Πολιτική
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 21:09

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (4/4/2003) Μέρος 9/9

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ μόνο μια κουβέντα για τον μάρτυρα θέλω να συνεισφέρω στο Δικαστήριό σας. Καταρχήν δεν τον πιέζουμε το μάρτυρα να πει κανένα διπλωματικό μυστικό. Ο μάρτυρας πιέστηκε, επειδή αρνιόταν να απαντήσει γι’ αυτά που διαβάζουμε κάθε μέρα στις εφημερίδες για τις θέσεις της χώρας του. Εγώ θα ήθελα από τον μάρτυρα να λάβει θέση υπέρ της χώρας του, αυτό ήθελα από τον μάρτυρα, δεν ήθελα το αντίθετο. Απέφυγε να το κάνει. ¶λλο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέσα του ξέρετε τι θα πιστεύει και αυτός;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το ξέρω, αλλά ήθελα να το βγάλει και έξω. Εδώ ζητάμε τον μάρτυρα να βγάλει το μέσα του έξω, αυτό είναι το νόημα της προσέλευσης εδώ του μάρτυρα.

Πάντως εγώ δεν πήρα το λόγο τώρα γι’ αυτό. Αυτό που ήθελα να θέσω μόνο, είναι ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κατά την γνώμη μου, η δυστοκία του μάρτυρα, να καταδικάσει την ανθρωποκτόνο βία εν γένει. Ήταν εκκωφαντική η σιωπή του, αλλά ταυτόχρονα εμπεριείχε και πλούτο, εμπεριείχε και θέση. Αυτό στη 4η, 5η φορά που ερωτήθηκε, έδωσε μια απάντηση και όταν ρώτησαν για συγκεκριμένο παράδειγμα, εκεί απέφυγε πια οριστικώς ν’ απαντήσει.

Τι υπάρχει πίσω απ’ όλο αυτό το μάρτυρα; Απ’ αυτή τη στάση του μάρτυρα; Υπάρχουν τα αυτονόητα που μερικές φορές κάνουμε ότι τα έχουμε ξεχάσει. Ότι η πολιτική πάλη εμπεριέχει την βία, ούτως ή άλλως. Μόνο που ο καθένας είναι πολύ πρόθυμος να καταδικάσει την βία των άλλων και ιδιαίτερα την ανθρωποκτόνο βία των άλλων, ποτέ όμως την δική του βία, αυτή που παράγεται από τη δική του πλευρά.

Αυτό βγάζει όλο η σιωπή του μάρτυρα εδώ. Ήρθε εδώ ακριβώς γιατί θέλει να καταδικάσει την 17Ν, αλλά δεν θέλει καθόλου να καταδικάσει εγκλήματα που τυχόν έγιναν από τις υπηρεσίες της χώρας του στη Κύπρο. Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα που τίθεται και τίθεται κάθε φορά το ίδιο πρόβλημα.

Η Αμερική παλεύει εναντίον της τρομοκρατίας βεβαίως, αλλά δεν δίστασε να σκοτώσει καθόλου 2.000 άτομα στον Παναμά, για να πάρει τον Παναμέζο πρόεδρο και να τον φυλακίσει στην Αμερική. Έτσι να έχει αυτή την παράπλευρη απώλεια των 2.000 ανθρώπων. Κατά τα άλλα είναι καταδικαστική.

Τελικά φαίνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση εκεί ότι όποιος σκοτώνει είναι κοινός εγκληματίας, ή ότι ο φόνος είναι ίδιο μόνο του κοινού εγκληματία, δεν έχει σχέση με την πολιτική, ή ότι δεν υπάρχει πολιτικό έγκλημα πέρα από το αναίμακτο πραξικόπημα που καταλαμβάνεις την εξουσία, φαίνεται πόσο πολύ αίολη είναι αυτή η συζήτηση. Δε στηρίζεται καθόλου στη πραγματικότητα. Δηλαδή στις βάσεις που έχει αυτή η κοινωνία, αυτός ο πλανήτης, άσχετα εάν μας αρέσει ή όχι αυτό το πράγμα. Τελικά μ’ αυτούς τους ανθρώπους εδώ πέρα, άσχετα εάν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις πράξεις του, ο καθένας από μας έχει δηλώσει τη θέση του γι’ αυτό το πράγμα. Δεν τους αναγνωρίζουμε το αυτονόητο. Αυτό που ο καθένας αναγνωρίζει για τον εαυτό του, για την πολιτική του παράταξη, για τη χώρα του κ.ο.κ. Αυτό ήρθε ο μάρτυρας και μας είπε καθαρά εδώ πέρα.

Ότι εγώ κρατάω πισινή για τη χώρα μου, γι’ αυτά που έχει κάνει η χώρα μου, ήρθα όμως να καταδικάσω τους άλλους, που κάνανε ανάλογα πράγματα εναντίον μου. Είναι πολύ υποκριτικό δηλαδή όλο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγιγνώσκονται οι ιατροδικαστικές εκθέσεις του κ. Γιλντιμίρ Αλίλ.

Για σωματικές κακώσεις. Νοσοκομείο Γενικό Κρατικό. Επαναφέρεται ανεκτέλεστη παραγγελία σας, με την πληροφορία ότι εν θέματι δεν έχει προσέλθει μέχρι σήμερα για εξετάσεις.

Κετσετσί Νιλκούμ Αϊσέ. Για σωματικές κακώσεις κατά δοθείσες πληροφορίες εξ αρμόδιας, δεν εισήχθη την αναφερόμενη ημερομηνία.

Και του κ. Μπουλούκμπασι Ντενίς. Για σωματικές κακώσεις. Γενικό Κρατικό. Ο ανωτέρω εισήλθε 16.7. νοσηλευτής για κάταγμα αριστεράς ποδοκνημικής και εξήλθε στις 18.7.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε. Έχουμε δυο εκθέσεις και έχουμε την προκήρυξη. Επομένως αρχίζουμε από τις εκθέσεις.

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: (Διαβάζει)

Έκθεση ανευρέσεως, αυτοψίας, ερεύνης, και κατασχέσεως αυτοκινήτου. Στην Αθήνα σήμερα την 2 του μηνός Ιουλίου, το έτος 1991, ημέρα Τρίτη, ο Αστυνόμος Β΄ Φειδάς Ευστάθιος, παρουσία και του προσκληθέντος ? υπαλλήλου, εκθέτουμε τα παρακάτω:

Την 1:19 ώρα την σήμερον άγνωστος τηλεφώνησε στο κέντρο της ¶μεσης Δράσης και ανέφερε ότι στην οδό Λυμπεροπούλου και Μπουσιαλόφσκι, περιοχής Ελληνορώσων, Νέου Ψυχικού Αττικής, 2 άτομα που φορούσαν γάντια, άφησαν ένα αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΥΑΕ 8133 και έφυγαν με ταξί.

Το αυτοκίνητο αυτό εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Δ/νσης ¶μεσης Δράσης και της ? της Δ.Α. Αττικής σταθμευμένο στην οδό Λυμπεροπούλου και έμπροσθεν του αριθμού 38 και όπως προέκυψε επρόκειτο για όχημα Ι.Χ. επιβατικό μάρκας MITSUBISHI Gallant 1600 κυβικά χρώματος μπλε το οποίο έφερε πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας ΥΑΕ 8133 οι οποίες είχαν κλαπεί τις προηγούμενες ημέρες από άλλο όχημα στην περιοχή ......

Κατόπιν αυτού ερευνήθηκε από ομάδα πυροτεχνουργών ειδικού τμήματος της ΔΑΑ για την τυχόν ανεύρεση έπ’ αυτού εκρηκτικών υλών χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Το γεγονός όμως ότι μέσα στο πορτ-μπαγκάζ αυτού βρέθηκαν τρεις σάκοι τσιμέντου και πολλά νάιλον γάντια μιας χρήσεως προκάλεσε σοβαρές υπόνοιες ότι πιθανώς να χρησιμοποιείτο σε τρομοκρατική ενέργεια γι αυτό και το όχημα αυτό φρουρήθηκε στο σημείο ανεύρεσής του μέχρι την 09:00΄ώρα της αυτής οπότε πληροφορηθέντες τα παραπάνω μεταβήκαμε επιτόπου και όπως αντιληφθήκαμε διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

Στο τμήμα της οδού Λυμπεροπούλου που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Κουσιανόφσκι και Σκαλίδη και συγκεκριμένα προ του αριθμού 38 αυτής είχε σταθμεύσει κανονικά στο άκρο αριστερό του οδοστρώματος και σε απόσταση 10 εκατοστών περίπου από το εκεί πεζοδρόμιο ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας MITSUBISHI 1600 χρώματος μπλε και το οποίο έφερε πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας ΥΑΕ8133. Έμπροσθεν δε αυτού σε απόσταση 80 εκατοστών ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. Κυκλοφορίας ΡΙ3298 ιδιωτικής χρήσεως επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας AUTOBIANCHI κόκκινου χρώματος, όπισθεν αυτού σε απόσταση ενός μέτρου και 90 εκατοστών ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. Κυκλοφορίας ΖΡ2830 ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας OPEL CADETT χρώματος λευκού.

Η οδός Λυμπεροπούλου είναι μονόδρομος και με κατεύθυνση προς την οδό Σκαλίδη, στο σημείο αυτό έχει πλάτος οδοστρώματος 6μ. και πλάτος πεζοδρομίου 1,5 μ. αντίστοιχα.

Στο πεζοδρόμιο, στη πλευρά που είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο υπάρχει δένδρο ελιάς, στο ύψος της πίσω αριστερής πόρτας και σε απόσταση 40 εκατοστών περίπου. Προς την πλευρά της οδού που είχε σταθμεύσει το παραπάνω αυτοκίνητο και στον αριθμό 38, υπάρχει μονοκατοικία με πρόσοψη προς την ίδια οδό.

Οι πόρτες αυτού ήταν κλειστές και ανασφάλιστες, χωρίς να φέρουν εμφανή ίχνη παραβιάσεως. Έφερε κανονικά και τις δυο πινακίδες κυκλοφορίας, υπ’ αριθμ. ΥΑ8133 δεν έφερε σήμα ασφαλιστικής εταιρείας στον ανεμοθώρακα. Το τζάμι της πίσω αριστερής πόρτας ήταν σπασμένο. Στο κέντρο του καπό του πορτ-μπαγκάζ έφερε κυλινδρική οπή διαμέτρου ενός εκατοστού περίπου. Στο αμάξωμα, στο πίσω αριστερό φτερό, κάτω και πίσω από την τάπα βενζίνης έφερε γρατζούνισμα. Ομοίως έφερε κοτσαδόρο με μαύρη τάπα, δεν έφερε σχάρα αποσκευών, και στο εσωτερικό του στο δάπεδο του συνοδηγού, υπήρχε πλαστικός φανός μαύρου και κίτρινου χρώματος.

Στο πίσω κάθισμα επάνω και κάτω στο δάπεδο υπήρχαν θρύψαλα από το σπασμένο τζάμι. Επάνω δε στο πίσω κάθισμα, υπήρχε ο εσωτερικός καθρέφτης του οδηγού μαζί με την βάση του. Επί του οδοστρώματος και σε απόσταση ενός μέτρου, πίσω από το αυτοκίνητο, ανευρέθησαν: Δυο μικρά τεμάχια πλαστικής μοκέτας διαστάσεων 8Χ4 εκατοστά, τα οποία αναγνωρίστηκαν από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ο οποίος δήλωσε, ότι τα είχε τοποθετήσει για σταθεροποίηση της σχάρας του αυτοκινήτου που έφερε το αυτοκίνητο πριν την κλοπή του.

Κατόπιν τούτου, το ανωτέρω αυτοκίνητο, αφού φωτογραφήθηκε επιτόπου, μεταφέρθηκε με υπηρεσιακό γερανό την 12η ώρα της ίδιας ημέρας στο γκαράζ του Αστυνομικού Μεγάρου Λ. Αλεξάνδρας, για λεπτομερή εξερεύνηση, έρευνα, από την Υποδιεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών.

Ύστερα από λεπτομερή έρευνα που διενεργήθηκε στον εσωτερικό χώρο του αυτοκινήτου παρουσία μας, και παρουσία του ιδιοκτήτη αυτού Σιάμου Ευθυμίου βρέθηκαν τα κατωτέρω:

1)Μέσα στο ντουλαπάκι, ένα πολύχρωμο πλακέ χάρτινο κουτί που περιείχε ένα βραχιόλι και δυο σκουλαρίκια Fo bijoux. 2) Ένα μικρό κουτί προφυλακτικά μάρκας STOP, 3) ένα στροφόμετρο πλαστικό μαύρου χρώματος με ένδειξη ?ALTITOURE-ALTIMETRE?. 4) Ένα μικρό στρογγυλό γυάλινο μπουκαλάκι περιέχων μικρή ποσότητα κολόνιας. Μια δερμάτινη θήκη. 24 κασέτες εκ των οποίων 10 χωρίς θήκη. Ένα μπουκαλάκι κολόνιας μάρκας?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Με συγχωρείτε να παρέμβω λίγο, την ενδιαφέρει και την υπεράσπιση αυτό το πράγμα, αφορά την έκθεση ανακαλύψεως ενός αυτοκινήτου που πιθανολογήθηκε ότι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη μέρα. Σκέπτομαι λοιπόν μήπως αυτές οι λεπτομέρειες δεν αξίζει το κόπο να πούμε, ανεγνώσθη και τελείωσε. Δεν αφορά το κρίσιμο αυτοκίνητο δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

κ. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει)

Στην Αθήνα σήμερα 16 του μηνός πληροφορηθέντες ότι την 8.30 ώρα σήμερα 16 Ιουλίου στην οδό Πασχαλιάς 32 περιοχή Π.Ψυχικού, σημειώθηκε έκρηξη σε αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, συνεπεία της οποίας, ήταν ο τραυματισμός του α) Μπουλούκμπαση Ντενίς, Συμβούλου Επιτετραμμένου της Τουρκικής Πρεσβείας και β) Κετσετσί Αϊσέ, Ακόλουθος της άνω Πρεσβείας, γ) Γιλντιρίμ Αλίλ, υπαλλήλου της αυτής Πρεσβείας, οι οποίοι επέβαιναν στο υπ’ αριθμ. ΔΣ3612 Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας FORD GRANADA, θωρακισμένο ιδιοκτησίας της ενταύθα Τουρκικής Πρεσβείας, με το οποίο οι ανωτέρω διήρχοντο κατά την ώρα της εκρήξεως από το ως άνω σημείο, καθώς και οι διερχόμενοι πεζοί κατά την ώρα της έκρηξης, Αρχοντή Χριστίνα χήρα Αλεξάνδρου, μεταβήκαμε επιτόπου προς διενέργεια αυτοψίας κατά την οποία διαπιστώσαμε τα εξής:

Η οδός Πασχαλιάς άρχεται από την κάθετη προς αυτήν Ροδοδάφνης και βγαίνει στην κάθετη προς αυτήν Κοντολέοντος. Το τμήμα της οδού Πασχαλιάς, που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Δάφνης και Καμελίων, είναι μονής κατευθύνσεως με κατεύθυνση προς την οδό Καμελίων. Το υπόλοιπο τμήμα της οδού Πασχαλιάς που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Κοντολέοντος και Καμελίων, είναι μονής κατευθύνσεως με κατεύθυνση προς την οδό Καμελίων.

Η διέλευση των οχημάτων και πεζών είναι ελαχίστη στο πλάτος του οδοστρώματος 4 μέτρα και εκατέρωθεν της οδού υπάρχει πεζοδρόμιο πλάτους 1 μέτρου. Ο οικοδομικός αριθμός 32 της ανωτέρω οδού βρίσκεται αριστερά, σύμφωνα με το ρεύμα κυκλοφορίας και στο τμήμα της οδού που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Δάφνης και Καμελίων.

Στο ίδιο τμήμα της ανωτέρω οδού ευρίσκονται οι οικοδομικοί αριθμοί 1,3,5,7,9,11,13,15,17 και 16?22,23,26,28,30 και.32 αντίστοιχα σε κάθε πλευρά. Σε όλους τους προαναφερόμενους οικοδομικούς αριθμούς υπάρχουν πολυκατοικίες – μονοκατοικίες, πλην των οικοδομικών αριθμών 14 που είναι ακάλυπτο οικόπεδο και 19 που ανεγείρει πολυκατοικία.

Όλες οι προαναφερόμενες πολυκατοικίες – μονοκατοικίες χωρίζονται από το πεζοδρόμιο με τοιχίο-αυλάκι και τοιχίο, μεταλλικά κιγκλιδώματα επ’ αυτών. Έμπροσθεν της επί της συμβολής των οδών Δάφνης και Πασχαλιάς, κοινόχρηστη πρασιά στην πλευρά της οδού Πασχαλιάς, σε απόσταση 6,30 μ. από το σημείο όπου η πρασιά γειτνιάζει με την επί της οδού Πασχαλιάς ?κείμενη πολυκατοικία και επί του πεζοδρομίου υπάρχει τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ. Σε απόσταση 0,35 του μέτρου από την κολώνα της ΔΕΗ και προς την οδό Καμελίων, υπάρχει κρατήρας διαστάσεων 0,70Χ0,70Χ0,5 το κυρίως τμήμα του οποίου έχει δημιουργηθεί επί του οδοστρώματος και του υπολοίπου πεζοδρομίου όπου εντοπίζεται το σημείο της έκρηξης.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο παράλληλα με τον νοητό διαμήκη άξονα της οδού αμέσως μετά την κολώνα της ΔΕΗ και με τέτοιο τρόπο ώστε η αριστερά πλευρά του αυτοκινήτου, ήτοι η πλευρά του οδηγού να βρίσκεται επί του πεζοδρομίου και η δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου επί του οδοστρώματος.

Το υπ’ αριθμ. ΔΣ3612 ΙΧ. Μάρκας FORD GRANADA χρώματος λευκού, θωρακισμένο ιδιοκτησίας της Τουρκικής Πρεσβείας, επί του οποίου επέβαιναν οι ως άνω υπό στοιχεία α, β, γ, αναγραφόμενοι και οι οποίοι τραυματίστηκαν, εκινείτο αντίθετα προς το ρεύμα κυκλοφορίας και μόλις αυτό έφθασε στο ύψος το παγιδευμένο αυτοκίνητο, έγινε η πυροδότηση των εκρηκτικών που ήταν τοποθετημένα εντός αυτού, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο ΔΣ λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε να εκτιναχθεί προς τα αριστερά και να σταματήσει προσκρούοντας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, το σημείο του οποίου και ανευρέθη.

Οι ανωτέρω υπό στοιχεία α, β, γ, δ αναγραφόμενοι τραυματισθέντες δεν βρέθηκαν στο σημείο, λόγω άμεσης μεταφοράς τους με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Σε απόσταση 15,70 του μέτρου από τον κρατήρα και επί του αριστερού τμήματος του οδοστρώματος πλησίον του πεζοδρομίου και έμπροσθεν επί της οδού Πασχαλίας πολυκατοικίας, βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του εμπροσθίου τμήματος του παγιδευμένου αυτοκινήτου ολοσχερώς κατεστραμμένο. Σε απόσταση 0,40 μέτρων από τον κρατήρα, επί του πεζοδρομίου της ως άνω πολυκατοικίας βρέθηκε άμορφη μεταλλική μάζα με ..ελαστικού από τροχό, η οποία προφανώς αποτελεί τμήμα του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Επί της κοινόχρηστης πρασιάς και σε απόσταση 5 ..του μέτρου από τον κρατήρα, βρέθηκε άλλο τμήμα του παγιδευμένου αυτοκινήτου. Σε απόσταση 24,70 από τον κρατήρα και 7,60 από την κεντρική είσοδο της αυτής πολυκατοικίας, επί του πλακόστρωτου διαδρόμου που οδηγεί σε αυτήν – κεντρική είσοδο – βρέθηκε κατεστραμμένο το διαφορικό του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Επί του ακάλυπτου χώρου της ίδιας πολυκατοικίας και σε απόσταση 35,30 από τον κρατήρα, βρέθηκε μεταλλική τσάντα μετά σιδερένιου λοστού, η οποία προφανώς ανήκει στο παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Επίσης σε απόσταση 40,20 μέτρα από τον κρατήρα και επί του πεζοδρομίου, έμπροσθεν της επί της οδού Πασχαλιάς 13 πολυκατοικίας, βρέθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΥΗ 5257 πινακίδα, η οποία προφανώς ήταν τοποθετημένη πριν την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο κατεστράφη ολοσχερώς, τμήματά του, εκτός των προαναφερομένων, διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 200 μέτρων. Το σημείο στο οποίο ήταν σταθμευμένο το παγιδευμένο απείχε από την οικία του ανωτέρω υπό στοιχεία α αναγραφόμενου 105 μέτρα.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ, και σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα στην τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ που είναι στο σημείο, δημιουργήθηκαν ρωγμές αποκολλήθηκε τμήμα της τσιμεντένιας κολώνας και κόπηκαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ρωγμές δημιουργήθηκαν και στον αγωγό ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ. Έναντι ακριβώς του παγιδευμένου αυτοκινήτου, το σταθμευμένο υπ’ αριθμ. ΥΟΖ5609 Ι.Χ. αυτοκίνητο χρώματος λευκού μάρκας TOYOTA COROLLA ιδιοκτησίας Λ. Δημητρίου, το οποίο προσέκρουσε, όπως αναγράφεται παρακάτω και ανέκοψε την πορεία του στο επιβατικό αυτοκίνητο, ώστε αυτό εκτινάχθηκε κατά την έκρηξη.

Το όχημα αυτό είχε υποστεί σημαντικότατες υλικές ζημίες, καθόσον από την πρόσκρουση με το ανωτέρω αυτοκίνητο, προσέκρουσε στην συνέχεια στο μανδρότοιχο επί της οδού Πασχαλιάς 5 μονοκατοικίας, με αποτέλεσμα το τμήμα του μανδρότοιχου με το επ’ αυτού μεταλλικό κιγκλίδωμα να γκρεμιστεί – καταστραφεί με συνέπεια την καταστροφή των υαλοπινάκων του υπ’ αριθμ. ΥΟΖ5609 αυτοκινήτου, τη στρέβλωση παραμόρφωση του αμαξώματος, την καταστροφή του εσωτερικού του αυτοκινήτου – σαλόνι – ταμπλό – την θραύση όλων των φανών προβολής ως και φλας, την σφήνωση των θυρών επί του αμαξώματος, την καταστροφή ?άνοιγμα λόγω της εκπτώσεως των αερίων, του οπισθίου πορτ – μπαγκάζ, την αποκόλληση του εμπροσθίου πορτ-μπαγκάζ, το οποίο βρέθηκε στη θέση του και τμήμα του στον κινητήρα του αυτοκινήτου.

Το υπ’ αριθμ. ΔΣ3612 αυτοκίνητο, το οποίο σημειούται ότι ήταν θωρακισμένο, βρέθηκε σε απόσταση 60 μέτρων από τον κρατήρα και κατεστράφη σχεδόν ολοσχερώς.

Συγκεκριμένα όλα τα μηχανικά μέρη διαλύθηκαν και τεμάχια από το εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου βρέθηκαν διασκορπισμένα σε ακτίνα 20 μέτρων. Θραύστηκαν όλοι οι υαλοπίνακες του αυτοκινήτου, κατεστράφη το εσωτερικό αυτού σαλόνι – ταμπλό και το αμάξωμα λόγω του ισχυρού ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε από την έκρηξη που είχε παραμορφωθεί.

Όπισθεν του υπ’ αριθμ. ΥΟΖ?ΙΧ αυτοκίνητο επί της οδού Πασχαλιάς και προς την οδό Δάφνης ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. ΒΖ2312 ΙΧ χρώματος λευκού, ιδιοκτησίας Κονάνου Ελένης, το οποίο κατεστράφη ολοσχερώς συνεπεία της εκρήξεως.

Επί της οδού Πασχαλιάς προς την οδό Δάφνης, αμέσως μετά το ανωτέρω ΒΖ2312 ΙΧ αυτοκίνητο, ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. ΥΥΙ75.. ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας BW 318 τύπου καμπριολέ, ιδιοκτησίας Παπαδάκη Διονυσίου επιχειρηματία, του οποίου έσπασαν όλοι οι υαλοπίνακες , καταστράφηκαν τα ελαστικά των τροχών της αριστερής πλευράς του αμαξώματος, υπέστην στρέβλωση η αριστερή πόρτα, απεκολήθη από το αριστερό σημείο στήριξης το καπό του κινητήρα, δημιουργήθηκαν οπές στην αριστερή πλευρά του αμαξώματος, από θραύσματα παγιδευμένου αυτοκινήτου. Εκδορές στο αμάξωμα, ζημίες στον κινητήρα και καταστροφή της μάσκας του αυτοκινήτου.

Αμέσως μετά το υπ’ αριθμ. ΥΥΙ7558 ΙΧ αυτοκίνητο και προς την οδό..που ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. ΟΧ3174 ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο χρώματος λευκού FORD ιδιοκτησίας Στεφάνου?του οποίου εθραύσθη ο αριστερός ανεμοθώρακας κατεστράφη η εμπρόσθια πινακίδα κυκλοφορίας, τρύπησε το ψυγείο του κινητήρα και υπέστη στρέβλωση το καπό της μηχανής.

Όπισθεν του υπ’ αριθμ. ΟΧ3174 φορτηγού αυτοκινήτου επί της οδού Πασχαλιάς, ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. ΒΟ24?ΙΧ αυτοκίνητο, χρώματος λευκού μάρκας ?του οποίου έσπασε ο εμπρόσθιος ανεμοθώρακας και είχε εκδορές στην αριστερή πλευρά ?

Επί της οδού Πασχαλιάς, έμπροσθεν της ανεγειρόμενης πολυκατοικίας ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. ΥΥΕ9638 ΙΧ αυτοκίνητο χρώματος ερυθρού FORD FIESTA ιδιοκτησίας Χρυσού Ελευθερίου, πολιτικού μηχανικού, του οποίου κατεστράφη το ελαστικό του έμπροσθεν αριστερού τροχού. Ο εμπρόσθιος δεξιός φανός του αυτοκινήτου, και υπάρχουν εκδορές στο καπό του κινητήρα και στον ουρανό του αυτοκινήτου.

Στον ακάλυπτο χώρο της επί της οδού Πασχαλιάς 3 πολυκατοικίας και συγκεκριμένα επί του διαδρόμου που οδηγεί στην είσοδο της πολυκατοικίας, ο οποίος διάδρομος ευρίσκεται αριστερά ?ήταν σταθμευμένο το υπ’αριθμ. ΥΥΗ7554 ΙΧ αυτοκίνητο, χρώματος λευκού, ιδιοκτησίας Ανδρικοπούλου Αλεξάνδρας οδοντιάτρου, του οποίου κατεστράφησαν και τα 4 ελαστικά τροχού, στράβωσαν ο υαλοπίνακας, το αμάξωμα, δημιουργήθηκαν ροπές κατά το μήκος του αμαξώματος στη δεξιά πλευρά αυτού, από θραύσματα του παγιδευμένου αυτοκινήτου, κατεστράφη το εσωτερικό αυτού σαλόνι και ταμπλό, έσπασαν οι εμπρός φανοί και ?επίσης υπέστη στρέβλωση το καπό του κινητήρα.

Επί της πυλωτής της ως άνω πολυκατοικίας και αριστερά ..το υπ’ αριθμ. ΥΑΕ7237 αυτοκίνητο μάρκας MERCEDES ιδιοκτησίας Κουτσούκου, του οποίου έσπασαν όλοι οι υαλοπίνακες. Το εμπρόσθιο και οπίσθιο πορτ-μπαγκάζ υπέστη βλάβη το σύστημα?του αυτοκινήτου, έσπασαν οι εμπρός φανοί και δημιουργήθηκαν εκδορές κατά μήκος του αμαξώματος στην αριστερή πλευρά. Κατεστράφη η οροφή του αυτοκινήτου και υπήρξε βαθούλωμα στον εμπρός προφυλακτήρα, από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου στον τοίχο της πυλωτής, λόγω του ωστικού κύματος.

Επί του διαδρόμου που οδηγεί στην πυλωτή της αυτής πολυκατοικίας, ο οποίος διάδρομος ευρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο και δεξιά όπως εισερχόμεθα, το σταθμευμένο υπ’αριθ.ΥΥΕ6577 αυτοκίνητο μάρκας BW 318 ιδιοκτησίας Ανδρικοπούλου, του οποίου οι πόρτες του δεξιού τμήματος του αυτοκινήτου ήδη η εμπροσθία και η οπίσθια σφηνώθηκαν στο αμάξωμα, δημιουργήθηκαν οπές στην δεξιά πλευρά, κατά μήκος του αμαξώματος από θραύσμα παγιδευμένου αυτοκινήτου το οπίσθιο πορτ-μπαγκάζ υπέστη στρέβλωση, υπήρχαν εκδορές στο καπό του κινητήρα και στην οροφή του αυτοκινήτου.

Αριστερά του υπ’ αριθμ. ΥΥΕ6577 αυτοκινήτου και επί της περιοχής της πολυκατοικίας, το σταθμευμένο υπ’ αριθμ. ΥΒΗ8986 ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας PASSAT ιδιοκτησίας VW το οποίο εθραύσθη εμπρός στον ανεμοθώρακα. Όπισθεν του υπ’ αριθμ. ΥΒΗ8986 αυτοκινήτου ήταν σταθμευμένο το υπ’ αριθμ. ΖΝ3200 ΙΧ αυτοκίνητο χρώματος ? ιδιοκτησίας Σταματιάδη το οποίο υπέστη στρέβλωση του πορτ-μπαγκαζ και θραύση υαλοπίνακα της εμπρόσθιας αριστερής πόρτας του οδηγού.

Σημαντικές υλικές ζημιές υπέστη η πολυκατοικία κειμένη επί της οδού Πασχαλιάς 3 και ?η μονοκατοικία επί της οδού Πασχαλιάς 15 και συγκεκριμένα στην επί της οδού Πασχαλιάς 3 στο διαμέρισμα του Ανδρικοπούλου Βασιλείου 1ος όροφος, έσπασαν όλοι οι κρυστάλλινοι υαλοπίνακες, εξωτερικά και εσωτερικά του διαμερίσματος. Τα εξωτερικά εξ αλουμινίου κουφώματος και επίσης κατεστράφηκαν και αποκολλήθηκαν από την θέση τους οι εσωτερικές ξύλινες θύρες καθώς και η θύρα εισόδου του διαμερίσματος αποκολλήθηκαν από τα ξύλινα κουφώματα. Με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρές φθορές στις θύρες και στα κουφώματα, παράθυρα και ρωγμές στους τοίχους του διαμερίσματος. Το ξύλινο πάτωμα, είχε υποστεί σοβαρή ζημία, εξαιτίας της πτώσης επ’ αυτού τμημάτων υάλου, μεταλλικών τμημάτων του παγιδευμένου αυτοκινήτου συνεπεία της έκρηξης. Κατεστράφη μια μεταλλική ?και απεκολήθη το προστατευτικό μεταλλικό κιγκλίδωμα της βεράντας.

Στο διαμέρισμα του Κουτσούμπου Γεωργίου του Δημητρίου, 2ος και 3ος όροφος, έσπασαν όλοι οι υαλοπίνακες, εσωτερικοί και εξωτερικοί. Οι εσωτερικές ξύλινες θύρες, καθώς και η θύρα εισόδου του διαμερίσματος, απεκολλήθηκαν από τα ξύλινα κουφώματα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές φθορές στις θύρες και στα κουφώματα, κατεστράφηκαν τα μεταλλικά και πλαστικά προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκλήθηκε σημαντική ζημία στις ηλεκτρικές –ηλεκτρονικές συσκευές της κουζίνας. Επίσης οι εξωτερικοί τοίχοι του διαμερίσματος από την πλευρά της κοινόχρηστης πρασιάς, υποχώρησαν εσωτερικά του διαμερίσματος. Συνεπεία του ισχυρού ωστικού κύματος της έκρηξης και παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τοίχους του διαμερίσματος.

Στο διαμέρισμα του Σταματιάδη Μιχαήλ, 2ο και 3ο όροφο, είχαν σπάσει όλοι οι υαλοπίνακες, εξωτερικοί, εσωτερικοί, τα εξ αλουμινίου εξωτερικά κουφώματα και πόρτες καταστράφηκαν υπέστη φθορά η θύρα εισόδου του διαμερίσματος και απεκολλήθηκαν σοβάδες από τους τοίχους.

Στο διαμέρισμα του Φωτεινού Σπυρίδωνα 1ος όροφος, έσπασαν οι υαλοπίνακες, εσωτερικοί – εξωτερικοί, υπέστη φθορά η θύρα εισόδου. Έσπασαν οι υαλοπίνακες της κεντρικής θύρας εισόδου της πολυκατοικίας, και κατεστράφηκαν οι πόρτες του υπογείου γκαράζ.

Στην επί της οδού Πασχαλιάς 17 πολυκατοικίας στο διαμέρισμα του Κωνσταντίνου Μάρκου, έσπασαν όλοι οι υαλοπίνακες, κατεστράφηκαν τα εξ αλουμινίου κουφώματος, θύρες, παράθυρα, παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τοίχους, αποκόλληση ?.

Επίσης ζημιές υπέστησαν τα υπ’ αριθμ. ΥΑΤ5073 ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας FORD FIESTA ιδιοκτησίας του ανωτέρω, το οποίο ήταν σταθμευμένο στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και αριστερά. Το υπ’ αριθμ. ΥΤ8425 ΙΧ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας Συριανοπούλου Βασιλικής του οποίου έσπασε ο πίσω?υπέστη στρέβλωση.

Το διαμέρισμα Παπαδάκη Γρηγορίου, έσπασαν όλοι οι υαλοπίνακες, κατεστράφησαν τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα, θύρες, παράθυρα. Απεκολλήθηκαν και οι εσωτερικοί ξύλινες θύρες, παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τοίχους και αποκόλληση σοβάδων και προκλήθηκαν φθορές σε έπιπλα.

Στην επί της οδού Πασχαλιάς 15 πολυκατοικίας στο διαμέρισμα της ?. Αικατερίνης κατεστράφη η ξύλινη θύρα εισόδου του διαμερίσματος, έπεσαν όλοι οι κρυστάλλινοι υαλοπίνακες, η εξωτερική στέγη, εξωτερικά κουφώματα, θύρες, παράθυρα και φθορές σε έπιπλα.

Επίσης στην πολυκατοικία της οδού Πασχαλιάς 17 της οποίας ?. καταστράφηκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανελκυστήρες, κεντρική θύρα εισόδου της πολυκατοικίας, στο γκαράζ, έσπασαν οι υαλοπίνακες της κεντρικής εισόδου. Στο διαμέρισμα του Λιακάβου Γεωργίου του Σταύρου καταστράφηκε η ξύλινη θύρα εισόδου του διαμερίσματος.

Επίσης υλικές ζημιές και θραύσεις υαλοπινάκων προκλήθηκαν και σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και μονοκατοικίες κείμενες επί της οδού Πασχαλιάς και συγκεκριμένα αυτές που αντιστοιχούν στους οικοδομικούς αριθμούς στις 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30 και 7, 9, 11, 13 και επί της οδού Δαβάκη 1 κατάστημα, κομμωτήριο, ψητοπωλείο, στο επί της οδού Ιωαννίνων 1-4 κείμενης πολυκατοικίας, στο επί της οδού Αμαρυλλίς 18-20 κείμενης πολυκατοικίας επί της οδού 28 Οκτωβρίου 1 τυροπωλείο ? καταστήματα, ανθοπωλείο, ιατρείο, αρτοποιείο και καθαριστήριο, στο επί της οδού Βίτση κείμενες και που αντιστοιχούν στους αριθμούς 2, 4, 8.

Επί της οδού Γράμμου κείμενης πολυκατοικίας που αντιστοιχούν στους οικοδομικούς αριθμούς 1, 5, 11 και ?, από τον χώρο πλησίον του κρατήρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό βρέθηκαν και περισυλλέγησαν: Α) δύο θήκες κασετών μαγνητοφώνων και 3 κασέτες μαγνητοφώνου, δύο κομμάτια σκληρού πλαστικού, έναν εξωτερικό καθρέφτη, ένα τεμάχιο χάρτινου?.. υπολείμματα λαμαρίνας, χάρτινα υπολείμματα, τεμάχια χάρτινα?.κλπ. Με ένα σχεδιάγραμμα των οδών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε βρει και κάτι άλλες ιατροδικαστικές.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ναι κ. Πρόεδρε έχουμε δυο πρόσωπα που φέρονται ότι έχουν τραυματιστεί. Μια περαστική και κάποιος εργαζόμενος εκεί. Σακαλίδης και Αρχοντή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σακαλίδης, κακώσεις, μικρό τραύμα της οπίσθιας επιφανείας της μεσότητας του αριστερού μηρού που προκλήθηκαν από την έμπαση μεταλλικού σώματος που διαπιστούται ακτινογραφικά. Από την απλή αυτή σωματική βλάβη ο εξετασθείς απείχε επί 20ημέρου εξαιτίας του τραυματισμού του.

Και η Αρχοντή Χριστίνα. Ανώμαλο τραύμα μήκους – δεν λέει πόσων εκατοστών – μεσότητος αυχένος, χειρουργικώς συνεραμμένο. Ανώμαλο τραύμα μήκους 3 εκατοστών χειρουργικώς συνεραμμένο, στο έσω τμήμα της δεξιάς ιγνυακής χώρας. Επιπόλαια ανώμαλων σχημάτων τραύματα και εκδορές ιγνυακών χώρων, δεξιάς πτέρνης, αριστερού αγκώνος, αριστεράς ωμοπλατιαίας χώρας και αριστερού γλουτού με εκχύμωση περιφερικά κλπ.

Οι υποθέσεις οι οποίες θα γίνουν στη συνέχεια, για να ξέρουμε, του Τσετίν Γκιοργκού, επίσης η υπόθεση ρουκέτας κατά λεωφορείου ΜΑΤ στη συνέχεια και μετά η υπόθεση Σεπολίων. Αυτή είναι η σειρά και θα γίνονται με τη σειρά οι υποθέσεις. Και φυσικά το υπόλοιπο της ανάγνωσης των εγγράφων που έχει ζητηθεί. Παρακαλώ να είστε όλοι εδώ, όταν κάνουμε κάθε υπόθεση.

Επίσης έχουμε βιαία προσαγωγή μαρτύρων οι οποίοι λείπουν. Η Ευγενούλα Γεννηματά κ. Εισαγγελεύ δεν ήρθε σήμερα κι αυτή. Όσοι έχουν κλητευτεί. Η άλλη είναι κάτοικος εξωτερικού, είναι δικαιολογημένη. Βίαια προσαγωγή της κας Γεννηματά.

Διακόπτεται για τη Δευτέρα στις 9.00 το πρωί.