Πολιτική
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 14:32

Αλ. Τσίπρας: Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ

Για «επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας» από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μελών του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, χαρακτηρίζοντας «μύθο» τα περί εξόδου από το τούνελ. Άσκησε επίσης κριτική στον ΣΕΒ για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ.

Για «επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας» από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μελών του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, χαρακτηρίζοντας «μύθο» τα περί εξόδου από το τούνελ.

«Ζούμε μια περίοδο μύθων. Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ.Μύθος ότι αρχίζει η ανάπτυξη. Μύθος ότι κάμπτεται η ανεργία. Μύθος ότι υπάρχει αποδοχή των θυσιών από την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε πάντως ότι «οι κοινωνίες που υποφέρουν μπορεί να εξεγείρονται, να σωπαίνουν, να απελπίζονται -αλλά δεν παραμυθιάζονται», καθώς «οι μύθοι δεν δίνουν ούτε δουλειά, ούτε ψωμί, ούτε μόρφωση».

Αν κάποιος χρειάζεται επειγόντως προσαρμογή στη πραγματικότητα, αυτός είναι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «φιλοτεχνούν εικόνες δημοσιονομικής αισιοδοξίας, τη στιγμή που η κοινωνία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα».

Κριτική στον ΣΕΒ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική και στη διοίκηση του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απουσία του Συνδέσμου από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα. Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», επεσήμανε, καλώντας τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τη στάση του.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει «με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

«Τα μνημόνια και οι πολιτικές επιβολής οδηγούν τους εργαζόμενους σε μια σύγχρονη δουλοπαροικία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές έχουν τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και παραγωγικές δυνάμεις.

Ακύρωση του μνημονίου

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στη συνέχεια τις βασικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή εποχή, πρώτος άξονας του οποίου είναι, όπως είπε, «η ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου» και η αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση του τόπου.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο μια Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, αντίστοιχη αυτής του 1953 στο Λονδίνο, που διέγραψε το 60% του γερμανικού χρέους, με μορατόριουμ αποπληρωμής του εναπομείναντος και ρήτρα ανάπτυξης.

Επαναφορά του κατώτατου μισθού

Στο σκέλος των εργασιακών και της φορολογίας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε για ένα σταθερό και δίκαιο πλαίσιο. Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε,  στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011, δηλαδή, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 751 ευρώ μεικτά.

Τόνισε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητά τους, όπως, επίσης, και το θεσμό της μετενέργειας.

«Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε επίσης για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης, αλλά και διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι της «πειρατικής πρωτοβουλίας που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας».

«Σας διαβεβαιώνουμε, όμως, ταυτόχρονα και με την ίδια ένταση, ότι θα δώσουμε τέλος στην ψευδώνυμη επιχειρηματικότητα των αποκρατικοποιήσεων. Που είναι ο πνεύμονας της κρατικοδίαιτης διαπλοκής. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού και του ηλεκτρισμού, είναι ασυμβίβαστα ενδεχόμενα», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση.

Για την επιστράτευση των καθηγητών

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία και στο θέμα των καθηγητών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αναλώνεται στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και «σε μεθοδεύσεις κοινωνικής απομόνωσης όσων αντιδρούν στην πολιτική της».

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν αυξάνει το ωράριο των μόνιμων καθηγητών για να δουλέψουν αυτοί περισσότερο, αλλά για να δουλέψουν αύριο λιγότεροι και προστεθούν στην ανεργία την επόμενη σχολική χρονιά και οι αναπληρωτές καθηγητές.

«Εκτελούν το Μνημόνιο εκτελώντας την κοινωνία. Αλλά μια κυβέρνηση που κυβερνά επιστρατεύοντας, είναι μια κυβέρνηση στο παρά πέντε της δικής της αποστρατείας», σημείωσε.

Δ. Δασκαλόπουλος: Το αίτημα της αλλαγής δεν είναι μονοπώλιο κανενός

Προσφωνώντας νωρίτερα τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, χαρακτήρισε «χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς, όπως είπε, χρειαζόμαστε ανατρεπτικές λύσεις. Τόνισε δε ότι δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα.

Διερωτήθηκε ωστόσο γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη «άχρηστων πρακτικά φορέων», που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν. Επισήμανε ακόμη ότι η αποδοτικότητα που δεν αποτελεί πολιτική και κοινωνική αξία στην παραδοσιακή αντίληψη της Αριστεράς, είναι το κατ΄ εξοχήν ζητούμενο σε μια ανταγωνιστική οικονομία.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα», αλλά είναι, όπως είπε, υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι ακόμη και οι πιο ανθεκτικές παραγωγικές μονάδες γονατίζουν κάτω από το βάρος των φόρων, του κόστους της ενέργειας, της μειωμένης ζήτησης και της ανύπαρκτης ρευστότητας, ενώ ταυτόχρονα το 60% των νέων δεν έχει μοίρα στην αγορά εργασίας.

«Η τρόικα», σημείωσε, «ελέγχεται για λάθη, αστοχίες και αδιέξοδες εμμονές. Αλλά κι εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Περιοριστήκαμε στον ρόλο των απρόθυμων λογιστών ή των πρόθυμων εισαγγελέων των μνημονιακών πολιτικών. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα», συμπλήρωσε.