Καθώς τα «έξυπνα» ρολόγια φαίνεται πως θα αποτελέσουν το επόμενο «big thing» στον κόσμο της τεχνολογίας, όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται προς την ανάπτυξη τεχνολογιών και gadgets για την «ανατολή» των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται.
Καθώς τα «έξυπνα» ρολόγια φαίνεται πως θα αποτελέσουν το επόμενο «big thing» στον κόσμο της τεχνολογίας, όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται προς την ανάπτυξη τεχνολογιών και gadgets για την «ανατολή» των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του εν λόγω τομέα, ωστόσο, είναι ότι, αφ’ενός οι συσκευές δεν μπορούν να είναι μεγάλου μεγέθους για πρακτικούς λόγους, αφ’ετέρου σε μία συσκευή μικρού μεγέθους είναι δύσκολο να πληκτρολογήσει κανείς. Το Zoomboard, που αναπτύσσουν ερευνητές του Carnegie Mellon University, αποτελεί μία εν δυνάμει λύση στο πρόβλημα. Είναι μία οθόνη αφής- πληκτρολόγιο QWERTY μεγέθους κέρματος, η οποία μπορεί να μεγενθύνει το τμήμα του πληκτρολογίου που χρησιμοποιεί ο χρήστης, κάνοντας πιο εύκολη την πληκτρολόγηση σε μικρές οθόνες.
Το όλο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στην συνδιάσκεψη Computer Human Interaction στο Παρίσι. Η βασική αρχή του, ωστόσο, είναι απλή: απλά ζουμάρει στο πληκτρολόγιο για να κάνει τα μικροσκοπικά κουμπιά ορατά και αρκετά μεγάλα για να μπορούν να πατηθούν ακόμα και από άτομα με χοντρά δάχτυλα. Όταν ο χρήστης πατά σε ένα σημείο του πληκτρολογίου, η οθόνη κάνει ζουμ στην περιοχή που πάτησε, δείχνοντας μόνο τα επιθυμητά κουμπιά σε ικανό μέγεθος, τα οποία μπορεί να πατήσει κανονικά ο χρήστης. Το Zoomboard διαθέτει και spacebar και αναγνωρίζει γνωστές χειρονομίες των touchscreens (swipe) για διάφορες λειτουργίες (εισαγωγή κενού διαστήματος, διαγραφή, εμφάνιση συμβόλων).
Η εν λόγω τεχνολογία αναμένεται να φανεί χρήσιμη στα επερχόμενα smartwatches, αλλά και στα μικρού μεγέθους κινητά. Οι δημιουργοί του δεν σκοπεύουν σε εμπορική χρήση- μάλιστα, καθιστούν διαθέσιμο online τον source code σε όποιον επιθυμεί να τον χρησιμοποιήσει.
Σε διαφορετικό πλαίσιο, ο Σουμίτ Νταγκάρ, 2011 TED Fellow, παρουσίασε μία νέα ιδέα στον χώρο των smartphones: ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο το οποίο απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης. Αν και δεν έχει λάβει όνομα ακόμη, ουσιαστικά είναι ένα τηλέφωνο με τεχνολογία Shape Memory Alloy, που λειτουργεί σε σύστημα Μπράιγ. Ο Νταγκάρ, μιλώντας στους Times of India, χαρακτήρισε το τηλέφωνό του ως «το πρώτο smartphone σε Μπράιγ στον κόσμο…περισσότερο σύντροφος παρά τηλέφωνο».
Ο Νταγκάρ, απόφοιτος του ινδικού Εθνικού Ινστιτούτου Σχεδιασμού, είχε την ιδέα πριν από τρία χρόνια, και πλέον συνεργάζεται με την ΙΙΤ Delhi για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου. Η κυκλοφορία του τηλεφώνου αναμένεται κατά τα τέλη του 2013, και η τιμή του εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα 185 δολάρια.