Πολιτική
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2003 21:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (7/4/2003) Μέρος 3/8

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε τώρα; Διεκδικούμε το copyright;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, τίποτε απ’ όλα αυτά. Ακούστε, θα σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να καταλάβω τι σχέση έχουν με την υπόθεση, γιατί εγώ δεν κατάλαβα τίποτα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα, μισό λεπτό. Ή, είναι κάτι οι οποίοι για κάποιο λόγο θέλουν να αποκτήσουν μια εμπλοκή με τον χώρο της ένοπλης βίας και γι’ αυτόν τον λόγο βγαίνουν και υποδύονται τους δράστες και διεκδικούν.

Που θέλω να καταλήξω. Ότι ακόμα και εκείνοι οι οποίοι βγήκαν να υποδυθούν τους δράστες αυτής της ενέργειας δεν αποτόλμησαν να πουν ότι «πήγαμε να σκοτώσουμε›, διότι φοβήθηκαν ότι θα διαψεύδονταν από το αποτέλεσμα της ενέργειας και θα γινόντουσαν αναξιόπιστοι προς όποιον απευθυνόταν. Διότι ήταν κοινή πεποίθηση ακόμη και σε αυτούς 15 Ιανουαρίου ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά ούτε έχει τραυματιστεί με σκοπό ανθρωποκτόνο.

Και έχει σημασία ο χρόνος 15.1 διότι ούτε η ενέργεια Ταρασουλέα έχει γίνει ακόμα που έγινε στις 17 Ιανουαρίου ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 18.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 18. Ακόμα καλύτερα. Ούτε η προκήρυξη της 17&Ν που από κοινού ανεφέρθη στις περιπτώσεις Ταρασουλέα και Ανδρουλιδάκη είχε ακόμα βγει ώστε εκ των υστέρων εκ του ασφαλούς να μπορούν να ισχυριστούν τότε ότι «πήγαμε απλώς και μόνο να τον τραυματίσουμε›.

Δείχνει λοιπόν αυτό το έγγραφο ότι ήταν πανθομολογούμενο και κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει θανατηφόρος τραυματισμός, ούτε θανατηφόρος σκοπός, γι’ αυτό και ζήτησα την ανάγνωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα έλεγα να τους φέρετε και μάρτυρες αυτούς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. ¶λλοι τους φέρνουν μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνω μια υπόθεση κι εγώ, τι να κάνω; Έχουμε κι έναν μάρτυρα πάλι, τον κ. Μπορόβα. Ο κ. Μπορόβας να πλησιάζει.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Μπορόβας είναι από την υπόθεση του Μομφεράτου. Μας αιφνιδιάζετε. Δεν ήταν για σήμερα και δεν έχουμε δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού διατάξαμε βίαια προσαγωγή, τι να κάνουμε τώρα;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά για ποια μέρα; Το έχετε διατάξει μια βδομάδα και.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν διατάζω βίαια προσαγωγή, τώρα μου τον φέρνεις τώρα τον εξετάζω. Τι να τον κάνω, να τον κρατήσω τώρα τον άνθρωπο μέσα; Ήταν απείθαρχος, δεν ήρθε.

κ.ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε κάνει σχόλια στην υπόθεση Ανδρουλιδάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι σχόλια; Τουλάχιστον δέκα σχόλια. Τι να τα κάνουμε τώρα τα σχόλια όλα; Απλώς δείχνουμε ότι έχουμε μια διάθεση να διολισθαίνουμε την υπόθεση. Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια εδώ πέρα. Εδώ ήταν ολοκάθαρα όλα. Αυτά λένε οι προκηρύξεις, αυτά είπαν οι μάρτυρες. Δεν είπε κανένας ότι ήταν ψευδομάρτυρας τούτοι εδώ. Είπαν απλώς δεν θυμάται, δεν κάνει.

Τελειώσατε. Συνέχεια τα ίδια, τα ίδια, αλίμονο. Αν κάνουμε για 650 μάρτυρες, οι οποίοι δεν είπαν τίποτα σπουδαίο και σοβαρό, ή δεν είπαν κάτι το ασυνήθιστο πέρα από αυτά που είχαν δηλώσει αρχικά κλπ., την αξιοπιστία δηλαδή, άμα κάνουμε σχόλια για 650 μάρτυρες από μισή ώρα το καθένα είναι ένας χρόνος. Θέλετε να κάτσουμε κανένα χρόνο εδώ να κάνουμε σχόλια; Να κάτσουμε;

κ.ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, φαντάζομαι ότι απασχολεί την Υπεράσπιση και εύλογα ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξεως. Τα ακούσαμε όμως όλα, μπορούμε στην αγόρευση να πούμε γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέω κι εγώ. Είναι θέμα αιτιώδους συνδέσμου και αν υπάρχει διακοπή, αν δεν υπάρχει, αν συνέβη κάτι ασυνήθιστο. Εδώ έχουμε και Καθηγητές του Ποινικού Δικαίου που μας παρακολουθούν και από εδώ επίσης αρίστους ποινικολόγους υψηλής στάθμης. Θα μας τα αναλύσετε στη ώρα τους. Αλίμονο να θυμόμαστε από τώρα εμείς τι θα γίνει στο τέλος;!

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την αξιολόγηση?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η αξιολόγηση είναι μόνο για την αξιοπιστία, δεν σας δίνω εγώ για τίποτα άλλο τον λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στα έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε για τα έγγραφα. Αξιολόγηση των εγγράφων; Για την αξιοπιστία θα μπούμε. Εάν μου πείτε ότι είναι πλαστό ένα έγγραφο, να κάτσουμε να το αξιολογήσουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να προσφύγω στο δικαστήριο να γραφεί μια απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θέλετε να αξιολογήσετε κ. Παπαδάκη; Όλο δημιουργούμε ζητήματα για να προσφύγουμε και να ξαναπροσφύγουμε. Θα αφήσετε να κυλήσει η διαδικασία; Δεν θέλετε. Πολύ ωραία. Όλα εκτιμώνται εδώ πέρα και τα ακούμε.

Τι θέλετε λοιπόν;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή επειδή ζητώ τον λόγο για να ασκήσω το δικονομικό μου αξίωμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια. Εκτιμάται το αποδεικτικό υλικό και θα εκτιμηθούν όλα σας είπα. Τι θέλετε να κάνω. Δεν θα το εκτιμήσουμε δηλαδή; Εάν κάνετε εδώ πέρα εσείς ένα σχόλιο και κάτσουμε 10 λεπτά με τα ίδια; Τα έχουμε πει ήδη ένα σωρό φορές και για τις προκηρύξεις και για το ένα και για το άλλο. Πέστε τι άλλο θέλετε τέλος πάντων! Δεν μπορώ να σας εμποδίζω και πολύ, αν θέλετε μιλάτε από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι σε ό,τι αφορά τη μάρτυρα εκείνο που έχει σημασία είναι ότι και σήμερα και στις προηγούμενες καταθέσεις της, παρά την εγγύτητα από την οποία αντιλήφθηκε το συμβάν δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν υπήρξαν πυροβολισμοί από δύο άτομα, ή από ένα. Κατά συνέπεια η εκδοχή του κατηγορητηρίου ότι πυροβολήθηκε από δύο, ενόψει και του ότι το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε ήταν ένα, δεν ευδοκιμεί.

Σε ό,τι αφορά την ποινική απόφαση η οποία διαβάστηκε. Είπα προηγούμενα σχολιάζοντας την απόφαση του διοικητικού Εφετείου, ότι το ερμηνευτικό της εργαλείο υπήρξε στην απόφαση του διοικητικού Εφετείου η φράση ότι «Και ναι μεν κάθε μία από τις ανωτέρω πράξεις επιλογές και παραλείψεις μπορεί να μην αρκούσε για να επιφέρει αυτοτελώς το θάνατο του ασθενούς, προστιθέμενες όμως αυτές και σε συνδυασμό και αλληλεπίδραση μεταξύ τους, οδήγησαν στην τελική κακή έκβαση, δηλαδή το θανατηφόρο αποτέλεσμα άρα συνδέονται με αυτό κατά πρόσφορη αιτιώδη συνάφεια›.

Πράγματι στην απόφαση η οποία αναγνώστηκε του ποινικού Εφετείου η οποία λόγω αμφιβολιών και κατά πλειοψηφία κήρυξε αθώο τον έναν εκ των γιατρών κατηγορουμένων τον Δ/ντή της Ορθοπεδικής Κλινικής, διατυπώνει στη μείζονα πρόταση την ακόλουθη σκέψη: «Τέλος, έγκλημα εξ αμελείας πραττόμενο αν το αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης ή παράλειψης είναι απότοκο της συνδρομής αμελείας πολλών προσώπων, το καθένα από αυτά κρίνεται και ευθύνεται αυτοτελώς και ανεξαρτήτως των άλλων, κατά λόγο της αμελείας που επιδείχθηκε από αυτό, και εφόσον πάντως το επελθόν αποτέλεσμα τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο προς αυτήν›.

Πράγματι το ποινικό Δίκαιο είναι Δίκαιο ατομικής και όχι συλλογικής ευθύνης. Το Ποινικό Δικαστήριο κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι το σύνολο της ευθύνης του νοσοκομείου έναντι του ασθενούς, αλλά το μέγεθος της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου των γιατρών οι οποίοι συμμετείχαν στην ιατρική αντιμετώπιση της περίπτωσης του ασθενούς Ανδρουλιδάκη, προκειμένου να κρίνει εάν μία εκάστη αμέλεια του καθενός εξ αυτών, ήταν ικανή να επιφέρει το θάνατο και έκρινε ότι δεν ήταν ικανή.

Θα πρέπει να τονίσω βέβαια ότι εν αντιπαραβολή ανάμεσα στο σκεπτικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, προκύπτουν ορισμένες ανεπάρκειες στο σκεπτικό της πλειοψηφίας οι οποίες είναι απορίας άξιο πως διέφυγαν και του Αναιρετικού ελέγχου, δεδομένου ότι ο μειοψηφών δικαστής κατελόγισε στον κατηγορούμενο του οποίου ζήτησε την ενοχή, αμέλεια συνιστάμενη στο ότι επέλεξε να εφαρμόσει μια χειρουργική μέθοδο, την οποία δεν γνώριζε ο ίδιος. Επ’ αυτού δεν γίνεται λόγος στην πλειοψηφία.

Αντιθέτως το σκεπτικό της πλειοψηφίας λέγει αναιτιολογήτως ότι είναι κρατούσα μέθοδος η εξωτερική οστεοσύνθεση αλλά με επιχειρήματα η μειοψηφία αποδεικνύει το αντίθετο ότι ήταν μη ενδεδειγμένη εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι προβληματισμοί σας είναι στη σωστή βάση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ‘στε καλά και ευχαριστώ που εμμέσως αναγνωρίζετε ότι δεν σας απασχολώ άσκοπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι άσκοπα. Απλώς σας λέω ότι είστε στη σωστή βάση, αλλά θα τα εξετάσουμε ενδελεχώς στην ώρα τους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω να πω τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε. Δείξτε μία κατανόηση ότι είναι η μόνη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο εντολέας που υπερασπίζομαι, που φέρεται ότι πυροβόλησε και εδώ έχουμε χίλια δύο ζητήματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά νομικά, που θα τα πούμε στην αγόρευση. Αλλά νομίζω ότι στην περίπτωση Ανδρουλιδάκη, η Ρόδος έχει αναφανεί! Το πήδημα αναμένεται!

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχουμε ένα πρόβλημα. Δεν βλέπω, τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να επισημάνω Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση που πρόκειται να καταθέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολιτική Αγωγή ποιος ήταν;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν βλέπω κανέναν Πολιτικής Αγωγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα βλέπετε;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σωστό θα είναι να υπάρχουν. Εμείς τα βρίσκουμε από τη Δικογραφία, αλλά δεν την έχετε κι εσείς, μου λέτε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να κάνω μια πρόταση να δοθεί μια λύση. Να ορίσουμε αύριο το πρωί να εξεταστεί ο μάρτυρας, ο κ. Μπορόβας είναι δικηγόρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικηγόρος είστε;

κ. ΜΠΟΡΟΒΑΣ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα έλεγα λοιπόν δεν είναι ανάγκη να υλοποιούμε αποφάσεις για βίαιες προσαρμογές κλπ. αύριο το πρωί. Ας γίνει μια προσπάθεια και από την άλλη πλευρά να συνεννοηθούν με τους συναδέλφους τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Γιατί το σωστό είναι να ακούσει και ο ένας να ακούσει και ο άλλος.

Ξέρετε, είναι μια σπονδυλωτή δίκη θέλουμε δεν θέλουμε και πρέπει να ακούγονται όλοι. Εγώ δεν θέλω να στερηθεί ο λόγος σε κανέναν. Διότι κατ’ αντιβολή δίκη δεν γίνεται. Αύριο το πρωί λοιπόν, θα είναι ο πρώτος.

Λοιπόν Σούνα Γκεοργκί Πολιτική Αγωγή δια πληρεξουσίου. Μουζαφέρ Γκεοργκί Πολιτική Αγωγή δια πληρεξουσίου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε έχουμε ολοκληρώσει την ανάγνωση των εγγράφων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μου φαίνεται ότι δεν έχει αναγνωστεί η προκήρυξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ανάγνωσαν την προκήρυξη; Φέρτε την προκήρυξη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Διατάξατε βίαια στους μάρτυρες και νομίζω ότι όταν θα υλοποιηθεί, πάλι πρέπει να γίνει η ίδια συνεννόηση, γιατί μπορεί να γίνει μετά από 10 μέρες. Που να το ξέρουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας έρθουν εδώ πέρα για να ταλαιπωρηθούν μια και δεν ήρθαν και τους λέμε «άλλη μέρα μετά›. Να μάθουν να έρχονται.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να γίνει αυτή η διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι μάρτυρες, τους έχουμε πει να έχουν το νου τους. Όταν έρθουν οι μάρτυρες να διαβάσουμε την προκήρυξη τότε. ¶μα δεν έρθουν, δεν μπορούμε να τη διαβάσουμε. Αφήστε την.

Ο κ. Σπυρίδων Μπενίας. Το χέρι σας στο Ευαγγέλιο «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μου αναπλάσετε ένα συμβάν με τη μνήμη σας, όπως ακριβώς το θυμάστε σήμερα

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Πριν 12 χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγινε πριν από 12 χρόνια, αλλά πρέπει να βοηθήσετε το Δικαστήριο να δούμε εμείς πως έγινε, που δεν ήμασταν τότε παρόντες.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Έχω έρθει δυο φορές και τα έχετε μπροστά σας, και τα βλέπετε και τα διαβάζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε να μας πείτε όπως ακριβώς έγιναν.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Δούλευα στο Δήμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάμε για τις 7 Οκτωβρίου 1991.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν θυμάμαι την ημερομηνία ήταν Οκτώβριος του ’91.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ώρα ήταν περίπου;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ήταν πρωί κατά τις 9 – 10 η ώρα. Δεν κοίταξα ακριβώς την ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς εργάζεστε στο Δήμο.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Στο Δήμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έργο κάνετε στο Δήμο;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Καθαρίζαμε τα δέντρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κηπουρός είστε;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ποιο σημείο εκείνο την ημέρα είχατε απασχόληση;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Μέσα στην πλατεία κάναμε τους θάμνους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια πλατεία;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Πίσω από το Πολεμικό Μουσείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οδό;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Σας γελάσω δεν θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βρισκόσασταν με άλλους μαζί ή μόνος σας;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ήμασταν 3 – 4 – 5.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κλαδεύατε.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι θάμνους και εγώ μάζευα από πίσω τα κλαδιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είδατε και τι ακούσατε;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: ¶κουσα κάτι τουφεκιές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστολιές;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι πέστε πιστολιές, δεν ξέρω πώς να το πω εγώ. Το ίδιο κάνει για εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Τουφέκι λέμε εκείνο που το ακουμπάμε εδώ.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Εγώ το μπαμ άκουσα. Δεν ήξερα τι είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα μπαμ;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: 4 – 5. Σαν να ήταν αεροβόλα και βαρούσαν πουλιά μέσα στο δάσος και βλαστήμαγα «γιατί ήρθαν τα παιδιά να ρίξουν;›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε την εντύπωση ότι ήταν για πουλιά.

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι για πουλιά. Εγώ ήμουν 20 μ. και φώναζαν «Τον φάγανε τον άνθρωπο› τότε σηκώνομαι πάνω και κοιτάζω?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε φωνές να λένε «τον φάγανε τον άνθρωπο›

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι ένας συνάδελφος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από αυτούς που ήσασταν μαζί;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι. Σηκώνομαι πάνω όπως ήμουν με τα κλαριά, βλέπω δύο, ο ένας είχε το πιστόλι στην αγκαλιά του και είχε ένα μαύρο σακίδιο που δεν ξέρω τι είχε. Κρατούσε το πιστόλι με το αριστερό του χέρι, εγώ ήμουν στη δεξιά μεριά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πιστόλι με ποιο χέρι το κράταγε;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Με το αριστερό και το είχε στο δεξιό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι «το είχε στο δεξιό του›;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Το είχε έτσι. Μας κοίταζε και περπατούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή πέστε ότι είναι αυτό το πιστόλι, που το είχε; Για δείξτε μας που κράταγε το πιστόλι;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Εδώ. Κρατούσε το σακίδιο και το ένα το χέρι, το αριστερό του χέρι το κρατούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Το είχε έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το δεξιό τι κράταγε;

Σ. ΜΠΕΝΙΑΣ: Την τσάντα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πιστόλι με το αριστερό λοιπόν.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Με το αριστερό του χέρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Δεν τον είδατε να ρίχνει εσείς.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι. Το άκουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνη την ώρα το θύμα, ο παθών που πήγαινε;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέσα στο αυτοκίνητο;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Τον είδα μέσα στη MERCEDES. Μετά που πήγα είδα τα αίματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που τον είχαν χτυπήσει σε ποιο μέρος του σώματος; Στο κεφάλι;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι στο κεφάλι. Έπαθα τρακ δεν μπορούσα να δω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είδατε μετά όμως.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα πρόσωπα είδατε εκεί;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δύο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ένας ήταν αυτός που βάσταγε με το αριστερό χέρι το πιστόλι.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άλλος;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ο άλλος ήταν δίπλα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που πήγαιναν αυτοί;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Πήγαιναν προς τον κεντρικό δρόμο για να πάνε στο αυτοκίνητο, περνούσαν από εμάς αδιάφοροι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δύο άτομα περπατούσαν αδιάφορα.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν έδωσαν σημασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που πήγαν;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν είδα που πήγαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν παρακολουθήσατε με τα μάτια σας;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι. Μετά ήταν άλλο σπίτι και κρύφτηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έφυγαν από εκεί.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Εγώ όταν είδα το πιστόλι φοβήθηκα. Εκείνη τη στιγμή τα έχασα και δεν κοίταζα τίποτα άλλο, αφοσιώθηκα πάνω στο πιστόλι. Ήταν στρογγυλοπρόσωπος, κοντά μαλλιά και μαύρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ένας. Ο άλλος;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Τον άλλον δεν τον θυμάμαι καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδειξαν φωτογραφίες;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Στις 3 του μηνός με κάλεσαν από τη Λευκάδα και ήρθα ξανά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αναγνωρίσατε κανέναν;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα, σήμερα αναγνωρίσατε κανέναν που είδατε τηλεοράσεις;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα αν ρίξετε μια ματιά σε όλους τους κατηγορουμένους, εδώ μπροστά τους 19 εκτός βέβαια την κυρία η οποία είναι γυναίκα, είπατε άνδρες ήταν. Μην κοιτάτε αυτήν, 18 άτομα. Δεν γνωρίζετε κανέναν.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορείτε να θυμηθείτε ούτε σε ποιον έφερνε.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Γιατί αφοσιώθηκα πρώτα στο πιστόλι. Γύρισαν το πιστόλι μπροστά μου, κοίταζα το πιστόλι και δεν κοίταξα τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε η Αστυνομία;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τον πήρε ασθενοφόρο;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Μας έδιωξαν, μετά μας πήγαν το βράδυ στην Αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ έχετε ερώτηση;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από Έδρας κάποια ερώτηση;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Να ρωτήσω από την περιγραφή που κάνατε, έχετε πει στην κατάθεσή σας ότι δεν φορούσατε τα γυαλιά σας εκείνη την ημέρα και λέτε μόνος σας ότι φοράτε πολύ χοντρά γυαλιά.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Αφοσιώθηκα πάνω στο πιστόλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν φορούσε και γυαλιά!

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Είμαι και 75 χρονών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσο είσαστε;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: 75. Πρώτη φορά έρχομαι εδώ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είπατε και στον κ. Ανακριτική κι ένα άλλο χαρακτηριστικό?

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Εγώ ήμουν στο δεξιό μέρος.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι χτύπησε με το αριστερό;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είπατε επ’ ακριβώς το εξής στον κ.Ανακριτή: «Αυτό που μου έχει μείνει στο μυαλό, είναι ότι αυτός που κρατούσε το πιστόλι ήταν αριστερόχειρας όπως τον είδα την ώρα που έφευγα›.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν άλλαξε χέρι δηλαδή εν τω μεταξύ. Όπως τον είδατε που χτύπησε?

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν τον είδα που χτύπησε.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εν πάση περιπτώσει που έφευγε τον είδατε με το πιστόλι. Και βγάλατε το συμπέρασμα –όπως το λέτε στον κ. Ανακριτή- ότι όταν αριστερόχειρας.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Γιατί είχε το πιστόλι να μας φοβίσει εμάς.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτό το οποίο είπατε στον κ.Ανακριτή το επιβεβαιώνετε;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι. Δεν αλλάζω τίποτα.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν σας είπα εγώ αυτό, απλώς σας ρωτάω αν επιβεβαιώνετε.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Η Πολιτική Αγωγή έχει τον λόγο αν δεν υπάρχει κάτι άλλο από την Έδρα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε μάρτυς θα σας επιδείξω το σχεδιάγραμμα από τον τόπο που έγινε το συμβάν. Το βλέπετε;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτή είναι η οδός Ναϊδάδων. Αυτό είναι το αυτοκίνητο το MERCEDES εσείς που στεκόσασταν;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Εγώ ήμουν κάπου εδώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εδώ περίπου.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Πόσα μέτρα είναι αυτά περίπου;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: 20 μ.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: 20 μ. με διάφορα δέντρα.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δηλαδή όταν ακούσατε τους πυροβολισμούς είδατε μέσα από τα δέντρα;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν είδα τίποτα. Ο συνάδελφός μου φώναξε «Φάγαν τον άνθρωπο›, γιατί εγώ νόμιζα πως βαρούσαν πουλιά με αεροβόλο.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Και προχωρήσατε προς τα εδώ;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι στάθηκα εκεί, είδα τους ανθρώπους που περνούσαν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Είδατε να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δύο;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δύο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δίπλα – δίπλα.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δίπλα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θέλω ένα στοιχείο να το τονίσουμε, διότι μπορεί να έχει σημασία. Τι ύψος είχαν αυτά τα άτομα;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Εγώ ήμουν 20 πόντους πιο πάνω. Ήταν το παρτέρι και το πεζοδρόμιο και ήμουν πιο ψηλά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ήσασταν πιο ψηλά;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Πιο ψηλά. Εγώ κοίταξα το πιστόλι και σταμάτησα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Γιατί ήταν χαμηλότερα ο άνθρωπος από εμένα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μπορεί να ήταν και ψηλότεροι;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν μπορώ να σας το πω. Κανονικοί άνθρωποι ήταν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Συνεπώς ήταν με το πλευρό τους προς εσάς.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Εγώ ήμουν στο πλευρό τους.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ωραία στο πλευρό τους γι’ αυτό ήταν και πλάγια το πιστόλι.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Η κάνη.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Το οποίο το ακουμπούσε στο δεξί χέρι.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Το κράταγε με το αριστερό και το ακουμπούσε στο δεξί. Δεν σημαίνει αυτό ότι ήταν αριστερόχειρας. Σημαίνει ότι το κράταγε.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Το κρατούσε. Για να κρατάει στο χέρι του σημαίνει ότι ήταν αριστερόχειρας. Εκτός κι αν είναι επαγγελματίας.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Όταν ήσασταν στο πάρκο, ήταν και άλλοι συνάδελφοί σας. Πόσοι ήταν;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: 4-5. Ή έχουν πάει στον ¶γιο Πέτρο και ο άλλος τώρα κάνει χημειοθεραπείες, κοντεύει και ο άλλος να πάει στον ¶γιο Πέτρο. Όπως έχω μάθει, δεν τους έχω δει καθόλου.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν τους βλέπετε;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε με τα γυαλιά δεν μπορεί να τους δει πια λέει μερικούς. Έχουν πεθάνει. Ο κ. Τζανετής έχει το λόγο.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, είπατε ότι προσέξατε ότι ο ένας από τους δύο που βάδιζαν στο πεζοδρόμιο κρατούσε όπλο.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Προσέξατε αν το όπλο αυτό είναι περίστροφο ή πιστόλι;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Πιστόλι.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Φοράτε γυαλιά, βλέπουμε ότι έχετε πρόβλημα. Είχατε και πρόβλημα οράσεως τότε;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Οράσεως έχω 30 χρόνια. Ήμουν στην Αυστραλία 20 χρόνια....

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Μάλιστα. Παρά το πρόβλημα το οποίο είχατε και τότε, αυτά για τα οποία μας καταθέσατε σήμερα, είσαστε σίγουρος;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι, αν τους έβλεπε «φάτσα› όπως σε βλέπω εσένα θα τους θυμόμουν. Θα μου έμενε.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Δηλαδή παρά το πρόβλημα το οποίο μας λέτε ότι έχετε, γι’ αυτά τα οποία καταθέσατε είσαστε σίγουρος.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Έχω καταθέσει δύο φορές. Και τις δυο φορές τα ίδια, δεν έχω αλλάξει τίποτα.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Είπατε ότι είδατε τα πρόσωπα αυτά από τα πλάγια.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ναι.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Μπορέσατε να συγκρατήσετε κάποια άλλα χαρακτηριστικά;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Όχι.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Δηλαδή εάν εκείνη την ημέρα, την ίδια μέρα σας ζητούσαν να αναγνωρίσετε τα πρόσωπα αυτά, θα μπορούσατε;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Δεν μπορούσα να αναγνωρίσω κανέναν. Πρώτη φορά έρχομαι στο Δικαστήριο. Αυτά που ορκίστηκα θα πω.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Σύμφωνοι. Μα δεν σας λέω να πείτε κάτι παραπάνω. Σας ερωτώ, εκείνη την ημέρα ενόψει του ότι τους είδατε από τα πλάγια, εάν εκείνη την ημέρα σας ζητούσαν που τα είχατε νωπά στο μυαλό σας και στην μνήμη σας, εάν σας ζητούσαν να τα αναγνωρίσετε θα μπορούσατε εκείνη την ημέρα;

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Μου είπε, η φαντασία μου να πω; Δεν μπορούσα να πω....

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, να πάτε στην ευχή του Θεού. Τελειώσατε από μάρτυρας από μας.

Σ.ΜΠΕΝΙΑΣ: Ευχαριστώ, να είστε καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κωνσταντίνος Γκόλφης. Είναι βεβαίωση ότι είναι άγνωστος. Είχε πει το ΄93 Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, αλλά η βεβαίωση είναι ότι είναι άγνωστος οδό Μεσογείων Αμπελόκηποι. Απών επομένως.

Ο κ. Ιωάννης Πουλιάσης, απών. Ο κ. Ιωαννίδης Χρήστος, απών. Αν δεν έχουν τίποτα σοβαρό και δεν επικληθεί από πλευρά Πολιτικής Αγωγής ή Υπεράσπισης να μην το διαβάσουμε. Ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομίας. Γκόργκου Τσετίν.

Νεκροψία. Πρόκειται περί πτώματος ανδρός αρτίας σωματικής διαπλάσεως και καλής θρέψεως. Εξωτερικώς του σώματος παρατηρούμε τα ακόλουθα: 1) Κατά την μεσότητα της κάτω γνάθου αριστερά, τραύμα αστεροειδές με χείλη εισέρχοντα εκ του οποίο εκρέει μικρά ποσότητα αίματος. 2) Κυκλοτερές τραύμα έξω επιφανείας μεσότητας αριστερού βραχίονος διαμέτρου ενός εκατοστού. 3) Επίσης κυκλοτερές τραύμα έσω επιφανείας του αυτού βραχίονος ισοϋψώς προς το προηγούμενο δια γενομένης μυλομετρήσεως. Διεπιστώθη ότι πρόκειται περί διαμπερούς τραύματος με πύλη εισόδου το προηγούμενο τραύμα και εξόδου του αναφερόμενου.

4) Τραύμα κυκλοτερές διαμέτρου 1,5 εκατοστών του μέτρου ισοϋψώς προς το 5ο μεσοπλεύριο διάστημα αριστερού ημιθωρακίου κατά την πρόσθια μασχαλιαία γραμμή. 5) 4 εκατοστά κάτωθεν του προηγούμενου έτερον τραύμα κυκλοτερές των αυτών περίπου διαστάσεων, αμφότερα διαμπερή του θωρακικού τοιχώματος αριστερά.

6) Κυκλοτερές τραύμα ομοίων περίπου διαστάσεως ισοϋψώς περίπου προς το 4ο μεσοπλεύριο διάστημα αριστερού ημιθωρακίου και κατά την οπισθία μασχαλιαία γραμμή. 7) Κυκλοτερές τραύμα αριστεράς πλαγίας κοιλιακής χώρας ύπερθεν της λαγονίου ακρολοφίας διαμέτρου 1 εκατοστού του μέτρου περίπου.

8) Όμοιο προς το προηγούμενο ολίγο κάτωθι αυτού, αμφότερα διαμπερή του αριστερού πλαγίου κοιλιακού τοιχώματος. 9) Κυκλοτερές τραύμα δεξιάς πλαγίας θωρακικής χώρας ισοϋψώς προς την προσθία μασχαλιαία γραμμή στο ύψος της 5ης πλευράς περίπου διαμπερές του δεξιού θωρακικού τοιχώματος και διαστάσεων 1,5 εκατοστών του μέτρου.

Νεκροτομή. Εκ των μαλακών μορίων του τριχωτού της κεφαλής ουδέν. Εκ των οστών ομοίως ως και του εγκεφάλου, ως τις εμφανίζει ισχαιμικώς. Το τραύμα της κάτω γνάθου το περιγραφέν κατά την νεκροψία είναι διαμπερές με συντριπτικό κάταγμα αποσπαστικό του κάτω χείλους της γνάθου.

Δια γενομένης μυλομετρήσεως διαπιστώθηκε ότι πρόκειται περί τραύματος εκτεινομένου από την προσθία τραχηλική χώρα μέχρι του θωρακικού κύτους αιμορραγικώς διηθητικά μόρια της διαδρομής. Αιμοθώραξ μετατρώσεως κορυφής αριστερού πνεύμονος εκ της καρδίας ουδέν. Εντός θωρακικού κύτους ευρέθη βολίς πυροβόλου όπλου 45άρι.

Αιμοπεριτόναιο μετά βαρυτάτης τρώσεως ήπατος, σπληνός, δυσεντερίου, παγκρέατος, δεξιού θόλου διαφράγματος. Εκ του σώματος τρίτου οσφυϊκού σπονδύλου εξήχθη βολίς πυροβόλου όπλου 45άρι, επίσης ετέρα εκ του σώματος του 3ου οσφυϊκού σπονδύλου του αυτού διαμετρήματος. Ο στόμαχος κενός σιτίων.

Τραυματίστηκε θανάσιμα βληθείς με πυροβόλο όπλο σήμερα την πρωία περί ώρα 09:10΄εντός αυτοκινήτου επί της οδού Ναϊάδων σταθμευμένου και Σπύρου Μερκούρη-Παγκράτι.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω έχουμε πλήξη του σώματος του θανόντος δια 6 βολίδων προερχόμενα από 45άρι όπλο. Ήτοι μία κατά την μεσότητα αριστεράς κάτω γνάθου, τρεις κατά την αριστερά πλαγία θωρακική χώρα, δύο κατά την αριστερά πλαγία κοιλιακή χώρα. Οι ανωτέρω πλήξεις προκάλεσαν ισάριθμα τραύματα τα οποία αποτελούν και πύλας εισόδου ισαρίθμων βολίδων.

Τα δύο τραύματα του αριστερού βραχίονος αποτελούν πύλας εισόδου και εξόδου βολίδος η οποία εν συνεχεία έπληξε το αριστερό ημιθωράκιο. Το τραύμα της δεξιάς πλαγίας θωρακικής χώρας αποτελεί πύλη εξόδου βολίδος της οποίας η πύλη εισόδου ήταν εις το αριστερό ημιθωράκιο. Κατά συνέπεια της αναζητήσεως της βολίδας στο σώμα του θανόντος ευρέθησαν τρεις όπως αναφέρθη. Δεν κατέστη δυνατόν να ανευρεθεί η τέταρτη εσφηνωθείσα προφανώς εις τα μαλακά μόρια.

Κατά δε τις πληροφορίες που είχαμε, μία βολίς ευρέθη στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθη εκ του τόπου του εγκλήματος εντός σεντονίου που ήταν περιτυλιγμένο το πτώμα και πέρα εντός του αυτοκινήτου όπου εβλήθη ο θανών (Σχετικές συνημμένες φωτογραφίες). Βαριές κακώσεις κάτω γνάθου, θώρακος, κοιλίας δύο βολίδων πυροβόλου όπλου. Φαίνεται ως ανθρωποκτονία.

Εργαστηριακή εξέταση. Αναζητήθηκε στο αίμα κλπ. Δεν διεπιστώθη παρουσία οινοπνεύματος.

Οι φωτογραφίες που φαίνονται οι πύλες εισόδου-εξόδου, στο χέρι είναι διαμπερές και συνεχίζει στο θώρακα, κάτω χαμηλά άλλη μία στο θώρακα. Θέλετε να δείτε τις φωτογραφίες; Τις έχετε δει όλοι φαντάζομαι.

Αναγιγνώσκεται και η έκθεση εξετάσεως πειστηρίου:

«5 κάλυκες, 5 βολίδες που σχετίζονται με την ανθρωποκτονία του Ακολούθου Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας Γκιόργκου Τσετίν που έλαβε χώρα τις 7/10/91 09:05΄στην οδό Ναϊάδων 2 και Σπύρου Μερκούρη, Παγκράτι κατά την στιγμή που είχε επιβιβαστεί στο υπ’ αριθμ. ΔΣ 3653 αυτοκίνητό του και ζήτησε αφού εξετάσουμε τα πειστήρια να τους γνωρίσουμε, ποιο το διαμέτρημα, αν οι ανευρεθέντες προέρχονται εκ πυροβολήσεως, αν έχουν σχέση με εκκρεμείς υποθέσεις και αν χρησιμοποιήθηκε κλπ.

Εξέταση πειστηρίων. Οι Αστυνόμοι Καλατζής Δημήτριος και Υπαστυνόμος Παπάζογλου Αθανάσιος. Εξέταση 5 πειστηρίων καλύκων. Για διάκριση, συμμάθεια με την ένδειξη *13 κλπ όπλο ΠΚ1, ΠΚ5. Πρόκειται για 5 κάλυκες από φυσίγγια διαμετρήματος 45 οι οποίοι έχουν στο πυθμένιό τους την ένδειξη HXP80 σύμφωνα με τις οποίες είναι ελληνικής κατασκευής Α.Ε. Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου ΠΥΡΚΑΛ Αθήνα.

Για διάκριση σημάνθηκαν με την ένδειξη *1286. Πρόκειται για 5 βολίδες .... από φυσίγγια διαμετρήματος 45. Οι τέσσερις Π1, Π3, Π4, Π5 είναι παραμορφωμένες σε διαφορετικούς βαθμούς από την πρόσκρουσή τους με ταχύτητα σε σχετικά σκληρές επιφάνειες.

Όλες φέρουν στην κυλινδρική επιφάνειά τους 6 αριστερόστροφες ραβδώσεις-αυλακώσεις από τις αντίστοιχες αυλακώσεις-ραβδώσεις του εσωτερικού της κάνης του όπλου βολίς. 3) Φυσίγγια με κάλυκες και βολίδες σαν τις εξετασθέντες παραπάνω χρησιμοποιούνται σε όπλα ίδιου διαμετρήματος, πιστόλια, υποπολυβόλα κλπ.

Από την εξέταση των ιχνών επί των πειστηρίων καλύκων και βολίδων, του αριθμού φοράς κλπ των ραβδώσεων-αυλακώσεων και των πειστηρίων συνάγεται ότι τα παραπάνω πειστήρια πυροδοτήθηκαν από πιστόλια διαμετρήματος 45 τύπου ΜΟΝΤΕΛ 1911 ή ΜΟΝΤΕΛ 1911Α1 Ηνωμένες Πολιτείες, αντίγραφα ή παραλλαγές αυτών

Συγκριτικές εξετάσεις. Οι 5 πειστήριοι κάλυκες φέρουν στο πυθμένιό τους τις ενδείξεις: HXP80 και από την μακροσκοπική συγκριτική τους εξέταση με πειστήριους κάλυκες ίδιου διαμετρήματος εκκρεμούν οι υποθέσεις στο αρχείο μας. Δεν προέκυψε χρήση φυσιγγίων-καλύκων με ίδιες ενδείξεις πυθμενίου σε εκκρεμείς υποθέσεις του αρχείου μας.

Κατ’ αυτές τις συγκριτικές εξετάσεις προέκυψαν ταυτίσεις μεταξύ των ιχνών, των 5 πειστηρίων καλύκων που σημαίνει ότι 5 πειστήριοι κάλυκες πυροδοτήθηκαν από το ίδιο όπλο-πιστόλι. 3) Μικροσκοπικές εξετάσεις των 5 πειστηρίων βολίδων. Από αυτές τις συγκριτικές εξετάσεις προέκυψαν ταυτίσεις μεταξύ των ιχνών των 5 πειστηρίων που σημαίνει ότι οι 5 βολίδες πυροδοτήθηκαν από το ίδιο όπλο-πιστόλι.

Μικροσκοπικές εξετάσεις των 5 πειστηρίων καλύκων με πειστήριους κάλυκες εκκρεμών υποθέσεων. Προέκυψαν ταυτίσεις ιχνών μεταξύ των ιχνών των 5 πειστηρίων από το 1 Α πιστόλι εκκρεμών υποθέσεως της ΕΟ 17Ν, βλέπε πίνακα υποθέσεων παρ. συμπέρασμα. Μικροσκοπικές εξετάσεις των 5 πειστηρίων βολίδων με πειστήριες βολίδες εκκρεμών υποθέσεων. Πάλι βλέπε συμπεράσματα.

Συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα παραπάνω εκτεθέντα προκύπτουν τα εξής: οι 5 πειστήριοι κάλυκες από φυσίγγια διαμετρήματος 45 με ενδείξεις πυθμενίου HXP80 σύμφωνα με τις οποίες είναι ελληνικής κατασκευής ΠΥΡΚΑΛ πυροδοτήθηκαν από το ίδιο όπλο. Δεν προέκυψε χρήση φυσιγγίων-καλύκων με τις ενδείξεις πυθμενίου των παραπάνω 5 πειστηρίων σε εκκρεμείς υποθέσεις του αρχείου μας.

Οι 5 πειστήριες βολίδες από φυσίγγια διαμετρήματος, 6 αριστερόστροφες ραβδώσεις κλπ πυροδοτήθηκαν από το ίδιο όπλο. Από την εξέταση των ιχνών κλπ συνάγεται ότι οι άνω πυροδοτήθηκαν από το πιστόλι 45 τύπου κλπ όπως είπαμε παραπάνω. Πυροδοτήθηκαν από το πιστόλι Α εκκρεμών υποθέσεων της ΕΟ 17Ν.