Την Παρασκευή τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα πάρει την τελική του μορφή εντός του Μαΐου και θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μηνός. Οι ποινές που προβλέπονται.
Την Παρασκευή δηλώνει η κυβέρνηση ότι θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα πάρει την τελική του μορφή εντός του Μαΐου και θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μηνός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό.
Οι ποινές φυλάκισης θα είναι από 6 μήνες έως 3 χρόνια, αλλά θα φτάνουν μέχρι και τα 6 χρόνια αν στις παράνομες πράξεις προστεθεί και η τέλεση βιαιοπραγιών. Θα προβλέπεται ακόμη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (τουλάχιστον 1 έτους) και πρόστιμα μέχρι 20.000 ευρώ.
Για τα πολιτικά πρόσωπα η τέλεση θα προβλέπεται η άρση της ασυλίας τους, ενώ αν καταδικαστούν θα υπάρχει και η ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία θα επιφέρει αυτοδικαίως και την έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα (π.χ. τη βουλευτική έδρα).
Επίσης προβλέπεται ότι αν η πρόκληση σε βιαιοπραγία σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό, γίνεται από αρχηγό κόμματος, τότε θα διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση του κόμματος.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη αντιμετωπίζεται θετικά από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους, ενώ και το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν οι προτάσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρ. υπουργοί Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου είχαν επιχειρήσει να περάσουν από την Βουλή παρόμοια νομοσχέδια προκειμένου η Ελλάδα να εντάξει την απόφαση που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσής της, ενώ το ΚΚΕ σημειώνει ότι το νομοσχέρδιο «ενσωματώνει αποφάσεις και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, στοχοποιούν και βάζουν περιορισμούς στην πολιτική δράση κομμάτων και κινημάτων που αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ»