Περιβάλλον
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 18:14

Αρχέλων: Καταγγελία για όργωμα στις αμμοθίνες της Κυπαρισσίας

Για νέα, πιθανή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αμέλεια ως προς τη  λήψη των απαραίτητων μέτρων για την           προστασία των φυσικών οικοτόπων και οικοτόπων ειδών, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων.

Για νέα, πιθανή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αμέλεια ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την           προστασία των φυσικών οικοτόπων και οικοτόπων ειδών εξαιτίας της κρατικής αναβλητικότητας και ανευθυνότητας, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος καταγγέλλει πως στην περιοχή «Θίνες» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου φιλοξενείται η δεύτερη - μετά την Ζάκυνθο - σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο, πραγματοποιούνται διάφορα έργα και δραστηριότητες χωρίς κανέναν έλεγχο στον βωμό της άναρχης ανάπτυξης και του ευκαιριακού κέδρους. «Κρατική αναβλητικότητα και επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι, όπως αναφέρει ο Αρχέλων, το πρόσφατο όργωμα των θινών με αποτέλεσμα την αποψίλωση της βλάστησης μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας, δηλαδή εντός του πυρήνα του βιοτόπου και σε έκταση μήκους περίπου τριών χλμ.

«Η πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη αυτής χώρας είναι δυνατή μόνο με οργανωμένες επενδύσεις, δηλαδή με επενδύσεις που θα γίνουν σεβόμενες τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής και που θα ωφελούν πραγματικά την τοπική κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.