Κόσμος
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 07:17

Νέες μάχες στα νότια της Βαγδάτης

ΝΕΕΣ μάχες ξέσπασαν στα νότια της Βαγδάτης, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εδραιώνουν τις θέσεις τους στο κέντρο τη πόλης, ενώ πυρά από το βαρύ πυροβολικό ακούγονταν νοτίως, λίγο πριν το ξημέρωμα της Τετάρτης.

Οι Αμερικανοί προωθούνται στην πρωτεύουσα του Ιράκ από τα νότια και νοτιο-δυτικά, ενώ προσπαθούν να αναπτυχθούν στην κεντρική περιοχή που κατέλαβαν χθες το πρωΐ.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, ότι περίπου μία ολόκληρη τεθωρακισμένη ταξιαρχία βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη και σκοπεύει να παραμείνει εκεί. Επίσης, δήλωσε, ότι μαχητικά αεροσκάφη μπορούν τώρα να πετούν πάνω από το Ιράκ, χωρίς πρόβλημα.

«Οι από αέρος συμμαχικές δυνάμεις κυριαρχούν σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που σημαίνει, ότι, ο εχθρός είναι ανίκανος να εμποδίσει τις επιχειρήσεις αυτές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου , υποστράτηγος, Στάνλεϊ Μακ Κρύσταλ.

Χθες, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, ότι, εισήλθαν στη Βαγδάτη και από τον βορρά και ότι έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο Ρασίντ, πέντε χλμ., από το κέντρο της πόλης.

Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε, ότι, οι επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, εμποδίζουν ιρακινές δυνάμεις να κινηθούν προς τη Βαγδάτη και την Τικρίτ, ενώ ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα, καταστράφηκε ένα κτίριο στην ιρακινή πρωτεύουσα, στο οποίο μπορεί να βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, με συνεργάτες του.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, τα οποία επικαλούνται πηγές προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες, ο Σαντάμ και οι γιοι του πρέπει να επέζησαν, καθώς εγκατέλειψαν το κτίριο, λίγο πριν αρχίσει ο βομβαρδισμός, που στοίχισε τη ζωή 14 αμάχων.

Σχέδιο τριών σταδίων

Στο Μπέλφαστ, Τζωρτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσαν σχέδιο τριών σταδίων. Αρχικώς, θα υπάρξει ανάληψη του διοικητικού ελέγχου από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, στη συνέχεια θα τοποθετηθεί μία μεταβατική διοίκηση και τελικώς θα εκλεγεί μία μόνιμη κυβέρνηση.

Οι δύο ηγέτες πάντως, δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου αυτού. Αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Ιράκ, έκαναν λόγο για τον ζωτικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο ωστόσο εντόπισαν, στο ανθρωπιστικό πεδίο.

Ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε, ότι, τα Ηνωμένα Εθνη, πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας και της βιομηχανικής υποδομής του Ιράκ, αλλά και στον πολιτικό μετασχηματισμό σε δημοκρατική κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία νομιμοποίηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι, η ανοικοδόμηση του Ιράκ πρέπει να είναι έργο του ΟΗΕ και μόνο.

Στο διπλωματικό πεδίο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι το θέμα του Ιράκ θα συζητηθεί το Σαββατο-κύριακο στην Πετρούπολη, σε συνάντηση που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ και τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι στη συνάντηση θα έπαιρνε μέρος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ωστόσο ο Κόφι Ανάν, ματαίωσε την περιοδεία που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, καθώς θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αθηνών, την ερχόμενη εβδομάδα και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί στη χώρα μας, με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων χωρών, που θα ενταχθούν σε αυτήν, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, από την έδρα του Οργανισμού, στη Ν. Υόρκη.

«Ούτε ημέρα παραπάνω», είπε ο Τόμας Μίλερ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αποικιοκρατική δύναμη, δεν θα μείνουμε ούτε μία ημέρα παραπάνω από ό,τι χρειάζεται στο Ιράκ», επεσήμανε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ.

Ο κ. Μίλερ τόνισε, ότι, ο ρόλος του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο θα είναι σημαντικός, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για την αποσαφήνιση του θέματος.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής πρόσθεσε, ότι, η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί τον διαμελισμό του Ιράκ, ενώ σε ό,τι αφορά το ερώτημα για επέμβαση σε άλλες χώρες της περιοχής, υπογράμμισε ότι το Ιράκ αποτελεί μία μοναδική περίπτωση κράτους, που δεν σεβόταν τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο κ. Μίλερ, αναφέρθηκ με θετικά λόγια στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ για τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, σημείωσε ότι οι διαδηλωτές πριν βγουν στους δρόμους θα πρέπει να δουν ξανά τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας για το Ιράκ.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ