Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους, διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία εντός των Πανελλαδικών.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους, διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία εντός των Πανελλαδικών.
Δείχνοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε επιστράτευση των καθηγητών, ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είπε ότι το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν σε περιβάλλον ομαλότητας είναι ιερό και πρόσθεσε πως η απόφαση της ΟΛΜΕ δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική ζωή και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρεία μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων» κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να αρχίσει τις διαδικασίες για την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών προκειμένου να διεξαχθούν οι εξετάσεις στην ώρα τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο δεν θα αναμένει την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών, καθώς δεν θέλει να χαθεί ούτε μία ημέρα από τις εξετάσεις.
ΟΛΜΕ: Έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος τυχόν επιστράτευση
Το δ.σ. της ΟΛΜΕ κατέληξε σε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και πενθήμερη απεργία από τις 20 του μηνός. Την απόφαση στήριξαν όλες οι δυνάμεις, εκτός του ΠΑΜΕ.
Η απόφαση-πρόταση της ΟΛΜΕ θα πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών στις 14 Μαΐου και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρός της Νίκος Παπαχρήστος σημείωσε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιστράτευση και των εκπαιδευτικών, θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα της επιστράτευσης των εργαζομένων. Αυτό, τόνισε, θα είναι κατήφορος και έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο κ. Παπαχρήστος χαρακτήρισε αδιάλλακτη τη στάση του υπουργείου, επαναλαμβάνοντας πως η συμπεριφορά του ήταν αυτή που πυροδότησε την απεργία.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα αιτήματα του κλάδου, ζήτησε την απόσυρση του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και υποστήριξε πως με την αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου 10.000 συμβασιούχοι αναπληρωτές καθηγητές στέλνονται στο Ταμείο Ανεργίας και 4.000 με 5.000 μόνιμοι θα πάνε να καλύψουν τις θέσεις τους στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
Η εισήγηση της ΟΛΜΕ στις ΕΛΜΕ της χώρας
Στην εισήγησή του προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ της χώρας το δ.σ. της ΟΛΜΕ προτείνει το εξής πρόγραμμα δράσης:
Τα αιτήματα-αιχμές της κινητοποίησης που θέτει η ΟΛΜΕ είναι τα εξής:
Στην εισήγηση του δ.σ. τονίζεται ότι οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα σε επιστράτευση των καθηγητών.
«Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους για κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας, οι προληπτικές απαγορεύσεις σε κάθε κινητοποίηση είναι το τελευταίο της όπλο» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφει τα βέλη της κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας, τους οποίους κατηγορεί ότι «υπηρετώντας τις μνημονιακές εμμονές τους, αδιαφορούν παντελώς για το δημόσιο σχολείο» και ότι «τους απασχολεί μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση και η καλλιέργεια εντυπώσεων».
Αφού σημειώνει πως «η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας», κλιμακώνει την επίθεσή της στην κυβέρνηση: «Είναι καταστροφικοί και επικίνδυνοι. Πρέπει, με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού, να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
ΚΚΕ: Όχι στον κυβερνητικό κρατικό αυταρχισμό
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.
Το ΚΚΕ υποστήριξε πως το υπουργείο έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί συνολικά η εκπαίδευση, ενώ τόνισε πως το κόμμα βρίσκεται «απέναντι στον κυβερνητικό κρατικό αυταρχισμό, όπως είναι η προσπάθεια επιστράτευσης των εργαζομένων και διαμόρφωσης κοινωνικού αυτοματισμού».
Σε ό,τι αφορά την ΟΛΜΕ, το ΚΚΕ επισήμανε πως «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δικές του διαδικασίες, συσσωρευμένη εμπειρία ετών και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ίδιο τον κλάδο, στους μαθητές, συνολικά στην παιδεία, σε κοινή δράση με την εργατική - λαϊκή οικογένεια που πλήττεται από την κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και το περιεχόμενο και τις μορφές πάλης που θα εξασφαλίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, την αποτελεσματικότητα, τη συνέχεια και την περιφρούρηση των αγώνων, καθώς και την προοπτική της πάλης. Αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλίζει η αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ που κατατέθηκε στην ΟΛΜΕ».
Νωρίτερα, και τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, διατύπωσαν έντονες επικρίσεις για την απόφαση της ΟΛΜΕ.
ΝΔ: Αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε της αποφάσεις της ΟΛΜΕ αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους.
Όπως ανέφερε, οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους.
Μάλιστα τόνισε ότι «πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία».
«Εξάλλου, η Φιλελεύθερη Ιδεολογία σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και όχι να την εκβιάζεις», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητη απόφαση
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφασή της ομοσπονδίας, καλώντας την να την ανακαλέσει και τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα.
«Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους», σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση.
Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από την συντεταγμένη πολιτεία».
Υπογράμμισε ακόμη πως «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν».
ΔΗΜΑΡ: Ακραίες, εκβιαστικές ενέργειες από την ΟΛΜΕ
Κάλεσμα στην ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της είχε απευθύνει και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως πρόκειται για «μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους».
«Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης», τόνιζε σε σχετική ανακοίνωση.
Καλούσε ακόμη και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.