Με έναν ιδιαίτερο εικαστικό προορισμό στο «περιθώριο των σύγχρονων πόλεων», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières / MSF) παρουσιάζουν την ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας «Urban Survivors», η οποία άνοιξε χθες τις πύλες της, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Καταγράφοντας στον φωτογραφικό φακό τον αγώνα των ανθρώπων να επιβιώσουν στις άθλιες συνθήκες διάφορων υποβαθμισμένων περιοχών του κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάς καλούν να στρέψουμε το βλέμμα σε αυτό το πρόβλημα και να το κατανοήσουμε σε όλες του τις διαστάσεις.
Με έναν ιδιαίτερο εικαστικό προορισμό στο «περιθώριο των σύγχρονων πόλεων», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières / MSF) παρουσιάζουν την ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας «Urban Survivors», η οποία άνοιξε χθες τις πύλες της, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Παρεμβαίνοντας σε περισσότερα από 20 σημεία σε όλο τον κόσμο και περιθάλποντας υποσιτισμένα παιδιά, θύματα σεξουαλικής βίας, ευάλωτους μετανάστες και όσους τους έχουν ανάγκη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζουν από κοντά την αγωνία αυτών των ανθρώπων και επιχειρούν με αυτό το φωτογραφικό εγχείρημα να εγείρουν τον προβληματισμό μας.
Η έκθεση, η οποία έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες, περιλαμβάνει συγκλονιστικά στιγμιότυπα που κατέγραψε ο φακός των διάσημων φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiro: Stanley Greene, Francesco Zizola, Pep Bonet, Alixandra Fazzina και Jon Lowenstein, στις παραγκουπόλεις του Πορτ-ο-Πρενς, της Ντάκα, του Καράτσι, του Ναϊρόμπι και του Γιοχάνεσμπουργκ.
Πλαισιωμένες από σχετική περιγραφική προβολή, οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την καθημερινότητα των «Urban Survivors», των ανθρώπων που επιβιώνουν στις υποβαθμισμένες γειτονιές, τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτές τις αστικές ζώνες.
Ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη
Οι άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο σύγχρονων πόλεων, δίνοντας τον δικό τους αγώνα επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον αδυσώπητης αστικοποίησης, στερούμενοι των βασικών αγαθών αλλά διαθέτοντας πλεόνασμα δύναμης και μια γενναία στάση απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν, «περιγράφουν» τις προσωπικές τους ιστορίες.
«Οι άνθρωποι εδώ αγωνίζονται για τα στοιχειώδη. Κερδίζουν τόσο λίγα, που ακόμη και μια αλλαξιά ρούχα είναι μεγάλος αγώνας. Το να καταφέρουν να βρουν φάρμακα, τρόφιμα, περίθαλψη, όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, είναι ένα καθημερινό πρόβλημα» μαρτυρούν οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, φτάνουν τα 800 εκατομμύρια, αριθμός που μεταφράζεται στο ποσοστό: ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη.
Η σκοτεινή πλευρά των σύγχρονων πόλεων
Σύμφωνα με τον οργανισμό UN HABITAT του ΟΗΕ, «παραγκούπολη» είναι η υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα πέντε βασικά αγαθά: ασφαλή κατοικία, επαρκή ζωτικό χώρο, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλή διαβίωση. Στη Ντάκα, το Καράτσι, το Ναϊρόμπι, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Πορτ-ο-Πρενς, ο συνωστισμός, η ανεπάρκεια των δομών υγείας και οι μεταδοτικές ασθένειες έχουν καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τις περισσότερο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα.
Πληροφορίες
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Χώρος «Περιβάλλον & Πολιτισμός», στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3 / χώρος προσβάσιμος όλο το 24ωρο), Σπάτα – Αττική, τηλ.: 210 3530000. Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου έως 30 Αυγούστου.