Κόσμος
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 15:08

Ιαπωνία - Ρωσία: Επίσπευση των συνομιλιών για τις εδαφικές διαφορές

Να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των εδαφικών διαφορών Ρωσίας - Ιαπωνίας αποφάσισαν οι ηγέτες των δύο χωρών, κατά την επίσημη επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίζο Άμπε στη Μόσχα.

Να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των εδαφικών διαφορών Ρωσίας - Ιαπωνίας αποφάσισαν οι ηγέτες των δύο χωρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ρωσο-ιαπωνικής συνθήκης ειρήνης.

Η σχετική εκκρεμότητα χρονίζει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δώσαμε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών μας να επισπεύσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για το εδαφικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίζο Αμπε.

Οι διαφορές Μόσχας και Τόκιο εντοπίζονται σε τέσσερα νησιά βορείως της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο, τα οποία η Ρωσία αποκαλεί «Νότιες Κουρίλες», ενώ η Ιαπωνία «Βόρεια Εδάφη».

Τα νησιά είχαν καταληφθεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης λίγο πριν το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει επισκεφθεί τα νησιά δύο φορές τα τελευταία έτη, συναντώντας την έντονη αντίδραση των Ιαπώνων.

Τον Φεβρουάριο, η Ιαπωνία αναχαίτισε ρωσικά μαχητικά, κάνοντας λόγο για «παραβίαση του εναερίου χώρου της» κοντά στις συγκεκριμένες νήσους.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στη Μόσχα σηματοδοτεί τις πρώτες διμερείς ρωσο-ιαπωνικές συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο την τελευταία δεκαετία.

Πριν την έναρξή της επίσκεψης, ο κ. Άμπε σημείωσε ότι επιθυμεί το κτίσιμο μιας «προσωπικής σχέσης εμπιστοσύνης» με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η ενεργειακή συνεργασία αναμένεται να απασχολήσει επίσης τις συζητήσεις μεταξύ των κ.κ. Άμπε και Πούτιν, καθώς η Ιαπωνία βρίσκεται εν μέσω προσπάθειας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ήδη το Τόκιο εισάγει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, κυρίως από το νησί Σαχαλίνη, στη ρωσική Άπω Ανατολή.