Κόσμος
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 08:28

«Αποτελεσματικότερες οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, εάν συμμετείχαν Κούρδοι»

Ο ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε, ότι, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ιρακινού καθεστώτος θα ήταν πιο αποτελεσματικές, εάν οι Κούρδοι μαχητές είχαν μεγαλύτερο ρόλο στα πεδία των μαχών.

Ο Μπαρζανί επισήμανε, ότι, «από όσα έχουμε δει και έχουμε ακούσει υπάρχει κάτι αφύσικο ως προς την υλοποίηση των σχεδίων και τις επιχειρήσεις, αφού οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προχωρούν μόνες τους, χωρίς τη συμμετοχή της ιρακινής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες».

«Δεν ξέρω αν έμαθαν από τα λάθη τους, ή εάν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους Ιρακινούς στα πεδία των μαχών, τουλάχιστον ως οδηγούς. Ενας λόγος για την προσωρινή καθήλωσή τους είναι ότι ανέλαβαν μόνοι τους τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Κούρδος ηγέτης.

Ερωτηθείς εάν οι Κούρδοι έχουν πρόθεση να καταλάβουν τη Μοσούλη ή το Κιρκούκ, ο Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε, ότι : «Θέλουμε να επιτεθούμε σε περιοχές με κουρδική πλειοψηφία στη Μοσούλη. Ως προς το Κιρκούκ, το οποίο ιστορικά κατοικείτο κυρίως από Κούρδους, θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα σταδιακά και δεν θέλουμε να εισβάλουμε στην πόλη».

Ο Μπαρζανί, δήλωσε ακόμα, ότι, προτιμά τον σχηματισμό μίας δημοκρατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Ιράκ, με «δίκαιη και αποτελεσματική» συμμετοχή των Κούρδων και κονδύλια τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη στις κουρδικές περιοχές.

«Αυτό είναι το δίκαιο τίμημα που ζητούμε σε αντάλλαγμα για τις θυσίες του λαού μας», πρόσθεσε ο Μπαρζανί.