Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα ψάρια που ζουν κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους χρησιμοποιούν «νοηματική γλώσσα» προκειμένου να συνεργαστούν καθώς κυνηγούν άλλα ψάρια. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια συμπεριφορά σε θαλάσσια είδη.
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα ψάρια που ζουν κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους χρησιμοποιούν «νοηματική γλώσσα» προκειμένου να συνεργαστούν καθώς κυνηγούν άλλα ψάρια. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια συμπεριφορά σε θαλάσσια είδη.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications, η πέστροφα των κοραλλιών κάνει «χειρονομίες» για να συμβουλεύσει άλλους θηρευτές πώς θα κινηθούν και να τους ειδοποιήσει μόλις εντοπίσει το – κοινού ενδιαφέροντος – θήραμα. Οι ερευνητές από το ελβετικό πανεπιστήμιο του Νεσατέλ και από το Κέμπριτζ μελέτησαν πώς το συγκεκριμένο ψάρι συνεργάζεται με δύο άλλα είδη, το γιγαντιαίο χέλι Gymnothorax javanicus και το γύλο Chelinus undulatus, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εντοπισμού τροφής.
Κατά τη διάρκεια καταδύσεων, οι επιστήμονες κατέγραψαν πολλές περιπτώσεις, στις οποίες οι πέστροφες «αναποδογύριζαν το σώμα τους ενώ ταυτόχρονα κουνούσαν το κεφάλι τους για να υποδείξουν την παρουσία και την τοποθεσία ενός συγκεκριμένου θηράματος στους συνεργάτες τους», όπως αναφέρουν οι ίδιοι.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ένα περιστατικό, κατά το οποίο μια πέστροφα περίμενε επί 25 λεπτά κοντά σε ένα υποψήφιο θήραμα που κρυβόταν, προκειμένου να περάσει από το σημείο ένα χέλι ή ένας γύλος. Όταν αυτό συνέβη, το ψάρι έδειξε με τον προαναφερθέντα τρόπο το σημείο κοραλλιογενούς υφάλου, όπου κρυβόταν ο «μεζές».
«Οι γύλοι έχουν πολύ ισχυρά σαγόνια και μπορούν να καταστρέψουν τρύπες που δεν είναι και τόσο σταθερές», εξήγησε μιλώντας στο National Geographic ο Ρεντουάν Μπισάρι από το πανεπιστήμιο Νεσατέλ. «Μπορούν να σπάσουν τα κοράλια.» Από την πλευρά τους, οι συγκεκριμένες πέστροφες αναπτύσσουν τεράστια ταχύτητα σε δευτερόλεπτα, μια ικανότητα που τους επιτρέπει να πιάνουν το θήραμα καθώς πάει να ξεφύγει, ενώ το χέλι τρυπώνει σε σημεία, όπου τα άλλα δύο ψάρια δεν μπορούν.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 187 ώρες παρατηρήσεων στους υφάλους ανοιχτά της Αυστραλίας και της Αιγύπτου. Κατέγραψαν 34 περιπτώσεις χρήσης «νοηματικής γλώσσας». Σε 31 από αυτές, ένα χέλι ή ένας γύλος πήγαν τελικά στο σημείο που τους υποδείχθηκε, αν και τελικά ήταν μόνο 5 οι περιπτώσεις που έπιασαν το θήραμα.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, αυτή η συμπεριφορά έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο στους μεγάλους πιθήκους και στα κοράκια.