Κόσμος
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 07:10

Το αεροδρόμιο της Βαγδάτης κατέλαβαν οι Αμερικανοί

Τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης έχουν πλέον οι Αμερικανοί, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων.

Το αεροδρόμιο κατελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα στρατεύματα του πεζικού, ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Scott Rutter, διοικητής του 2ου τάγματος.

Οι αμερικανικές ανακοινώσεις μιλούν για τουλάχιστον 320 Ιρακινούς στρατιώτες που βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια της μάχης, η οποία συνεχίζεται σήμερα το πρωΐ.

Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν αρνείται οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, αλλά και μάχη στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ιράκ, λέγοντας ότι, οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται 100 μίλια από τη Βαγδάτη.

Ο ανταποκριτής του BBC, Paul Wood, ο οποίος βρίσκεται στη Βαγδάτη, μετέδωσε ότι η «μητέρα των μαχών έχει ήδη αρχίσει».

Οι πρώτες χερσαίες επιχειρήσεις γίνονται μόλις 20 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του κέντρου της Βαγδάτης, όπου ξέσπασαν μάχες το βράδυ της Πέμπτης, μετά από άγριους βομβαρδισμούς.

Το αεροδρόμιο, το οποίο υπερασπιζόταν η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, συσκοτίσθηκε. Αυτό ήταν το πρώτο μπλακ-άουτ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δυτικοί ανταποκριτές, οι οποίοι ακολουθούν τον αμερικανικό στρατό, μετέδωσαν ότι ελαφρά τανκς κινήθηκαν εντός του αεροδρομίου, αργά την Πέμπτη, ενώ συνάντησαν μικρή αντίσταση κατά την επιχείρησή τους.

Ισχυρές εκρήξεις συνέχισαν να συγκλονίζουν την περιοχή του αεροδρομίου και το κέντρο της πόλης, ενώ η μάχη βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη το ξημέρωμα.

Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στη Βαγδάτη, μέτρησε τουλάχιστον 100 εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας από την πλευρά του αεροδρομίου.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ