Πολιτική
Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 14:35

Απερρίφθη η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, που συζητείται εν μέσω αντιπαραθέσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας αφορούσε παραβίαση του άρθρου 74 παρ. 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι νόμοι πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις. Την παρατήρηση αυτή έκανε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής του κόμματος Αλ. Μητρόπουλος, που εισηγήθηκε την ένσταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι παραβιάζονται και τα άρθρα 72, 73 και 76 του Συντάγματος. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την ένσταση, ενώ την υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του παγκόσμιου κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν έχει συμβεί ούτε σε συνθήκες πολέμου, τόσο μεγάλη έκτασης νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί σε ένα και μόνο άρθρο», σημειώνοντας ότι από την γαλλική επανάσταση, τον Ρουσσώ και τον Μοντεσκιέ ισχύει η αρχή της ομοιογένειας στους νόμους.

«Η συνεχής επίκληση αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο που το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγεί σε απαξίωση του καταστατικού χάρτη της χώρας και του πολιτικού λόγου», απάντησε η εισηγήτρια της ΝΔ Φ. Πατριανάκου, κάνοντας λόγο για «εκκολαπτόμενη διάθεση να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο βασικός εκφραστής του Συντάγματος» και προειδοποιώντας ότι «η προσπάθεια να εμφανίζεται ως επιβουλέας της λαϊκής κυριαρχίας ενέχει σημαντικούς κινδύνους».

«Το ελάχιστο είναι να υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στις υποδείξεις και κατευθύνσεις των επιτροπών της Βουλής, όπως είναι η Επιστημονική Υπηρεσία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και διερωτήθηκε αν: «γράφει η τρικομματική κυβέρνηση στα παλιά της τα παπούτσια την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής». Καταργείται η συνείδηση των βουλευτών με το ένα άρθρο, συμπλήρωσε και είπε ότι πρόκειται για «εκβιαστικές πρακτικές που προσομοιάζουν όχι σε δημοκρατία αλλά στα χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι «έχουμε ποικίλες διατάξεις», αλλά σημείωσε ότι «όλες αυτές οι διατάξεις καταλήγουν σε ένα σκοπό και ένα στόχο: το πρόγραμμα προσαρμογής που είναι ενιαίο και το υπηρετεί η κυβέρνηση» και, κατ’ αυτή την έννοια «δεν είναι άσχετες οι διατάξεις». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής είναι γνωμοδοτική και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μεγαλοστομίες και ανακρίβειες», αλλά και για μονομερή επίκληση του Συντάγματος.

«Είναι νομικό θέμα και όχι θέμα πολιτικών φληναφημάτων. Λαμβάνετε υπόψη την Επιστημονική Υπηρεσία ή όχι;», ρώτησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, επισημαίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικό και η διάταξη για την διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, η οποία ορίζει ότι για να υποβληθεί προσφυγή πρέπει να προκαταβληθεί το 50% της διαφοράς.

«Συμφωνούμε με την ένσταση αν και θεωρούμε ανούσια και κουραστική την συζήτηση. Προϋπόθεση για την ένσταση αντισυνταγματικότητα είναι να υπάρχει ίχνος συνταγματικότητας», σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος.

«Κανείς δεν είναι ευτυχής να συζητά νομοσχέδια με χαρακτήρα κατεπείγοντος, όμως έχουμε συναίσθηση ότι η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης εκτιμώντας ότι η παρατήρηση της Επιστημονικης Υπηρεσίας αφορά την γενική νομοθετική αρχή και αναγνωρίζει εξαιρέσεις. «Οι εντυπώσεις, αν δεν γίνονται με τον σωστό τρόπο δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία», είπε.

«Έχουμε δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, επισημαίνοντας ότι το θέμα την αντισυνταγματικότητα είναι «απαράδεκτο και διαχρονικό».

«Ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν τον νοιάζει καθόλου το Σύνταγμα, δεν δίνει δεκάρα για το Σύνταγμα. Δεν τολμάτε να πείτε ότι αυτό που υποκρύπτετε πίσω από την επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απόπειρα απονομιμοποιήσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ευτελισμού των πολιτικών θεσμών και απόπειρα υπονόμευσης του συντάγματος».