Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, με 168 ψήφους, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, που εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντας, διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι ενδοκυβερνητικές τριβές, με αιχμή την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και τελικά έγινε μερικώς αποδεκτή.
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 292 Βουλευτές. Κατά ψήφισαν 123 βουλευτές και ένας «παρών» (ο ανεξάρτητος Μ. Μπόλαρης).
Σε συνομιλία του Πρωθυπουργού με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες του επισημάνθηκε ότι το πολυνομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους ανεξάρτητους Βουλευτές Κ. Μαρκόπουλο και Θ. Σολδάτο. «Αυτό κάτι δείχνει», είπε ο Πρωθυπουργός και όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψουν στη ΝΔ σχολίασε: «Οψόμεθα».
Συγκρούσεις με την αντιπολίτευση και ενδοκυβερνητικές τριβές
Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, που εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντας, διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι ενδοκυβερνητικές τριβές, με αιχμή την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και τελικά έγινε μερικώς αποδεκτή.
Ενδεικτικές των τριβών που δημιουργήθηκαν ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της οποία απαίτησε να γίνονται σεβαστές από την κυβέρνηση οι συμφωνίες των πολιτικών αρχηγών.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την ανεργία και τόνισε: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός, είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και συμφωνία των αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση». «Δεν θέλουμε χάρες, θέλουμε εφαρμογή πολιτικών», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει».
Ο Ε. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα» και υπογράμμισε ότι «αυτό έγινε με την ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων και δυνάμεων. Έχει όνομα αυτό: λέγεται ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας την εν μέρει αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος ειπε ότι «δεχόμαστε αυτό που γίνεται, ας το χρησιμοποιήσουμε ως βάση» και ζήτησε να προστεθεί, αφού ελεγχθεί, η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, να τεθεί τώρα πριν την τουριστική περίοδο το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση και να ενταχθεί το χαράτσι στα ακίνητα στο εθνικό φορολογικό σύστημα.
Μερική αποδοχή της τροπολογίας για δυνατότητα μείωσης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε μερική αποδοχή και του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για τη δυνατότητα μείωσης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Προέβη ακόμη σε νομοτεχνική προσθήκη αναφορικά με την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε γίνει νωρίτερα αποδεκτό), που προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».
Έντονη αντίδραση από Π. Λαφαζάνη - Π. Καμμένο
Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.
«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ' τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η διατύπωση λέει «εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις». Όταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός - αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι' αυτούς».
Κατέβηκε από βήμα διαμαρτυρόμενος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Το συγκρουσιακό κλίμα στο Κοινοβούλιο συνέχιστηκε και τελικά, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέβηκε από το βήμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θόρυβο στην αίθουσα.
Ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει δυο φορές να γίνει ησυχία και ο προεδρεύων Γ. Καλαντζής προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη, ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας ο θόρυβος από συνομιλίες βουλευτών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος να διακόψει την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου και να αποχωρήσει από τη συζήτηση, όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
«Η σημερινή εικόνα της Βουλής πιστοποιεί πλέον ότι ζούμε σε συνθήκες καθοδηγούμενης κατάρρευσης και πλήρους απαξίωσης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την αποχώρησή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία έφερε στη Βουλή το νομοθέτημα και σε ένα άρθρο υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και υποπίπτει σε θεσμική εκτροπή. Τόνισε πως η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία αλλά γίνεται για να αναγκαστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τις πολιτικές που υπηρετούν το Μνημόνιο.
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν κι άλλο οι κατώτεροι μισθοί και οι συντάξεις και θα χτυπηθεί η ιδιοκτησία, με τα βαριά χαράτσια και ενεργοποίηση εισπρακτικών εταιρειών για κατασχέσεις, ενώ ανέφερε ότι με το πολυνομοσχέδιο, που κλείνει 170.000 φούρνους και μικρές επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε, εφαρμόζεται η πολιτική εξάρτησης από τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές.
«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν περιγραφεί στον σχεδιασμό της Τρόικας και η πολιτική αυτή έχει παγίδες που δεν βλέπει ο πολίτης» ανέφερε επικαλούμενος τη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών «με τοκογλυφικό επιτόκιο».
Ελαφρύνσεις ή και απαλλαγή από το χαράτσι για κατηγορίες πολιτών
Νωρίς το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε προσθήκη που προβλέπει περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας.
Ειδικότερα προβλέπεται πως πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».
Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.
Νομοτεχνική βελτίωση για το bake off
Παράλληλα, αργά το βράδυ, η υπουργός Τουρισμού έκανε δεκτή τροπολογία με την οποία επιδιώκεται «η εξομάλυνση προβλήματος που έχει ανακύψει για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας» σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και 'Αντζελα Γκερέκου.
Το αργότερο έως την 1η Ιουλίου η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Επιπλέον, το αργότερο ως την 1η Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, βάσει των αλλαγών που ενσωματώθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ ) για το 2011 και το 2012 θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 από το Νοέμβριο αφού ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή και της τελευταίας δόσης από τα εκκαθαριστικά αυτά τίθεται η 28η Φεβρουαρίου 2014.
Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα περιληφθεί σε ένα εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις.
Επίσης εξαιρούνται οι αγρότες από την έκτακτη εισφορά του 42% για τα νέα φωτοβολταϊκά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ