Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος και ενώ διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και να δοθεί το πόρισμα στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής.
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος, όταν «ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» και η διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 60 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ και χρόνια κάποιοι -όχι από κόμματα, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων- έθεταν το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και όλη αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου τους θεωρούσε γραφικούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου» (σ.σ. Nομικό Συμβούλιο του Κράτους), αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες, γι αυτό και «από εδώ και πέρα χρειάζονται πολιτικοί χειρισμοί».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα και τον κατηγόρησε ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση "ουδείς αναμάρτητος"».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να δοθεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής -«του φιλοναζιστικού κόμματος που απουσιάζει σήμερα από τη Βουλή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ό,τι μας ανήκει το διεκδικούμε, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως η εκκρεμότητα των πολεμικών αποζημιώσεων υφίσταται και ότι καμία κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε των απαιτήσεων.
Σε καμία περίπτωση, όμως, συμπλήρωσε, δεν πρέπει η αναφορά του θέματος να θεωρηθεί «ως εχθρική κίνηση για έναν λαό με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η πολιτική βούληση της κυβέρνησης (για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων) εκφράστηκε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και πλέον τίθενται οι βάσεις για την τελική διευθέτηση του ζητήματος
Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, κοινός στόχος είναι η διεκδίκηση των δικαίων μας και ζήτησε να προκύψει από τη σημερινή συζήτηση μήνυμα συμπόρευσης και ενότητας.
Αναφερόμενος εξάλλου στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «η όποια μάχη δοθεί, θα έχει και νομική διάσταση» και γι αυτό «δεν μπορούμε ούτε πρέπει να το προκαταλάβουμε το περιεχόμενο της γνωμοδότησης( του ΝΣΚ)».
Το πόρισμα, διευκρίνισε απαντώντας στον κ. Τσίπρα, διαβιβάστηκε ως απόρρητο στο ΥΠΕΞ, «από τους ίδιους τους χειριστές της υπόθεσης στο ΓΛΚ... δεν τους δόθηκε καμία οδηγία». Όπως είπε, το περιεχόμενο περιλαμβάνει στοιχεία που θα έπρεπε να προστατευθούν από τυχόν εκμετάλλευσή τους και πλέον «το ΝΣΚ αξιολογεί την έκθεση, σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε και αναμένουμε».
«Η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο να οδηγηθεί το θέμα στην τελική του επίλυση. Είμαι βέβαιος ότι με την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων το αίτημα του λαού θα τεθεί», υποστήριξε τέλος ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Η πατρίδα θα δικαιωθεί και, όπως είπε ο Μ. Γλέζος, η δικαίωση είναι πάνω απ’ όλα ηθική».
Νωρίτερα, εισηγούμενος στη Βουλή την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Γλέζος χαρακτήρισε εθνικό θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μανώλης Γλέζος, τονίζοντας ότι όποια κυβέρνηση θέσει θέμα γερμανικών οφειλών, θα έχει όλο το λαό μαζί της.
Το θέμα είναι εθνικό και δεν πρέπει να ξεκινήσει από κομματικά κριτήρια, ανέφερε ο κ. Γλέζος και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκροτήσει διακομματική επιτροπή και να θέσει το θέμα στην Γερμανία.
«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει το βήμα. Να καλέσει την γερμανική κυβέρνηση και να πει «ελάτε να συζητήσουμε». Και μόνο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε λέει ότι το θέμα είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε θέμα. Πως έληξε; Γιατί έληξε; Με ποια διαδικασία έληξε;», διερωτήθκε, διαβεβαιώοντας πως «αν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, να είναι σίγουρη ότι έχει όλο τον λαό μαζί της. Να ξέρει ότι επιτέλους ταυτίζει τον εαυτό της με την ιστορία του έθνους και το μέλλον της χώρας μας».
Με αφορμή εξάλλου τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου για το θέμα, ο οποίος σε άρθρο του έκανε λόγο για «λεία πολέμου», κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να μην ακολουθήσει αυτή τη λογική. «Η λεία πολέμου ανήκουν στο κράτος που κατέλαβε μία χώρα. Δεν έχουν σχέση με τις οφειλές, την καταστροφή στην οικονομία, το αναγκαστικό δάνειο, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Μην μπερδεύουμε τα θέματα με αυτό τον ανεκδιήγητο τρόπο. Το σημειώνω επειδή διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών. Αν ακολουθήσετε τα ίδια χνάρια, χαθήκαμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Το θέμα δεν προσφέρεται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, σημείωσε στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και υπογράμμισε τη σημασία της ακρίβειας όσων λέγονται στο κοινοβούλιο: «Ό,τι γράφεται στα πρακτικά της Βουλής δεσμεύει τη χώρα», τόνισε και χαρακτήρισε λάθος να λέγεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Αν κάποιες κυβερνησείς δεν ήταν όσο επίμονες έπρεπε, αυτό, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε λαβή και επιχειρήματα ότι θέτουμε το ζήτημα για πρώτη φορά, ενισχύοντας έτσι θέσεις όπως αυτή που διατύπωσε πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του σχετικού πορίσματος ως απόρρητου και τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί (το πόρισμα) στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής.
«Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, ο οποίος απαντώντας στην κριτική του Αλ. Τσίπρα που χαρακτήρισε φιλοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, επεσήμανε ότι σήμερα την Γερμανία δεν την κυβερνά ο Χίτλερ, αλλά η Μέρκελ από την οποία πρέπει να διεκδικήσουμε τις οφειλές.
Όπως είπε, το θέμα των κατοχικών δανείων θα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί από πολύ καιρό, αλλά δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις επέδειξαν μειοδοτική στάση και μέχρι τώρα δεν το έχουν θέσει ξεκάθαρα προς τη γερμανική πλευρά, εν ανάγκη απευθυνόμενες και προς τη διεθνή δικαιοσύνη.
Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παππάς, για να καταλήξει στην παρέμβασή του: «Διεκδικούμε τα δάνεια από την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, των οποίων τα ονόματα απέφυγαν να αναφέρουν επιμελώς οι υποτακτικοί του μνημονίου, αλλά και οι υποτιθέμενοι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ».