Κόσμος
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 07:17

Προέλαση στο Βόρειο Ιράκ

Στο Β. Ιράκ προελαύνουν τα αμερικανικά στρατεύματα, μετά την πτώση της Βαγδάτης, στην οποία σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις με ιρακινές δυνάμεις, κυρίως Φενταγίν.

Στο βόρειο μέτωπο, Αμερικανοί και Κούρδοι στρατιώτες, εισήλθαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στη Μοσούλη, που ήταν η τελευταία μεγάλη πόλη, την οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους οι ιρακινές δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Νωρίτερα και ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε δηλώσει, ότι, μικρός αριθμός αμερικανικών και κουρδικών δυνάμεων κινούνται προς τη Μοσούλη, μετά από την παράδοση των Ιρακινών στην περιοχή.

Αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν χθες και την άλλη μεγάλη πόλη του βορρά, το Κιρκούκ. Ωστόσο, ο ηγέτης των Κούρδων, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έδωσε διαταγή στα κουρδικά στρατεύματα να αποχωρήσουν έως σήμερα από την πόλη, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Αγκυρας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ διαβεβαίωσε, ότι, η πόλη θα βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο.

Στο Κιρκούκ έφθασαν χθες αμερικανικές ενισχύσεις και Τούρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές. Η αμερικανική διοίκηση, ανακοίνωσε, ότι, οι ιρακινές δυνάμεις ανασυντάσσονται στην Τικρίτ και αναμένονται σκληρές συγκρούσεις.

Νέοι βομβαρδισμοί το πρωΐ

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με έξι «έξυπνες βόμβες», την κατοικία του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν και αρχηγού της ιρακινής μυστικής υπηρεσίας, που βρίσκεται στην πόλη Ραμαντίν, 110 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, σε μία προσπάθεια- που βρίσκεται σε εξέλιξη- για την εξουδετέρωση του καθεστώτος, όπως ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει καμμία πληροφορία για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και των συνεργατών του.

Ουάσινγκτον και Λονδίνο, καταδίκασαν τη χθεσινή δολοφονία, του ηγέτη των Σιϊτών, Αμπντούλ Ματζίντ αλ-Χοέϊ και του βοηθού του μέσα σε τζαμί στην πόλη Νατζάφ.

Χθες, τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες, τραυματίστηκαν σοβαρά στο κέντρο της Βαγδάτης, από επίθεση αυτοκτονίας Ιρακινού, ενώ δεκάδες Ιρακινοί στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν σε μάχη κοντά στην περιοχή Ντούρα της Βαγδάτης.

Ακόμη πέντε άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις κοντά σε τέμενος, κατά τις οποίες σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός πεζοναύτης.

«Ολα τελείωσαν»

«Τελείωσαν όλα. Δεν υπάρχει καμμία κυβέρνηση για να εκπροσωπήσω. Εκπροσωπώ τη χώρα μου αυτή τη στιγμή», δήλωσε χθες ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μωχάμεντ Αλ-Ντούϊ, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη Ν. Υόρκη, με προορισμό το Παρίσι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κόφι Ανάν, ο οποίος τόνισε, ότι, απ'ότι φαίνεται αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει διοίκηση στο Ιράκ και πως πρωταρχικό μέλημα των αμερικανικών δυνάμεων, θα πρέπει να είναι η επιβολή του νόμου και της τάξης.

Χθες πάντως, τα κτίρια τουλάχιστον πέντε υπουργείων στη Βαγδάτη, παραδόθηκαν στις φλόγες από το πλήθος.

Οπλα μαζικής καταστροφής

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, επανέλαβε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σχεδόν βέβαιες, ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία όπως είπε, θα βρεθούν, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις θα ενισχύσουν τον έλεγχό τους στο ιρακινό έδαφος.

Ο κ. Φλάϊσερ, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, σε αυτήν τη φάση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποιο σχέδιο ή κάποιο κατάλογο χωρών, εναντίον των οποίων σκοπεύουν να επιτεθούν διαδοχικά, δήλωσε ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ, σχολιάζοντας τα σενάρια, που θέλουν την Ουάσινγκτον, να έχει βάλει στο στόχαστρό της, χώρες, που κατηγορούνται ότι στηρίζουν την τρομοκρατία και διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, όπως το Ιράν και η Συρία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κάλεσε τη Συρία, να σταματήσει τη συνεργασία με το ιρακινό καθεστώς και να συνεργαστεί πλήρως με τον λαό του Ιράκ και τις δυνάμεις του συνασπισμού.

Η θέση της Γερμανίας

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι η χώρα του, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, μόνο εάν της προσπάθειας αυτής ηγηθούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, κάλεσαν τον ΟΗΕ, να εκδώσει ψήφισμα, για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί, όταν κάνει λόγο για ζωτικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

«Εμείς θέλουμε κεντρικό ρόλο, που σημαίνει πλήρη εμπλοκή του ΟΗΕ στα οικονομικά και πολιτικά θέματα της ανοικοδόμησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ