Έτοιμος να μιλήσει για όλα εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους διαδόχους του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έτοιμος να μιλήσει για όλα εμφανίστηκε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σε διάλειμμα της δίκης του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους διαδόχους του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως είπε, η Βουλή έπρεπε να κάνει «πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλο το θέμα των υποβρυχίων», κυρίως για τη μη υλοποίηση των συμβάσεων και τι έχασε από αυτό το Δημόσιο».
«Πρέπει να έρθουν όλοι εδώ. Να υπάρξει έλεγχος, εξεταστική επιτροπή για το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ και των υπουργών που ήταν μετά υπουργοί μέχρι τέλους», υποργάμμισε.
«Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα. Το σκάνδαλο που υπάρχει στη Βουλή ποιο είναι; Έφεραν μία συγκεκριμένη σύμβαση. Η σύμβαση για τον Σκαραμαγκά όπου η ελληνική κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ συμφωνούν και αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στα ναυπηγεία, σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εδώ και πολύ καιρό κάνουν όλοι γύρω- γύρω και ψάχνουν είτε δίωξη για δωροδοκία δική μου, είτε για ξέπλυμα είτε ξέρω γω τι. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη συνέχειας της σύμβασης που ακυρώθηκε στην πράξη. Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα. Η μεγαλύτερη ζημία του ελληνικού δημοσίου είναι αυτό. Ποιοι είναι υπόλογοι, γιατί αυτό το πράγμα δεν έγινε; Αυτοί που δεν ήθελαν να ανοίξει το θέμα πριν από τόσο καιρό στη Βουλή», υποστήριξε και διεμήνυσε ότι τώρα θα ανοίξουν όλα, «γιατί μόνο η αλήθεια βοηθάει σε αυτή την κατάσταση».
Την απόρριψη των βασικών ενστάσεων εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς
Νωρίτερα, την απόρριψη επτά εκ των οκτώ ενστάσεων που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο από τους συνήγορους υπεράσπισης, εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς της έδρας.
Οι εισαγγελείς απέρριψαν την ένσταση των συνηγόρων του πρώην υπουργού περί εξάλειψης του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.
«Η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται από το γεγονός και μόνο ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία από τη Βουλή», παρατήρησε η εισαγγελέας Γ. Αδηλίνη.
«Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα»
Όσο για τα περί «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» στα οποία αναφέρθηκε χθες ο συνήγορος του πρώην υπουργού Λ. Κοτσαλής, σχολίασε: «Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρόλα αυτά -και εδώ είναι η διαφωνία μου- μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι».
«Ο εισαγγελέας έχει κλειστά τα ώτα στις περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Έχει υποχρέωση να συμβάλει στην ανεύρεση της αλήθειας. Αναζητών, όχι μόνο τα στοιχεία της ενοχής αλλά και της αθωότητας των κατηγορουμένων», απάντησε με τη σειρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. «Υπάρχει», είπε, «μόνο η διαδικασία και ό,τι προκύψει από αυτήν».
Απερρίφθησαν επίσης, η ένσταση για ακυρότητα της κλήσης που εστάλη στον πρώην υπουργό, της διαδικασίας και της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε.
Ομοίως απερρίφθη και η ένταση που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξης Κούγιας, «περί απαραδέκτου» της δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος της.
Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν απούσα από το δικαστήριο λόγω προβλήματος υγείας.
Οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν να γίνει δεκτή μόνο η ένσταση που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης offshore εταιρείας. Η ένστασή του αφορούσε προανακριτική του κατάθεση, η οποία ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη.