Κόσμος
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 08:29

Αμερικανοί και Κούρδοι στη Μοσούλη

Εγκατέλειψαν τις θέσεις τους οι ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, επιτρέποντας την είσοδο Αμερικανών στρατιωτών και κούρδων μαχητών στην πόλη, όπως δήλωσε Κούρδος διοικητής σε ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης.

«Δεν έχουν μείνει οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ εδώ, αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο Κούρδος διοικητής, που βρίσκεται σε ένα μπλόκο ελέγχου, 13 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μοσούλης, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Ο Σεμπάστιαν Αλισον, ανταποκριτής του Reuters στην περιοχή, μεταδίδει ότι επισκευάσθηκε μία σημαντική γέφυρα στο Χαζέρ, στην οδό που συνδέει τη Μοσούλη με το Αρμπίλ, γεγονός που επιτρέπει τη μετακίνηση αμερικανικών αρμάτων μάχης από το Αρμπίλ στη Μοσούλη. Η γέφυρα είχε ανατιναχθεί από Iρακινούς στρατιώτες πριν από μερικές ημέρες.

Χθες οι Κούρδοι μπήκαν στην πόλη Κιρκούκ, αλλά οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις στην Τουρκία, ότι, την πόλη ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι μαχητές θα αποχωρήσουν. Προς το Κιρκούκ κατευθύνονται ήδη αμερικανικά άρματα μάχης.

Ενας από τους διοικητές των μαχητών της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, δήλωσε πριν από λίγο, ότι, οι Κουρδοι ένοπλοι έλαβαν ήδη εντολή να αποχωρήσουν από το Κιρκούκ.