Κόσμος
Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 08:36

Αμερικανικό «Α-10» βομβαρδίζει το ιρακινό Μέγαρο της Δημοκρατίας

Ενα αμερικανικό αεροσκάφος, τύπου «Α-10» ή «φονέας αρμάτων», βομβάρδισε το σύμπλεγμα του Μεγάρου της Δημοκρατίας στη Βαγδάτη, κάνοντας δύο υπερπτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο βάλοντας συνέχεια προς εκείνη την κατεύθυνση, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές.

Το αεροσκάφος επιτέθηκε δύο φορές στη βόρειο είσοδο του συμπλέγματος και στο υπουργείο Συνονισμού, που βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο, την ώρα που στην περίμετρό του μαίνονταν οι μάχες που είχαν ξεκινήσει πρό τριών ωρών.

Το αμερικανικό αεροσκάφος επανήλθε για να πλήξει και μία τρίτη φορά κοντά το ίδιο υπουργείο, προφανώς κατά της λεωφόρου που οδηγεί στο υπουργείο Πληροφοριών, άλλον ένα στόχο των εντατικών αμερικανικών βομβαρδισμών.

Το «Α-10» ρίχνει συνεχώς βόμβες και πυρά εναντίον του στόχου του, αφήνοντας παράλληλα φωτοβολίδες, για να παραπλανήσει τα πιθανά ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, βάλλεται ασταμάτητα μία συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτήρια. Οι εκρήξεις σείουν την περιοχή, από την οποία αναδύεται ένας πυκνός καπνός. Βόμβες και οβίδες πέφτουν και κοντά στην γέφυρα Τζαμχουρίγια, μία κύρια αρτηρία της πόλης, προφανώς με στόχο ιρακινά στρατεύματα που διατηρούν θέση κοντά σε αυτήν.