Υγεία
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 21:15

Εγκεφαλικό εμφύτευμα θα προβλέπει τις επιληπτικές κρίσεις

Ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιληψίας δίνει η καινοτομία επιστημόνων από την Αυστραλία, οι οποίοι δημιούργησαν ένα εμφύτευμα για τον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να προβλέψει πότε ο ασθενής θα έχει την επόμενη κρίση.

Ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιληψίας δίνει η καινοτομία επιστημόνων από την Αυστραλία, οι οποίοι δημιούργησαν ένα εμφύτευμα για τον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να προβλέψει πότε ο ασθενής θα έχει την επόμενη κρίση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μελβούρνης ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους τα εγκεφαλικά κύτταρα, και έτσι υπολογίζει αν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί επιληπτική κρίση.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Neurology, τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν με ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης διακόπτονται. Αυτό κάνει τον εγκέφαλο και το σώμα να λειτουργούν παράξενα, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από το εμφύτευμα, το οποίο συλλέγει τα ηλεκτρικά σήματα στην επιφάνεια του εγκεφάλου και τα στέλνει σε άλλο εμφύτευμα, που έχει τοποθετηθεί στο στήθος και τα επεξεργάζεται. Έτσι, προβλέπει αν πρόκειται να ακολουθήσει κρίση και ο ασθενής ειδοποιείται εγκαίρως.

Το εμφύτευμα δοκιμάστηκε σε 15 ασθενείς που συμμετείχαν εθελοντικά στην επιστημονική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά νοσοκομεία της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος σε κάποιους ασθενείς έφτασε το 100%, προβλέποντας με ακρίβεια την επόμενη επιληπτική κρίση, ωστόσο σε άλλους δεν ξεπέρασε το 56%.

Όπως είπε στο BBC ο καθηγητής Μαρκ Κουκ, «η ικανότητα πρόβλεψης τέτοιων συμβάντων αρκετά λεπτά ή και ώρες νωρίτερα, είναι πολύ σημαντική και έχει τεράστια σημασία για την ανεξαρτησία των ασθενών. Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ασθένεια», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι οι επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν χωρίς να προειδοποιούν με κάποιον εμφανή τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν συνεχώς φάρμακα, γεγονός που προφανώς θα αλλάξει αν το νέο εμφύτευμα εξελιχθεί έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό σε όλους τους ασθενείς.

Επίσης, δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν καινούργιοι τύποι φαρμάκων για τις επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες σε κάποιους ασθενείς έχουν διάρκεια λίγων δευτερολέπτων, ενώ σε άλλους προκαλούν ακόμη και σπασμούς.