«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στον ιστότοπο της γερμανικής Zeit, η οποία προσθέτει: «Συνοικίες που πνέουν τα λοίσθια, χαμένοι κάτοικοι. Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης».
«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στον ιστότοπο της γερμανικής Zeit, η οποία προσθέτει: «Συνοικίες που πνέουν τα λοίσθια, χαμένοι κάτοικοι. Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης».
Το οδοιπορικό της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα, με τη συνδρομή του έλληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη, ξεκινά από το κέντρο της πόλης, από την Ομόνοια, «που θεωρείται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, (…) όπου έκλεισαν δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία και (…) όπου από τότε που ξέσπασε η κρίση κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας ότι «η ξενοφοβία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα. Πολιτικά επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής (…), οι οποίοι στρέφουν στοχευμένα την οργή των Ελλήνων για τη μιζέρια της χώας εναντίον των μεταναστών».
«Η ελπίδα και η αισιοδοξία έχουν αλλάξει τοποθεσία στην Αθήνα. Μόνον σε λίγες περιοχές οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Οι Αθηναίοι καταφεύγουν τις νύχτες στο Γκάζι, που μέχρι πρότινος είχε μια παρόμοια μοίρα όπως σήμερα η Ομόνοια. Η Αθήνα επένδυσε πολλά σε αυτή την περιοχή, τη θέση του παλαιού εργοστασίου πήρε ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα μουσείο ενώ άνοιξαν μπαρ και κλαμπ. (…) Στο Γκάζι η κρίση εξαφανίζεται τα βράδια για λίγες ώρες. (…) Και εδώ, όμως, η κρίση δεν είναι τελείως αθέατη. Τις κρύες μέρες μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο».
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης απασχολεί, επίσης, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου που έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα. «Παλαιότερα οι έλληνες πολιτικοί βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Τώρα όμως για πρώτη φορά υψηλόβαθμος πρώην υπουργός βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου για διαφθορά», αναφέρει η Südwest Presse.
«Υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ελλάδας. Ορισμένοι τον έτρεμαν, άλλοι ήθελαν να είναι κοντά του. Κατά τη διάρκεια της 30χρονης πολιτικής του σταδιοδρομίας διηύθυνε επτά υπουργεία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Παλαιότερα οι διεφθαρμένοι έλληνες πολιτικοί δεν είχαν να φοβηθούν κάτι, καθώς βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Ωστόσο από τότε που ξέσπασε η κρίση πνέει ένας νέος, αυστηρότερος άνεμος. Τα αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται βαρύτατα. Ο ίδιος διαβλέπει πολιτικά κίνητρα. Ισχυρίζεται ότι καλείται να θυσιαστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να σωθούν άλλοι. Η κοινή γνώμη περιμένει να δει με αγωνία εάν ο Τσοχατζόπουλος μιλήσει. Είναι απίθανο να ήταν ο μόνος πολιτικός που άπλωσε το χέρι».
Για το ίδιο θέμα γράφει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Στην Ελλάδα δικάζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος. Κατηγορείται για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο 73χρονος σοσιαλιστής προσπαθεί να προσδώσει πολιτική διάσταση στη διαδικασία. Θέλει να πάρουν θέση για τα εξοπλιστικά και άλλα πρώην μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος».
Στη δίκη Τσοχατζόπουλου αναφέρεται με δημοσίευμά της και η Frankfurter Allgemeine Zeitung : «Στην Ελλάδα ξεκίνησε χθες μια δίκη που ενδέχεται να βρίσκεται στην επικαιρότητα για πολλούς μήνες, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα. (…) Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποκτά ξεχωριστή σημασία, γιατί καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ένας από τους πάλαι ποτέ ισχυρότερους πολιτικούς της χώρας. Μπορεί να καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλος, ωστόσο ο τελευταίος δεν ανήκε στον στενό ηγετικό κύκλο της χώρας (…)».