Πολιτιστικά
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 11:21

Το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο τιμά την Αθήνα

Την πόλη της Αθήνας επέλεξε να προβάλει φέτος το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βόρειας Αμερικής, το οποίο θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Τορόντο.

Την πόλη της Αθήνας επέλεξε να προβάλει φέτος το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βόρειας Αμερικής, το οποίο θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Τορόντο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ TIFF (Toronto International Film Festival), Κάμερον Μπέιλι, και ο προγραμματιστής του διεθνούς κομματιού, Δημήτρης Εϊπίδης, στο Τορόντο, ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο της ενότητας «Πόλη προς Πόλη» (City to City) θα είναι τιμώμενη η ελληνική πρωτεύουσα.

Το ελληνικό σινεμά ξαναβρήκε το δρόμο της επιστροφής στο προσκήνιο

«Θέλουμε να προβάλουμε στο κοινό μας τις νέες γενιές των κινηματογραφιστών, που δεν φοβούνται να ξαναγράψουν τους κανόνες του κινηματογράφου. Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ποιά πόλη θα μπορούσε να συνδυάζει τα σύγχρονα και τα αρχαία στοιχεία, η τέλεια επιλογή για φέτος ήταν η Αθήνα»,  σημείωσε ο Κάμερον Μπέιλι.

«Μετά από μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης το ελληνικό σινεμά ξαναβρήκε το δρόμο της επιστροφής στο προσκήνιο. Μια σειρά νεαρών κινηματογραφιστών  - με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν μόλις τελειώσει τη σχολή κινηματογράφου -  έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Εκεί όπου οι άλλοι έβλεπαν απόγνωση, εκείνοι έβλεπαν έμπνευση» τόνισε ο κ. Εϊπίδης, προγραμματιστής κινηματογράφου, διευθυντής διαφόρων Φεστιβάλ με συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διευθυντής και ο προγραμματιστής του Φεστιβάλ μίλησαν με ενθουσιασμό για τη νέα σκηνοθετική γενιά της Ελλάδας που προχωράει παρά την οικονομική κρίση, επωμιζόμενη όλους τους ρόλους, του σκηνοθέτη, του παραγωγού, του σεναριογράφου. Οι 10 ταινίες που θα επιλεγούν από την κινηματογραφική παραγωγή της Ελλάδας θα είναι σχετικά πρόσφατες και θα έχουν διαφορετική προσέγγιση θεμάτων και αισθητικής.

Τον Ιούλιο η ανακοίνωση του προγράμματος
Το πρόγραμμα της ενότητας «Πόλη προς Πόλη» θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθούν και οι ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν. Η Αθήνα είναι η πέμπτη πόλη που επιλέγεται για το ετήσιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου θα προβληθούν ταινίες νέων σκηνοθετών κυρίως με θέματα γύρω από την Ελλάδα. Οι προηγούμενες πόλεις ήταν το Τελ Αβίβ, η Κωνσταντινούπολη, το Μπουένος Άιρες και η Βομβάη.