ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Αυτό τον ρωτάω λοιπόν κι εγώ. Κοιτάξτε, ο ηθικός αυτουργός όχι μόνο δεν έχει υπόψη του ηθική απαξία, αλλά την επιδοκιμάζει και είναι αυτός που προτρέπει για να γίνουν. Όταν λέει ο άνθρωπος τώρα σ’ εμάς, ότι εγώ κύριε, είμαι εναντίον της βίας, δεν την θέλω αυτή την πράξη, σημαίνει ότι αρνείται ότι είναι ηθικός αυτουργός. Γιατί είναι άσχετη η ερώτηση.
Αν θέλει, να σας συμβουλευτεί να πει, ότι από εδώ και πέρα κ. Πρόεδρε σε παρακαλώ πολύ, μην με ρωτάς τίποτα, δεν θέλω να με ρωτάς.
Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εμείς θα απαντάμε σε κάθε ερώτηση κ. Πρόεδρε, πιστεύω όμως ότι ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να συζητηθεί η γνώμη του οποιουδήποτε κατηγορούμενου και όχι η πράξη για την οποία κατηγορείται, που ξαναλέω, ότι είναι διαφορετικό. Γιατί ο ηθικός αυτουργός μιας πράξης ενός οποιουδήποτε φόνου, μπορεί να έχει σαφή αίσθηση για την απαξία του φόνου, αλλά να είναι ηθικός αυτουργός, γιατί το συγκεκριμένο φόνο μπορεί να θέλει να τον κάνει, της γυναίκας του ας πούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, έτσι λέτε;
Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καταλάβατε; Γι’ αυτό λέω δεν έχει σχέση ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να καταδικάζει τη βία, αλλά να βάζει τους άλλους να σκοτώνουν. ¶μα το νομίζετε, εντάξει.
Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Λέω, άλλο πράγμα κ. Πρόεδρε και θα ήθελα να μην παγιδεύονται οι κατηγορούμενοι, να ρωτιούνται για τα συγκεκριμένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον Πρόεδρο δεν θα κάνετε λογοκρισία, θα ρωτάει όπως νομίζει και ο πελάτης σας μπορεί να τον συμβουλεύσετε να μην απαντάει σε τίποτα. Αλλά βλέπετε που είναι πρόθυμος να απαντάει, τι να του κάνουμε.
Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω σε ένα ζήτημα ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι θέλετε κ. Γιωτόπουλε, ελεύθερα.
Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί παίρνω μέρος και λέω στη Δίκη, εγώ είμαι υποχρεωμένος, με κατηγορεί ένα βούλευμα για συγκεκριμένα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μ’ αυτό λέω.
Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι είμαι αρχηγός, στην ουσία λέει αφού τους υποχρέωνα κλπ., για όλες αυτές τις πράξεις και όλα αυτά τα εγκλήματα και είμαι αρχηγός αυτής της οργάνωσης την οποία ονομάζουν εγκληματική.
Εγώ είμαι υποχρεωμένος να αντικρούσω αυτό το βούλευμα, διότι αποδείξεις εδώ πέρα δεν πρόκειται να έρθουν ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι να αντικρούστε, η κατηγορία θα σας αποδείξει ότι είστε, γιατί το τεκμήριο είναι ότι είστε αθώος.
Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια κανονική δίκη, ναι. Αλλά εγώ έχω ορισμένες αμφιβολίες, το έχω πει στην πρώτη μου δήλωση κατά πόσο είναι μια κανονική δίκη. Επιτρέψτε μου να πω κ. Πρόεδρε την άποψή μου, είναι υποχρεωμένος να αποκρούσω, πώς θα αποκρούσω αυτό το βούλευμα; Αναδεικνύοντας τους παραλογισμούς και τις αντιφάσεις του. Μόνο έτσι μπορώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Γι’ αυτό κι εσείς λοιπόν, ευθέως μου απαντάτε.
Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Να μείνω σιωπηλός δηλαδή και να λέγονται όλα αυτά τα πράγματα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.
Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει κάποια διαφορά σ’ αυτό; Εγώ έθεσα ένα θέμα του ορίου της κατηγορίας κ. Πρόεδρε, γιατί μπορούσαμε να ρωτήσουμε ποια είναι και η γνώμη του για την Επανάσταση του ’21 και να συνάγουμε συμπέρασμα, δικαιούμαστε να το κάνουμε αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ ότι είδατε, άλλοι ρωτάνε για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου εδώ πέρα, εγώ δεν ρώτησα. Ελάτε τώρα.
Έγινε από τον ιατροδικαστή Χρήστο Λευκίδη και την έκανε 25/1 την νεκροτομία. Να πάμε στα συμπεράσματα φαντάζομαι. Δεν τα χρειάζεστε όλα.
Το θύμα φέρει 7 διαμπερή τραύματα που πρέπει να προκλήθηκαν από 5 βολίδες πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος, δηλαδή το τραύμα του μικρού δακτύλου της αριστεράς χειρός και το του επιγαστρίου, δυνατόν να έχουν προκληθεί υπό μιας βολίδος, όπως και το καθ’ εφαπτομένη τραύμα του δεξιού αντιβραχίου με το καθ’ εφαπτομένη τραύμα του δεξιού γόνατος.
Τα θανατηφόρα τραύματα ήταν τα δύο διαμπερή της κοιλίας που προκάλεσαν εκτεταμένες βαριές κακώσεις ενδοκοιλιακών οργάνων, που παρά τη χειρουργική επέμβαση και τις ιατρικές βοήθειες οδήγησαν σε αιμορραγικό σοκ και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη με αποτέλεσμα το θάνατο.
Οι πορείες των τραυμάτων είναι οι εξής:
α) το υπ’ αριθμόν 1 έχει πορεία από μπροστά δεξιά και άνω προς τα πίσω, αριστερά και κάτω. β) το υπ’ αριθμόν 2 τραύμα έχει πορεία επίσης από μπροστά, δεξιά και άνω προς τα πίσω, αριστερά και κάτω με μικρότερα προς στην προς τα αριστερά απόκλιση.
γ) του δεξιού βραχίονος έχει πορεία από μπροστά και προς τα κάτω, προς τα πίσω και άνω με μικρή προς τα δεξιά απόκλιση. δ) το τραύμα του μικρού δακτύλου της αριστεράς χειρός και του επικαρπίου υπ’ αριθμόν 2, θεωρείται ότι προκλήθηκαν από μια βολίδα.
ε) το τραύμα των δακτύλων της δεξιάς χειρός έχει πορεία προς τα πίσω με μικρή απόκλιση προς τα κάτω. στ) το τραύμα του δεξιού αντιβραχίου και του δεξιού γόνατος έχουν πορεία εκ των άνω προς τα κάτω με το άτομο όρθιο σε στάση προσοχής. Προφανώς προκλήθηκαν από την πτώση με στροφή του σώματος του θύματος ώστε η πορεία του να υπολογίζεται ότι είναι από πλάγια, πίσω και προς τα κάτω.
Η διάμετρος φαίνεται ότι είναι βολίδος διαμετρήματος 9 χιλιοστών και κάτι άλλο που έχει σημασία, που λέει:
Οι βολίδες κατά την πορεία τους εντός της κοιλίας τραυμάτισαν εισελθούσες δια της πύλης εισόδου 1 το αριστερό λοβό του ήπατος, το στόμαχο, το δωδεκαδάχτυλο, πλησίον του συνδέσμου του τράιντς και το αριστερό νεφρό και ουρητήρα.
Εξερχόμενη στην αριστερά οσφυονεφρική χώρα, η δε ετέρα εισελθούσα στην υπ’ αριθμόν 2 πύλη την τρίτη μοίρα του δωδεκαδαχτύλου, το πάγκρεας, το εγκάρσιο κόλο, διέρχεται δια του αριστερού φύτου μυός, προκαλεί κάταγμα της αριστεράς εγκαρσίας απόφυσης του τρίτου οσφυϊκού σπονδύλου και εξέρχεται. Το λεπτό έντερο είναι πλήρως αιμορραγικού περιεχομένου.
Τίποτα άλλο. Και έχει και την ιατροδικαστική έκθεση ότι αναζητήθηκαν αρνητικά για το οινόπνευμα. Έχει και φωτογραφίες που δείχνει είσοδο και έξοδο πύλης, τις πύλες δηλαδή εισόδου και εξόδου των βλημάτων.
Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:
1. Ιατροδικαστική έκθεση του κ. Γρίσπου από τους κ.κ. Νόνα και Καρακούκη.
2. Έκθεση κατασχέσεως, ερεύνης και αυτοψίας 21 Ιανουαρίου από τον Αστυνόμο Τασιγιώργο και Ανθυπαστυνόμο Κατσιαβριά.
3. Έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης 24 Ιανουαρίου από τον Υπαστυνόμο Λαμπρόπουλο και του Αρχιφύλακα Χατζησαββίδη.
Έχουμε τώρα και την προκήρυξη.
Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: (Διαβάζει:)
Το παρακάτω κείμενο συντάχθηκε τον Ιούνη. Η δυναμική ενέργεια στην οποία αναφέρεται είχε προγραμματιστεί να γίνει τότε. Παρότι όμως επιχειρήσαμε να την πραγματοποιήσουμε αρκετές φορές, τόσο τον Ιούνη και τον Ιούλη όσο και στις αρχές του Σεπτέμβρη, δεν κατορθώσαμε να την φέρουμε σε πέρας για διάφορους λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή μας.
Τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτούς τους έξι μήνες επιβεβαίωσαν όσα υποστηρίζαμε σε αυτό το κείμενο Κυρίως τη θέση μας ότι τόσο η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή των αργυρώνητων βουλευτών όσο και η δικαστική έρευνα της εξωνημένης δικαιοσύνης δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Το παρουσιάζουμε λοιπόν σήμερα ανέπαφο όπως ακριβώς το γράψαμε τότε προσθέτοντας απλά στο τέλος μερικά σχόλια για τα νέα συντριπτικά στοιχεία που προέκυψαν σε αυτό το διάστημα.
Επαναστατική Οργάνωση 17Ν Αθήνα Ιούνης ΄93.
Η 17Ν έχει επανειλημμένα στιγματίσει με την μεγαλύτερη δύναμη την πολιτική των λεγόμενων «ιδιωτικοποιήσεων› το ξεπούλημα των οικονομικών μονάδων που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Σε προκήρυξή μας που δημοσιεύθηκε πριν από δυο χρόνια, τον Ιούνη του ΄91 με τίτλο έμπορε κατάπλευσον εξελού πάντα πέπραται (έμπορε έλα εύγα εδώ όλα πουλιούνται) γράφαμε μεταξύ άλλων:
«Η συνειδητή παράδοση ενός παραγωγικού δυναμικού αξίας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου με χαριστικούς και εξευτελιστικούς όρους στο Δυτικό μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο μπροστά στο οποίο ωχριά το σκάνδαλο Κοσκωτά αλλά συνιστά το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας.
Κι αν υπήρχε σήμερα πολιτική αντιπολίτευση και τύπος θα είχαν στηλιτεύσει με την μεγαλύτερη ένταση αυτό το έγκλημα. Αν υπήρχε ανεξάρτητη κι όχι εξωνημένη δικαιοσύνη θα είχε απαγγείλει κατηγορία και θα είχε κάτσει στο σκαμνί τους υπεύθυνους›. Και στη συνέχεια κατονομάζαμε σαν υπεύθυνους όσους υπουργούς και ανώτατους κρατικούς λειτουργούς χειρίζονταν τότε άμεσα τις επί μέρους περιπτώσεις.
Δυο χρόνια μετά τη δεσπόζουσα θέση ανάμεσά τους κατέχει το σκάνδαλο της πώλησης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Είναι γνωστό ότι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ πουλήθηκε τον Μάρτη του ΄92 στην ιταλική εταιρεία Καλτσεστρούτσι θυγατρική του ομίλου Φερούτσι.
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι η Καλτσεστρούτσι πήρε την πλειοψηφία των μετοχών μιας κοινοπραξίας με την Εθνική Τράπεζα έναντι συνολικά 124 δισεκατομμυρίων αναλαμβάνοντας συγχρόνως και την διοίκηση της ΑΓΕΤ. Οι αδιαφανείς διαδικασίες, ο σικέ διαγωνισμός και το χαμηλό αντίτιμο καταγγέλθηκαν φραστικά κατά καιρούς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα του τύπου.
Εντούτοις ενάμιση χρόνο μετά κανείς στη χώρα εκτός από τους Μητσοτάκη, Βρανόπουλο, Μάνο δεν ξέρει πόσο πραγματικά πουλήθηκε η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Πόσο ρευστό καταβλήθηκε τον Μάρτη του ΄92; Πόση η δανειοδότηση και από ποιον; (Μήπως από τον άλλο αγοραστή, την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή το Δημόσιο;). Ποια η περίοδος αποπληρωμής; (Μήπως σε δέκα χρόνια;).
Έτσι οι τρεις αυτοί κύριοι «πούλησαν› μια επιχείρηση αξίας τουλάχιστον 200 δις και σύμφωνα με άλλους άνω των 300 δις μαζί με τις θυγατρικές που ανήκε στον ελληνικό λαό σαν να ήταν ιδιωτική τους περιουσία χωρίς να δίνουν τον παραμικρό λογαριασμό σε κανέναν.
Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι οι Ιταλοί θα δώσουν 62 δις. Το ΠΑΣΟΚ λέει 45 δις. Το ΚΚΕ λέει 35 δις ενώ κανένας τους δεν λέει λέξη για τον τρόπο και το χρόνο αποπληρωμής. Αν όμως λάβουμε υπόψη το επίσημο ποσό, τη διεθνή πρακτική σε ανάλογες περιπτώσεις και κυρίως την κατάσταση υπερχρέωσης και ουσιαστικής χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η μητρική της Καλτσεστρούτσι Φερούτσι με συσσωρευμένα χρέη άνω των 3 τρις, το συνολικό ρευστό που πλήρωσε η Καλτσεστρούτσι το ΄92 για την εξαγορά της ΑΓΕΤ αποκλείεται να ξεπερνάει τα 12 με 15 δις.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την σημερινή πρόταση πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ να εξαγοράσει η Εθνική τις μετοχές της Καλτσεστρούτσι για να πάρει τον έλεγχο της ΑΓΕΤ έναντι του ποσού των 10 έως 11 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα είναι δανειοδότηση της Εθνικής στην Καλτσεστρούτσι.
Οι τίτλοι που αντιπροσωπεύουν αυτό το δάνειο θα υποστούν μια σημαντική απαξίωση και θα πληρωθούν μόνο κατά ένα ποσοστό τους από τον τελικό αγοραστή της ΑΓΕΤ, Ιταλτσιμέντι ή Χόλντενμπανκ αφού η δανειολήπτρια Φερούτσι όντας υπερχρεωμένη αδυνατεί να πληρώσει. Με συνέπεια το συνολικό αντίτιμο να είναι ακόμη πιο χαμηλό.
Το σχέδιο του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου για την διάλυση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας και την κυρίευση της ΑΓΕΤ δεν ήταν στιγμιαίο αλλά παρατείνονταν χρονικά σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση η προβληματική Καλτσεστρούτσι εξαγοράζει την ΑΓΕΤ. Η αγορά αυτή είναι προσωρινή. Είναι μια αναγκαία μεταβατική κατάσταση. Ένας από τους στόχους της είναι να μείνει κρυφό στην αρχική φάση του αφελληνισμού το όνομα του τελικού αγοραστή.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρακτική της Καλτσεστρούτσι στην ΑΓΕΤ. Εκτός από τον λογικό διορισμό μιας ολιγάριθμης ομάδας κυρίως Ιταλών στελεχών δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή, σε καμιά αναδιάρθρωση της επιχείρησης αφήνοντάς την να λειτουργεί όπως πριν. Πράγμα τελείως αφύσικο για την εξαγορά μιας επιχείρησης τέτοιου μεγέθους από μια ευρωπαϊκή μονάδα.
Στη δεύτερη φάση ανακοινώνεται στην Ιταλία ότι η μητρική της Καλτσεστρούτσι Φερούτσι βρίσκεται σε κατάσταση ουσιαστικής χρεοκοπίας αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα συσσωρευμένα χρέη των 3 τρις. Η κανονιά αυτή όμως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η δημοσίευση των χρεών της Φερούτσι την τελευταία πενταετία δείχνει ότι η πραγματική της κατάσταση ήταν κοινό μυστικό σε όλο το χρηματιστικό και τραπεζικό δυτικό κατεστημένο.
Και δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προσλάβει το χρηματιστικό όμιλο Μόργκαν-Στάνλεϊ σαν σύμβουλο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ στην οποία πλήρωσε άλλωστε αρκετά δις, αποκλείεται τελείως η Μόργκαν-Στάνλεϊ να μην είχε πληροφορήσει την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματική κατάσταση της υποχρέωσης του ομίλου Φερούτσι.
Όταν λοιπόν τον Μάρτη του ΄92 το τρίο Μητσοτάκη, Βρανόπουλου, Μάνου πούλαγε την ΑΓΕΤ είχε απόλυτη γνώση ότι την πουλάει σε μια προβληματική και υπερχρεωμένη επιχείρηση. Είχαν απόλυτη συνείδηση του τί έκαναν. Δεν υπήρξαν θύματα της Φερούτσι αλλά θύτες του ελληνικού λαού αφού τον εξαπάτησαν συνειδητά προβάλλοντας μια το όνομα της Φερούτσι, μια το παραμύθι για την πρόθεσή της να εξαγοράσει και τα τσιμέντα Χαλκίδας έναντι 41 δις και αποκρύβοντας το βασικό, την προβληματικότητα του αγοραστή.
Στην τρίτη φάση έρχεται ένα μέλος του καρτέλ Ιταλτσιμέντι ή η Χόντενμπανκ σαν από μηχανής θεός και σώζει την κατάσταση βγάζοντας από το αδιέξοδο τόσο την ΑΓΕΤ και την Εθνική Τράπεζα όσο και την Καλτσεστρούτσι-Φερούτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήθελε κ. Εισαγγελεύ να πούμε επειδή θα μας φύγουν όλοι διαβάζοντας – κάπου θα μας βαρεθούν μου φαίνεται – να πούμε ποιες θα κάνουμε στην συνέχεια. Οι υπόλοιποι μάρτυρες για αύριο. Οπότε συνεχίζουμε με το MEGA CHANNEL και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Αυτές είναι για την Δευτέρα. Παπαδημητρίου έχουμε πει για Τρίτη 15 του μήνα. Μπορούμε να συνεχίσουμε.
Αυτά τα υπόλοιπα στην αρχή λέω. Δεν αρχίζουμε άλλη. Θα κάνουμε τα υπόλοιπα για να φύγουν αυτοί οι οποίοι θα έρθουν ειδικά, μη κρατάμε τον κόσμο. Ο κ. συνάδελφος μπορεί να συνεχίσει. Ζητώ συγνώμη για την διακοπή αλλά θα μας φεύγανε όλοι και δεν θα ξέραμε ποιον να ενημερώσουμε.
Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: (Διαβάζει)
«Εξαγοράζει την ΑΓΕΤ πληρώνοντας τους τίτλους σε ασήμαντες τιμές, αφού σαν επισφαλή δάνεια έχουν μετατραπεί σε κουρελόχαρτα, ενώ ανοίγει παράλληλα ο δρόμος και για τα τσιμέντα Χαλκίδας. Το σχέδιο αυτό βέβαια παρότι ευρωπαϊκών προδιαγραφών δεν θα έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν δεν υποστηρίζονταν με θέρμη από τους γραικύλους πολιτικούς απατεώνες τύπου Μητσοτάκη και Σία. Σοβαρή έμμεση ευθύνη όμως έχουν και τα κόμμα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμός και ο Τύπος.
Επί ένα χρόνο δημιούργησαν ένα πέπλο σιωπής γύρω από την υπόθεση αποκρύβοντας την αλήθεια. Η Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που δήθεν ερευνούσε για τις συνθήκες πώλησης της ΑΓΕΤ, με συμμετοχή όλων των κομμάτων συνεδρίασε σ’ ένα διάστημα ενός χρόνου μόνο δυο φορές. Η συνωμοσία αυτή της σιωπής θα συνεχίζονταν αν δεν ξέσπαγαν τα σκάνδαλα στην Ιταλία και δεν αποκαλύπτονταν ότι η Φερούτσι-Καλτσεστρούτσι λάδωνε συστηματικά Ιταλούς πολιτικούς για να αναλάβει δημόσια έργα.
Ο σάλος που ξεσηκώθηκε απ’ αυτές τις αποκαλύψεις, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια Έλληνας που να μην πιστεύει ότι η Καλτσεστρούτσι-Φερούτσι δεν λειτούργησε παρόμοια με τους Έλληνες πολιτικούς που της πούλησαν την ΑΓΕΤ, ξανάφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα και υποχρέωσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να ζητήσουν την δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής.
Και οι πέτρες όμως γνωρίζουν ότι τόσο η Επιτροπή των αργυρώνυτων πολιτικών, όσο και η έρευνα της εξωνημένης δικαιοσύνης, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Όσον αφορά τη σημασία και μόνο της πώλησης της ΑΓΕΤ δεν θα μακρυγορήσουμε. Θα αναφέρουμε απλά τα λόγια ενός οικονομολόγου δημοσιογράφου του κατεστημένου, μιας εφημερίδας ενός συγκροτήματος που όπως όλοι γνωρίζουν κάθε άλλο παρά μας συμπαθεί. Ο δημοσιογράφος αυτός λοιπόν σε πρόσφατο άρθρο για τις ιδιωτικοποιήσεις γράφει: «Η ΑΓΕΤ δεν είναι σούπερ μάρκετ που το αγοράζουν οι Βέλγοι ούτε μια σοκολατοβιομηχανία που πωλείται στους Ελβετούς. Είναι μια ογκώδης βιομηχανία που η δραστηριότητά της στη δημιουργία της οικονομικής υποδομής είναι καθοριστική και ταυτόχρονα ρυθμιστική. Έστω και αν δεν πουληθεί αργότερα σε τουρκικά συμφέροντα, το γεγονός ότι θα περιέλθει υπό τον έλεγχο του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου, σημαίνει ότι θα ενταχθεί η σταδιοδρομία της σε ένα σχεδιασμό που δεν έχει να κάνει με τίποτα με τα εθνικά συμφέροντα. Το καρτέλ μπορεί να αποφασίσει να την κλείσει, να την υποβαθμίσει λειτουργικά, να την απαξιώσει, αν την κάνει ό,τι θέλει και η Ελλάδα δεν θα δικαιούται να προβάλλει καμιά αντίρρηση›.
Και τελειώνει: «Όλοι μιλάμε τον τελευταίο καιρό, για τις προεκλογικές στρεβλώσεις που θα υποστεί η οικονομία από τις παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, από τους διορισμούς που προγραμματίζονται και κυρίως από τη χαλάρωση της πολιτικής που οδηγεί σε μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Όλα αυτά είναι βεβαίως υπαρκτά αλλά συγκρινόμενα με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ?πταίσματα. Διότι οι ζημιές που προέρχονται από τις στρεβλώσεις αυτές, όσο οδυνηρές και να είναι, τελικά μπορούν να επιδιορθωθούν αργότερα. Αντίθετα η ζημιά από την ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως ο ΟΤΕ, τα διυλιστήρια κλπ, είναι δυσαναπλήρωτη και μοιραία, διότι δεν ισοδυναμεί μόνο με απώλεια παραγωγικού δυναμικού αλλά και με αποστέρηση του κράτους από ρυθμιστικούς και παρεμβατικούς μηχανισμούς, που εάν τους χάσει, δεν θα έχει τη δυνατότητα ούτε την ανάκαμψη να επιταχύνει, ούτε να προετοιμάσει σωστά την υποδομή που θα στηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρώπη.›
Όπως αναφέραμε πιο πάνω
- η διάλυση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας με το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, όπως και ο τρόπος που έγινε, με την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
- η πώληση στην Καλτσεστρούτσι που έγινε με πλήρη γνώση ότι η μητρική της Φερούτσι έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.
- η απόκρυψη ότι ξεπουλιέται στο ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου για πενταροδεκάρες μετά από μια πρώτη ενδιάμεση πώληση σε προβληματική-υπερχρεωμένη επιχείρηση συνιστούν το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας ενάντια στη χώρα. ¶μεσοι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος είναι αυτοί που το αποφάσισαν, το μεθόδευσαν και το πραγματοποίησαν εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, δηλαδή ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Βρανόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Μάνος και ορισμένοι άλλοι.
Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον Βρανόπουλο, Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, νούμερο δυο υπεύθυνο μετά τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
Η ενέργειά μας αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όσους είτε χειρίζονται απ’ τη μεριά του Δημοσίου συγκεκριμένες «ιδιωτικοποιήσεις› είτε από την πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εξαγοράζοντας με ανάλογες διαδικασίες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Όσον αφορά τα μαντρόσκυλα των απατεώνων, τους σωματοφύλακές τους της αντιτρομοκρατικής ομάδας, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα. Τους έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει.
Επαναστατική Οργάνωση 17Ν.
Αθήνα Ιούνης 93
ΠΡΟΣΘΗΚΗ – Δεκέμβρης 93
Σε περσινή προκήρυξη υποστηρίξαμε ότι η αθωωτική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε ένα γενικότερο πολιτικό περιεχόμενο: Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι ούτε ένοχοι για τα μείζονα εγκλήματα των πολιτικών-βουλευτών και άλλων ανώτατων κρατικών λειτουργών σε βάρος της χώρας. Ανεξάρτητα από τη φύση και το μέγεθος της απάτης που οι κύριοι αυτοί διέπραξαν, εξ ορισμού είναι όλοι τους αθώοι. (Η εσκεμμένη καταδίκη του αθώου και άσχετου με το σκάνδαλο Κοσκωτά Τσοβόλα είναι η κωμική στη περίπτωσή μας εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα).
Ενώ η «Δικαιοσύνη› καταδικάζει σε εξοντωτικές ποινές τα μικροκλεφτρόνια δεν θέλει και δεν μπορεί ν’ ασχοληθεί με τις μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις των τεράστιων σκανδάλων, δεν θέλει και δεν μπορεί να δικάσει τους υπεύθυνους.
Η αθωωτική απόφαση όχι μόνο γελοιοποίησε και κονιορτοποίησε την «κάθαρση› της ΝΔ και των χρεοκοπημένων αριστερών του Συνασπισμού και του ΚΚΕ, αλλά επί πλέον σήμανε το πράσινο φως για τη χιονοστιβάδα των νέων σκανδάλων που συγκλόνισαν τη χώρα στη διάρκεια της τρίχρονης διακυβέρνησης της ΝΔ αφού θα επακολουθούσε σίγουρα το κουκούλωμά τους.
Ειδικότερα όσον αφορά το σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ-Ηρακλής φαίνεται ότι όσα νέα στοιχεία κι αν αποκαλυφθούν κανείς στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, στον τύπο δεν πρόκειται να συγκινηθεί. Σύμφωνα με κατάθεση του χρηματιστή, οικονομικού συμβούλου και υπεύθυνου των «υπόγειων συναλλαγών› του ομίλου Φερούτσι στη Γενεύη, Μπερλίνι, στον Ιταλό εισαγγελέα Ντι Πιέτρο τον Ιούλη, η Καλτσεστρούτσι-Φερούτσι εξαγόρασε με μίζες 3 δις Έλληνες αξιωματούχους για να πετύχει την εξαγορά της ΑΓΕΤ-Ηρακλής.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από μαρτυρία της διεθνούς εταιρίας λογιστικών ελέγχων PRICE WATERHOUSE η οποία απέσυρε την υπογραφή της από τους ισολογισμούς της Καλτσεστρούτσι όταν πληροφορήθηκε από διευθύνοντα σύμβουλό της ότι ποσόν 3 δις δόθηκε σε φυσικά πρόσωπα χωρίς δικαιολογητικά έγγραφα για το προσόν αυτό.
Και ενώ τα συντριπτικά αυτά στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι υπεύθυνοι του ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ Μητσοτάκης, Βρανόπουλος, Μάνος, μοιράστηκαν τα 3 δις, χωρίς ν’ αποκλείεται ορισμένοι άλλοι να εισέπραξαν διάφορα άλλα μικροποσά. Ενώ οι αποκαλύψεις αυτές επέβαλαν την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, ώστε ν’ αποκαλυφθούν τα ονόματα των δικαιούχων των λογαριασμών στις ξένες τράπεζες, τόσο η πρώην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η «ανεξάρτητη› Δικαιοσύνη τους συναγωνίζονται στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού, κωλυσιεργώντας εσκεμμένα για να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στους δικαιούχους των λογαριασμών να κάνουν τις αναγκαίες ενέργειες μεταβίβασης των λογαριασμών σε άλλους.
Έτσι επί ΝΔ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βολονάσης κλείνει εσπευσμένα την υπόθεση δυο μέρες πριν τις εκλογές. Καταθέτει πόρισμα όπου ισχυρίζεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών εναντίον «οιωνδήποτε προσώπων› και η εισαγγελία θέτει το φάκελο στο αρχείο.
Ο εμπαιγμός όμως συνεχίζεται επί ΠΑΣΟΚ, παρά τη γενική κατακραυγή και απαίτηση ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη. Όχι μόνο δεν ασκείται ποινική δίωξη, όχι μόνο δεν δημιουργείται νέα κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή αλλά επί πλέον η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναθέτει τη νέα προκαταρκτική ποινική εξέταση στον ίδιο αντεισαγγελέα Βολονάση προδικάζοντας την έκβασή της.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί την εξονυχιστική έρευνα της υπόθεσης είναι πολύ συγκεκριμένος και σοβαρός. Έχει να κάνει με τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Όσο και αν φαίνεται περίεργο ο Παπανδρέου είναι όμηρος των Μητσοτάκη και σία, μέσω αυτών. Γιατί αποδέχθηκε σαν μίζα πριν το 89, από τον ιδιοκτήτη των Τσιμέντων Χαλκίδας Κιοσέογλου, το παραδοσιακό σπίτι του στη χώρα της Πάτμου, σημερινής αξίας 400 εκατομμυρίων (πόθεν έσχες είπατε; Φόρος μεταβίβασης δεκάδων εκατομμυρίων;). Μίζα με την οποία αυτός πέτυχε ν’ αποφύγει τη μοίρα που είχε ο Τσάτσος στην ΑΓΕΤ και ενώ η κατάσταση της εταιρίας του ήταν τρισχειρότερη απ’ αυτήν του Ηρακλή.
Αυτό είναι το μυστικό της αναφοράς στα Τσιμέντα Χαλκίδας από τον Βρανόπουλο, στην τελευταία συνέντευξή του, την ημέρα της αποχώρησής του από την Εθνική Τράπεζα. Αναφορά τελείως άκαιρη και ξεκάρφωτη αφού η υποτιθέμενη αγορά των Τσιμέντων Χαλκίδας από την Καλτσεστρούτσι είχε ματαιωθεί προ πολλού. Ήταν μια προειδοποίηση, μια απειλή, μια βολιδοσκόπηση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σήμαινε σε απλά ελληνικά: Καθίστε ήσυχα γιατί θα βγάλουμε την υπόθεση της μίζας-βίλας Κιοσέογλου.
Και η απάντηση του Παπανδρέου την επομένη («η υπόθεση έχει παγίδες, θα προχωρήσουμε προσεκτικά, δεν είμαστε ρεβανσιστές›) τους ικανοποίησε πλήρως και έκλεισε οριστικά την υπόθεση, αφού σήμαινε γι’ αυτούς: το μήνυμα ελήφθη, μη φοβάστε, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, προκαταρκτική εξέταση ίσον ντόρος να γίνεται μέχρι να ξεφουσκώσει η υπόθεση.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο όμορφος πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι προνόμιο μόνο της δύσμοιρης Ιταλίας. Ευδοκιμεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε μας. Και αν η ελληνική δικαιοσύνη δεν ήταν κι αυτή εξωνημένη, δεν εξαρτιόταν ολοκληρωτικά από την πολιτική εξουσία, αν αφήνονταν να λειτουργήσει έστω και σε ένα μικρό ποσοστό όπως η ιταλική, όσα συμβαίνουν στην Ιταλία θα φάνταζαν αστεία παιχνιδάκια μπροστά στα δικά μας. Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος μαζί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες θα παραπέμπονταν και θα κλείνονταν στον Κορυδαλλό, εκτός από ορισμένους που μετά βίας θα ξεπέρναγαν τα δάκτυλα του ενός χεριού.
Επαναστατική Οργάνωση 17Ν
Αθήνα Δεκέμβρης 93
Υ.Γ. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις δυναμικές ενέργειες που έγιναν στο χρονικό διάστημα από τον περασμένο χειμώνα μέχρι σήμερα:
α) με βόμβες στις εξής εφορίες: Στο Μοσχάτο, στο Μαρούσι, στο Χαϊδάρι, στην Πετρούπολη, στο Περιστέρι.
β) Με αυτοσχέδια μπαζούκας στις εφορίες Ν. Φιλαδέλφειας και στα Καμίνια.
γ)Με βόμβες ενάντια στα αυτοκίνητα διευθυντών εφοριών: στα Ιλίσια, στο Παγκράτι, σε δυο αυτοκίνητα στα Πατήσια, στην Αγία Παρασκευή και σε ένα της ΥΠΕΔΑ στο Γαλάτσι.
Προειδοποιούμε για τελευταία φορά τους διευθυντές εφοριών, τους διευθυντές της ΥΠΕΔΑ, τα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που είναι υπεύθυνοι για τα φορολογικά. Θα τους χτυπάμε από εδώ και μπρος χωρίς καμιά προειδοποίηση, όσο οι έμμεσοι φόροι ανέρχονται σε 45% των φορολογικών εσόδων έναντι 30% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε νέους έμμεσους φόρους σε καπνό και ποτά – όπως ακριβώς και η ΝΔ- ενώ αποδέχθηκε και υιοθέτησε όλους τους έμμεσους φόρους που είχε επιβάλει η ΝΔ ( σε καύσιμα, αύξηση ποσοστού ΦΠΑ κλπ). Όσο η φορολογία κερδών θα είναι η μικρότερη με 4% έναντι 13% στη Μ. Βρετανία και 25% στην Ιαπωνία.
Όσο δεν αυξηθεί σημαντικά ο φορολογικός συντελεστής όσων έχουν υψηλά εισοδήματα.
Όσο το «πόθεν έσχες› είναι κοροϊδία που θα κατευθύνεται ενάντια στους μικρούς ενώ οι μεγάλοι το καταστρατηγούν εύκολα με την δήλωση του ’91.
Όσο δεν φορολογούνται οι μεγάλες καταθέσεις σε ρέπος, τα ομόλογα και οι μετοχές, ενώ φορολογούνται οι μικροκαταθέσεις.
Όσο τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία το ’93 και προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ανέρχονται κατά μέσο μηνιαίο όρο σε 180.000 δραχμές και αυτά από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις σε 114.000 δραχμές.
Όσο ενώ οι μεγάλοι εισοδηματίες που κερδίζουν άνω των 7 εκατομμυρίων ετήσια ανέρχονται σε τουλάχιστον 236.000, στην εφορία το δηλώνουν μόνο 58.185 δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο, με την ετήσια φοροδιαφυγή 280 δις, ποσό που ξεπερνάει το σύνολο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων (273 δις) όλων των κατηγοριών!!!
Όσο οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για φοροδιαφυγή θα εννοούν την δευτερογενή των εβγατζήδων, καφενείων, μισθωτών με τις δυο δουλειές κλπ, την οποία θα πατάσσουν αμείλικτα ενώ θα αφήνουν ανέπαφη και θα προστατεύουν την μεγάλη πρωτογενή των μεγαλοκαρχαριών.
Όσο το φορολογικό σύστημα θα είναι μια απάτη σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικροβιοτεχνών, των μικρών εταιρειών και θα οργανώνει την επίσημη, μεγάλη, πρωτογενή φοροδιαφυγή των μεγαλοβιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, μεγαλομηχανικών, μεγαλοεργολάβων, μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, βουλευτών, δημοσιογράφων, από τους οποίους κανένας δεν πληρώνει τους φόρους που αναλογούν στα πραγματικά τους εισοδήματα.›
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι δεν έχουμε κάτι να πράξομε εδώ. Διακόπτεται η συνεδρίαση για την Δευτέρα στις 9.00 η ώρα.