Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι» και το ΥΠΟΙΚ να κατηγορεί την Κουμουνδούρου για «ανυπόστατα ψεύδη».
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι» και το ΥΠΟΙΚ να κατηγορεί την Κουμουνδούρου για «ανυπόστατα ψεύδη».
Σε ανακοίνωσή του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζήτησε την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς από την κοινοπραξία Emma Delta για την απόκτηση του 33% της εταιρείας, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «διαγωνισμό - παρωδία» τη διαδικασία που εξελίχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να καταλήξει, όπως επεσήμανε, στη συγκεκριμένη μοναδική προσφορά και στο «εξευτελιστικό αυτό τίμημα».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ, μέσω του αμαρτωλού μάλιστα ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξευτελιστικό αυτό ποσό της προσφοράς περιλαμβάνονται, εκτός του 33% των μετοχών του οργανισμού, και τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία, όταν από μόνη της η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 739 εκατομμύρια», σημείωνε, προσθέτοντας ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να χαρίζει κερδοφόρους οργανισμούς σε φίλους και γνωστούς σαν να ήτανε κληρονομιά του, είναι γελασμένος».
Στην αντεπίθεση πέρασε από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, καταλογίζοντας στους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ζουν στον κόσμο τους».
«Φτιάχνουν δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν. Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά», υπογράμμισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ», τόνισε το ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας πως «επί τέσσερις μήνες τα στοιχεία της εταιρείας ήταν απολύτως προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους». «Το 10ετές πλάνο της εταιρείας αναρτήθηκε στο Internet, οι συμμετέχουσες εταιρείες είχαν ανεξάρτητους συμβούλους, εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν και από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο για έλλειψη στοιχείων. Ανεξάρτητοι εκτιμητές αποτίμησαν όλες τις συνθήκες εξέλιξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον. Όλα όσα έπρεπε να ληφθούν υπόψη ήταν στο Internet, στις ερμηνευτικές απαντήσεις τόσο της εταιρείας όσο και του ΤΑΙΠΕΔ», πρόσθετε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Το οικονομικό επιτελείο κάλεσε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει «ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες της, αλλά από τους κανόνες της αγοράς», κανόνες, που όπως ανέφερε, «τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα».
Επεσήμανε ακόμη πως από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο: «Εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών. Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα».
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, για τη χρήση του 2012 το Δημόσιο θα εισπράξει το Μάιο του 2013 112 εκατ. ευρώ φόρο και 62 εκατ. ευρώ μέρισμα από το 34% που κατέχει. Για το 2013 με το ειδικό φορολογικό καθεστώς εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο.
«Αυτή η απλή αριθμητική δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα μοντέλα Βόρειας Κορέας. Και ασφαλώς ο λαϊκισμός και η οπισθοδρομική κρατικιστική αντίληψη έχουν τα όρια τους», κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών.
Συνέχεια στην κόντρα έδωσε με γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, καταλογίζοντάς στην κυβέρνηση πως «επιλέγει να ξεπουλήσει έναν κερδοφόρο οργανισμό τα έσοδα του οποίου χρηματοδοτούσαν δεκαετίες τώρα τον πολιτισμό, τα γράμματα και τον αθλητισμό στη χώρα, τομείς και προτεραιότητες οι οποίες στα πλαίσια της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής παραμελούνται και υποβαθμίζονται».
Απαντώντας στην μάλιστα αναφορά του ΥΠΟΙΚ περί «μοντέλων Βόρειας Κορέας», ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπονοεί πως «η υπεράσπιση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΟΠΑΠ ταιριάζει μόνο σε λάτρεις του οικονομικού μοντέλου της Βόρειας Κορέας, αγνοώντας ότι ο οργανισμός, ως κρατικός φορέας, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την συναίνεση της τότε κεντρώας αντιπολίτευσης».
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, «η διαφαινόμενη συμφωνία, υπό τις οδηγίες της τρόικας, για την εξαγορά του εναπομείναντος στο δημόσιο 33% του ΟΠΑΠ επισφραγίζει μια πορεία ανορθολογικών, μυωπικών και ατελέσφορων, ως προς το δημόσιο συμφέρον, χειρισμών της τρικομματικής κυβέρνησης».
Όπως αναφέρει, οι εκτιμήσεις τόσο του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ όσο και των ανεξάρτητων εκτιμητών της αξίας των μετοχών έγιναν με πλασματικό τρόπο καθώς η κερδοφορία του οργανισμού, ενώ ήταν σταθερά επί χρόνια στα 500 - 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, πέρυσι με ειδική φορολογική ρύθμιση απομειώθηκε στα 150 εκατ. ευρώ.
«Συνεπώς», συνεχίζει ο κ. Σταθάκης, «οι υπολογισμοί για την αξία του οργανισμού έγιναν με βάση τα δεδομένα του 2012 και όχι με το μέσο όρο της περιόδου 2004 - 2012. Ο ορθολογικός, όμως, τρόπος υπολογισμού της αξίας του οργανισμού θα ήταν στη βάση της κερδοφορίας τουλάχιστον την τελευταία 5ετία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κανονική αξία του ΟΠΑΠ είναι τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και άρα το 33% εκτιμάται πάνω από 1 δισ. ευρώ, χωρίς τον συνυπολογισμό της μελλοντικής υπεραξίας».
Χρυσή Αυγή: Όχι στο σκάνδαλο εκχώρησης του ΟΠΑΠ
Στο θέμα παρενέβη και η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει τον τελευταίο κερδοφόρο οργανισμό που απέμεινε σε ένα διαλυμένο κράτος». «Μνημόνιο σημαίνει εκποίηση των πάντων και υποταγή σε ξένα και εγχώρια συμφέροντα. Όχι στο σκάνδαλο εκχώρησης του ΟΠΑΠ, όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.