Πολιτική
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 17:24

Ερώτηση στην Κομισιόν για την αναστολή μετάδοσης του Euronews

Ερώτηση στην Κομισιόν για την αναστολή της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews από την ΕΡΤ κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Ερώτηση στην Κομισιόν για την αναστολή της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews από την ΕΡΤ κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Όπως σημειώνει η κ. Παλιαδέλη, η ΕΡΤ έκανε λόγο για προβλήματα στην πρότερη συνεργασία ως προς το εγχείρημα μετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα, ενώ διέκοψε και την εκπομπή της αγγλικής και γαλλικής έκδοσης του Euronews, παρόλο που είναι μέτοχος και ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού καναλιού από το 1992.

Δεδομένης της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση και της ευαισθησίας της για την προώθηση έγκυρης και αντικειμενικής πληροφόρησης σε ευρωπαϊκό πλαίσιο η ευρωβουλευτής ζήτησε στοιχεία για τη σχέση και τη θέση της Επιτροπής στην υπόθεση, για τον τρόπο και το ακριβές πλαίσιο χρηματοδότησης του εγχειρήματος από ευρωπαϊκά κονδύλια και για τις δυνατότητες να παρέμβει στη διευθέτηση του ζητήματος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με ανακοίνωσή της στις 18 Δεκεμβρίου 2012 η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση Α.Ε. προέβη στην προσωρινή διακοπή της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews κάνοντας λόγο για προβλήματα στη συμφωνία με την Euronews Α.Ε. ως προς το εγχείρημα μετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα. Η ΕΡΤ σταμάτησε επίσης και την εκπομπή της αγγλικής και γαλλικής έκδοσης του Euronews, παρόλο που είναι μέτοχος και ιδρυτικό μέλος του ειδησεογραφικού καναλιού.

Οι πράξεις αυτές της ΕΡΤ Α.Ε. κρίθηκαν αρνητικά τον Φεβρουάριο του 2013 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετά από σχετική προσφυγή της Euronews Α.Ε., ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο ζήτημα.

Την άνοιξη του 2012 μετά από διαβουλεύσεις της ΕΡΤ, όπως και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με τη διοίκηση του Euronews είχε αποφασιστεί η δημιουργία της ελληνικής έκδοσης του Euronews, για την οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του καναλιού με 21 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια.

Δεδομένης της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση και της ευαισθησίας της για την προώθηση έγκυρης πληροφόρησης σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Επιτροπή ερωτάται:

1.      Είχε εμπλακεί στη δημιουργία της ελληνικής έκδοσης του Euronews και αν ναι με ποιόν  τρόπο;

2.      Με ποια πράξη πραγματοποιήθηκε η παραχώρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία της;

3.      Το αναφερόμενο ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία της ελληνικής έκδοσης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

4.      Γνωρίζει αν έχει ήδη δαπανηθεί μέρος του ως άνω ποσού για την προετοιμασία της;

5.      Έχει τη νομική δυνατότητα να παρέμβει στη διευθέτηση του ζητήματος;