Πολιτική
Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 13:18

Αντιπαράθεση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Εν μέσω αντεγκλήσεων για τη διαδικασία του κατεπέιγοντος ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίσευση τμήματος της επόμενης δόσης.

Εν μέσω αντεγκλήσεων για τη διαδικασία του κατεπέιγοντος ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση τμήματος της επόμενης δόσης.

Ο χαρακτηρισμός του πολυνομοσχεδίου ως κατεπείγοντος έγινε πάντως αποδεκτός, καθώς τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης ψήφισαν 26 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψήφισαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Υπεραμυνόμενος του κατεπείγοντος χαρακτήρα του νομοθετήματος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworkingroup, που θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης. Με τη σειρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ρύθμιση οφειλών και αυτό «αποτελεί άλλη μία αντηρίδα που επιβεβαιώνει τον έκτακτο χαρακτήρα του νομοσχεδίου».

«Θλιβερό» χαρακτήρισε το θέαμα των υπουργών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. «Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε το κατεπείγον με μία πρόταση. Υπάρχει Σύνταγμα στη χώρα, υπάρχει Βουλή, υπάρχει Κανονισμός της Βουλής. Γιατί τα γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας;», σημείωσε. «Η Βουλή λειτουργεί υπό συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέβαλε στη χώρα μία μνημονιακή τροικανή δημοκατία». «Αυτό είναι πια το πολίτευμα. Το κατεπείγον είναι να κάνετε ΙΕΚ για τους ξεναγούς και το κατεψυγμένο ψωμί; Υπάρχει πλήρης παραβίαση κάθε ίχνους συνταγματικής διάταξης. Φέρνετε το νομοσχέδιο σε ένα άρθρο για να μην αποφασίσουν οι βουλευτές επί των επιμέρους ρυθμίσεων», επεσήμανε ο Π. Λαφαζάνης εκτιμώντας ότι δεν παράγεται έννομα αποτελέσματα από τη διαδικασία.

«Η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Εμείς υπερασπιζόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας. Αντιρρήσεις να έχετε, αναίρεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορούμε να έχουμε εδώ μέσα. Είναι κωμικό».

«Η ίδια η ζωή θέτει τις προθεσμίες», σημείωσε η εισηγητής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τής απάντησε ότι «διαβούλευση μπορεί να γίνεται, αλλά δεν γίνεται στη Βουλή». «Ο Θεός μπορεί να έβαλε το Euroworkingroup τη Δευτέρα, αλλά δεν σας είπε να φέρετε το νομοσχέδιο την Παρασκευή και να συζητηθεί το Σαββατοκύριακο. Δεν φταίμε εμείς που τσακώνεστε μεταξύ σας», πρόσθεσε.

«Δεν  μπορούμε να κάνουμε αναστολή της προσπάθειας που γίνεται», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια πράγματα. «Και ένα μήνα να δίναμε στην αντιπολίτευση, τα ίδια θα λέγατε» πρόσθεσε.

«Πρόκειται για συνεχή απαξίωση της Βουλής. Κατεπείγον ήρθε το μεσοπρόθεσμο κατεπείγον και το πολυνομοσχέδιο. Δεν έχετε καμία όρεξη να κάνετε σοβαρή συζήτηση», παρατήρησε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, προσθέτοντας ότι «η λογική που έχετε οδηγήσει σε αναστολή της Δημοκρατίας» και ότι φέρνουν ως κατεπείγοντα μέτρα που προβλέπονται σε νόμους της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Όλες οι ενέργειες δείχνουν ότι δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα. Απλώς υπακούτε σε επιταγές της τρόικας και του ΔΝΤ», τόνισε εμ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Παναγιώταρος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ενέταξε στα μουλωχτά ρυθμίσεις που δεν έχουν σχέση με το κατεπείγον».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα», τόνισε η Ασ. Ξηροτύρη για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ.

«Με τη διαδικασία διαφωνούμε και την καταγγέλλουμε. Επιβεβαιώνεται ότι η ουσία πάει χέρι χέρι με την διαδικασία», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι αντιφάσεις που εκφράζονται στους κόλπους της κυβέρνησης δεν αναιρούν την στρατηγική σας επιλογή να τσακίσετε το λαό στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου».

«Η κατ’ άρθρο νομοθεσία κάθε νομοθετήματος είναι κατοχυρωμένη από την γαλλική επανάσταση», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, διαβάζοντας το άρθρα 72 και 74 του Συντάγματος που αναφέρουν ότι τα άρθρα πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις και να μην σωρεύονται σε ένα άρθρο. «Σας ζητάμε να σεβαστείτε αυτό που τήρησαν όλες οι κοινωνίες από τον Ρουσώ και τον Μποντεσκιέ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.