Κόσμος
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 09:30

Το αμερικανικό Πεντάγωνο για τον θάνατο των δημοσιογράφων

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των τριών δημοσιογράφων στη Βαγδάτη, αλλά κατέστησε σαφές ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης, ότι, «ο πόλεμος είναι μια επικίνδυνη,πολύ επικίνδυνη δουλειά».

«Είμαστε σε πόλεμο. Υπάρχουν συγκρούσεις στη Βαγδάτη. Οι δυνάμεις μας δέχονται επιθέσεις. Ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας», τόνισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον θάνατο τριών ανθρώπων του Τύπου χθες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα πάντως, η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, με επιστολή της προς τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κάλεσε το Πεντάγωνο να διερευνήσει την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου «Palestine», όπου έχασαν τη ζωή τους δύο δημοσιογράφοι και τον βομβαρδισμό των γραφείων του δικτύου Αμπου Ντάμπι και της τηλεόρασης του Al Jazeera, που προκάλεσε τον θάνατο του εικονολήπτη Τάρεκ Αγιούμπ.

Εκκληση για ανεξάρτητη έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων των επιθέσεων, απηύθυνε και η Διεθνής Αμνηστεία. «Εκτός κι αν οι ΗΠΑ αποδείξουν ότι το ξενοδοχείο «Palestine» χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Ηταν ένα κατοικημένο μέρος που προστατεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν θα έπρεπε να δεχτεί επίθεση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αμνηστείας.

Οι δημοσιογράφοι που ήταν πάντως στο «Palestine», επιμένουν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών από το ξενοδοχείο εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.