Περιβάλλον
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 10:44

Μεταλλαγμένα φυτά θα λειτουργούν ως... λαμπτήρες

Μια τρελή ιδέα σπάει κάθε ρεκόρ στην ιστοσελίδα χρηματοδότησης Kickstarter. Καταφεύγοντας στη συνθετική βιολογία και «πειράζοντας» τη γενετική αλληλουχία φυτών, επιστήμονες ετοιμάζονται να φτιάξουν... ζωντανούς λαμπτήρες.

Μια τρελή ιδέα σπάει κάθε ρεκόρ στην ιστοσελίδα χρηματοδότησης Kickstarter. Καταφεύγοντας στη συνθετική βιολογία και «πειράζοντας» τη γενετική αλληλουχία φυτών, επιστήμονες ετοιμάζονται να φτιάξουν... ζωντανούς λαμπτήρες.

Η διαδικασία δεν είναι απλή. Ελλείψει φυτών που φωσφορίζουν στη Φύση όμως, η ομάδα της Glowing Plants σκοπεύει να αξιοποιήσει τα χρήματα που εξακολουθεί να συγκεντρώνει από δωρεές στη διαδικτυακή της εκστρατεία για να δημιουργήσει νέα συνθετικά είδη διοχετεύοντας τμήματα εκτυπωμένου DNA από φωτεινά βακτήρια στη γενετική αλληλουχία του φυτού Arabidopsis (αραβιδόψις).

Η ομάδα αποτελείται από ένα βιοχημικό, ένα μαθηματικό και έναν καθηγητή μοριακής βιολογίας. Παρότι δεν είναι οι πρώτοι που επιχειρούν κάτι τέτοιο, οι παλαιότερες προσπάθειες «σκόνταφταν» πάνω σε διάφορα εμπόδια, με βασικότερο ότι τα φυτά δεν εξέπεμπαν αρκετό φως.

Οι ειδικοί της Glowing Plants ακολούθησαν μια λίγο διαφορετική προσέγγιση. Το βιοφωτοβόλο σύστημά τους αποτελείται από μία πρωτεΐνη, τη λουσιφεράση, η οποία διασπά το καύσιμο παράγοντας φως - ή λουσιφερίνη. Σύμφωνα με τον Όμρι Αμιράβ-Ντρόρι, επικεφαλής της ομάδας, η διαδικασία είναι τόσο αποδοτική που σχεδόν δεν παράγεται θερμότητα.

Το σύστημα λουσιφεράσης-λουσιφερίνης επιτρέπει στις πυγολαμπίδες, τους μύκητες και κάποια βακτήρια να λάμπουν, όμως η εφαρμογή του στα φυτά είναι πιο περίπλοκη. Η μέθοδος που προτείνει η ομάδα βασίζεται σε ένα αγροβακτήριο, το οποίο μπορεί να διοχετεύσει μέρος του γονιδιώματός του σε ένα φυτό. Καθώς το αγροβακτήριο αποτελεί παράσιτο και η χρήση του επιτρέπεται σε πολύ ειδικές συνθήκες, οι επιστήμονες σκοπεύουν να το αξιοποιήσουν μόνο στο εργαστήριο για τους σκοπούς των ερευνών τους.

«Η μεταμόρφωση του φυτού θα γίνει αρχικά με τη μέθοδο του αγροβακτηρίου. Το εκτυπωμένο DNA θα εισαχθεί σε έναν ειδικό τύπο βακτηρίου, ο οποίος μπορεί να διοχετεύσει το DNA του στο φυτό, ενώ στη συνέχεια τα άνθη του φυτού θα βυθιστούν σε ένα διάλυμα, το οποίο περιέχει τα μετασχηματισμένα βακτήρια», εξηγούν οι ερευνητές στη σελίδα της εκστρατείας τους. «Τα βακτήρια με τη σειρά τους διοχετεύουν το DNA στον πυρήνα των ανθέων, τα οποία το μεταφέρουν στους σπόρους τους που αναπτύσσονται μέχρι να λάμψουν!»

Ένα μήνα πριν από τη λήξη της εκστρατείας, το πρότζεκτ Glowing Plants είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 230.000 δολάρια, όταν αρχικός στόχος ήταν οι 65.000. Παρέχοντας δελεαστικά «δωράκια» στους διαδικτυακούς χορηγούς τους, όπως λαμπερούς σπόρους, όμορφα βάζα, καθώς και ένα εγχειρίδιο κατασκευής λαμπερών φυτών, οι εμπνευστές του υπόσχονται ότι, εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν 400.000, θα επιχειρήσουν να φτιάξουν ένα... φωτεινό τριαντάφυλλο.