Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το βράδυ της Κυριακής. Πυρά κατά της κυβέρνησης από όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το βράδυ της Κυριακής.
Αύριο, Σάββατο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την Κυριακή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 11 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει 10 ώρες. Στη συνέχεια το πολυνομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Σε αυτό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, οι οποίες καλύπτουν όλα τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα κατά την τελευταία διαπραγμάτευση και η ψήφισή του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δισ. ευρώ.
Συνοπτικά, το πολυνομοσχέδιο ανοίγει την «πόρτα» της εξόδου από το Δημόσιο σε 15.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2014. Με τις διατάξεις του ρυθμίζονται επίσης τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλάζει το καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ και θεσπίζεται το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
Η διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία θα τεθεί προς ψήφιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ έχει ζητήσει μάλιστα τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, τονίζοντας πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα και στο όνομα καμιάς πειθαρχίας να καταδικάζει τον λαό στην φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Για «υποβάθμιση του κοινοβουλίου και δημοκρατικής εκτροπή» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι οι «αντισυνταγματικές διατάξεις και διαδικασίες εξπρές» αποδεικνύουν «για πολλοστή φορά» ότι η υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής «βλάπτει σοβαρά και τη δημοκρατία».
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «οι απόπειρες να περάσουν αυτή τη στιγμή νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει «κρυφή ατζέντα» την οποία έχει συμφωνήσει με την τρόικα και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με εκ νέου καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία».
«Κατάργηση της Δημοκρατίας» καταγγέλλει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρατά τους βουλευτές «στο απόλυτο σκοτάδι» ως προς το πολυνομοσχέδιο.
«Οι υποταγμένες μαριονέτες της Μέρκελ κρατούν κρυμμένο στα συρτάρια τους το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες πριν την επεξεργασία του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής και δύο μόνο ημέρες πριν την ψήφισή του στην Ολομέλεια», συνεχίζει.
«Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να φύγει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», υπογραμμίζει η Χρυσή Αυγή για το πολυνομοσχέδιο και τη διαδικασία ψήφισής του.
Οι υπάλληλοι της τρόικα, που παριστάνουν τους κυβερνήτες της χώρας, πρέπει να φύγουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η υποταγή και η δουλοπρέπειά τους οδηγεί στην καταστροφή έναν ολόκληρο λαό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και τονίζεται πως μόνη λύση είναι «μία εθνική ηγεσία, που με πρωτοπόρο την Χρυσή Αυγή θα αντισταθεί στην ανθελληνική πολιτική των τοκογλύφων».
Για «πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμο» που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση κάνει λόγο του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι «το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποκαλύπτει τους στόχους της πολιτικής κυβέρνησης - Ε.Ε. -πλουτοκρατίας».
Όπως αναφέρει, «μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα, εξοντώνει τα λαϊκά νοικοκυριά με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων και με προσαυξήσεις στις ληξιπρόθεσμες "οφειλές". Σπρώχνει στην απόγνωση τους αυτοαπασχολούμενους με μέτρα υπέρ των μονοπωλίων και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο».