Στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων του 21ου αιώνα, η ύπαρξη αξιόπιστων υποδομών τηλεπικοινωνίας και δικτύων είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε σύγχρονο στρατό. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή βασίζονται στα αποκαλούμενα δίκτυα MANET (mobile ad hoc network) για την επικοινωνία και το διαμοιρασμό πληροφοριών.
Στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων του 21ου αιώνα, η ύπαρξη αξιόπιστων υποδομών τηλεπικοινωνίας και δικτύων είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε σύγχρονο στρατό. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή βασίζονται στα αποκαλούμενα δίκτυα MANET (mobile ad hoc network) για την επικοινωνία και το διαμοιρασμό πληροφοριών. Οι συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται και μεταφέρονται τόσο από πεζούς στρατιώτες όσο και από οχήματα λειτουργούν και ως κόμβοι δικτύου, ωστόσο τα MANET έχουν τον περιορισμό ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 50 κόμβους πριν αρχίσουν να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα λειτουργίας. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, πολλοί ερευνητές έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορες μεθόδους και τεχνικές που βασίζονται στις αρχές λειτουργίας του Ίντερνετ για να αυξήσουν τις δυνατότητες των MANET, χωρίς αποτέλεσμα.
Η DARPA, του αμερικανικού Πενταγώνου, εξετάζει τις προοπτικές ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία μεγάλων MANET, χωρίς το «εμπόδιο» των Internet Protocols (ΙΡ), καθώς, παρά τις προόδους του Διαδικτύου, οι στόχοι των ΜΑΝΕΤ δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω της χρήσης υπαρχόντων πρωτοκόλλων και τεχνικών. Η DARPA αναζητά πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες θα επιτρέψουν το διαμοιρασμό δεδομένων χωρίς τους υπάρχοντες περιορισμούς.
«Ένα ΜΑΝΕΤ χιλίων κόμβων θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ολόκληρο τάγμα χωρίς την ανάγκη χειροκίνητου στησίματος δικτύου, διαχείρισης και συντήρησης, που προέρχονται από την εποχή των ‘τηλεφωνικών πινάκων’» είπε ο Μαρκ Ριτς, υπεύθυνος προγράμματος της DARPA. «Αυτό θα μπορούσε να παρέχει σε περισσότερους στρατιώτες αξιόπιστες υπηρεσίες όπως εικόνα και βίντεο πραγματικού χρόνου, βελτιωμένη αντίληψη κατάστασης και άλλες υπηρεσίες, τις οποίες δεν έχουμε καν φανταστεί».
H DARPA απηύθυνε RFI (Request for Information) προς κάθε ενδιαφερόμενο, ζητώντας προτάσεις. Οι πλέον καινοτόμες και πολλά υποσχόμενες θα παρουσιαστούν υπό τη μορφή papers σε συμπόσιο υπό τον τίτλο «Novel Methods for Information Sharing in Large-Scale Mobile Ad Hoc Networks» στις 7-8 Αυγούστου, στο Darpa Conference Center.