Πολιτική
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2003 11:04

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη χρήση της βάσης στη Σούδα

Ο δικηγόρος και τέως ευρωβουλευτής Ιωάννης Σταμούλης κατέθεσε σημερα το πρωΐ προσφυγή (αίτηση ακυρώσεως) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ως εκπρόσωπος 15 Αθηναίων πολιτών.

Με την προσφυγή, η οποία στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, ζητείται να ακυρωθεί η παράλειψη της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη από τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ για τις ανάγκες του πολέμου κατά του Ιράκ.

Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι στην στρατιωτική βάση της Σούδας γίνεται λειτουργία, υποστήριξη και συντήρηση των πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Οι προσφεύγοντες, υποστηρίζουν, ότι, η παράλειψη της απαγόρευσης αποτελεί ανεπίτρεπτη κατάχρηση εξουσίας, που παραβιάζει το Σύνταγμα (το οποίο στο άρθρο 27 παρ. 2 απαιτεί την προηγούμενη ψήφιση νόμου από τη Βουλή για την διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης από την Ελλάδα) και τις συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (οι οποίες απαγορεύουν να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βάση για επιθετικές ενέργειες άλλου κράτους χωρίς την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

Παράλληλα, στην προσφυγή τους, χαρακτηρίζουν παράνομο τον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ, γιατί υπήρξε σαφής αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ επισημαίνεται ότι αποτελεί «έγκλημα κατά της ειρήνης» τιμωρούμενο από το άρθρο 6 του Χάρτη του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης.

Ακόμα, σύμφωνα με τους δεκαπέντε, η παράλειψη της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση της βάσης εκθέτει την χώρα και τελεί σε οξεία αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ των δεκαπέντε προσφευγόντων είναι οι : Π.Λαφαζάνης, Γ. Μπανιάς, Δ. Στρατούλης, Δ. Κωστόπουλος, Κ. Κουτσαμάνης, Ν. Γαλάνης, Ν. Γιαννόπουλος, Χριστίνα Ζιάγκα.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων