Πολιτική
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2003 21:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (11/4/2003) Μέρος 5/8

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο κ. Ψαραδέλλης και ο κ. Σάββας Ξηρός πήγαν έκτακτα στο Ιατρείο αυτή τη στιγμή για κανένα τέταρτο και θα έρθουν. Αλλά γι’ αυτό το τέταρτο θα εκπροσωπηθούν φαντάζομαι.

Κύριε Εισαγγελεύ τι λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να επιτραπεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε τώρα το μάρτυρα, τι κάνουμε με το μάρτυρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τι μάρτυρα κ. Πρόεδρο τι ζητάνε οι κύριοι; Ο μάρτυρας κ. Πρόεδρε εκδήλωσε την επιθυμία να έρθει. Εφ’ όσον ο μάρτυρας το θέλει ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπε, ότι επιθυμεί;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι – ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιθυμεί να έρθει εδώ για να τα πει. Οπότε δεν χρειάζεται να το συζητάμε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παραλλήλως όμως αυτού νομίζω, εάν μου επιτρέπετε, θα πρέπει να τεθεί σε γνώση της υπεράσπισης το περιεχόμενο της διάταξης που έχει εκδοθεί, για να δούμε τι ακριβώς μέτρα προστασίας διατάχθηκαν και αν ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε δικαίωμα να τα δείτε αυτά. Τελειώσαμε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, το περιεχόμενο των μέτρων, αν μου επιτρέπετε ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε το περιεχόμενο των μέτρων, ούτε τίποτα. Δεν θέλω να ξέρετε τα μέτρα. Λοιπόν, τελειώσατε μ’ αυτά τα μέτρα, εσείς θέλετε το μάρτυρα, αφού λέει ότι θέλει να έρθει εδώ, να τον ακούσετε. Τα μέτρα, ποια μέτρα, που να ξέρω εγώ τα μέτρα τώρα, τι έχει λάβει η Αστυνομία; Θα σας αποκαλύπτουμε και τα μέτρα, δεν δικάζουμε ένα αγορανομικό ατύχημα κα Κούρτοβικ ?

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ακριβώς γι’ αυτό δικάζουμε με έναν νόμο, ο οποίος έχει πολύ συζητηθεί, πολύ αμφισβητηθεί ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι με ένα νόμο, δικάζουμε ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κάποια οργάνωση και μερικοί δέχονται και την ευθύνη, λέει, την πολιτική.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν μου επιτρέπετε, είναι η πρώτη φορά που τυχαίνει εφαρμογής αυτή η διάταξη και ενδιαφέρει την υπεράσπιση ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, δεν έχετε λόγο επάνω σ’ αυτό.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με τον τρόπο που παίρνονται αυτές οι αποφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μ’ ενδιαφέρουν αυτά, αφού θέλει να έρθει τούτος εδώ, να αφήσουμε τα περιεχόμενα.

Ελάτε. Πώς να τον ονομάσουμε τώρα αυτόν; Α, εμείς έχουμε κατάλογο εδώ πέρα, γιατί εγώ δεν το ξέρω το όνομά του, εδώ τώρα το άκουσα από εσάς και ομολογώ ότι εξεπλάγην πράγματι, γιατί την άλλη φορά είπε παρών ένας άλλος εδώ μέσα. Βέβαια στα πρώτα στάδια εφαρμογής θα έχουμε και τέτοια βέβαια, αλλά φαντάζομαι κάποτε να διορθωθούν αυτές οι ελλείψεις.

Λοιπόν, ο μάρτυρας με τον κωδικό Β1, παρακαλείται να προσέλθει. Θέλετε να καταθέσετε εδώ; Στο ακροατήριο είπατε στον Εισαγγελέα και επομένως είστε εδώ. Θέλετε να εξεταστείτε εδώ ενώπιον του ακροατηρίου, εφ’ όσον ήδη έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία σας απ’ ότι κατάλαβα.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι, ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είπατε στον κ. Εισαγγελέα και το επιθυμείτε να εξεταστείτε εδώ πέρα;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως δώστε πρώτα πλήρη τα στοιχεία σας.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μια και τα ξέρουν οι υπόλοιποι, ας τα μάθετε και εσείς επίσημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα μάθω κι εγώ, αφού λέτε, τα ξέρουν όλα, εγώ εξεπλάγην, πράγματι σήμερα ένιωσα μία από τις μεγαλύτερες δονήσεις, τι να πω δηλαδή, τι κάνουμε δηλαδή εδώ, μυστικότητα, προστασία;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όπως είπα, και ο κ. Ευαγγελάτος κινούσε την πρωτόδική μου κατάθεση ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας αφήσουμε τους άλλους που είναι έξω, οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα είναι, πώς υπάρχουν και τα έχει και η υπεράσπιση, δεν τα έχει ο κ.Ευαγγελάτος, τα έχει όλος ο κόσμος. Πέστε τα στοιχεία σας παρακαλώ.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Γιώργος Τσερνόγλου του Σωτηρίου και της Σοφίας. Θέλετε κάτι άλλο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεννηθήκατε, κατοικείτε;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη το 1963 και κατοικώ στην Αργυρούπολη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και επάγγελμα;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ιδιωτικός Υπάλληλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Ορκίζεστε να πείτε την αλήθεια.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου, για ένα περιστατικό μιλάμε, για την ανθρωποκτονία Βρανόπουλου και την απόπειρα κατά του κ. Γρίσπου. Τι ξέρετε εσείς σ’ αυτό;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ήταν πρωί, πήγαινα στη δουλειά μου, όπου δούλευα στο Κολωνάκι και ήμουνα στα φανάρια Λυκαβηττού και Σόλωνος, επειδή έχω μηχανή μεγάλου κυβισμού, είχα περάσει και ήμουνα μπροστά – μπροστά.

Ακούω κάποιους πυροβολισμούς, τρεις – τέσσερις, κάπου εκεί, γυρνάω το κεφάλι μου στα αριστερά προς το μέρος των πυροβολισμών και βλέπω έναν άνθρωπο κάτω, εκεί έχει κάτι κολώνες, μπροστά έχει ένα σαν σκέπαστρο, όπου υπάρχει μια κολώνα, μέσα από την κολώνα έναν δεύτερο άνθρωπο να οπισθοχωρεί, μια σκιά να οπισθοχωρεί προς τα πίσω και κάποιον κύριο με υπερτεταμένο το χέρι του να ρίχνει σ’ αυτή την περιοχή, καθώς ήμουνα στο πλάι δεν μπορώ να πω, ότι έριχνε εκεί, εκεί ή εκεί. Πάντως έριχνε στην είσοδο, η οποία είναι λίγο μπροστά εκεί, είναι σαν σκεπαστό, μια πράσινη πόρτα είναι εκεί πέρα.

Υπήρξε μια πολύ μικρή παύση και συνέχισε ο κύριος που πυροβολούσε μέχρι που άδειασε το όπλο. Το ότι άδειασε το όπλο ήταν ξεκάθαρο, γιατί τα κινητά μέρη του όπλου μείνανε πίσω. Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν πιστόλι δηλαδή;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι, ήταν πιστόλι και κάποια πιστόλια μάχης, το 45ντάρι τουλάχιστον το κάνει και κάποιες μπερέτες το κάνουν, μένουν τα κινητά μέρη πίσω, ώστε να αλλάξεις γρήγορα τον γεμιστήρα, να απασφαλίσεις και να συνεχίσεις να ρίχνεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αν θέλεις να βάλεις και μία στη θαλάμη.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Πολλές φορές βάζουμε στη θαλάμη, αλλά αντενδείκνυται γιατί δημιουργεί εμπλοκές, το να βάλεις 7. Σημειωτέον κρατούσε ένα τσαντάκι στο χέρι του, αυτό το είδα τη στιγμή που γυρνούσε για να φύγει.

Γύρισε, προχώρησε λοξά, όπου τον περίμενε ένα μηχανάκι τύπου «παπί›, ανέβηκε πάνω και ανάποδα στο δρόμο φτάσανε μαζί μέχρι τη γωνία Λυκαβηττού και Σόλωνος, ανεβήκανε κανονικά τη Λυκαβηττού. Μάλλον εγώ είμαι στο φανάρι, βλέπω το γεγονός και τη στιγμή που κινούνται αυτοί, εγώ ξεκινάω. Στρίβω προς τη Σόλωνος, διασταυρώνομαι σε μία απόσταση μαζί τους μικρότερη απ’ ότι είναι εγώ με τον κ. Πρόεδρο τώρα ανάποδα και πηγαίνω μπροστά στο χώρο του ατυχήματος, η απόσταση είναι γύρω στα 20-25 μέτρα περίπου, γυρνάω δεξιά ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του συμβάντος θέλετε να πείτε, όχι του ατυχήματος; Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι, του συμβάντος. Γυρνάω δεξιά πάνω στο πεζοδρόμιο, όπου είναι κι εκεί σκεπαστό το δεξί μέρος και τους παίρνω από πίσω με τη μηχανή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μοτοσικλέτα;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Με μοτοσικλέτα, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μεγάλη;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: 600 κυβικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι μηχανή;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: «ENDURE›. Τους ακολουθώ και η διαδρομή που κάνουμε, είναι: Ανεβαίνουμε Λυκαβηττού, ανάποδα Σκουφά, ανεβαίνουμε τη Σίνα και κατεβαίνουμε την Οκταβίου Μερλιέ, είναι ο δρόμος που είναι πίσω από την Γαλλική Ακαδημία. Στη διαδρομή, επειδή τους βλέπω ξεκάθαρα, βλέπω ότι δεν είναι «παπί› 50ντάρι, ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερου κυβισμού γιατί είχε πινακίδα με τρία γράμματα και τρία νούμερα. Τρία γράμματα και τρία νούμερα έχουν οι μοτοσικλέτες, πάνω από 50 κυβικά.

Αυτοί στρίβουν μετά στην οδό Πρασσά, εγώ έχω σταματήσει στιγμιαία σε ένα γκαράζ που υπάρχει επάνω – επάνω στη Σίνα, ακριβώς λοξά απέναντι που είναι η Γαλλική Ακαδημία, όπου έχω πει να ειδοποιήσουν την Αστυνομία, γιατί έγινε μια, θεωρούσα, ληστεία μετά φόνου, γιατί όπως είδα το τσαντάκι, νόμισα ότι κάτι του κλέψανε του ανθρώπου και να ειδοποιήσουν την Αστυνομία. Το τι έγινε, δεν ξέρω.

Συνέχισα μετά να κατεβαίνω προς τα κάτω και όταν είχα περίπου 15 με 20 μέτρα για να φτάσω στην Πρασσά, στην πάροδο, ξαφνικά βλέπω τον άνθρωπο ο οποίος πυροβολούσε, να βγαίνει από εκεί. Πιθανόν με γνώρισε, γιατί σταμάτησε, εγώ σταμάτησα ενστικτωδώς, και μου έκανε νόημα του στιλ, τρέχει τίποτα, έτσι σαν κίνηση, δεν μου μίλησε. Εγώ έκανα, όχι – όχι, κάτι, έκανα επιτόπου αναστροφή με τη μηχανή και είδα από τους καθρέφτες ότι μπήκε σε ένα αμάξι, το οποίο είχε το χρώμα της άμμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος μπήκε;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ο άνθρωπος που πυροβόλησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο οποίος καθόταν πίσω από τη μηχανή;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ο οποίος καθόταν πίσω από το μηχανάκι. Το αμάξι ξεπάρκαρε και έστριψε στην οδό Ασκληπιού δεξιά. Εκεί είχε πάρα πολύ κίνηση και το αμάξι μπλόκαρε, τους ακολούθησα λίγο και μετά κατέβηκα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, στην Καλιδρομίου, όπου ανέφερα το γεγονός. Εκεί η Αστυνομία μου είπε, κάτσε εδώ, δεν πας πουθενά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας πήραν κατάθεση εκείνη την ημέρα;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Να συνεχίσω. Με κρατήσανε εκεί πέρα και όταν ανακοινώθηκε ότι μάλλον ήταν «17Ν› κλπ. ήρθε η Αντιτρομοκρατική και με πήρε και με πήγε στη ΓΑΔΑ. Σε χοντρικές γραμμές αυτό έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Θέλω να μου πείτε όμως τώρα ορισμένα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν. Κατ’ αρχήν είδατε έναν άνθρωπο είπατε να πυροβολεί. Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βλέπατε το πρόσωπό του ή το βλέπατε;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Τον έβλεπα προφίλ, αλλά μετά όταν γύρισε τον είδα ξεκάθαρα αμφάς, όπως επίσης τον είδα σας είπα σε μια απόσταση όπως είμαστε εμείς οι δύο, όταν διασταυρωθήκαμε εγώ πάνω στη μηχανή κι αυτοί πάνω στο μηχανάκι, και τους δύο τους είδα από πάρα πολύ κοντά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, πάλι τους είδατε. Πέστε μου τώρα, έναν άνθρωπο πυροβόλησε ή δύο;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Το αν πυροβόλησε έναν ή δύο, δεν το ξέρω με ποια έννοια; Ότι είδα μία σκιά να οπισθοχωρεί που φυσιολογικά πρέπει να του έχει ρίξει και τον άλλον καθώς πήγα να στρίψω τον είδα πεσμένο κάτω μέσα στα αίματα. Δεν ασχολήθηκα καν με το θέμα, γιατί θεωρούσα ότι αυτός ο άνθρωπος έχει τελειώσει, δεν είναι δυνατόν να ζήσεις όταν φας τόσες σφαίρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα, είδατε λοιπόν δύο άτομα είπατε μ’ αυτές τις συνθήκες που περιγράψατε. Μπορείτε να τα περιγράψετε τώρα σ’ εμάς. Πώς ήταν ο ένας, ας πάρουμε από τον άνθρωπο που λέτε ότι πυροβολούσε, ανάστημα, παρουσιαστικό;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ήταν, όπως γράφω και στην προανακριτική μου κατάθεση ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όπως θα πείτε τώρα καλύτερα.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ήταν ύψος γύρω στο 1,75, ήταν δεμένος, δεν είχε περιττά κιλά επάνω του, δεν ήταν δηλαδή χοντρός και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η τρομερή ψυχραιμία και η ευκινησία που είχε. Δηλαδή περπατούσε αέρινα, δηλαδή η απομάκρυνσή του από το χώρο ήταν σαν να χόρευε, πρώτον.

Δεύτερον, τα μαλλιά του, είχαν και οι δύο μουστάκι, το οποίο ήταν εμφανώς –ήταν ολόιδιο- ψεύτικο και ήταν ανοιχτοπρόσωπος, λευκό πρόσωπο, πώς να το πω, ανοιχτού προσώπου, δεν ήταν σκουρόχρωμο το δέρμα του. Είχε έντονα μάτια διαπεραστικά, τα οποία πιστεύω, ότι ήταν ίσως το μόνο πράγμα που καταφέραμε στην Αστυνομία στα σκίτσα να πετύχουμε. Ένα σκίτσο που έφτιαξε ο σκιτσογράφος, ο κ. Ορνεράκης στα «ΝΕΑ› μετά πιστεύω ότι ήταν καλύτερο απ’ αυτό που είχε φτιαχτεί στην Αστυνομία όσον αφορά τον εκτελεστή από μένα και το σκιτσογράφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Ορνεράκης πότε το έχει φτιάξει;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να πω, τότε ή τώρα;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Εκείνες τις ημέρες ήταν, απλώς εγώ πήγαινα κάθε μέρα στην Ασφάλεια και δεν παρακολούθησα καθόλου τις εφημερίδες. Αν μου δείξετε θα σας πω ποιο εννοώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι του Ορνεράκη;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι αυτό, ούτε αυτό. Ένα άλλο σκίτσο έχω δει, όπου καταφέρνει ο κ. Ορνεράκης να βγάλει εδώ τις σιαγόνες του φονιά, του ανθρώπου που ήταν ο εκτελεστής. Εμείς το σκίτσο το βγάλαμε με πιο λεπτή σιαγόνα, ενώ στην πραγματικότητα ο εκτελεστής είχε πιο παχιές σιαγόνες, δεν καταφέραμε να το φτιάξουμε σωστά, δεν μπορούσα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε – τότε το είχε ο Ορνεράκης, μάλλον από τις περιγραφές.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Από τις περιγραφές, απλώς πέτυχε καλύτερα το θέμα της σιαγόνας, το οποίο το ανέφερα και στην Αστυνομία. Δηλαδή εάν προσέξουμε είναι κάπως ιδιόρρυθμο εδώ το πρόσωπο του κ. Κουφοντίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πέστε μου, είστε βέβαιος, σε λιγότερο βαθμό, σε περισσότερο βαθμό για τον κ. Κουφοντίνα;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όσον αφορά, για τον κ. Κουφοντίνα είμαι βέβαιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απόλυτα;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Απόλυτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 100%;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: 100%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε καμιά αμφιβολία;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι - όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας πούμε τώρα για το άλλο πρόσωπο, το οποίο, ο οδηγός όπως λέτε της μηχανής.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Το άλλο πρόσωπο πιστεύω, σωματομετρικά δεν έχει αλλάξει, αλλά όταν μου ζητήθηκε να επιβεβαιώσω αν είναι ο κ. Σάββας Ξηρός, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω γιατί τώρα έχει εμφανώς περισσότερα κιλά, μακρύτερα μαλλιά και θα μπορούσα, κάποια στιγμή που τον είδα στην τηλεόραση μου θύμισε και θα μπορούσα να πω, ότι ο άνθρωπος που είδα περισσότερο έμοιαζε με τον μικρότερο αδελφό του ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον Βασίλη;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Τον Βασίλη Ξηρό, παρά με τον κ. Σάββα Ξηρό όπως τον βλέπω τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώσατε κατάθεση μια φορά στην Αντιτρομοκρατική λέτε. Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε, εκεί κοντά στο συμβάν.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Την ίδια ημέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξανά δώσατε άλλη κατάθεση;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Για κάποιο καιρό ερχόντουσαν από την Αντιτρομοκρατική και μου δείχνανε φωτογραφίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε αναγνωρίσει ποτέ κανέναν;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά σας κάλεσε ο Ανακριτής;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μετά με κάλεσε ο κ. Παντελίδης ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παντελίδης τι εστί; Α, ήταν ο τακτικός.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όπου επιβεβαίωσα την πρώτη μου κατάθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είπατε τα ίδια.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Και είπα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, ισχύουν τα ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν των αγνώστων δραστών τότε το αρχείο. Και μετά;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Και μετά εκλήθηκα στον κ. Ζερβομπεάκο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο οποίος σας είπε;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όπου ετέθη το θέμα της προστασίας, εν πάση περιπτώσει, μου δείξανε κάποιες φωτογραφίες πλέον του κ. Κουφοντίνα, όπου τον αναγνώρισα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του κ.Σάββα Ξηρού;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Του κ. Ξηρού μου δείξανε και απλώς δεν μπορώ 100% να γυρίσω και να πω, ότι είναι ο κ. Ξηρός γιατί έχει αλλάξει πάρα πολύ και μην ξεχνάμε ότι είχε και το ατύχημα και έχει αλλάξει. Αν υπάρχει κάποια φωτογραφία εκείνης της περιόδου θα μπορώ να είναι η καταφατικός ή αρνητικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς, δεν έχω τίποτε άλλο. Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, τον κ. Σάββα Ξηρό τον έχετε δει ποτέ σας;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τώρα θα θέλατε να τον δείτε;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Κανένα πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λείπει, αλλά είπε θα έρθει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς είπατε, ότι κατεβαίνετε την Λυκαβηττού.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι, κατεβαίνω, ανεβαίνω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μάλιστα. Είστε, λοιπόν Λυκαβηττού, με τη μηχανή σας; Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε φανάρι;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Έχω φανάρι. Μου κάνει εντύπωση, ότι είναι ο δρόμος αδειανός, ενώ συνήθως η Σόλωνος αυτή την ώρα γίνεται χαμός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούτε πυροβολισμό ή πυροβολισμούς;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Πυροβολισμούς συνεχόμενους, δυο - τρεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο παθών ευρέθη στο πεζοδρόμιο της Σόλωνος ανάσκελα ή αλλιώς;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να σας το επιβεβαιώσω, γιατί του έριξα μια φευγαλέα ματιά και αυτό που θυμάμαι, είναι μία φιγούρα κάτω, είναι και αρκετός καιρός πλέον, αλλά τον θυμάμαι γεμάτο στα αίματα. Θυμάμαι μια φιγούρα κάτω γεμάτο στα αίματα, αλλά εφ’ όσον είναι γεμάτος στα αίματα, φυσιολογικά με τη λογική, επειδή θυμάμαι κάτι λευκό, πρέπει να ήταν ανάσκελα. Ειδάλλως θα φορούσε κάποιο σακάκι σκούρο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πυροβολήθηκε σε χρόνο που ήταν κάτω ανάσκελα; Αυτό να μου πείτε.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Θεωρώ πως ναι, γιατί ήταν άνθρωπος κάτω, ένα οπισθοχωρούσε που είδα τη σκιά του ανάμεσα στην κολώνα και στο κενό που υπάρχει και συνεχίστηκαν οι πυροβολισμοί. Δηλαδή εγώ είδα έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν κάτω και στο χώρο εκεί πέφτανε πυροβολισμοί και δεν έπεσε μόνο ένας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περισσότεροι από έναν.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Εφ’ όσον πέσανε περισσότεροι από έναν και εφ’ όσον βρεθήκανε έξι σφαίρες στα σώματα, φυσιολογικά όταν ήταν ο άνθρωπος κάτω πυροβολήθηκε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή να πούμε δέχεται σφαίρες όρθιος, πέφτει κάτω και ενώ βρίσκεται ανάσκελα πάλι δέχεται σφαίρες.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δυο – τρεις, έτσι;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δύο –τρεις, δεν ξέρω άμα η μία πήγε στον κ. Γρίσπο ή όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατά προσέγγιση. Και το άλλο πρόσωπο που απομακρύνθηκε.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι απομακρύνθηκε, οπισθοχώρησε. Είδα μια σκιά να περνάει ανάμεσα στις κολώνες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε βεβαίως, ότι το πιστόλι του τελείωσε, δεν είχε άλλες σφαίρες;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Έχει αδειάσει, κινητά μέρη πίσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει κάποια σημασία αυτό.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Το πιστόλι είναι άδειο, έχουν ασφαλιστεί τα κινητά μέρη του όπλου πίσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε έκανε την ασφάλιση;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Αυτόματα γίνεται, με το που αδειάζει, δεν υπάρχει σφαίρα, μαγκώνουν τα κινητά μέρη πίσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή το άδειασε το πιστόλι του;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ όπως έρχεται ο κ. Σάββας, εκεί όπως είναι, έχετε την καλοσύνη κ. μάρτυς, δείτε τον κ. Κατηγορούμενο.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ένα ποσοστό της τάξεως του 90%. Επειδή θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να ήταν ψηλότερος από μένα, να δω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατεβαίνετε κάτω να δείτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην πάτε και πολύ κοντά και πάθετε κι εσείς πάλι τα ίδια, γιατί δεν έχω όρεξη για ταραχές εδώ μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι λέτε κ. μάρτυς;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Αυτός πρέπει να είναι, αλλά πάντα με ένα περιθώριο 10% λάθος, δεν θέλω να είμαι κατηγορηματικός, 100%, κατά 90% ήταν αυτός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάτε βλέπετε τον νεκρό.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Τον νεκρό τον βλέπω φευγαλέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την ώρα που κατευθύνεστε για το νεκρό, το παπάκι το βλέπετε μπροστά σας;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Εγώ στρίβω να κατέβω ...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεξιά.

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι, αριστερά και διασταυρώνομαι στο ένα μέτρο με το παπάκι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το οποίο παπάκι που πάει;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Το οποίο παπάκι, κινείται τη Σόλωνος ανάποδα. Μπροστά είναι ο οδηγός και πίσω ο εκτελεστής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τους βλέπετε δηλαδή, σε τι απόσταση;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ένα μέτρο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τους βλέπετε;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Σας είπα η απόσταση ήταν μικρότερη απ’ ότι είμαι με τον κ. Πρόεδρο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς τους παρατηρήσατε;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Βεβαίως. Και μάλιστα την προανακριτική μου κατάθεση ανέφερα, ότι το μουστάκι ήταν εμφανώς, γιατί ήταν πανομοιότυπο ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αμφοτέρων;

Γ.ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Αμφοτέρων, ήταν ίδιο ακριβώς και επίσης ότι ο οδηγός φορούσε γυαλιά, τα οποία σίγουρα δεν ήταν μεταλλικά και πιθανότατα να είχαν κοκάλινο σκελετό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς λοιπόν με τί διαφορά, πότε ξεκινάτε να τους παρακολουθήσετε; Με τί διαφορά περίπου;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Τους ακολουθούσα σε μία απόσταση γύρω στα 30-40 μέτρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε την πορεία αυτή που είπατε.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε βέβαια ότι εκεί στην γωνία Σίνα και Μερλιέ, κάπου εκεί είναι ένα βενζινάδικο.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι βενζινάδικο, ένα γκαράζ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ένα γκαράζ. Λέτε το συμβάν και παρακαλείτε να τηλεφωνήσουν στην Αστυνομία.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τηλεφώνησαν;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν το ξέρω και δεν το έμαθα ποτέ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακολούθως τους παρακολουθείτε. Είπατε το περιστατικό και φτάνετε όπου εκεί αυτοί με το παπάκι κατεβαίνοντας την οδό Μερλιέ μπήκαν στην οδό Πρασσά.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μάλιστα. Είναι ο δρόμος που είναι πίσω από την Γαλλική Ακαδημία. Τώρα έχει γίνει πεζόδρομος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς μείνατε σε ποιο σημείο; Μπήκατε στην Πρασσά εσείς;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Εγώ μετά το γεγονός με τον κ. Κουφοντίνα, εγώ κατέβαινα την Οκταβίου Μερλιέ και βγήκε πεζός μόνος του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πού;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Από την Πρασσά

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνος του;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μόνος του από την Πρασσά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή τί συνέβη εκεί πέρα;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Πιθανό να χωρίσανε. Το παπάκι το είδα περνώντας μετά και εγώ είπα στην Αστυνομία πού θα πάνε να το βρούνε. Εγώ το είδα και τους είπα «θα πάτε εκεί και θα το βρείτε, είναι σκούρου χρώματος›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πήγαν το πάρκαραν.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Το πάρκαραν και έφυγαν. Ο ένας δεν ξέρω πού πήγε, δεν τον είδα. Όσον αφορά τον εκτελεστή μπήκε σε ένα αμάξι σε χρώμα της άμμου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί είδους; Τί εργοστασίου;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Είχα την εντύπωση αλλά όχι 100% σίγουρος ότι πρέπει να ήταν MITSUBISHI GOLT, ένα παλιό μοντέλο – άμα το θυμάστε – με μικρό πίσω πορτμπαγκάζ 2,5 όγκων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον άλλο δεν τον είδες;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν τον ξαναείδα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μου είπες επίσης ότι πήγες στην Αστυνομία.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι πήγες στο Τμήμα Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου. Εκεί τί έγινε;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Εκεί τους λέω «έγινε μια ληστεία μετά φόνου›. Εγώ δεν ξέρω καν ότι είναι 17Ν, δεν ξέρω τίποτα. Εγώ ακολουθώ δυο ανθρώπους που σκότωσαν έναν άνθρωπο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τους είπες να κυνηγήσουν κλπ;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Τους λέω «πάμε με την μηχανή μου να τους βρούμε›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί έκαναν αυτοί;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: «Κάτσε κάτω›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μα δεν τους έλεγες....;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Τί άλλο να πω; Εμένα η Αστυνομία μου λέει «κάτσε εδώ› και περιμέναμε στον ασύρματο να ακούσουμε το τί έγινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από ποιον θα το μαθαίνανε;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν ξέρω. Από τις συχνότητες της Αστυνομίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από εκείνο εκεί το βενζινάδικο;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι, η Αστυνομία βεβαίως κάποιος θα ειδοποίησε. Απλώς ήξερα εκείνη την στιγμή που κινιόταν το αμάξι μπλοκαρισμένο μέσα στην κίνηση και πήγα και τους είπα «ανέβα στην μηχανή μου και πάμε›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας είπανε «κάτσε κάτω›.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο ταξιτζής που είπατε εσείς όταν αυτοί ανέβαιναν την οδό Ασκληπιού...

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι ταξιτζής. Εγώ είχα δει ένας ίσως ταξιτζή – δεν θυμάμαι – γιατί το είπα σε 2-3 ανθρώπους «ειδοποιείστε την Αστυνομία›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι αυτό το αυτοκίνητο....

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι, με το παπί «ειδοποιήστε την Αστυνομία, έχει γίνει μια ληστεία μετά φόνου κι εγώ τους ακολουθώ κι ακολουθούν αυτό το δρομολόγιο›, ώστε να μπλοκάρει η Αστυνομία την περιοχή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά ταύτα όταν αυτοί μπήκαν στην οδό Ασκληπιού και άρχισαν να ανεβαίνουν τους είδες;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Τους είδα, ότι έχει το αμάξι μπλοκάρει μέσα στην κίνηση. Τους ακολούθησα λίγο και μετά γύρισα πίσω και πήγα στην Καλλιδρομίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σου είπαν εκεί πέρα «κάτσε κάτω›.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την Έδρα κάποια ερώτηση;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, θέλω να μου περιγράψετε το παπάκι όπως το λέτε εσείς στα χρώματα.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ήταν σκούρου χρώματος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν μονόχρωμο;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Σε όλα αυτά συνήθως υπάρχει ένα βασικό χρώμα κι από κει και πέρα έχει κάποιες πινελιές επάνω. Δεν υπάρχει πλέον μονόχρωμο μηχανάκι. Το συγκεκριμένο μηχανάκι πάντως το θυμάμαι γιατί το ακολούθησα από πίσω. Θυμόμουν μάλιστα και στην προανακριτική μου κατάθεση και στην ανακριτική μου επιβεβαίωσα τα νούμερα τα οποία θυμόμουν της πινακίδος. Θυμόμουν τρία γράμματα από τα οποία είχα μια πιθανολόγηση για τα δύο όπως και τους δύο αριθμούς, τα είχα αναφέρει. Αυτή την στιγμή δεν τα θυμάμαι για να πω μετά από τόσα χρόνια και όταν μετά πέρασε και το είδα, εγώ κατεβαίνοντας την Μερλιέ για να στρίψω Ασκληπιού, γιατί όταν με απείλησε εγώ έκανα επιτόπου αναστροφή με την μηχανή κι έκανα ότι φεύγω πίσω. Μετά ξαναγύρισα και τους ξανακολούθησα. Όταν με απείλησε λοιπόν και ξαναγύρισα να ακολουθήσω το είδα παρκαρισμένο. Στην Αστυνομία είπα «πηγαίνετε εκεί›.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν σας επιδειχθούν κάποιες φωτογραφίες που απεικονίζουν μοτοποδήλατο που είναι στην δικογραφία μπορείτε να πείτε αν είναι το ένα ή το άλλο ή αν σε όλες τις φωτογραφίες είναι το ίδιο;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Νομίζω μετά από τόσα χρόνια ότι η πιθανότητα να είμαι σωστός θα είναι λάθος. Δηλαδή θυμάμαι ότι ήταν μηχανάκι τύπου παπί σκούρου χρώματος και την πινακίδα του απ’ ότι τουλάχιστον είδα, βρέθηκε το συγκεκριμένο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας επιδείξω φωτογραφίες από την δικογραφία και θέλω να μου πείτε αν στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζεται το ίδιο μηχανάκι. Όχι αν είναι εκείνο. Αν και στις μεν και στις δε είναι το ίδιο μηχάνημα, το ίδιο όχημα. Είστε σε θέση;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν θα είμαι σωστός.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δηλαδή έχει φωτογραφηθεί, έχει απεικονιστεί στις φωτογραφίες το ίδιο μηχανάκι, όχι αν είναι εκείνο το ίδιο που εσείς είδατε.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Περισσότερο θυμόμουν την πινακίδα του και τη φιγούρα από το παπί. Να σας πω ότι ήταν το YAMAHA το 100άρι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είδατε κάπου;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μα είδα την πινακίδα παρκαρισμένη μέσα στην Πρασσά. Περνώντας είδα την πινακίδα, τα νούμερα. Αυτό ήταν και λέω στην Αστυνομία «πηγαίνετε εκεί και πάρτε το›.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν παρκαρισμένο κοντά σε άλλα οχήματα και σε τί οχήματα;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ήταν στην άκρη του δρόμου παρκαρισμένα πολλά. Είχε 4-5 μηχανάκια. Αυτό αν δεν κάνω λάθος ήταν μπροστά-μπροστά ή δεύτερο. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν αυτό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχετε πει κάτι πολύ σοβαρό και θέλω να δω αν σχετικά τουλάχιστον με μια από τις πράξεις που βαρύνουν τους κατηγορουμένους, την απόπειρα και τους χειρισμούς που έχει προβληθεί. Είπατε ότι η αντίληψή σας ήταν ότι το πιστόλι που πυροβολούσε είχε αδειάσει.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν είναι αντίληψή μου, είναι βεβαιότητα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από που πηγάζει αυτή η βεβαιότητα; Ποιες είναι οι γνώσεις σας και από ποιο περιστατικό προέρχονται αυτές οι γνώσεις σας;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Είμαι Έφεδρος Αξιωματικός των τεθωρακισμένων. Ακόμα όπως κάποιος άλλος κύριος συνέχισε και είπε κι εγώ είμαι, κανένα πρόβλημα. Ήμουν στην Μονάδα, θεωρούμουν επίλεκτος σκοπευτής και έχω ρίξει πάρα πολλές φορές με το 45άρι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή ήταν ένα όπλο το οποίο έχετε χρησιμοποιήσει εσείς και το ξέρετε προσωπικά πολύ καλά.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Το ξέρω προσωπικά ακριβώς και με την γνώση που έχω για τα όπλα ξέρω ότι η μπερέτα, η «παραμπέλουμ› π.χ. και το 45άρι είναι κάποια από τα όπλα – όχι όλα – που όταν αδειάσουν τα κινητά μέρη μένουν πίσω μόνο και μόνο ώστε βάζεις τον γεμιστήρα....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για να μπορέσει να λειτουργήσει αμέσως.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Και κερδίσεις μία κίνηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Δεν θέλω τίποτε άλλο. Ίσως είναι η απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κερδίζεις την κίνηση της όπλισης. Είναι έτοιμο, οπλισμένο.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Με ένα δάχτυλο μπορείς και το οπλίζεις κατευθείαν. Έχει μία ασφάλεια. Με τον αντίχειρά σου το κάνεις έτσι και φεύγουν τα κινητά μέρη μπροστά και έχει οπλίσει κατευθείαν. Οπότε έχεις δυνατότητα να αρχίσεις να βάλλεις...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πετάει την πρώτη σφαίρα μέσα. Την παίρνει από την γεμιστήρα όπως έχει την όπλιση και την πετάει μέσα στην θαλάμη. Αυτό είναι για όσους δεν ξέρουν από όπλα και καλά θα έκανα να μην ήξερα κι εγώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, θέλω να καταλάβω, νομίζω ότι έχω αντιληφθεί αλλά να μου το επιβεβαιώσετε, πόσες φορές ήρθατε πρόσωπο με πρόσωπο με τον έναν κατηγορούμενο καταρχήν, αυτόν ο οποίος πυροβόλησε και τον οποίο αναγνωρίζετε; Έχω αντιληφθεί σωστά κ. μάρτυς ότι την πρώτη φορά τον είδατε σε απόσταση πολύ μικρή, 1,5-1 μέτρου όταν στρίβατε ανεβαίνοντας την Λυκαβηττού στην Σόλωνος, κανονική φορά. Αυτός δε επέστρεφε με το μηχανάκι το οποίο οδηγούσε ο άλλος την Σόλωνος ανάποδα για να ανέβει την Λυκαβηττού προς Σκουφά. Εκεί στην στροφή αυτή επάνω ήρθατε, ο ένας πήγαινε αντίστροφα κι εσείς πηγαίνατε κανονικά, ήρθατε στο 1 μέτρο.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ήταν 10 μέτρα περίπου από την γωνία. Μπροστά ακριβώς από τις τζαμαρίες που είναι το υπόγειο με τα αθλητικά είδη, δεν ξέρω άμα υφίσταται ακόμα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Υπήρχε μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Εκεί μπροστά διασταυρωθήκαμε περίπου στο 1 μέτρο. Αυτή είναι η δεύτερη. Η πρώτη ήταν όταν τον είδα να πυροβολεί και να γυρνάει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτό όμως ήταν από μία απόσταση 20-25 μέτρων.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: 20-25 μέτρων.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: ¶ρα μία φορά στα 20-25, μία στο 1-1,5 και μία τρίτη φορά στην γωνία Πρασσά και Μερλιέ.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι. Εκεί πάλι έχουμε μία απόσταση.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εκεί έχουμε μία απόσταση 10-15 μέτρων.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Και πλέον τον κοιτάζω από ψηλά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Γιατί είναι κατηφόρα εκεί.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Και στις τρεις περιπτώσεις πλησιάζω τους ανθρώπους αυτούς από ψηλά γιατί η μηχανή μου είναι ψηλή, αυτοί έχουν παπάκι. Όταν λέω τα σωματικά τους, τον οδηγό δεν τον είδα ποτέ όρθιο. Αλλά καταλαβαίνοντας πόσο περίπου είναι αυτός που έκανε το φόνο και βλέποντας την διαφορά τους πάνω στο μηχανάκι εκτίμησα ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι πιο ψηλός από μένα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, είστε σαφής. Όταν εσείς φτάσατε περίπου στο ύψος Πρασσά που είναι σήμερα ο πεζόδρομος από τον πίσω τοίχο του Γαλλικού Ινστιτούτου και Μερλιέ η κατηφόρα που κατεβαίνει προς Ασκληπιού, είδατε τον άνθρωπο ο οποίος είχε πυροβολήσει να βγαίνει από την Πρασσά και να κατευθύνεται είπατε σε ένα αυτοκίνητο. Τον είδατε εκείνη την στιγμή ή μετά όταν ξαναγυρίσατε;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όταν κοίταξα μέσα τους καθρέφτες είδα ότι μπήκε στο αμάξι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Γιατί είχατε κάνει την στροφή.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Είχα κάνει αναστροφή γιατί είδαν τι τρέχει. Έκανα αναστροφή εγώ επιτόπου. Γέρνεις την μηχανή, ανοίγεις το γκάζι, φεύγει η ρόδα και γυρνάς επιτόπου.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Στο σημείο αυτό βέβαια καταλαβαίνω ότι το είδατε κοιτώντας προς τα πάνω μέσα από τον καθρέφτη της μηχανής αν κατάλαβα καλά.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Μέσα από τον καθρέφτη κι επίσης έσκυψα με κλεφτή ματιά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Προς τα πίσω.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Προς τα πίσω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μπορείτε σήμερα να πείτε εάν αυτό το αυτοκίνητο είχε άλλον μέσα ή ήταν απλώς παρκαρισμένο και το πήρε κι έφυγε;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να το πω ούτε τώρα ούτε τότε. Ξέρω μόνο ότι ήταν παρκαρισμένο εκεί στα σκαλάκια μπροστά που υπάρχουν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τα σκαλάκια του Αγίου Νικολάου.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ακριβώς. Δεν τον είδα να μπαίνει μέσα. Αυτός ο άνθρωπος κινιόταν πολύ γρήγορα και πάρα πολύ ψύχραιμα. Δεν έχασε καθόλου σε καμιά περίπτωση χρόνο. Δηλαδή για να καταλάβετε πόσο γρήγορα κινιόταν, εγώ στην Αστυνομία για να μπορώ να τον ξεχωρίζω τον είχα βαφτίσει «ο χορευτής›. Είχε μια πλαστική κίνηση.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: «Ο χορευτής›.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Είχε στην κίνηση του μια πλαστικότητα αυτός ο άνθρωπος.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Σαν να έκανε μπαλέτο ας πούμε.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Γι αυτό ήμουν βέβαιος. Όταν μετά είδα στον βίντεο τον κ. Κουφοντίνα, όταν βιντεοσκοπούσε σε κάποια ταινία το παιδί του, κάποιο βίντεο που κυκλοφόρησε στα κανάλια. Είδα τον ίδιο άνθρωπο να περπατάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας τα αφήσουμε ήσυχα τα κανάλια.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν αντιληφθήκατε όμως από τον καθρέφτη που κοιτάξατε εάν μπήκε, διότι αν μπήκε από την πόρτα του οδηγού υπήρχε το ενδεχόμενο να οδηγεί αυτός. Εάν μπήκε όμως από την άλλη πόρτα είναι προφανές ότι δεν θα οδηγούσε αυτός αφού το αυτοκίνητο έφυγε αμέσως.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν το ξέρω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζετε. Μετά ξανακάνατε αναστροφή και ξαναπήρατε την Μερλιέ προς τα κάτω. Το αυτοκίνητο αυτό στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο δράστης είχε ήδη στρίψει από τα φανάρια στην Ασκληπιού ή περίμενε να ανοίξει το φανάρι;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς αν περίμενε να ανάψει το φανάρι ή όχι, πάντως έστριψε Ασκληπιού. Πώς ήταν ακριβώς η διαδοχικότητα, αν περίμενε στο φανάρι, περίμενε δεν περίμενε δεν το θυμάμαι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Οπότε εσείς το ξαναείδατε αφού στρίψατε την Ασκληπιού πλέον.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι, εγώ είχα οπτική επαφή.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μετά;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Εκεί έχεις μια οπτική επαφή. Δηλαδή το είδα που στρίβει, ακολουθώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Το είδατε να στρίβει.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Το είδα να στρίβει απλώς δεν είδα άμα ήταν φανάρι ή όχι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Καλά άλλο αυτό. Το είδατε πάντως στην γωνία που έστριβε.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Ναι. Δεν ήξερα αν περίμενε στο φανάρι ή όχι. Το να στρίβει το είδα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν έγινα αντιληπτός με την ερώτησή μου. Η ερώτησή μου ήταν η εξής: εάν το εντοπίσατε δηλαδή πάνω στην στροφή ή πριν από την στροφή λίγο ή αφού είχε μπει στην Ασκληπιού. Δηλαδή το χάσατε για 10 δευτερόλεπτα και το είδατε μετά στην Ασκληπιού.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Αυτό κι αν είχε γίνει, επειδή ο δρόμος ευθεία όπως είσαι ψηλά έχει αρκετά μεγάλη κλίση και ευθεία να είχε πάει θα το έβλεπα μπροστά μου.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Προς την Αραχώβης κάτω.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσεις με δεδομένο ότι η μηχανή μου είναι ψηλή και είμαι πάνω από τ’ αμάξια.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τί ακριβώς κίνηση σας έκανε εκεί την πρώτη φορά που τον είδατε; Δηλαδή πώς σας έδωσε να καταλάβετε ότι πρέπει να φεύγετε για να μην έχετε πρόβλημα;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Του στιλ «τρέχει τίποτα› σαν ένα νεύμα, με το κεφάλι μια κίνηση.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: «Συμβαίνει τίποτα, τί θες ρε φίλε› αυτό το νόημα έτσι;

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Όχι με περιττές κινήσεις. Μία απλή κίνηση αλλά αρκετά προσδιοριστική και απειλητική ώστε να καταλάβω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Πάντως ήταν σαφέστατο γιατί γυρίσατε αμέσως την μοτοσικλέτα.

Γ. ΤΣΕΡΝΟΓΛΟΥ: Βέβαια.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να διακόψουμε για μισή ώρα. Ο μάρτυρας να μην επικοινωνήσει με κανέναν, να είναι σε κάποια άκρη διότι δεν είναι σωστό.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ