Κόσμος
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 16:33

Αίγυπτος: Παραμονή Καντίλ στην πρωθυπουργία

Την παραμονή του Χισάμ Καντίλ στην ηγεσία της κυβέρνησης και μετά τον ανασχηματισμό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας την Τετάρτη.

Την παραμονή του Χισάμ Καντίλ στην ηγεσία της κυβέρνησης και μετά τον ανασχηματισμό, παρά την κριτική την οποία δέχεται για την αδυναμία να οδηγήσει την οικονομία εκτός του κύκλου της ύφεσης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας την Τετάρτη.

Ο Εχάμπ Φάχμι δήλωσε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για περιορισμένο ανασχηματισμό και ο πρωθυπουργός δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν.

Ο κ. Καντίλ δέχεται επικρίσεις όχι μόνο από την κοσμική, φιλελεύθερη και αριστερή αντιπολίτευση, αλλά πλέον και από μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των σκληροπυρηνικών σαλαφιστών ισλαμιστών.

Η μικρή έκταση του ανασχηματισμού δημιουργεί ελάχιστη αισιοδοξία για υπέρβαση των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και των βασικών κομμάτων της κοσμικής αντιπολίτευσης, μολονότι ο πρώτος έχει δεσμευθεί να συμβουλευτεί όλους τους πολιτικούς φορείς πριν να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Ο κ. Φάχμι σημείωσε επίσης ότι η Αίγυπτος είναι κοντά σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, οργάνωση – ομπρέλα της αντιπολίτευσης, ζητεί αντικατάσταση του κ. Καντίλ, πολιτικά ουδέτερα πρόσωπα στα υπουργεία τα οποία εμπλέκονται με την εκλογική διαδικασία και απόλυση του νέου γενικού εισαγγελέα ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στον κ. Μόρσι, πριν να αποφασίσει να προσέλθει σε οποιονδήποτε διάλογο με τον αιγύπτιο πρόεδρο.

Πηγή: Reuters