Κόσμος
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2003 07:15

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Βαγδάτη

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ πολιορκίας βρίσκεται από χθες η Βαγδάτη. Νέο κύμα βομβαρδισμών έπληξε τα ξημερώματα την ιρακινή πρωτεύουσα και πυκνά πυρά ακούστηκαν στα νότια περίχωρα της πόλης, ενώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τη νύχτα, στην ίδια περιοχή. Αμερικανός διοικητής, ανέφερε, ότι ελέγχονται όλοι οι οδικοί άξονες που οδηγούν προς τη Βαγδάτη, εκτός από αυτόν από το Κιρκούκ.

Υπό τον έλεγχο των Αμερικανών έχει τεθεί το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου ήδη προσγειώθηκε το πρώτο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ένα μεταγωγικό C-130, σύμφωνα με πηγές της Αμερικανικής Διοίκησης.

Στο κεντρικό Ιράκ, οι Αμερικανοί έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους την πόλη Καρμπάλα, μετά από 48ωρη σφοδρή μάχη, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 400 Ιρακινοί στρατιώτες και αιχματωλίστηκαν άλλοι 100, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Στο νότο, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της Βασόρας. Τρεις Βρετανοί στρατιώτες, έχασαν χθες τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην πόλη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 30 από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Το αντιπολιτευόμενο ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε ότι περίπου 700 μαχητές του με ελαφρύ οπλισμό, προωθούνται στη Νασιρίγια μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις, προερχόμενοι από το βόρειο Ιράκ και από τρίτη χώρα, που δεν κατονομάστηκε. Η πληροφορία αυτή, δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί.

Με τις μάχες να μαίνονται και τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε χθες τις σοβαρές ανησυχίες του για την κατακόρυφη επιδείνωση της κατάστασης σε επίπεδο δημόσιας υγείας, τις προσεχείς ημέρες, εξ αιτίας της καταστροφής των υποδομών και της ραγδαίας αύξησης των θυμάτων, μεταξύ των αμάχων.

Φίλια πυρά

Χθες, ένα ακόμη λάθος των Αμερικανών σημειώθηκε στο βόρειο Ιράκ, καθώς επλήγη αυτοκινητοπομπή με Κούρδους μαχητές και Αμερικανούς κομάντος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 Κούρδοι και να τραυματιστούν άλλοι 45. Σοβαρά τραυματίστηκε και ο αδελφός του ηγέτη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ουαζίχ Μπαρζανί.

Πυρά δέχθηκε και η πομπή, με την οποία ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ιράκ, το προσωπικό της πρεσβείας και Ρώσοι δημοσιογράφοι, εγκατέλειπαν τη Βαγδάτη. Το κονβόϊ δέχθηκε επίθεση δύο φορές, ενώ βρισκόταν αρκετά έξω από την πρωτεύουσα και τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι. Αργότερα, Ρώσος δημοσιογράφος δήλωσε, ότι βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά Αμερικανών και Ιρακινών. Ωστόσο, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ, δήλωσε ότι στην περιοχή, δεν επιχειρούσαν Αμερικανοί.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, κάλεσε τους πρεσβευτές του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών και ζήτησε να προστατεύονται οι Ρώσοι που βρίσκονται εκεί. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανώφ και τον διαβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράϊς, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα και θα έχει σήμερα συνομιλίες για το θέμα του Ιράκ, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Ιγκόρ Ιβανώφ και Σεργκέϊ Ιβανώφ, αντιστοίχως.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, συγκάλεσε για σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ, σε άτυπη συνεδρίαση.

Στο Μπέλφαστ της βορείου Ιρλανδίας μεταβαίνουν σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, για διήμερες συνομιλίες, ενώ στην Ουάσινγκτον έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για τη μετά Σαντάμ, εποχή.

Βοήθεια 100 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

Ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ, η οποία θα ξεκινήσει από το ποσόν 13 εκατ. ευρώ και προοδευτικά αναμένεται να φτάσει έως και τα 100 εκατ. ευρώ, αποφάσισαν οι 15 υπουργοί Οικονομίας, κατά το άτυπο συμβούλιο, που διεξήχθη στη Βουλιαγμένη.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι την επομένη του πολέμου προέχει η ενιαία ευρωπαϊκή στάση.

Επίσης, οι 15 εκτίμησαν, ότι, οι αρνητικές συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες, θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου. Εξέτασαν τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και συμφώνησαν ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2004.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ