλίας που απολαμβάνουν οι ρατσιστικές συμμορίες από μια κυβέρνηση που δεν ανέχεται ούτε καν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας».

Βάλλοντας κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως «η μακαριότητα του κ. Δένδια μπροστά στη διάβρωση τμημάτων της Αστυνομίας από τη Χρυσή Αυγή, η διαρκής ατιμωρησία των ναζί τραμπούκων, η έλλειψη προστασίας των θυμάτων της νεοφασιστικής βίας και η συνεχής στοχοποίηση των μεταναστών από την κυβέρνηση, στρώνουν το χαλί στις συμμορίες του ρατσιστικού μίσους».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως «η ανοχή απέναντι στη βία εναντίον των μεταναστών και η δημαγωγική καλλιέργεια του ρατσισμού, όσο δεν συναντούν τη σθεναρή αντίσταση της κοινωνίας, τόσο θα γενικεύονται, σε βάρος ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας».