Το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων εξετάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του διδακτικού ωραρίου από την επόμενη σχολική χρονιά.
Το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων εξετάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του διδακτικού ωραρίου από την επόμενη σχολική χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά οι καθηγητές συνεδριάζουν την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα και η απόφαση που θα ληφθεί, θα συζητηθεί στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εκπαίδευση (μετά το Πάσχα ξεκινούν οι εξετάσεις), επιλέγει να βάλει μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών».
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει την αύξηση κατά δύο ώρες του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου των καθηγητών από το νέο σχολικό έτος, για να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς λόγω της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013 - 2016 θα προσληφθεί μικρός αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η αύξηση του ωραρίου «είναι ένα αποκλειστικά λογιστικό μνημονιακό μέτρο με στόχο τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών και την περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που θα εμφανιστούν ως πλεονάζοντες και άρα περικοπή των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «εκπαιδευτικοί εξαθλιωμένοι οικονομικά, εξουθενωμένοι εργασιακά, φοβισμένοι από την πολλαπλή απειλή: συγχωνεύσεις - δήθεν αξιολογήσεις - υποχρεωτικές μετατάξεις - πειθαρχικές παραπομπές δεν μπορούν να είναι δημιουργικοί στο τόσο ευαίσθητο έργο τους».