Κόσμος
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 08:06

ΗΠΑ : Υπέρ νέας πρωτοβουλίας Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο τάσσεται υπέρ της ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον κ. Ανάν και εκφράζει την πρόθεση της αμερικανικής Βουλής να ενισχύσει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, ζητεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενεργοποιηθεί και πάλι προς αυτή την κατεύθυνση ενώ επιρρίπτει ουσιαστικά στον Ραούφ Ντενκτάς την ευθύνη για την κατάρρευση της πρωτοβουλίας Ανάν, εκφράζοντας λύπη για την απόρριψη του σχεδίου του γενικού γραμματέα, από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για τον οποίο σημειώνει, ότι, με τη στάση του αυτή «αρνήθηκε στους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να ορίσουν το μέλλον τους.

Το ψήφισμα, το οποίο εισήγαγε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Μάϊκλ Μπιλιράκης, υιοθετήθηκε ομόφωνα, με 422 ψήφους υπέρ και καμμία κατά.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο κ. Μπιλιράκης τόνισε, ότι, «η ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κονότητα, προσπάθησε να επανενώσει την Κύπρο ως μια ενιαία, κυρίαρχη, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά προσέκρουσε στη στάση του κ. Ντενκτάς».

Ο κ. Μπιλιράκης τόνισε, ότι, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εμφανίσθηκε έτοιμος να θέσει το σχέδιο σε δημοψήφισμα, κάτι όμως που δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει ο κ. Ντενκτάς.

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής της Φλόριντα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της τελευταίας αυτής προσπάθειας του γενικού γραμματέα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να συνεχισθούν οι προσπάθειες.

Το ψήφισμα, καλεί επίσης τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την αναζήτηση λύσης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων