Πολιτική
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 15:06

Μ. Γλέζος: Όποια κυβέρνηση θέσει θέμα γερμανικών οφειλών, θα έχει το λαό μαζί της

Εθνικό θέμα χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μανώλης Γλέζος, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση θέσει θέμα γερμανικών οφειλών, θα έχει όλο το λαό μαζί της. «Αν ακολουθήσετε τα ίδια χνάρια, χαθήκαμε», το μήνυμά του στον υπουργό Εξωτερικών με αφορμή τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου για το θέμα.

 

Εθνικό θέμα χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μανώλης Γλέζος, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση θέσει θέμα γερμανικών οφειλών, θα έχει όλο το λαό μαζί της.

Το θέμα είναι εθνικό και δεν πρέπει να ξεκινήσει από κομματικά κριτήρια, ανέφερε ο κ. Γλέζος εισηγούμενος στη Βουλή τη σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ  και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκροτήσει διακομματική επιτροπή και να θέσει το θέμα στην Γερμανία.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει το βήμα. Να καλέσει την γερμανική κυβέρνηση και να πει «ελάτε να συζητήσουμε». Και μόνο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε λέει ότι το θέμα είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε θέμα. Πως έληξε; Γιατί έληξε; Με ποια διαδικασία έληξε;», διερωτήθκε, διαβεβαιώοντας πως «αν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, να είναι σίγουρη ότι έχει όλο τον λαό μαζί της. Να ξέρει ότι επιτέλους ταυτίζει τον εαυτό της με την ιστορία του έθνους και το μέλλον της χώρας μας».

Με αφορμή εξάλλου τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου για το θέμα, ο οποίος σε άρθρο του έκανε λόγο για «λεία πολέμου», κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να μην ακολουθήσει αυτή τη λογική. «Η λεία πολέμου ανήκουν στο κράτος που κατέλαβε μία χώρα. Δεν έχουν σχέση με τις οφειλές, την καταστροφή στην οικονομία, το αναγκαστικό δάνειο, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Μην μπερδεύουμε τα θέματα με αυτό τον ανεκδιήγητο τρόπο. Το σημειώνω επειδή διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών. Αν ακολουθήσετε τα ίδια χνάρια, χαθήκαμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο..