Πολιτική
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 21:14

Νέα κλήση του Ι. Διώτη στην Προανακριτική

Αύριο Πέμπτη το απόγευμα θα κληθεί να καταθέσει για τρίτη φορά στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Αύριο Πέμπτη το απόγευμα θα κληθεί να καταθέσει για τρίτη φορά στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Αυτό αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πραγματογνωμοσύνη της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ στον φορητό υπολογιστή του κ. Διώτη.

Το πρωί στην Προανακριτική θα καταθέσουν πραγματογνώμονες της ΕΛΑΣ που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία από τον φορητό υπολογιστή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Επιπλέον, τα μέλη της της επιτροπής αποφάσισαν να ζητήσουν παράταση των εργασιών της μέχρι τις 17 Ιουνίου, καθώς αύριο λήγει τυπικά η προθεσμία που είχαν.

Ως γνωστόν, το ΣΔΟΕ έχει ενημερώσει πως θα στείλει στην Επιτροπή το πόρισμά του για τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις 10 Ιουνίου.

Στο μικροσκόπιο επαναπατρισμοί κεφαλαίων μετά από παρατάσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν από όλες τις ελληνικές τράπεζες τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Σεπτέμβριο του 2011. 

Οι εισαγγελείς θέλουν να ερευνήσουν αν παρατάσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου σε επαναπατρισμούς κεφαλαίων υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που ορίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη σχετίζονται με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα καταθετών της HSBC.

Όπως είναι γνωστό, με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Αλογοσκούφη φέρεται να έγιναν επαναπατρισμοί κεφαλαίων Ελλήνων από τράπεζες του εξωτερικού, καθώς εξασφάλιζε ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση.

Τον νόμο αυτό επικαλέστηκε και συγγενικό πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία και κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η διερεύνηση του θέματος των παρατάσεων στους ευνοϊκούς επαναπατρισμούς κεφαλαίων κρίθηκε σκόπιμη καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έδωσε παράταση στο προνομιακό καθεστώς του νόμου Αλογοσκούφη λίγες ημέρες αφού παρέλαβε την «λίστα Λαγκάρντ» στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010.

Με νομοθετική πρωτοβουλία παράταση δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι 31/12/2010 και ακολούθησε και δεύτερη από τις 31/3/2011- 30/9/2011. 

Με γραπτές ερωτήσεις θα καταθέσει η Ρεγγίνα Βάρτζελη

Παράλληλα, πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον των μελών της δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Η κ. Βάρτζελη, μετά την επίσημη κλήτευση που της έστειλε η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, παρουσιάστηκε σήμερα ζητώντας να καταθέσει παρά τα προβλήματα υγείας που, όπως εξήγησε, αντιμετωπίζει.

Η Επιτροπή, λόγω του βεβαρημένου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει αποφάσισε ομόφωνα να στείλει γραπτές τις ερωτήσεις για να απαντήσει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί έστειλε επιστολή και ζητά από τα μέλη της Προανακριτικής ή να στείλουν ερωτήσεις στο ελληνικό προξενείο στο Ισραήλ για να τις απαντήσει ή να πάει αντιπροσωπεία για να καταθέσει.

Πάντως οι τρεις βουλευτές που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική ζητούν να σταλεί στον Σάμπι Μιονί επίσημη κλήτευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ