Κόσμος
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 07:11

Αντιδράσεις και καταγγελίες για τον θάνατο δημοσιογράφων

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις, προκαλεί ο θάνατος τριών δημοσιογράφων και ο τραυματισμός ακόμη τριών, από αμερικανικά πυρά χθες στη Βαγδάτη, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις, σφυροκοπούν από αέρος και εδάφους την ιρακινή πρωτεύουσα.

Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο ξενοδοχείο «Palestine», ενώ ακόμη ένας έχασε τη ζωή του, από βομβαρδισμό των γραφείων του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου, Al Jazeera.

Στόχος έγιναν και τα γραφεία της τηλεόρασης του Αμπου Ντάμπι, ενώ από χθες σίγησε και η ιρακινή τηλεόραση.

Το Al Jazeera, ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να αποσύρει τους δημοσιογράφους του από το Ιράκ, καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του καναλιού, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες αμάχων και ισχυρίστεκε, ότι, σε όλες τις περιπτώσεις οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν εχθρικά πυρά, ισχυρισμό όμως, που διέψευσαν όλοι οι δημοσιογράφοι.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε, ότι, οι δημοσιογράφοι είχαν ενημερωθεί πως τα ξενοδοχεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τις ιρακινές δυνάμεις, για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την επίθεση κατήγγειλε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου. Η Οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι εκσεμμένως στοχεύουν δημοσιογράφους στο Ιράκ, ενώ η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, προς τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο και τον τραυματισμό δημοσιογράφων, τονίζοντας, ότι, πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το εάν επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια.