Κόσμος
Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 07:17

Στόχος των Αμερικανών ο Σαντάμ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και ενώ οι Αμερικανοί παραμένουν από χθες στο κέντρο της Βαγδάτης, που δέχθηκε πριν από λίγο και νέο αεροπορικό βομβαρδισμό, με έναν από τους στόχους το υπουργείο Πληροφόρησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μετέδωσε, ότι, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν με τέσσερις βόμβες, συνολικού βάρους 400 κιλών, τον αποκαλούμενο ηγετικό στόχο, στο προάστιο Μανσούρ της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες, ότι βρισκόταν σε εξέλιξη σε υπόγειο καταφύγιο, σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του ιρακινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, παρουσία και των δύο γιων του.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επιβεβαίωσε, ότι επλήγη ο ηγετικός στόχος, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει, εάν βρισκόταν στην περιοχή και ο Ιρακινός ηγέτης.

Σημειώνεται, ότι, η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα, ότι διεξάγει έρευνες, σχετικά με τον χθεσινό βομβαρδισμό της συνοικίας Αλ Μανσούρ, στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν εννέα άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αμερικανικές δυνάμεις με άρματα μάχης, παραμένουν από χθες στο εσωτερικό του παλατιού του Σαντάμ Χουσεΐν, γύρω από το οποίο ακούγονται, από τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμοί. Τα διεθνή πρακτορεία εκτιμούν, ότι, πρόκειται για αντεπίθεση των ιρακινών δυνάμεων.

Τα άρματα μάχης σφυροκοπούν στόχους βορείως του προεδρικού μεγάρου, απ'όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η επίθεση. Χθες, οι Αμερικανοί εγκατέστησαν, μετά από σκληρές μάχες, σημεία ελέγχου στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ οι Ιρακινοί υπερασπίζονται γέφυρες, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.

Συνάντηση Μπους-Μπλερ στο Μπέλφαστ

Αρχισε χθες στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας, η διήμερη συνάντηση του Τζωρτζ Μπους με τον Τόνι Μπλερ, για το θέμα της επόμενης ημέρας στο Ιράκ.

«Η νίκη στο Ιράκ, δεν εξαρτάται από την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις εξελίσσονται εξαιρετικά καλά. Τόνισε ότι η φάση των εχθροπραξιών πλησιάζει στο τέλος και προανήγγειλε την αποστολή στο Ιράκ, εντός της εβδομάδας, ανθρώπων που θα ξεκινήσουν τη διαδικασία συγκρότησης της μεταβατικής κυβέρνησης.

Πρόοδος των επιχειρήσεων

Η αμερικανική διοίκηση, χαρακτήρισε τις χθεσινές επιχειρήσεις, ως μία απλή επίδειξη δύναμης και τόνισε ότι οι μεγάλες μάχες, δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

«Οι συμμαχικές δυνάμεις σημειώνουν προόδους στα πεδία των μαχών, αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη τη νίκη. Πρέπει να είμαστε συνετοί, στο να πούμε εάν πλησιάζει το τέλος της σύγκρουσης», δήλωσε από το Μπέλφαστ, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, ανακοίνωσε, ότι οι βρετανικές δυνάμεις που κατέλαβαν τη Βασόρα θα παραμείνουν εκεί και πρόσθεσε ότι κατά πάσα πιθανότητα, ο «Χημικός Αλί», στενός συνεργάτης του Σαντάμ, είναι νεκρός.

Κούρδοι μαχητές στη Μοσούλη

Στο βορρά, οι Κούρδοι μαχητές προήλασαν χθες προς τη Μοσούλη, καταλαμβάνοντας τη μικρή πόλη Φάϊντα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε, ότι, πιθανή κατάληψη των πετρελαιοπηγών της Μοσούλης και του Κιρκούκ από τους Κούρδους του Ιράκ, θα αποτελούσε αιτία επέμβασης του τουρκικού στρατού στον ιρακινό βορρά, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Στη Μόσχα, η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράϊς, είχε χθες συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για το θέμα του Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ελπίδα να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και τόνισε, ότι, η εμπλοκή του οργανισμού μπορεί να προσδώσει την αναγκαία νομιμότητα.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου, κύριοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, τονίζουν ότι ο λαός του Ιράκ θα πρέπει να αποφασίσει για το δικό του μέλλον, μετά την αμερικανική εισβολή και τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση, που υπογράφουν έξι υπουργοί Εξωτερικών, του Συμβουλίου Συνεργασίας στον Κόλπο.

Ο Τόνι Μπλερ, διαβεβαίωσε χθες τηλεφωνικώς, τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασάντ, ότι η Βρετανία διαφωνεί πλήρως με εκείνους που χαρακτηρίζουν τη Συρία επόμενο στόχο μετά το Ιράκ, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο στη Δαμασκό.

Ανασυγκρότηση του Ιράκ υπό τον ΟΗΕ

Στην Αθήνα, οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Κυπριακό, κυριάρχησαν χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι το κρίσιμο σημείο τώρα, είναι να γίνει η ανασυγκρότηση του Ιράκ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε το ταχύτερο οι πολίτες του Ιράκ να αναλάβουν οι ίδιοι τις τύχες τους.

Το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, θα τεθεί από την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του, τόνισε ότι η διαφαινόμενη στρατιωτική νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, αλλάζει τα δεδομένα και την ισορροπία στην περιοχή. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι, απαιτείται ρεαλισμός και μεγάλη ευθύνη για να διασφαλίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας στη νέα πραγματικότητα.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ