Λεωφορεία με κινέζους αστυνομικούς κατέφτασαν την Πέμπτη σε συνοικία του Πεκίνου, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη, με αφορμή το θάνατο εργαζόμενης.
Λεωφορεία με κινέζους αστυνομικούς κατέφτασαν την Πέμπτη σε συνοικία του Πεκίνου, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη, με αφορμή το θάνατο εργαζόμενης.
Η Γιουάν Λίγια, 22χρονη καταγόμενη από την επαρχία Ανχούι της κεντρικής Κίνας, σκοτώθηκε μετά από πτώση σε εμπορικό κέντρο της συνοικίας Φενγκτάι στην κινεζική πρωτεύουσα, στις 3 Μαΐου.
Τουλάχιστον 100 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τετάρτης, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου της.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο τρόπος με τον οποίο η νεαρή εργαζόμενη έχασε τη ζωή της είναι ύποπτος.
Την Πέμπτη, η αστυνομία του Πεκίνου ανακοίνωσε επισήμως ότι η Γιουάν Λίγια αυτοκτόνησε.
Περισσότερα από 10 αστυνομικά λεωφορεία γεμάτα με άνδρες των αρχών ασφαλείας εισήλθαν στη συνοικία Φενγκτάι από το πρωί, με το Γαλλικό Πρακτορείο να μεταδίδει ότι εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται αναπτυγμένοι γύρω από το εμπορικό κέντρο όπου συνέβη το περιστατικό.
Η 22χρονη εργαζόταν σε κατάστημα λιανικής πώλησης ενδυμάτων και εθεάθη να εισέρχεται στο κτήριο για τελευταία φορά στις 2 Μαΐου. Βρέθηκε νεκρή το πρωί της επόμενης ημέρας.
Η κινεζική αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει την πιθανότητα δηλητηρίασης, σεξουαλικής επίθεσης ή ανθρωποκτονίας και ανακοίνωσε ότι ο θάνατος της νεαρής εργαζόμενης οφείλεται σε «ελεύθερη πτώση στο κενό».
Τα αίτια θανάτου τα οποία ανακοίνωσε η αστυνομία, ωστόσο, αμφισβητούνται από φίλους και συντοπίτες της Λίγια.
Ακτιβιστές σημειώνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο της 22χρονης, έλαβαν μέρος περίπου 1.000 άνθρωποι, αμφισβητώντας την υποδεκαπλάσια καταγραφή της αστυνομίας.
«Σήμερα τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο έντονα, που αμφιβάλλω αν θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων», δήλωσε συντοπίτης της Λίγια εργαζόμενους στο πρακτορείο Associated Press.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν ελάχιστα στο ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση μπλόκαρε τη σχετική αναζήτηση με λέξεις κλειδιά στο Διαδίκτυο.
Εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα μεταναστεύουν από φτωχότερες αγροτικές επαρχίες προς τις μεγάλες πόλεις, σε αναζήτηση εργασίας. Πολλοί εξ αυτών έχουν καταγγείλει ότι υφίστανται διακρίσεις.