Κόσμος
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2003 07:21

Ολονύκτιες μάχες στο Τικρίτ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με επιτυχία, η προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ. Υποχωρεί και ο τελευταίος θύλακας αντίστασης, το Τικρίτ, μετά από ολονύκτια μάχη και σφοδρούς βομβαρδισμούς, χθες το βράδυ, στα νότια και δυτικά της πόλης.

Αμερικανικά άρματα μάχης, βρίσκονται ήδη στο κέντρο του Τικρίτ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Βαγδάτη, μετά τα μεσάνυχτα, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και ελεύθερων σκοπευτών, κοντά στο ξενοδοχείο «Palestine», όπου διαμένουν ξένοι πολεμικοί ανταποκριτές.

Σποραδικές συγκρούσεις, αναφέρθηκαν και χθες στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των Αμερικανών, για την αποκατάσταση της τάξης. Κάλεσαν μάλιστα και τους αστυνομικούς, που υπηρετούσαν εκεί, να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αρχίσουν από σήμερα, την περιφρούρηση της πόλης.

Οι κάτοικοι της Βαγδάτης, διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη έλλειψη νερού και ηλεκτρικού, ενώ για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, διαμαρτυρήθηκε ο γενικός διευθυντής της Unesco.

Σημειώνεται, ότι, έχει ήδη σταλεί σήμα στην Interpol, αλλά και τους εμπόρους τέχνης, προκειμένου να μην καταλήξουν οι πολιτιστικοί θησαυροί του Ιράκ, στα χέρια αρχαιοκάπηλων και λαθρεμπόρων.

Στο βορρά, αμερικανικά τεθωρακισμένα, μπήκαν στο Κιρκούκ, καθησυχάζοντας την ανησυχία της Τουρκίας για την παρουσία Κούρδων μαχητών στην περιοχή, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την πόλη.

Αλλος ένας, εκ των 55 κορυφαίων καταζητούμενων της ιρακινής ηγεσίας, ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, συνελήφθη πρόσφατα κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από μη Αμερικανούς, οι οποίοι τον παρέδωσαν στον αμερικανικό στρατό, όπως ανακοίνωσαν χθες, Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε, ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να έχουν κάποιο ρόλο στη μετά Χουσεΐν εποχή, ωστόσο τον πρωταρχικό ρόλο, θα έχουν, όπως είπε, οι δυνάμεις που έδωσαν το αίμα και τα χρήματά τους, αποκλείοντας τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από το BBC.

Πολύς λόγος, γίνεται στην Ουάσινγκτον, για την επέκταση των επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες της περιοχής, με πρώτη τη Συρία, την οποία το αμερικανικό Πεντάγωνο, κατηγορεί για παροχή βοήθειας, στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους, ότι η Συρία, καλό θα ήταν να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι να παρέχει άσυλο σε στελέχη του κόμματος Μπάαθ του Ιράκ.