Κόσμος
Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 16:49

ΗΠΑ: Στο νιτρικό αμμώνιο η αιτία της έκρηξης στο εργοστάσιο του Τέξας

Το νιτρικό αμμώνιο ήταν η αιτία της έκρηξης που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Ουέστ του Τέξας, κατέληξαν εντεταλμένοι αμερικανοί ερευνητές.

Το νιτρικό αμμώνιο ήταν η αιτία της έκρηξης η οποία σημειώθηκε τον Απρίλιο σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Ουέστ του Τέξας, κατέληξαν εντεταλμένοι αμερικανοί ερευνητές.

Από την έκρηξη, είχαν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι και είχαν τραυματισθεί περίπου 200, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τέξας.

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από το κτήριο λιπασμάτων και σπόρων και γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό που προκάλεσε την έκρηξη ήταν το νιτρικό αμμώνιο», δήλωσε η εκπρόσωπος Ρέιτσελ Μορίνο. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι η ακριβής αιτία».

Το γραφείο του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ηγείται της έρευνας σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε στις 17 Απριλίου, μαζί με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οινοπνευματωδών, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF).

Η ουσία νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα το οποίο αναμειγνύεται με άλλα λιπάσματα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών.

Δύναται να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση στην Πόλη της Οκλαχόμα το 1995, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters