Πολιτική
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 21:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/4/2003) Μέρος 3/6

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Β' ΜΕΡΟΣ

10:25 – 12:00

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχετε δει εσείς ποτέ να μην βγάζει απόφαση το νοσοκομείο; Ακόμη και για τον Ξηρό έβγαζε κάθε εβδομάδα ανακοίνωση. Δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, καμία αυτοψία, πότε μεταφέρθηκε, πως μεταφέρθηκε, τι διαπιστώθηκε, ποιοι τον πλησίασαν, πόσο καθυστέρησαν. Τίποτα απολύτως. Το όνομα Αξαρλιάν δεν υπάρχει μέσα στη δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, θα εκτιμηθεί.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Να πω συμπληρωματικά διότι υπάρχουν απαντήσεις γι’ αυτά τα ερωτήματα που έθεσε ο συνάδελφος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ο άνθρωπος παραλίγο να χάσει τη ζωή του και εμείς ρωτάμε γιατί το νοσοκομείο δεν έβγαλε ανακοινώσεις. Αυτά είναι τουλάχιστον περίεργα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε δεν θέλω να κάνω αυτού του είδους τις ερωτήσεις, θέλω να ρωτήσω πολύ απλά ο κ. Βελίδης ο οποίος προσέτρεξε αμέσως και κοίταξε τον Αξαρλιάν ήρθε αμέσως μετά και σας είπε ότι ήταν επιτόπου νεκρός;

Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ναι. Ανέβηκε πάνω, εμένα προχείρως μου έβαλαν κάτι γάζες και όταν ήρθε μου είπε «δυστυχώς έχουμε έναν νεκρό›.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Σας είπε πότε τον εξέτασε; Αμέσως; Αργότερα;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Μετά που τον ρώτησα, μου είπε ότι τον εξέτασε αμέσως και διαπίστωσε ότι ήταν επιτόπου νεκρός με διαμπερές τραύμα 8 Χ 10 εκατοστά. Αυτά μου είπε ο ίδιος, μπορείτε να τον καλέσετε κ. Πρόεδρε και να σας τα πει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, απλώς θέλω ν’ αναφέρω εδώ ότι η ιατροδικαστική έκθεση, η νεκροψίας – νεκροτομίας αναφέρει σαν χρόνο θανάτου του Αξαρλιάν στις 16:40 ενώ η έκρηξη έγινε 16:40. Το οποίο σημαίνει ότι ο άτυχος Αξαρλιάν επί μισή ώρα τουλάχιστον κατά την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας κείτονταν στο πεζοδρόμιο, χωρίς να παρευρίσκεται όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που έχουν κατατεθεί από την Πολιτική Αγωγή στο Δικαστήριό σας, κανένας αστυνομικός δίπλα του, κανένα ασθενοφόρο, κείτονταν, αιμορραγούσε.

Εάν κοιτάξετε τις φωτογραφίες που έχουν μια χρονολογική σειρά, στην αρχή δεν υπήρχε αίμα δίπλα στον Αξαρλιάν, υπήρχε ο πολίτης αυτός ο οποίος σε όλες τις πόζες εκλιπαρεί για βοήθεια, όταν όμως αργότερα συγκεντρώνονται δίπλα του άνθρωποι και ο ιατρός ο κ. Βελίδης ήδη έχει σχηματιστεί μια τεράστια λίμνη αίματος και ήδη κατά την έκθεση νεκροψίας έχει περάσει μισή ώρα για να επέλθει ο θάνατος. Αυτό θέλουμε να δούμε.

Συνοδευόσασταν από 8 φρουρούς ασφαλείας. Οι 8 φρουροί ασφαλείας 6 μ. απόσταση από το σημείο που συνέβη δεν πρόσεξε κανένας αυτό το άτυχο νέο; Εσείς πως το εξηγείτε αυτό;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Κατέθεσα προηγουμένως σε ερώτηση του συναδέλφου σας, ότι δεν ήταν 8 ήταν 4 κι ένας στο αυτοκίνητο 5. Από αυτούς τους 5 ο ένας όπως μου είπε, ο Βασίλης Μακρογεωργίου έτρεξε εκεί και δεν έτρεξε σε εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα μόνο μια ερώτηση. Είπατε προηγουμένως επειδή έχετε διατελέσει και Υπουργός ότι δεν βρίσκετε να υπάρχει πολιτικό κίνητρο σε αυτή την ενέργεια. Πείτε μου αν θέλετε και μπορείτε να μου απαντήσετε, τι κίνητρο είχαν όσοι έκαναν αυτό που έκαναν.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Εγώ πώς να απαντήσω; Και εγώ έχω αυτή την ίδια απορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε εσείς να δούμε.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε κάποια απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Δεν μπορεί –λέει- να σας απαντήσει. «Απορώ κι εγώ› λέει «Πήγατε να με σκοτώσετε, πέστε μου εσείς›. Δεν εννοεί εσάς προσωπικά βέβαια ούτε τον πελάτη σας, εννοεί εκείνους που πήγαν να το σκοτώσουν.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό κι εγώ αόριστα μίλησα και είπα γι’ αυτούς που έκαναν ό,τι έκαναν.

Εγώ ερωτώ επειδή εκφράστηκε ο κ. Υπουργός προηγουμένως και είπε ότι δεν βρίσκει να είχαν πολιτικό κίνητρο. Αν μου το πει έτσι, θα το δω. Τι βρίσκει αν δεν βρίσκει αυτό; Αν υπάρχει κάποια άλλη άποψη. Είπε «δεν βρίσκω να υπάρχει πολιτικό κίνητρο›.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Δεν βρίσκω να υπάρχει πολιτικό κίνητρο, αλλά γι’ αυτό δεν μπορώ και να εξηγήσω γιατί έγινε η πράξη.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή έχετε κατά νου τίποτε άλλο;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι. Σας είπα τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα πολιτικά κίνητρα, αυτά που γράφουν δηλαδή στις προκηρύξεις, δεν μπορεί να μπει στη δική του λογική ως πολιτικό κίνητρο. Αυτό λέει. Εμείς θα τα εκτιμήσουμε αυτά.

Δ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου είναι ευθεία και δεν θέλω να κουράσω. Είπα, ότι αν είχε εκφραστεί αποκλείοντας το πολιτικό κίνητρο δεν θα ρωτούσα καθόλου. Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κ. Καρύδη.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Χαίρομαι που είστε καλά, γερός και μαζί μας σήμερα εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι νιώθει κι αυτός τόσο χαρά εδώ που είναι.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Απολύτως. Σκέφτομαι τώρα την εναλλακτική, με τη συγκριτική έννοια το είπα.

Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: την έννοια της πολιτικής βίας, ενώ συνεννοούμαστε ότι υπάρχει μια αντίληψη που υπήρχε σε όλο τον 20ο αιώνα περί πολιτικής βίας. Ενώ γνωρίζετε προφανώς, δεν ξέρω έχετε κάνει οικονομικές σπουδές μάλλον, αλλά ίσως και πολιτικές επιστήμες, τέτοια αντίληψη έχω για το background το δικό σας. Έτσι δεν είναι;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Δεν έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, αλλά ως κοινός άνθρωπος κάτι καταλαβαίνω από την πολιτική. Πείτε μου την ερώτηση.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Η ερώτηση έχει σχέση με το εξής γιατί πράγματι έχει σχέση με τα περιστατικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, που διαφέρουν πολύ από γενικότερα αυτή η δράση αυτής της Οργάνωσης.

Μια βασική αρχή ομάδων που πιστεύουν ότι αντιδρούν ένοπλα στη βία του κράτους κλπ., είναι η ελαχιστοποίηση πράγματι των συνεπειών αυτής της δράσης τους. Είναι μια βασική αρχή τους ένα βασικό μέλημα, η συγκεκριμένη Οργάνωση το διακηρύσσει όπως εσείς το είπατε πριν και η πρώτη ερώτηση που έχει σχέση με αυτό, είναι αν γνωρίζετε στα 30 χρόνια που δρούσε αυτή η Οργάνωση ότι υπήρχε άλλη περίπτωση με τραγικό αποτέλεσμα, για άσχετο από το στόχο τους άτομο.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Προσπαθώ να θυμηθώ. Υπήρξε όταν σκοτώθηκαν βέβαια οι συνοδοί διαφόρων που εκτελέστηκαν. Αυτό θυμάμαι.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εκεί είχε δικαιολογηθεί με κάποιο τρόπο. Ένα πολιτικό σκεπτικό πάντως υπήρχε κι εκεί.

Το ερώτημά μου έχει σχέση με τα πραγματικά περιστατικά είναι το εξής: επειδή εμένα προσωπικά με εντυπωσιάζει η αποτυχία αυτής της ενέργειας συγκριτικά με άλλες. Αποτυχία, σε σχέση με την επιδίωξη που αυτή η ομάδα είχε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω η σύζυγός σας –αν μπορείτε να αναπλάσετε στη μνήμη σας λίγο- με ποιο τρόπο βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο το δικό σας; Δηλαδή μπορείτε να θυμηθείτε; Είχατε μια μεγάλη φρουρά από ό,τι καταλαβαίνω γύρω – γύρω. Πως μπήκε; Μπήκε λίγο έκτακτα; Πως έγινε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν προγραμματισμένο δηλαδή.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ο τρόπος. Πως επιβιβάστηκε;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Το κατέθεσα αυτό ήδη. Εάν δεν πήγαινα στο σπίτι μου εκείνη την ώρα, πρόκειται να περάσω από το σπίτι μου και μετά να αλλάξω και να πάω προς συνάντηση του αρχηγού του Στόλου, για την προετοιμασία για το ΚΥΣΕΑ. Εάν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα ήταν η γυναίκα μου. Η γυναίκα μου δεν έμπαινε στο αυτοκίνητο.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Είχε τύχει να μπει στο 2ο συνοδευτικό όταν είχατε άτομο μαζί;

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Όχι. Όταν ήμουν εγώ μέσα στο αυτοκίνητο πάντοτε ήταν μαζί μου. Αλίμονο αν θα άφηνα τη γυναίκα μου να πάρει το άλλο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελεύ.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα μια και αναφέρθηκε το όνομά του, να υποβάλλω μια ερώτηση στον κ. Χριστόδουλο Ξηρό στον κατηγορούμενο. Αν έχετε την καλοσύνη να σηκωθείτε. Αναφέρθηκε το όνομά σας ότι ήσασταν ο άνθρωπος που έκανε κάποιο σήμα, νόημα κλπ. για να ειδοποιηθεί ότι έρχεται το αυτοκίνητο. Εγώ δεν θα σας ρωτήσω γι’ αυτό το πράγμα, θα σας ρωτήσω όταν θα έρθει η ώρα εκείνη που πρέπει. Εγώ άλλο θα σας ρωτήσω. Ήσασταν εκεί;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όπως σας έχω πει από την αρχή η καλούμενη προανακριτική απολογία δεν είναι προϊόν δικό μου. Αυτό, νομίζω ότι τα απαντάει όλα. Φυσικά δεν ήμουν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν πουθενά.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Βεβαίως εμείς δεν δικαιούμαστε να ρωτάμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε, ούτε εγώ κάνω χρήση.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Επομένως οι αξιότιμοι κύριοι Εισαγγελείς για να ολοκληρωθεί αυτό, επειδή ρωτήθηκε ο κ. Τζωρτζάτος, ερωτήθηκε ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός και επειδή υπάρχει μια αμφιβολία από τις καταθέσεις του ιδίου μάλιστα και των άλλων συγκατηγορουμένων του, αν ο κ. Σάββας Ξηρός ήταν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε ελεύθερος. Δεν νομίζω ότι τον χρειαζόμαστε τίποτα άλλο, να πάει στη δουλειά του ο άνθρωπος.

Ι. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Διαβάζει):

Προς τον κ. Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Ιατρικό πιστοποιητικό μέσω της Δ/νσης για τον κρατούμενο Τέλιο Κων/νο του Βασιλείου.

Λόγω των ιδιαιτέρων ψυχολογικών προβλημάτων του κρατουμένου, ή λόγω της ανά περιόδους ρυθμιζόμενης ψυχο-φαρμακευτικής αγωγής η οποία δύναται να προκαλεί ορισμένες παρενέργειες, π.χ. υποτασικό σύνδρομο, κρίνεται από ιατρικής άποψης σκόπιμο όπως τις ημέρες που δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του στο Δικαστήριο με την άδειά σας να μην παρευρίσκεται.

Όταν μας λέει ότι δεν είναι καλά, πάντα τον αφήνουμε, εκτός αν είναι μια υπόθεση στην οποία φέρεται ότι μετέχει.

Προσέτι θα παρακαλούσαμε να του δοθεί η δυνατότητα να απολογηθεί αναγιγνώσκων τα χειρόγραφα του και όχι από μνήμης. Ας σημειωθεί ότι του έχει γίνει έμμονη ιδέα ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια απολογία από μνήμης.

Ναι, αλλά η απολογία μήπως τη γράψει κανένας άλλος; Αλλά τότε θα τη δούμε όμως. Ας αφήσουμε αυτό για το τέλος. Ανεγνώσθη πάντως το έγγραφο και βλέπουμε στην ώρα του.

Εσείς παρίστασθε ως Πολιτική Αγωγή; Ναι κ. Τσεβά.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Επειδή έγινε αναφορά στο πρόσωπο το οποίο βρέθηκε πράγματι αμέσως εδώ δίπλα στον Αξαρλιάν μετά από την έκρηξη, γνωρίζουμε τα στοιχεία αυτού του ανθρώπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του γιατρού.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Όχι του γιατρού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ο γιατρός είναι πιο απαραίτητο να μας πει αν είχε πεθάνει αμέσως.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Αν κρίνει το Δικαστήριο σας σκόπιμο, έχουμε τα στοιχεία αυτού του ανθρώπου. Μπορείτε να τον καλέσετε.

???.: Πήγαν στον γιατρό και οι δύο και ο ένας και ο άλλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι θα μας πουν οι άνθρωποι; Πέστε μου εμένα τι θα πουν. Καταλαβαίνετε τι κάνουμε; Κάνουμε κοιλιά στις υποθέσεις χωρίς λόγο. Το ζητούμενο είναι αυτό που λένε τούτοι εδώ. Ότι ξέρετε δεν θα πέθαινε αυτός αν τον μετέφεραν γρήγορα. Αν έρθει ο γιατρός και πει «τι λέτε τώρα, εγώ έπιασα τους σφυγμούς, κοίταξα εδώ ?.›

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Εμείς έχουμε την νεκροψία που τη σεβόμαστε, η οποία λέει τομή της αορτής. Όταν ταμεί η αορτή και είναι εχένον το τραύμα του θώρακα προς τα δεξιά, είναι προφανές ότι σ’ ένα λεπτό έχει γεμίσει αίμα ο τόπος. Αλλά πάντως αν κρίνει το Δικαστήριο σας, έχουμε το όνομα και του μάρτυρος ο οποίος έσπευσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του γιατρού;

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Του γιατρού όχι, ακούσαμε τώρα το όνομα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας ενδιαφέρει. Μη καθόμαστε τώρα, τι να τον κάνουμε τον μάρτυρα; Εφόσον έχουμε την νεκροψία, θα τα εκτιμήσουμε αυτά.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Είναι στην κρίση σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε το καλύτερα, μη παραγεμίζουμε τις υποθέσεις χωρίς λόγο. Δεν θα ορκιστείτε γιατί είστε Πολιτική Αγωγή. Χωρίς να ορκιστείτε πέστε μου εκείνη την ημέρα, ήσασταν οδηγός του Παλαιοκρασσά απ’ ότι μας είπε προηγουμένως;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που πηγαίνατε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Φύγαμε από το Υπουργείο γύρω στις 4 η ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε αστυνομικός;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, ήμουν. Είμαι συνταξιούχος τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε κύριε μου. Πάντα αναφερόμεθα στο χρόνο του συμβάντος.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Φύγαμε από το Υπουργείο ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το οποίο βρίσκεται εκεί κάτω από το Σύνταγμα, έτσι;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καραγεώργη Σερβίας. Με το Υπουργικό αυτοκίνητο. Μέσα ήταν η σύζυγος του κ. Υπουργού και μια κοπέλα.

Είχα καθίσει εγώ να οδηγήσω κανονικά το αυτοκίνητο όπως γίνεται συνήθως. Με παρακάλεσε να αλλάξουμε θέση. Ήθελε να οδηγήσει γιατί θα πηγαίναμε λίγο εκτός Αθηνών. Έγινε η αλλαγή αυτή, κάθισα δίπλα στη θέση του συνοδηγού και οδήγησε ο ίδιος. Ξεκινήσαμε να φύγουμε.

Υπήρχε κόσμος την ώρα εκείνη και στρίβοντας στην Βουλής αριστερά ακριβώς επάνω στη στροφή ακούσαμε ένα εκκωφαντικό θόρυβο, δυνατό κρότο. Σταμάτησε το αυτοκίνητο, έσβησε το αυτοκίνητο και αμέσως το αριστερό μας αυτοκίνητο άρχισε να καίγεται, ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το παρκαρισμένο άρχισε να καίγεται ή το δικό σας;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το παρκαρισμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το δικό σας κάηκε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνέχεια έπιασε φωτιά. Είπε ο Υπουργός «έξω όλοι›, απελευθερώσαμε τους μοχλούς από τις πόρτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶νοιξαν και οι 4 πόρτες.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βγήκαμε έξω, ήρθε το συνοδευτικό αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι αυτοκίνητο ήταν αυτό;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα MERCEDES.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν θωρακισμένο;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Γι’ αυτό και γλιτώσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βγήκατε λοιπόν έξω.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πήραν τον Υπουργό οι συνάδελφοι οι άλλοι προς το Υπουργείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχε τραυματιστεί κανένας σας μέσα βέβαια.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Βγαίνοντας ο Υπουργός όμως έξω από το φλεγόμενο αυτοκίνητο κάηκε εδώ αριστερά στα μαλλιά, στο πρόσωπο από τη φλόγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελαφρά βέβαια.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι πράξατε μετά ταύτα;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αφού πήραν τον Υπουργό, έβγαλα την σύζυγο του και την κοπέλα που είχαμε μέσα, μαζί μ’ έναν κύριο τον οποίον δεν το ξέρω και δεν τον γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατ’ αρχήν ένα βλήμα ή δύο έπεσαν; Έναν θόρυβο ακούσατε ή δύο; Μια έκρηξη ή δύο;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έναν θόρυβο ακούσαμε και στην αρχή νομίσαμε ότι υπάρχει βόμβα στο αυτοκίνητο. Κάποιος μας έβαλε βόμβα στο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεύτερος δεν ακούστηκε θόρυβος.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εγώ δεν άκουσα. Βγαίνοντας εγώ έξω αφού έφυγε ο Υπουργός ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς βγήκατε βέβαια από το δεξιό μέρος. Με όψη το αυτοκίνητο δεξιά.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με όψη το αυτοκίνητο από το δεξιό μέρος. Και το μάτι μου πήγε αμέσως στον μακαρίτη τον Αξαρλιάν που ήταν ακριβώς στη διασταύρωση πεσμένος κάτω. Προσέτρεξε ένας άνθρωπος αμέσως τον οποίον δεν τον γνωρίζω, ούτε τον ρώτησα πως λέγεται, ο οποίος είπε ότι ήταν γιατρός και ο οποίος μου είπε ότι είναι νεκρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε εδώ μια εφημερίδα εκείνης της ημέρας. Σας θυμίζει τίποτα;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι σας θυμίζει; Σ’ αυτό το μέρος ήταν ο Αξαρλιάν που τον δείχνει;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σ’ αυτό το μέρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά τα πρόσωπα τα οποία βλέπετε πάνω του σας θυμίζει κανένας τίποτα;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μου θυμίζει τον κύριο αυτόν που είναι πάνω ο οποίος φώναζε «είναι άδικο›. Δεν τον ξέρω όμως, ούτε τον ρώτησα πως λέγεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άλλος;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον θυμάμαι. Είπε όμως ότι ο άνθρωπος ο οποίος ήρθε αμέσως είπε ότι «είμαι γιατρός›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος είναι αυτός;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ταραχή επάνω και σ’ αυτό τον πανικό δεν μπόρεσα να συγκρατήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέμε αμέσως, πόσα δευτερόλεπτα, λεπτά, είχε πάει;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ήταν πάνω από 3 λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέχρι να βγείτε από το αυτοκίνητο και να πάτε εκεί.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι να βγούμε από το αυτοκίνητο και να πάμε εκεί. Γιατί βγήκα από το δεξιό μέρος ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε λοιπόν αυτός «είμαι γιατρός και αυτός έχει πεθάνει›;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πεθάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας μένει καμία αμφιβολία ότι είχε πεθάνει; Είδατε το τραύμα του;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι γιατί ήταν κάτω. Τον γύρισε ο γιατρός και τον είδε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και μετά τον ξανάβαλε πάλι στην ίδια θέση.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι είναι νεκρός. Αυτό το θυμάμαι πάρα πολύ καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, θα τα δούμε εμείς αυτά. Μετά ταύτα τι έγινε, μπορείτε να μου πείτε; Ακούσατε ότι είναι νεκρός. Τι κάνατε εσείς μετά από αυτό;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κόσμος ο οποίος έτρεχε πανικόβλητος, είδα έτσι όπως μπόρεσα οπτικά εκείνη τη στιγμή να δω 3-4 ανθρώπους οι οποίοι είχαν αίματα στο πρόσωπο και στα πόδια. Εν συνεχεία φύγαμε εμείς, πήγαμε πάνω στο Υπουργείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας γυρίσουμε πίσω στο συμβάν. Ας γυρίσουμε στο σημείο ένα δευτερόλεπτο πριν ακούσετε το μπαμ, πριν γίνει η έκρηξη. Υπήρχε κόσμος εκεί γύρω στα πεζοδρόμια, στο δρόμο, να περνάει απέναντι, άλλα αυτοκίνητα παρκαρισμένα; Πως ήταν εκεί ο χώρος;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε κόσμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κόσμο;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Περαστικό. Διερχόμενους. Αυτό που μου κίνησε βέβαια την περιέργεια και ποτέ δεν το έμαθα, έλειπε ο λουλουδάς ο οποίος ήταν στη γωνία ακριβώς αριστερά στρίβοντας στη Βουλή κάθε μέρα που πούλαγε λουλούδια, πλανόδιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε λουλουδάς.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποίος την συγκεκριμένη μέρα έλειπε, δεν ήταν εκεί. Πούλαγε λουλούδια, πλανόδιος ο οποίος την συγκεκριμένη μέρα έλειπε, δεν ήταν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ύποπτο βέβαια αυτό.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, απλώς το λέω εγώ. Δεν ξέρω, μπορεί να είχε ενημερωθεί από κάποιους άλλους. Δεν το γνωρίζω

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούω πολλά εδώ μέσα. Είμαι υποχρεωμένος να είμαι για κάθε απρόοπτο έτοιμος. Από πού εξακοντίστηκε αυτό το πυραυλάκι;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μετέπειτα, μετά την παρέλευση μισής ώρας περίπου είδαμε από πού έχει εκτοξευθεί αυτό το βλήμα, αυτή η ρουκέτα. Ανεβήκαμε επάνω, είδαμε πώς ακριβώς ήταν συναρμολογημένο με μία πλαστική σωλήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είδατε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν σε ποιον όροφο;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στον Α΄ όροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του σπιτιού.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν σπίτι, κατάστημα ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είχε μέσα το κατάστημα;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν κενό παντελώς, άδειο. Εκεί υπήρξαν φθορές βέβαια, τζάμια σπασμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοείται. Είδατε το σωλήνα;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το σωλήνα ο οποίος ήταν πάνω σε ένα τρίποδα φωτογραφικής μηχανής περίπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υποθέτετε ότι από κει πρέπει να εκτοξεύτηκε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από κει εκτοξεύθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά όταν εκτοξεύονται έχουν το λεγόμενο ωστικό, το τμήμα που έχει το ωστικό μέρος το εκρηκτικό γιατί εκτός από αυτό το κυρίως σώμα έχει το ωστικό, αυτό δηλαδή που θα το βοηθήσει να φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο. Δεν άφησε τίποτα πίσω του; Διότι συνήθως – θυμάμαι, μας λέγανε – όταν θα εκτοξεύσετε προσέξτε μην είναι τίποτα πίσω γιατί θα το κάψετε.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πίσω ήταν τοίχος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάηκε ο τοίχος;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι. Σοφάδες είχαν πέσει πάντως. Μέσα ο χώρος αυτός ήταν σαν βομβαρδισμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα είναι πολλές οι πιθανότητες από κει να έχει εκτοξευθεί. Ένας άνθρωπος που ανεβαίνει επάνω, δεν λέμε ποιος είναι, ανεβαίνει επάνω ωραία-ωραία, φτιάχνει το τρίποδο που λέτε, κάνει τον εκτοξευτήρα του, βάζει μέσα το βλήμα και λέει «πότε θα περάσει το αυτοκίνητο τάδε που είναι ο κ. Παλαιοκρασσάς να ρίξουμε την ρουκετούλα μας›. Μπορεί να υπολογίσει ότι αυτή η ρουκέτα μπορεί να ξεφύγει έναν πόντο πιο δω, πιο κει ή από την έκρηξη ή από αντικείμενα που θα εκτοξευθούν; Μπορεί να υπολογίσει ότι μπορεί και να σκοτωθεί και κανένας άλλος από αυτούς που περνάνε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την συγκεκριμένη ώρα και μέρα που δεχθήκαμε τη ρουκέτα πιστεύω ότι αυτοί οι οποίοι την ρίξανε δεν θα είχαν προβλέψει ή προβλέπανε ότι θα χτυπηθεί και ο κόσμος. Γιατί ο κόσμος εκεί ήταν πάρα πολύς. Είναι ένα σημείο κεντρικό της Αθήνας, περνάει πάρα πολύς κόσμος. Ήταν μέρα Τρίτη, τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προβλέπανε λοιπόν ότι μπορεί να χτυπήσουν αλλά έχουμε δύο εναλλακτικά σκεπτικά. «Εύχομαι όμως να μην χτυπήσουν› ή το δεύτερο σκεπτικό «αν χτυπήσουμε δεν βαριέσαι χτυπήσαμε και κάποιον άλλον›. Πώς να σκέφτηκε ένας από πάνω; Να ήθελε δηλαδή να πει ότι «κι αν χτυπήσουμε κανέναν δεν χάθηκε ο κόσμος›.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω να υπήρχε η σκέψη ότι δεν μπορεί να χτυπηθεί κανένας άλλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου λέτε ήταν περαστικός κόσμος, ρουκέτα εξακοντίσαμε, δεν είμαστε οι ελεύθεροι σκοπευτές που περνάμε από την βελόνα μια σφαίρα, ρουκέτα ήταν αυτή. ¶ρα λοιπόν μπορεί να υπολογίσουμε και σε αυτό το ενδεχόμενο. Το ζήτημα όμως είναι τί λέμε τώρα, τί λέτε να είχαν στο μυαλό τους εκείνοι; Ότι αν σκοτωθεί και κανένας δεν χάλασε και ο κόσμος ή εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα σκοτωθεί;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω να σκέφθηκαν ότι εμείς θέλουμε το στόχο μας κι αν χτυπηθεί και κανένας άλλος δεν μας πειράζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι λοιπόν η δική σας σκέψη, από την εικόνα που έχετε και από το περιστατικό.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, του χώρου και της ώρας που έγινε αυτό το συμβάν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας φέρατε πολύ καλές φωτογραφίες εδώ πέρα από τα μέρη και ενημερωθήκαμε περίπου για το χώρο. Ο Αξαρλιάν είσαστε βέβαιος ότι ήταν νεκρός, εσείς διαπιστώσατε τίποτα ή από αυτό που είπε ο γιατρός.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο άκουσα ότι είπε ότι είναι νεκρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε και ήταν 3΄ λεπτά περίπου μετά.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως και λιγότερο, να ήταν και 2,5΄-2΄λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί οι οποίοι έκαναν αυτή την πράξη γιατί νομίζετε ότι την έκαναν; Να σκοτώσουν τον κ. Παλαιοκρασσά ή να τον εκφοβίζουν ή να τον τραυματίσουν;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω το σκηνικό όπως είχε στηθεί ήταν για να μας χτυπήσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο ή μόνο τον κ. Παλαιοκρασσά;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ήταν να χτύπαγαν μόνο τον κ. Παλαιοκρασσά δεν θα εκτοξεύανε την ρουκέτα γιατί απ’ ότι διάβαζα και στις εφημερίδες είδαν ποιοι μπήκαν μέσα στο αυτοκίνητο, ότι μπήκε η κυρία του, ότι μπήκε μια κοπέλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γράφανε οι εφημερίδες αλλά αυτοί τί είδανε. Μας ενδιαφέρει. Μπορούσαν αυτοί να έχουν δει ότι υπήρχαν και άλλα πρόσωπα; Τα τζάμια ήταν φιμέ;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ήταν φιμέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσε ένας να βλέπει;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ¶νετα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκεφτείτε έναν που είναι στον Α΄ όροφο, μπορεί να βλέπει ότι είναι και άλλα πρόσωπα μέσα;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: 100% κ. Πρόεδρε, γιατί είχε πάρα πολύ οπτική επαφή από κει που εκτοξεύτηκε μέχρι από κει που ξεκινήσαμε. Μπορούσε άνετα να δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έβλεπε δηλαδή από κει που ξεκινάτε μέχρι εκεί που χτυπήσανε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι εκεί που χτυπήσανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλη την διαδρομή.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όλη την διαδρομή. Είδανε ποιοι μπήκαν μέσα στο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω τίποτε άλλο. Ο κ. Εισαγγελεύς;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, σας είδαν. Έτσι;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και έριξαν την ρουκέτα εναντίον του αυτοκινήτου;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Του αυτοκινήτου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το χτύπησαν όμως;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το χτύπησαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά η ρουκέτα έπεσε στο έδαφος.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο έδαφος, στο δρόμο. Έκανε έναν κρατήρα, έκανε μία τρύπα κάτω στην άσφαλτο, στην αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί έγινε ακριβώς; Είχαμε λάμψη, έκρηξη, τί είχαμε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε έναν πάρα πολύ δυνατό κρότο. Αυτόματα από το αυτοκίνητο σπάσανε τα λάστιχα, έσβησε η μηχανή, κάθισε κάτω, ακινητοποιήθηκε και αμέσως πήρε φωτιά το αριστερό αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο και άρχισε να καίγεται αμέσως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλο αυτοκίνητο;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό το αριστερό που πήρε φωτιά εξερράγη; Μπορούσε να γίνει έκρηξη και σ’ αυτό;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από το ντεπόζιτο της βενζίνης υποθέτω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν έγινε όμως.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν έγινε γιατί ήρθε η Πυροσβεστική αμέσως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν δεν ερχόταν η Πυροσβεστική;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπήρχε έκρηξη σε αυτό το αυτοκίνητο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί θα γινόταν περαιτέρω από την έκρηξη αυτή;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα θα υπήρχαν κι άλλοι τραυματισμοί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως και άλλη έκρηξη περαιτέρω άλλων οχημάτων;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα το αυτοκίνητο το δικό μας που ήταν ακινητοποιημένο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οπότε στην ευρύτερη περιοχή τί θα γινόταν;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γινόταν χαλασμός κυρίου, χαλασμός κόσμου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το αυτοκίνητό σας δεν το έπληξε. Εάν έπληττε το αυτοκίνητό σας με την ρουκέτα τί θα γινόταν;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα σκοτωνόμασταν όλοι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκτός από τον θάνατο το δικό σας, τί άλλο θα γινόταν κατά την λογική των πραγμάτων πορεία;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα τέσσερα άτομα που ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο .....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο αυτό;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπήρχε βέβαια και πρόβλημα του συνοδευτικού αυτοκινήτου που ερχόταν πίσω μας διότι σίγουρα θα υπήρχε έκρηξη πιο φοβερή από το ντεπόζιτο της βενζίνης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και μόνον αυτό ή και περαιτέρω εκρήξεις;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και περαιτέρω και εκεί θα υπήρχαν και πιο πολλά θύματα βέβαια στο συγκεκριμένο σημείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε στο Δικαστήριο σας παρακαλώ πόσοι πεζοί κυκλοφορούσαν;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολλοί. Υπήρχε πάρα πολύς διερχόμενος κόσμος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σκοτώθηκε μόνο ένας βέβαια.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοτώθηκε μόνο ένας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα μπορούσαν να σκοτωθούν κι άλλοι πεζοί;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κι άλλοι. Εάν τα βλήματα, αυτή η έκρηξη δεν θα δεχόταν το παρκαρισμένο αυτοκίνητο που ήταν αριστερά μας και η MERCEDES και το αυτοκίνητο το υπουργικό, γιατί κάνανε διαμπερές τα αυτοκίνητα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καλώς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, είπατε εδώ ότι σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν τον κ. Παλαιοκρασσά και όλους όσους ήταν μέσα. Τελικά γιατί δεν τα κατάφεραν; Τί ήταν εκείνο το εμπόδιο που μεσολάβησε – αν ξέρετε ή αν βάζει ο νους σας, δεν είναι υποχρεωτικό να ξέρετε – και δεν επιτεύχθηκε εκείνο το αποτέλεσμα που επεδίωκαν; Αν μπορείτε να πείτε.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την γνώμη και την αίσθηση, επειδή όλη την βδομάδα δούλευα συνεχόμενη εγώ, επειδή ο άλλος ο οδηγός ήταν σε άδεια λέω προφανώς να με είχανε παρακολουθήσει ή να με είχανε καταγράψει πώς εγώ οδηγούσα το αυτοκίνητο ή πώς εγώ έπαιρνα την στροφή την συγκεκριμένη. Την συγκεκριμένη ημέρα όμως έγινε αυτή η αλλαγή, ίσως να ήταν στην τύχη μας, δεν ξέρω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την αλλαγή του οδηγού εννοείτε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Του οδηγού. Οδήγησε ο κ. Υπουργός και εγώ κάθισα δίπλα και υπήρξε μία, από πού θα φύγουμε, από πού θα πάμε, αν θα πηγαίναμε ευθεία την Καραγιώργη Σερβίας ή αριστερά την Βουλής και στην φραστική αυτή συνομιλία που είχαμε με το «πάμε αριστερά› ο Υπουργός έφυγε. Δηλαδή δεν πήρε την στροφή φυσιολογικά όπως ένα αυτοκίνητο, όπως πήγαινα εγώ, έφυγε λίγο δεξιά και γι αυτό πιστεύω ότι δεν μας βρήκε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Πολιτική Αγωγή; Όχι. Η Υπεράσπιση;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Φωτεινόπουλε, κάθεστε το δεξί μέρος της MERCEDES ως συνοδηγός.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και γύρω στις 16:10΄ έτσι τουλάχιστον λέει η έκθεση αυτοψίας γίνεται η έκρηξη. Αντιλαμβάνομαι τον πανικό το δικό σας, κατεβαίνετε από την δεξιά πλευρά προφανώς του αυτοκινήτου σας. Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατεβαίνει από την αριστερή. Εσείς κατεβαίνοντας, αν αφαιρέσουμε το πλάτος του αυτοκινήτου και την απόστασή του από το αριστερό πεζοδρόμιο ήσασταν προφανώς πολύ κοντά, παίρνατε την στροφή εκείνη την στιγμή στο δεξί πεζοδρόμιο. Αντιληφθήκατε ανοίγοντας την πόρτα ότι σε πάρα πολύ μικρή απόσταση ήταν πεσμένο ένα παιδί;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπα στο Δικαστήριο προηγουμένως, αμέσως το είδα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είχε αίματα πάνω του; Η εικόνα που είδατε του παιδιού;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με το που το είδα στο πεζοδρόμιο άρχιζε και έτρεχε αίμα. Μιλάμε τώρα αυτό το πράγμα στο λεπτό.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Παίρνετε τον τότε Υπουργό, τον συνοδεύετε στο Υπουργείο.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον πήγα εγώ στο Υπουργείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε τέτοιο πράγμα. Έμεινε εκεί.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς μείνατε εκεί.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ¶νοιξα την πίσω πόρτα να βγει η κυρία του, η κίνησή μου ήταν αυτή.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το συνοδευτικό δηλαδή συνόδευσε τον Υπουργό.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, μάλιστα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς παραμείνατε εκεί στον Αξαρλιάν από πάνω;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Έτρεξαν δύο άνθρωποι, τους θυμάμαι αυτούς τους κυρίους που πήγαν και θυμάμαι τον έναν κύριο που είπε «είμαι γιατρός› και είπε «είναι νεκρός›. Τώρα του έπιασε τον σφυγμό;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σε πόσα λεπτά κατέφθασε ο γιατρός;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: 2-2,5΄λεπτά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή ήταν στο χώρο εκεί της εκρήξεως;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να ήταν διερχόμενος, δεν ξέρω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Λείπει ο ανθοπώλης, βρίσκεται και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να ήταν διερχόμενος, δεν το ξέρω αυτό.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ενδεχομένως γιατί είναι πολύ κεντρική περιοχή. Σε δύο λεπτά λοιπόν ο κ. Βελίκης βρίσκεται από πάνω του.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον ξέρω τον κύριο πώς λέγεται.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είναι γνωστός ο κ. Βελίκης. Σας λέει ότι το παιδί έχει πεθάνει;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απευθύνθηκε σε μένα. Γενικά είπε ότι «είναι νεκρός›.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ξέρετε η έκθεση η ιατροδικαστική πότε λέει ότι πέθανε το παιδί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού να ξέρει;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για να σας ενημερώσω λέει ότι μετά από μισή ώρα πέθανε. ¶ρα τα 3΄λεπτά που πήγε ο συγκεκριμένος γιατρός και εσείς δεν είναι ακριβή, ακριβής και η εκτίμηση. Αν το λέγατε εσείς και βλέπατε έναν άνθρωπο διαλυμένο μπορεί να έχετε δικαίωμα να το λέτε, αλλά ένας γιατρός δεν μπορεί να λέει διότι ο γιατρός έχει την δυνατότητα να διαπιστώσει ότι είναι νεκρός. ¶ρα έκανε χονδροειδέστατα εσφαλμένη εκτίμηση για να μην πω τίποτε άλλο.

Κινήσεις κρατικών αυτοκινήτων, δεν νομίζω σε άλλη περιοχή της Ελλάδος υπάρχουν κρατικά αυτοκίνητα. Σε πόση ώρα από αυτή την περιοχή; Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Υπουργείο Παιδείας, Αστυνομικά, όλα εκεί είναι μαζεμένα. Αστυνομική δύναμη απίστευτη στην περιοχή. Σε πόση ώρα καταφθάνουν τα περιπολικά;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γρήγορα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πόση;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάλογα με την κίνηση, δεν μπορώ να το προσδιορίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνη την φορά σε πόση ώρα κατέφθασαν σας ρωτάει.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήρθε άλλο αστυνομικό αυτοκίνητο εκεί.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: ¶λλο αυτοκίνητο του Υπουργείο είχε την δυνατότητα να έρθει; Από το Υπουργείο σας, ακόμα και το συνοδευτικό αυτό;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πήγε, προστάτευσε τον Υπουργό, τον έβαλε μέσα στο Υπουργείο. Είχε κανένα άλλο καθήκον πλην του να προσπαθήσει να μεταφέρει ένα παιδί που πεθαίνει; Διότι οι άλλοι είχαν πάθει ελαφρότερα τραύματα. Γιατί δεν πήγε το AUDI να το βάλει μέσα το παιδί να το πάει στο νοσοκομείο;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είπε ο γιατρός ότι είναι νεκρός. Ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο, ειδοποιήθηκε το 166.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εμείς να καλέσουμε τον κ. Βελίκη να έρθει εδώ διότι εγώ δεν πιστεύω ότι ο κ. Βελίκης είπε τέτοια ανακρίβεια γιατί είναι γιατρός. Ο θάνατος του Αξαρλιάν ήρθε μισή ώρα, 30΄λεπτά μετά την έκρηξη.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω τί άκουσα. Δεν μπορώ να ξέρω ποιο πέρα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς μπορεί να λέτε ότι θέλετε, Αστυνομικός είστε αλλά ο γιατρός....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει λέει.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για την εκτίμησή του κ. Πρόεδρε. Αλλά ο γιατρός να είπε στα 3΄ λεπτά .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθει ο γιατρός.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εμείς επισημαίνουμε μία παντελή αδιαφορία των πάντων να σώσουμε όσους υπηρετούμε και πρέπει να σώσουμε και το παιδάκι εκεί πέρα ας πεθάνει. Βλέπετε και την ροή του αίματος. Δείτε φωτογραφίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν αυτά που λέτε έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουν γραφτεί και άλλα. Δεν θέλω να κάνω επίκληση δημοσιευμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, είναι εκτιμήσεις σας. Αυτή την ώρα να κάνετε ερωτήσεις. Αν δεν έχετε ερωτήσεις θα τον διώξω τον μάρτυρα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γιατί έχουν γραφτεί φοβερά πράγματα για τον τρόπο συμπεριφοράς εκείνη την στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην μπερδεύουμε τα σχόλια όμως με τις ερωτήσεις στον κ. μάρτυρα. Είναι ο άνθρωπος εδώ, είπε αυτά, τελείωσε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο κ. μάρτυρας ήθελα να μου διευκρινίσει αυτό το πράγμα, ότι σε 3΄λεπτά διαπίστωσε το θάνατο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος. Μόνο ερωτήσεις εδώ, όχι σχόλια. Είναι αντιδικονομικό. Προσπαθώ να κρατήσω ισορροπίες αλλά ξέρετε είναι πολύ δύσκολο για μένα εδώ. Έχω 34 χρόνια, ομολογώ ότι μάλλον πρέπει να είναι δυσκολότερη από τις άλλες ετούτη η δίκη.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να θυμηθείτε ακριβώς μετά την ρουκέτα και την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου για το οποίο είπατε ότι ήταν τεθωρακισμένο και ευτυχώς γλιτώσατε, τί ακριβώς στην συνέχει κάνατε; Να σας το πω αλλιώς, ποιος συνόδευσε τον κ. Υπουργό στο γραφείο του; Πήγε μόνος του ή πήγε σπίτι του;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το συνοδευτικό αυτοκίνητο στο Υπουργείο. Οι συνάδελφοι από το συνοδευτικό αυτοκίνητο στο Υπουργείο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εσείς τί κάνατε;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έμεινα στο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και μετά πήγε και αυτός στο Υπουργείο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό γι αυτό είναι η ερώτησή μου, ο κ. Φωτεινόπουλος είστε μήπως κάνω λάθος;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος. Στην τότε νωπή σας κατάθεση λέτε το εξής: «Το αυτοκίνητο απ’ ότι ξέρω ήταν τεθωρακισμένο. Ακινητοποιήθηκε. Έπαθε σοβαρές ζημιές και ακινητοποιήθηκε›. Και λέτε «στη συνέχεια επιστρέψαμε στο Υπουργείο πεζοί λόγω της μικρής απόστασης, όπου παραμείναμε μέχρι τις 18:15΄όπου περίπου στη συνέχεια με άλλο αυτοκίνητο συνοδεύσαμε τον Υπουργό στο σπίτι του›. Εξηγείστε μου τώρα, όταν είπατε προηγουμένως ότι «εγώ έμεινα εκεί και πήγε ο Υπουργός με το συνοδευτικό›. Ποιο είναι αληθές; Αυτό εδώ που είπατε τότε αμέσως ή τώρα αυτό που λέτε; Για να πείτε αυτά τα οποία είπατε, ότι ο γιατρός τον ακούσατε ότι σας είπε σε 3΄λεπτά;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απευθύνθηκε σε μένα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ακούσατε.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι είναι νεκρός.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τέλος θα πω για τον κ. Τζωρτζάτο που υπερασπίζομαι, τη θέση κλπ. Αλλά μου έκανε εντύπωση αυτό ακριβώς που είπατε. Ρωτώ και πάλι, όταν είπατε προηγουμένως ότι ο Υπουργός πήγε με συνοδευτικό στο Υπουργείο και στο σπίτι του και εδώ λέτε ότι .....

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως ότι τον πήραν οι συνάδελφοι από το συνοδευτικό αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Καρύδης.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, είπατε ότι τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τρίτη, ήταν εργάσιμη μέρα.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ιούλιο; Δεν έχει σπαστό ωράριο; Έτσι θυμάμαι εγώ το ΄92 τουλάχιστον.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν η ώρα 16:10΄. Δεν ξέρω το ωράριο των καταστημάτων πώς ήταν αλλά ήταν Τρίτη απόγευμα.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αν θυμάμαι καλά εγώ το καλοκαίρι τουλάχιστον τότε τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τις 17:00΄ το απόγευμα.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί, δεν ξέρω.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: ¶ρα δεν θυμάστε αν ήταν ανοιχτά ή κλειστά.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω ότι ήταν εργάσιμη ημέρα Τρίτη. Τα καταστήματα δεν ξέρω αν είχαν συνεχόμενο ωράριο ή όχι.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: ¶ρα δεν είχατε δει δηλαδή αν είναι ανοιχτά.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά μαγαζιά ήταν ανοιχτά εκεί στην Καραγιώργη Σερβίας.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Τώρα μου μάθατε ότι ήταν σπαστό το ωράριο μήπως ήταν κλειστά; Αυτό ρωτάω.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω πώς ο καθένας λειτουργεί.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ήταν εργάσιμη, το είπατε. Αλλά τώρα που μάθατε έτσι, μήπως ήταν κλειστά τελικά;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί, δεν ξέρω.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Θέλω να μου περιγράψετε τη σκηνή της επιβίβασης του Υπουργού κ. μάρτυς. Θέλω να συγκεντρωθείτε λίγο σε αυτό επειδή μου έχει κάνει εντύπωση κάτι. Εσείς ήσασταν στη θέση του οδηγού και περιμένατε τον κ. Υπουργό φαντάζομαι.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μάλιστα.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όταν βγαίνει ο κ. Υπουργός είναι με τους άντρες ασφαλείας του;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Τον περιστοιχίζουν; Η σύζυγός του με την νεαρή τη συνοδό της ποια στιγμή μπαίνουν στο αυτοκίνητο;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν μπει στο αυτοκίνητο. Είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Κάθομαι εγώ μέσα στο αυτοκίνητο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Έχουν μπει;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν μπει.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δηλαδή έχουν προηγηθεί;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, σε ένα χρόνο 2-3΄λεπτών περίπου. Έχουν μπει μέσα.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν βγαίνουν με τους άνδρες της ασφάλειας μαζί δηλαδή; Δεν είναι μια ομάδα ανθρώπων;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ο Υπουργός είναι αυτός που συνοδεύεται.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Πάντως λογικά μπορεί να υπήρξε μια καθυστέρηση ας πούμε στο πεζοδρόμιο του Υπουργού κατά την συνεννόηση μαζί σας να αλλάξετε θέσεις;

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει έρθει από το μέρος το δικό μου και μου ζητάει να βγω από το αυτοκίνητο. Ήμασταν στο δρόμο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δηλαδή κάποιος από μακριά βλέπει τον Υπουργό να είναι στο πεζοδρόμιο και να συνομιλεί μαζί σας.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δρόμο, όχι στο πεζοδρόμιο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Έξω από το αυτοκίνητο πάντως.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έξω από το αυτοκίνητο, ναι.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Να συνομιλεί μαζί σας και γίνεται όλη αυτή η διαδικασία της αλλαγής.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να μην έγινε αντιληπτή η επιβίβαση των λοιπών στο αυτοκίνητο; Να μου απαντήσετε με ειλικρίνεια.

Π. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω. Ένας ο οποίος μας έβλεπε, έβλεπε όλη την κίνηση. Κάποιοι που μας βλέπανε, το βλέπανε.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον κ. Σάββα Ξηρό. Την ημέρα εκείνη, εσείς ήσαστε εκεί; Αν θέλετε απαντάτε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχω κάνει μια δήλωση γι’ αυτό το θέμα και άμα θέλετε να την επαναλάβω. Έχω πει ότι δεν θα πω πού βρισκόμουν και ποιος ήταν ο ρόλος μου σε καμία ενέργεια της Οργάνωσης.