Πολιτική
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 21:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/4/2003) Μέρος 2/6

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι, κ. Πρόεδρε. Ασφαλώς όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Μας είπατε ότι από το καλοκαίρι του 1989 δεχθήκατε ορισμένα μηνύματα ότι διατρέχετε κάποιον κίνδυνο. Αν ξέρετε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι σας τα απεκάλυψαν, πρόσωπα, και από πού είχαν τις πληροφορίες.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Τα πρόσωπα τα έχω καταθέσει. Ο ένας ήταν ένας Εμποροπλοίαρχος ονόματι Πάνος Τσαγκάρης και ο άλλος ήταν ένας συνάδελφος, ο Σωτήρης Παπαπολίτης, ο οποίος όμως μάλλον μου τα είπε ως δημοσιογραφικές περισσότερο πληροφορίες. Ο πρώτος δεν μου είπε από πού τα είχε.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε ο δεύτερος;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ο δεύτερος μου είπε ότι έχει σίγουρες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στο αυτοκίνητό σας, γιατί δεν συγκράτησα αν το είπατε, επέβαιναν άλλα άτομα και ποια;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι, ήταν ο οδηγός ο οποίος κάθισε στη θέση του συνοδηγού όταν ανέλαβα εγώ την οδήγηση, ονομάζεται Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ήταν η σύζυγός μου, Αθανασία Παλαιοκρασσά και ήταν και αυτή η φίλη η οικογενειακή μας και της κόρης μου, αλλά γνωριζόμαστε και με τους γονείς της, η Θεοδώρα-Όλγα Αρεταίου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από το συμβάν αυτό, από την έκρηξη, τραυματίστηκε κάποιος απ’ αυτούς;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Από τους τέσσερις όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διέτρεξαν κίνδυνο να τραυματιστούν;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι, όπως είπα πριν, εάν η ρουκέτα αυτή πετύχαινε το αυτοκίνητο, οι στρατιωτικοί μου είπαν ότι θα ήμαστε όλοι νεκροί.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλοι άνθρωποι πεζοί εκεί στο χώρο, αντιληφθήκατε να υπάρχουν, να διέρχονται;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Πεζοί υπήρχαν πολλοί.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε κανέναν;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αυτοκίνητο είπατε ότι υπέστη κάποιες βλάβες στο εμπρόσθιο και αριστερό μέρος του, ή κάνω λάθος;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι, το αυτοκίνητο είπα ότι πήρε φωτιά, εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι η φωτιά ήταν εξωτερική. Είχε πάρει κι ένα διπλανό αυτοκίνητο και το δικό μας πήρε αλλά κάηκε η μπογιά του. Υπέστη μηχανικές βλάβες μεγάλες και νομίζω ότι μετά ούτε καν επιδιορθώθηκε. Ήταν πολύ μεγάλες οι ζημιές που υπέστη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλα πράγματα, αντικείμενα εκεί στο χώρο, είτε σε κτίρια είτε σε άλλα αυτοκίνητα, μάθατε εάν από την έκρηξη υπέστησαν φθορές; Π.χ. μιλήσατε τώρα για το αυτοκίνητο που εσείς επιβαίνατε και για ένα άλλο. ¶λλα αυτοκίνητα υπήρχαν, μάθατε;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Υπήρχαν και άλλα, γιατί ήταν παρκαρισμένα, δεν ξέρω τί ζημιές έπαθαν. ¶κουσα ότι έσπασαν τα τζάμια σε όλη την περιοχή και αυτό το είδα κι εγώ στα κτίρια.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως μας λέτε, πέρα απ’ αυτό που ρώτησα, ότι και σε κτίρια προκλήθηκαν ζημιές.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Και τραυματίστηκαν και πάρα πολλοί άνθρωποι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε κανέναν;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι, διότι την άλλη μέρα, πήγα και επισκέφθηκα περί τους 6-7 οι οποίοι νοσηλεύονταν νομίζω στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ. Ήταν μία κοπέλα από την Κρήτη η οποία είχε σπάσει τη μύτη της, ήταν μία άλλη κοπέλα η οποία είναι κι εδώ μάρτυρας, την είδα προ ολίγου....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς λέγεται;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Μεγδούπη, κάπως έτσι. Ήταν ο κ. Κήλης, ο οποίος έπαθε το ένα του μάτι σοβαρή βλάβη. Των άλλων τα ονόματα δεν τα θυμάμαι, αλλά θυμάμαι ότι επισκέφθηκα στο νοσοκομείο περί τους 6-7.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να ρωτήσω τον κ. Τζωρτζάτο. Είστε ηλεκτρολόγος;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε αυτή την περίπτωση είχατε συμμετοχή;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήσαστε παρών;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο θάνατο του Αξαρλιάν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε παρών ήσαστε, ούτε καμία σύνδεση κάνατε;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Καμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κατσαντώνη, έχετε τον λόγο.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε μάρτυς, κάποιοι, όπως μάθατε από το βούλευμα, θέλησαν να σας σκοτώσουν και την ώρα που αυτοί οι κάποιοι ή ο κάποιος τράβηξε, ενεργοποίησε τον εκτοξευτήρα, σημάδευε ένα αυτοκίνητο στο οποίο ήσαστε εσείς μέσα και ήταν άλλα τρία πρόσωπα. Υπήρχε περίπτωση να μην αντιληφθεί ότι σ’ αυτό το αυτοκίνητο το οποίο σκόπευε για να σκοτώσει τον οδηγό ή τον παρακαθήμενο, ήταν τέσσερις άνθρωποι; Αν υπάρχει περίπτωση θεωρητική καμία, όταν σκοπεύει το αυτοκίνητο και μέσα είναι τέσσερις και σημαδεύει τον έναν από τους τέσσερις, ή το παρμπρίζ, όπως λένε στην προκήρυξή τους.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι κ. Κατσαντώνη και αυτό προκύπτει και από την προκήρυξη η οποία λέει παρακολουθούντο όλες οι κινήσεις, ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε απ’ το αυτοκίνητο.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: «Δεκαπέντε φορές› λέει «πηγαινοερχόμαστε›.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ακριβώς. Επίσης εδώ έφθανε η παρατήρηση μέχρι του σημείου τί κουστούμι φορούσα και ότι άλλαξα κουστούμι εκείνη την ημέρα. Λοιπόν, είναι εντελώς αδύνατο να μην είχαν αντιληφθεί μετά από τόση παρακολούθηση ότι μπήκαν τέσσερα άτομα συνολικώς μέσα στο αυτοκίνητο, ή ότι υπήρχε και συνοδευτικό από πίσω, για να μην το ξεχνάμε κι αυτό.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Προσπάθησα να πλήξουν με τέσσερις ανθρώπους το αυτοκίνητο. Ισχυρίζονται ότι «15 φορές› –το πήρε το αυτί μου και από τον κ. Κουφοντίνα, το λένε όμως και στην προκήρυξη- «πηγαινοερχόμαστε για να βρούμε τις κατάλληλες συνθήκες›, προφανώς για να πραγματώσουν την αρχή της ελαχιστοποίησης της βίας.

Ήθελαν να σκοτώσουν εσάς και λένε «αποφασίσαμε να εκτελέσουμε τον Παλαιοκρασσά›. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σημάδεψαν και προσεπάθησαν να σας πλήξουν μέσα στο αυτοκίνητο με τη ρουκέτα, θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να μη σκεφτούν ότι μαζί με εσάς θα σκοτώνονταν από τη ρουκέτα των 3,5 ιντσών, την αντιαρματική, ότι θα γινόσατε λιώμα όλοι μέσα στο αυτοκίνητο; Αν υπάρχει μία στο εκατομμύριο, όσο μυαλό και να κουβαλάει κανείς, ότι δε θα σκοτωθείτε και οι τέσσερις.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει και θα ήθελα να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι επειδή διάβαζα τις προκηρύξεις αυτές τις ημέρες, διεπίστωσα ότι σε μια άλλη προκήρυξη, της 11/01/1989, τη δεύτερη που βγήκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, περιγράφουν, δίνουν τον ορισμό της τρομοκρατικής πράξης, λένε «δεν κάνουμε τρομοκρατία, αν θέλαμε να κάνουμε τρομοκρατία θα ρίχναμε μια βόμβα μέσα στο Σύνταγμα›. Ε, αυτό έπραξαν στη δική μου περίπτωση. Είναι αδύνατο, αφού οι ίδιοι το περιγράφουν έτσι, να μην ήξεραν και τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Για να το διατυπώσουμε διαφορετικά: Ναι ή όχι, θεωρούσαν ως αναγκαία συνέπεια του θανάτου σας τον θάνατο και των τεσσάρων, εφ’ όσον επιτίθονταν στο στόχο τους; Απολύτως αναγκαία συνέπεια.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Δε μπορούσαν να σκοτώσουν εμένα με ρουκέτα εάν δεν σκότωναν και όλους τους άλλους που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Σας ρώτησαν από την Έδρα αν υπήρχε κίνηση την ώρα εκείνη. Αφού επεσκέφθητε 6-7 είπατε την επομένη στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ, δε σημαίνει ότι αυτοί ήταν εκεί κοντά και επλήγησαν;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ασφαλώς.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Πόσα αυτοκίνητα επλήγησαν; Δεν ξέρω αν θυμάστε το βούλευμα, αν το θυμάστε να μου το πείτε, έχει τους αριθμούς 7 αυτοκινήτων τα οποία υπέστησαν ζημιές.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Είπα και πριν ότι το ένα το είδα ότι τυλίχτηκε στις φλόγες αλλά και πολλά άλλα πρέπει να είχαν σπάσει τα τζάμια τους και να είχαν πάθει άλλες ζημιές.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ξέρετε αν για την περίπτωση τη δική σας εξετάστηκαν 10, 12, 13 άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί γύρω. Γιατί υπάρχει στη δικογραφία ένα μάτσο καταθέσεων, 11, 12, οι οποίοι εξετάστηκαν διότι εκείνη την ώρα ήταν εκεί;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι και εμένα λίγο με εντυπωσιάζει ότι, ας πούμε στο συνοδευτικό αυτοκίνητο που ήταν πίσω από μένα, ήταν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί. Αυτοί δεν εκλήθησαν να εξεταστούν. Ο γιατρός, ο Αθανάσιος Βελίκης ο οποίος ήταν ο πρώτος που πήγε να βοηθήσει τον Θάνο Αξαρλιάν και διεπίστωσε ότι ήταν νεκρός και ανέβηκε μετά και μου το είπε, επίσης δεν έχει κληθεί. Υπάρχουν δηλαδή, φαντάζομαι ότι μπορεί να είναι και 30 οι μάρτυρες οι οποίοι θα ήταν παρόντες σ ‘αυτή την περίπτωση.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Αυτά σας τα ρωτώ διότι σε αντίθεση με όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπου ισχύει η αρχή της μεγιστοποίησης της βίας, μας είπε ο κ. Κουφοντίνας ο οποίος είναι και ο πολιτικός εκπρόσωπος της ομάδος, ότι ηκολουθείτο η αρχή της ελαχιστοποίησης της βίας. Δηλαδή πότε δε θα χτυπούσαν; Αν ήταν 5 μέσα στο αυτοκίνητο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν εκπροσωπεί κανένας κανέναν, το δήλωσαν από την αρχή οι άνθρωποι, μη τους αποδίδουμε....

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα και με το θάνατο του Αξαρλιάν, τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι δεν ίσχυε η αρχή της ελαχιστοποίησης, εκτός αν υπήρξαν πρότυπα από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από εσάς δεν περίμενα να ανακατεύουμε και άλλα... εδώ είπαμε ότι είμαστε μη πολιτικό όργανο. Ας αφήσουμε και τους Αμερικανούς και τον οποιονδήποτε έξω από την αίθουσα αυτή, παρακάλεσα. ΄

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Μα πολλές φορές έχει γίνει επίκληση.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να τους κάνουμε τώρα τους Αμερικανούς; Έχουμε εμείς καμία εξουσία επάνω τους στο Δικαστήριο να πούμε «σταματάτε› ή «μην κάνετε›; Εδώ είμαστε μη πολιτικό όργανο, το έχω δηλώσει και στους κατηγορουμένους και σε όλους. Και αν κοιτάμε τα πολιτικά κίνητρα, μέσα στα πλαίσια του ‘79 ή εν πάση περιπτώσει του ελαφρυντικού, αυτά τα κοιτάμε αν είναι καλά ή αν είναι κακά αυτά τα κίνητρα. Γι αυτό τα ρωτάμε, για τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση; Ναι κ. Μαύρε σας ακούμε.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, είχατε πει για έναν γιατρό Αθανάσιο Βελίκη, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει εσάς και τον ? Αυτό από που το ξέρετε εσείς;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Μου το είπε ο ίδιος.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ήταν εκεί;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Βέβαια ήταν εκεί και είπα στην κατάθεση μου ότι ήταν από τους πρώτους που ήρθαν πάνω στο γραφείο μου και ήταν ο πρώτος που μου ανήγγειλε ότι υπήρχε θύμα.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Διότι εδώ μας είπε η 17Ν ότι τον άφησε η Αστυνομία να πεθάνει. Ότι καθυστέρησε λέει να έρθει το ασθενοφόρο, όταν ήρθε ασχολήθηκε με σας, δεν άφησε κανέναν να πλησιάσει τον Αξαρλιάν και λίγο έως πολύ φταίει η Αστυνομία που τον σκότωσε. Εσείς λοιπόν αυτόν τον κ. Βελίκη τον γνωρίζετε;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Τον γνωρίζω γιατί ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Πιερίας, τον οποίο είχα επισκεφτεί επανειλημμένως. Ήμαστε και φίλοι με τον γιατρό αυτόν.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Δηλαδή αν τον δείτε θα τον αναγνωρίσετε.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Βεβαίως θα τον αναγνωρίσω.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Εδώ στις φωτογραφίες μήπως τον αναγνωρίζετε;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Αυτός. Κι αυτός.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Με το άσπρο πουκάμισο κ. Πρόεδρε. Κι εδώ πάλι. Τώρα έχω μια άλλη απορία. Είπατε αν άκουσα καλά ότι η φλόγα σας πήρε στην δεξιά πλευρά του προσώπου σας.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Βλέπω όμως εδώ μια φωτογραφία όπου η φλόγα είναι από αριστερά σας.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Η φλόγα πράγματι ήταν από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου, αλλά είπα κ. Πρόεδρε ότι όπως βγήκα από το αυτοκίνητο από την άλλη πόρτα από αυτή που φαίνεται, την αριστερή, του οδηγού, γλίστρησα στην άσφαλτο και όταν γλίστρησα πιάστηκα στην πόρτα. Πιασμένος στην πόρτα γύρισα έτσι και με πήρε εδώ η φλόγα.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε από που εξακοντίστηκε αυτό;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Από δω.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Από κει. Στην γκαλερί εκεί.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ήταν πιο πίσω από την γκαλερί.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ που λέει γουναρικά δηλαδή.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Νομίζω ήταν λοξά πάνω. Σ’ αυτό το παράθυρο το δεύτερο.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Το αυτοκίνητο σας αυτό ήταν θωρακισμένο ή ήταν απλό αυτοκίνητο;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι, ήταν θωρακισμένο.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Σας είπαν οι πυρουργοί της πυροσβεστικής αν δεν ήταν θωρακισμένο ότι ο κίνδυνος θα ήταν μεγαλύτερος ή όχι;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι, μου το είπαν αυτό. Αλλά κατ’ αυτούς το κρίσιμο σημείο ήταν αν ακούμπαγε η ρουκέτα το αυτοκίνητο. Αν το ακούμπαγε και θωρακισμένο που ήταν δεν σωζόμαστε. Αν δεν ήταν θωρακισμένο, θα κινδυνεύαμε φαντάζομαι από τα τζάμια που θα έσπαγαν. Αυτά δεν έσπασαν. Δεν έσπασε κανένα τζάμι του αυτοκινήτου.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Σας ρώτησε ο αξιότιμος κ. Πρόεδρος από αυτά που μάθατε ή που διαβάσατε ποιοι κατηγορούνται για την εναντίον σας ενέργεια. Μήπως από αυτά που διαβάσατε θυμάστε να μας πείτε και ποια συγκεκριμένη πράξη συμμετοχής αποδίδεται σε κάθε έναν από αυτούς;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Από αυτά που διάβασα ?.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε από αυτά που διάβασε, δεν είπε τίποτα άλλο. Ποια πράξη αποδίδεται από αυτά που διάβασε. Δεν τα επιβεβαιώνει. Λέει ότι τα διάβασε. Εγώ τις εφημερίδες δεν τις έχω διαβάσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι δεν συμβάλλει στην ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια δεν συμβάλλει, αλλά αφού θέλουν να τα ρωτάνε. Δεν συμβάλλουν όλα, αλλά δεν μπορώ να κάνω και πολλές λογοκρισίες. Δεν κάνουμε τη δίκη μέσω των εφημερίδων όπως ξέρετε. Εσείς κάθε μέρα αναφέρετε τι γράφουν οι εφημερίδες. Εμείς ούτε τις διαβάζουμε, ούτε επηρεαζόμαστε από τις εφημερίδες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τις καταγγέλλουμε τις εφημερίδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις καταγγέλλετε τις εφημερίδες; Εμείς από δω δηλαδή και όλος ο Τύπος απέναντι μας; Αν θέλει να πει ο κ. μάρτυς ας το πει.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να προσδιορίσω λίγο. Εγώ επιμένω στην ερώτηση μου. Αν βεβαίως κρίνετε ότι δεν συμβάλλει σε τίποτα ... ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τη θεωρώ αναγκαία, αλλά τι να πω κι εγώ;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Με την ίδια έννοια δεν συνέβαλλε ούτε και η δική σας ερώτηση όταν ρωτήσατε ποιους νομίζει ή γνωρίζει ή πληροφορήθηκε ότι τον ? Κι εγώ συνεχίζω αυτή την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς την συγκεκριμενοποιείτε περισσότερο.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Και κάτι θέλω να βγάλω από αυτό ως επόμενη ερώτηση ενδεχομένως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάσατε λοιπόν ότι είναι ο Α, ο Β, ο Γ, ο Δ. 4 άτομα.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ποιος φέρεται να έχει πατήσει το κουμπί του τηλεχειριστηρίου;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Διάβασα ότι ο Δημήτριος Κουφοντίνας ήταν αυτός που πάτησε το κουμπί.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Αυτό το είπε κανείς από τους άλλους κατηγορούμενους;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Νομίζω ναι, ότι το έχει πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατά τις εφημερίδες πάντα, έτσι; Δεν έχετε τίποτα άλλο.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Στις εφημερίδες αυτές μήπως διαβάσατε και απολογίες τους, ομολογίες τους, τις οποίαν πήραν πίσω μετά βέβαια ορισμένοι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις έχουν πάρει πίσω και είναι υπό έλεγχο. Είναι υπό έλεγχο διότι έχουν καταγγείλει βασανιστήρια. Καταλάβατε;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να βάλω ζήτημα αλλά νομίζω ετέθη αυτό το θέμα και εφόσον έχετε κρίνει τη νομιμότητα της προδικασίας δεν μπορεί να επιφυλάσσεστε διότι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε χρήση. Αυτό ετέθη το θέμα και νομίζω ότι θα πρέπει ή να άρετε την επιφύλαξη σας ή να αποφανθείτε επ’ αυτού του θέματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ώριμη η διαδικασία για να αποφανθούμε αυτή τη στιγμή διότι αν δεν έρθουν οι γιατροί του νοσοκομείου, δεν έρθει ο ένας, ο άλλος που έχουμε καλέσει, δεν μπορούμε να αποφανθούμε. Είναι πρωθύστερο λίγο, καταλάβατε; Αφήστε παρακαλώ να εξελίσσεται η διαδικασία ομαλά. Μην εμποδίζετε τη διαδικασία διότι δεν είναι προς το καλό ειδικά της Πολιτικής Αγωγής

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μολονότι έχω τη ταπεινή γνώμη ότι το Δικαστήριο σας δεν έχει την δυνατότητα να κάνει μια δίκη μέσα στη δίκη και να καλέσει γιατρούς να μας πουν αν εδόθησαν μαντζούνια στους κυρίους κατηγορούμενους για να ομολογήσουν ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα όταν την προσβάλλουν ότι έγιναν λέει με βασανιστήρια;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Καλά, όταν έρθει η ώρα τότε θα τα πούμε, εγώ δεν θέλω να διακόψω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέω να μην περάσουμε ακυρότητες στη διαδικασία.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ασφαλώς. Αλλά υπάρχει και το άρθρο 177 παρ. 2 του Κ.Π.Δ. κι αυτό λέει κάποια πράγματα, αλλά δεν είναι του παρόντος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πράγματα που θα τα αναπτύξετε στη ώρα τους κι εμείς θα τα ακούσουμε με μεγάλη προσοχή.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Μία – δύο ερωτήσεις ακόμα έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, ποιος έχετε πληροφορηθεί ότι έδωσε το σήμα να γίνει η πυροδότηση και που βρισκόταν αυτός; Αν το θυμάστε.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ο Χριστόδουλος Ξηρός και απ’ ότι κατάλαβα ευρίσκετο κι αυτός κάπου μέσα εκεί σ’ αυτό το διαμέρισμα.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Δηλαδή συνολικώς πόσα άτομα;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Το είπα ήδη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ονομαστικά τα είπε.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Είπα 5.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Επειδή βλέπω στην προκήρυξη η οποία εδόθη για την απόπειρα εναντίον σας ότι λέει ότι υπήρχαν δύο ομάδες. Μια 4μελής, η εκτελεστική όπως αποκαλείται και μια άλλη. Ξέρετε τίποτα γι’ αυτό;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι, δεν ξέρω.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Για να πάμε λίγο στα κίνητρα, εδόθη ξέρετε μια προκήρυξη και είπαν ότι αποφάσισαν να σας εκτελέσουν για δύο ουσιαστικώς λόγους από ότι κατάλαβα εγώ διαβάζοντας αυτές τις προκηρύξεις. Διότι σας ανέφεραν και σε άλλες προκηρύξεις εκτός από αυτή που εξεδόθη μετά την απόπειρα εναντίον σας.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι. Έχω αναφερθεί συνολικώς 17 φορές σε προκηρύξεις.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κάνω λάθος ή δεν κάνω λάθος όταν λέω ότι ουσιαστικώς σας προσήπταν κάποιο δόλο τον οποίο είχατε στις ιδιωτικοποιήσεις και μετά είπαν ότι εσείς είσαστε ο εκπρόσωπος του άδικου φορολογικού συστήματος;

Ας πούμε ότι αυτές οι αιτιάσεις δεν προέρχονται από τρομοκράτες της 17Ν αλλά από κάποιους συναδέλφους σας. Πως θα αντιδρούσατε σ’ αυτό; Είναι σωστό ότι ήταν άδικο το φορολογικό σύστημα που είχατε εσείς εισηγηθεί και εφαρμόσει;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Εγώ όταν ανέλαβα Υπουργός Οικονομικών αντελήφθην πρώτον ότι τα οικονομικά του κράτους ήταν ?

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Πήρατε λέει μέτρα εναντίον των φτωχών και υπέρ των πλουσίων.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ήταν σε αθλία κατάσταση και κατάφερα μέσα σε 2 χρόνια να αυξήσω τα έσοδα του Δημοσίου, να τα υπερδιπλασιάσω και να συγκρατήσω τις δαπάνες. Αντελήφθην ότι το πρώτο που έκανα να κάνω ήταν να συλλάβω την εκτεταμένη φοροδιαφυγή κα όλες μου οι πράξεις και οι ενέργειες στόχευαν σ’ αυτό το πράγμα.

¶ρχισα μακροπροθέσμως μεν την μηχανοργάνωση του φορολογικού συστήματος, το οποίο τώρα αποδίδει με συμβούλους Δανούς, οι οποίοι εφεύραν και το όνομα «TAXIS›. Αυτοί το πρότειναν αυτό που υπάρχει σήμερα. Αλλά επειδή αυτό θα έπαιρνε χρόνια, έκανα ό,τι μπορούσα και εκ των ενόντων και άρχισα τις πρώτες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για να συλλάβω τη φοροδιαφυγή.

Ίδρυσα επίσης τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία τώρα ονομάζεται ΣΔΟΕ, ακριβώς για να κυνηγάει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Πρέπει να σας πω ότι τα μέτρα αυτά είχαν μεγάλο αποτέλεσμα.

Ενθυμούμαι χαρακτηριστικά ότι μόνο από τη διασταύρωση των δηλώσεων των ιδιοκτητών σε 5-6 προάστια των Αθηνών κι ένα της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα Εκάλη, Κηφισιά, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Βουλιαγμένη, Βούλα και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης με τις δηλώσεις που είχαν κάνει στη ΔΕΗ, από κει καταλογίσαμε και εισπράξαμε 25 δις δρχ. από τους ιδιοκτήτες που είχαν κάνει ψευδείς δηλώσεις.

Επίσης αρκετά εισπράξαμε και από ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα δεν κάνουμε εδώ απολογισμό γενικό.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Θα μπορούσα να σας πω πολλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως ωφέλησαν τα μέτρα τα οικονομικά τα δικά σας και δεν ήταν σε βάρος φτωχών λέτε.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Αυξήθηκαν το ίδιο και οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι. Μάλιστα οι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν από αυτούς που παρέλαβα κατά 1 ή 1,5% του ΑΕΠ. Η αύξηση ήταν ίση με αυτόν τον αριθμό.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Αν θέλετε να σας δώσω ακόμη μια φωτογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, βέβαια. Ότι φωτογραφίες, είναι πολύ χρήσιμες. Μακάρι να υπήρχαν σε όλες τις υποθέσεις.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Παλαιοκρασσά, ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε ότι το περιστατικό αυτό συνέβη στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, στην διασταύρωση Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής. Είναι το πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας αυτό;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Είναι ένα βήμα από την πλατεία Συντάγματος.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Στην γύρω περιοχή υπάρχουν διάφορα Υπουργεία, Αστυνομικό Τμήμα;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Υπάρχει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Αστυνομικό Τμήμα είναι στην Βουλής, δεν θυμάμαι που είναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είναι λίγο πιο κάτω το Αστυνομικό Τμήμα, είναι το Υπουργείο Παιδείας δίπλα. Είναι ασφαλώς λόγω των επισήμων που κυκλοφορούν εκεί στη Πλατεία Συντάγματος διάφορες αστυνομικές Υπηρεσίες. Είναι μια πάρα πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή. Συμφωνείτε φαντάζομαι.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Θέλω να μου πείτε το εξής: από τη στιγμή που γίνεται η έκρηξη στην συμβολή των οδών Βουλής και Καραγεώργη Σερβίας ποιες είναι οι κινήσεις σας; Αμέσως μετά την έκρηξη.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Τις περιέγραψα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ήδη τα είπε. Τι να πει; Πάλι; Από ποιο σημείο δεν καταλάβατε τέλος πάντων; Γιατί είπε –θυμάμαι εγώ- ότι βγήκε ?

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γίνεται η έκρηξη. Κατεβαίνετε εσείς από τη δεξιά πόρτα;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι, από την αριστερή πόρτα, του οδηγού.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σε πόση απόσταση από την αριστερή πόρτα βρίσκεται ο Αξαρλιάν;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Δεν ξέρω. Είναι από την άλλη μεριά. Δεν τον είδα σας είπα και δεν μπορώ να εκτιμήσω. Είναι 5, 6, 7 μέτρα, δεν ξέρω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είναι γύρω στα 5-6 μέτρα. Δηλαδή φαντάζομαι το κατάστρωμα κλπ. Εσείς τον αντιληφθήκατε πεσμένο κάτω τον Αξαρλιάν;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι. Το είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον είδε καθόλου.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Φεύγετε λοιπόν. Προηγήθηκαν ή ακολούθησαν οι γυναίκες;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Προηγήθηκαν. Το είπα κι αυτό.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Οδηγείστε στο Υπουργείο. Οι άνθρωποι των Υπηρεσιών σας, σωματοφύλακες, αστυνομικές Υπηρεσίες που φυλάσσουν το Υπουργείο και όλα αυτά τα πράγματα, αντελήφθησαν ότι εκεί υπήρχε ένα παιδί το οποίο αιμορραγούσε;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ αν το αντελήφθησαν ή όχι. Που να το καταλάβω; Μου είπε εκ των υστέρων ένας από τους αστυφύλακες ότι το αντελήφθη και πήγε και έτρεξε, αλλά είδε ότι ήταν νεκρός.

Αλλά αυτό μου το είπε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ο κ. Βελίκης, ο οποίος προπορευόταν σ’ ένα ταξί όταν έγινε η έκρηξη όπως μου είπε. Του μίλησα μάλιστα και προσφάτως για να είμαι βέβαιος. Πήγε αμέσως και διαπίστωσε, χειρούργος γιατρός, ότι ?

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μετά από πόση ώρα πήγε ο κ. Βελίκης;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Σε 1 λεπτό το πολύ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Επέστρεψε στο Υπουργείο;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ο Βελίκης; Μετά ανέβηκε. Αφού χτύπησε ?

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σας ενημέρωσε ότι διαπίστωσε ?;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Τα έχω καταθέσει, γιατί με ρωτάτε; Δεν ακούτε την κατάθεση μου;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ασφαλώς και την ακούω, αλλά υπάρχει και μια αντίθετη άποψη και γι’ αυτή την αντίθετη άποψη σας ρωτάω. Ότι δηλαδή - κι αυτό ενισχύεται από τη φωτογραφία την οποία προσκόμισαν οι συνάδελφοι μου – υπάρχει ένα παιδί το οποίο έχει ένα ποτάμι αίματος κι αυτό δεν σχηματίζεται μέσα σε 2 λεπτά κι ένας άνθρωπος απεγνωσμένα να φωνάζει για βοήθεια από πάνω του.

Εσείς πως το ερμηνεύετε αυτό το φαινόμενο; Έσπευσαν δηλαδή οι Αρχές αμέσως να βοηθήσουν; Εσάς κάηκαν τα μαλλιά σας. Σας ρώτησαν αμέσως. Σας πήγαν, σας διαφύλαξαν, ενδεχομένως να σας προσέφεραν και ιατρικές βοήθειες. Κάποιος άλλος γρατσουνίστηκε το αυτί του. Είδαμε κι εκεί ότι πράγματι ? Ένας έχασε το μάτι του.

Αυτό το παιδί γιατί παρέμεινε και πόσο διάστημα στο πεζοδρόμιο; Έφτασαν οι φωτογράφοι, έφτασαν οι φωτορεπόρτερ, βλέπουμε σας λέω ένα ποτάμι να τρέχει το αίμα και δεν μεταφέρεται από ένα αστυνομικό αυτοκίνητο, από ένα αυτοκίνητο της φρουράς σας στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, το οποίο είναι 3 λεπτά από κει. Αυτό θέλω να μου απαντήσετε. Τι συνέβη δηλαδή και καθυστέρησε τόσο πολύ;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Εγώ σας απήντησα. Έχω απαντήσει ήδη αλλά να τα επαναλάβω. Πρώτον, ότι ούτε εμένα πρόσεξαν και εμένα ο πρώτος που ήρθε αστυνομικός να με σπρώξει προς το Υπουργείο, ήρθε όταν είχα ήδη απομακρυνθεί από το αυτοκίνητο τουλάχιστον 5-6 μέτρα.

Δεύτερον, σας είπα ότι ένας από τους άνδρες της ασφαλείας μου, ονόματι Βασίλειος Μαστρογεωργίου, αν θέλετε μπορείτε να τον καλέσετε να σας τα πει ο ίδιος, όταν τον ρώτησα μετά «καλά τι γινήκατε ρε Βασίλη, όλοι χαθήκατε;› μου λέει «εγώ έτρεξα στο παιδί, αλλά είδα ότι ήταν νεκρό και μετά ήρθα›.

Και σας είπα και του Αθανασίου Βελίκη που το θεωρώ πολύ πιο έγκυρο. Ήταν γιατρός και τον εξέτασε. Μου είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τον εξέτασε λεπτομερώς για να διαπιστώσει με πολλούς τρόπους ότι ήταν νεκρός ήδη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω αυτά τα πράγματα; Διότι για το μάτι που θέλει ο κ. συνάδελφος ή για το αυτί του άλλου ή για τα δικά σας μαλλιά υπάρχουν δεκάδες, πάρα πολλές εν πάση περιπτώσει, καταθέσεις. Μέσα στη δικογραφία για τον θάνατο ενός παιδιού δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο.

Υπάρχει μια ιατροδικαστική έκθεση του κ. Νόνα και έχει δημοσιευτεί στις εφημερίδες μια ιατρική γνωμάτευση, η οποία τον εκρηκτικό μηχανισμό τον γράφει με δύο κάπα και το ρι με γιώτα, η οποία δεν φέρει και καμία υπογραφή. Έχουν εξαφανιστεί όλα τα στοιχεία, οι αυτοψίες, τα ευρήματα, ο χρόνος μεταφοράς, οι διαπιστώσεις των γιατρών δεν φαίνονται πουθενά και όλα αυτά μας προκαλούν πάρα πολλές υποψίες. Αυτό μόνο έχω να σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να κρατήσετε τις υποψίες σας και να τις αξιολογήσετε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ολόκληρο τόμο για δικογραφία και να μη γράφεται τίποτα για τον Αξαρλιάν, ο οποίος είναι και ο νεκρός στο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι θέλετε να σας πει ο κύριος μάρτυς;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε. Αυτό ακριβώς λέω. Ότι το θεωρούμε απόλυτα ύποπτο να υπάρχει ένας νεκρός ένα 20χρονο παιδί και να ασχολούμεθα σε ένα τόμο ολόκληρο με τα μαλλιά του κ. Παλαιοκρασσά που κάηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ασχολούμεθα δηλαδή με τίποτα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βεβαίως να ασχοληθούμε, αλλά να δούμε τι έγινε με τον Αξαρλιάν.