Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία μάρτυς πείτε μου το εξής: όταν φτάσατε στον τόπο του συμβάντος με τον κ. Τσουκαλά, πυροσβεστική είχε έρθει εκεί πέρα;
Α. ΣΤΡΑΤΟΥ: Μου φαίνεται ήταν ο ΣΚΑΙ τότε. Ήταν δίπλα μας. Του είχαν τηλεφωνήσει και είχε έρθει. Ήταν στη Φιλελλήνων ο SKY απ’ ότι ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, άλλη ερώτηση κ. Παπαδάκη.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήγατε μαζί με τον κ. Τσουκαλά όταν ακούσατε την έκρηξη, το θυμάστε καλά, ή πρώτα πήγε μόνος του, γύρισε και σας πήρε και κλειδώσατε;
Α. ΣΤΡΑΤΟΥ: Εγώ άκουσα το μπαμ και του λέω «βόμβα, πάμε να δούμε τί έγινε› και νομίζω έτσι αναφέρω και μέσα στην κατάθεσή μου.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είστε σίγουρη ότι βγήκατε μαζί με τον κ. Τσουκαλά;
Α. ΣΤΡΑΤΟΥ: Μαζί.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι η πυροσβεστική ήταν εκεί. Είστε σίγουρη; Δεν είστε; Τί είστε τελικά;
Α. ΣΤΡΑΤΟΥ: Εγώ είπα ότι είδα τον ΣΚΑΙ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε για πυροσβεστική. Υπάρχει άλλη ερώτηση;
Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ο κ. Καρατσώλης δεν έχει καμία απολύτως φυσιογνωμική σχέση με τον κ. Τζωρτζάτο. Απολύτως καμία. Έχει όμως ένα προσόν: προσομοιάζει περισσότερο προς τον Τέλιο. Επομένως ο κ. Τέλιος είχε την ειλικρίνεια να ομολογήσει τη συμμετοχή του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον αφήνουμε τον έρημο τον Τέλιο....
Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Σας δείχνει τον Καρατσώλη και ο Καρατσώλης δεν διαμαρτύρεται καν, ενώ δεν έχει σχέση με τη υπόθεση.....
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η ερώτηση ποια είναι;
Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κάνω παρατήρηση κ. Πρόεδρε. Θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η κατάθεση της κυρίας δεν είναι μόνο ψευδής.......
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ασκώ το δικαίωμά μου, αυτό που μου δίνει η δικονομία. Τόση ώρα για τον κ. Τζωρτζάτο ακούμε. Θέλω να σηκωθεί ο κ Τζωρτζάτος. Ήσαστε είτε οδηγός είτε επιβάτης αυτής της μοτοσικλέτας; Εγώ περιμένω την απάντησή σας
Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Όχι, εγώ δεν ήμουν.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Τέλιο σηκωθείτε σας παρακαλώ. Απαντώντας προχθές στον συνάδελφό μου, τον κ. Εισαγγελέα, παραδεχθήκατε ότι ήσαστε εκεί και μάλιστα αναφερθήκατε στις απολογίες σας και είπατε ότι «όταν θα έρθει η ώρα θα πω λεπτομέρειες›. Εγώ σ’ αυτό το στάδιο δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες ούτε θα αναφερθώ σε πρόσωπα. Θέλω όμως να σας ρωτήσω ευθέως: Είναι ορθό, σωστό αυτό που είπατε ότι εσείς φυλάγατε τα μηχανάκια, τις μοτοσικλέτες;
Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Δεν είναι απόλυτα ακριβές, δεν φύλαγα τα μηχανάκια, ήμουν σε ένα μέρος κοντά στα μηχανάκια.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχετε λοιπόν –και δεν θα σας ρωτήσω- έχετε γνώση του ποιοι ήρθαν και πήραν τα μηχανάκια αυτά τελικά;
Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Έχω γνώση και τη γνώση μου αυτή επιφυλάσσομαι στην απολογία μου.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό ακριβώς δέχομαι κι εγώ γι αυτό σας είπα δεν θα σας ρωτήσω. Γνωρίζετε πάντως ποιοι ήρθαν και πήραν τα μηχανάκια. Δε θέλω τίποτε άλλο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα σχόλιο θέλω να κάνω. Την παρουσία της κόκκινης μηχανής, που βεβαίωσε ο μάρτυρας Κάτσος, βεβαίωσε και η μάρτυς Αντωνία Στράτου, η οποία σύμφωνα με την κατάθεσή της, την είδε να απομακρύνεται μετά τη δολοφονική επίθεση της 17Ν.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο σχολιασμός της καταθέσεως της κας Στράτου έχει δύο σκέλη: Το πρώτο σκέλος δεν θα το κάνω τώρα γιατί περιμένω να έρθει και ο κ. Τσουκαλάς, οπότε εκεί θα κάνω έναν συνολικό σχολιασμό για το τί ακριβώς έγινε τα 10’ μετά την έκρηξη και εκεί θα αναφερθώ και σε αυτά που θα μας πει ο κ. Τσουκαλάς και σε αυτά που μας είπε η κα Στράτου.
Όμως θα αναφερθώ σε ένα άλλο σκέλος που νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία κι ήταν μία έκπληξη, επιτρέψτε μου να πω μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Αυτή η έκπληξη αφορά το πώς λαμβάνονται οι μαρτυρικές καταθέσεις από τον κ. Εφέτη Ανακριτή. Ήταν σαφέστατη και λεπτομερής η κα μάρτυς μετά από τις ερωτήσεις του ομιλούντος. Μας είπε τα εξής και θέλω να τα υπογραμμίσω και να τα σχολιάσω λιγάκι:
Ότι πήγε στον κ. Ανακριτή, ο οποίος της διάβασε πρώτα την προανακριτική κατάθεση, ήδη σε προγενέστερο σημείο της ακροαματικής διαδικασίας έχω εκφράσει λίγο την απορία μου για το πώς γίνεται, πρώτα να διαβάζονται οι καταθέσεις και μετά να καταθέτει ο μάρτυρας, βέβαια ως πλέον έμπειρος εσείς μου είπατε ότι έτσι γίνεται στην πρακτική. Ακόμα και αν γίνεται έτσι στην πρακτική, εξακολουθώ να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν αυτό είναι νόμιμο, δεν θα επιμείνω όμως σε αυτό το σημείο, θα πάω λίγο παραπέρα.
Διαβάζεται η προανακριτική κατάθεση της κας Στράτου από τον κ. Ανακριτή, την επιβεβαιώνει η κυρία Στράτου. Τη ρωτά ο κ. Ανακριτής: «Έχετε να προσθέστε κάτι συμπληρωματικό;› Απαντά σαφέστατα η κα Στράτου: «Όχι, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο›. Και στη συνέχεια ο κ. Ανακριτής της δείχνει πρώτα μία φωτογραφία και στη συνέχεια και κάποιες άλλες φωτογραφίες.
Αφού επισημάνω ότι ήταν πάλι σαφέστατη η κα Στράτου και μας είπε ότι η φωτογραφία του κ. Τζωρτζάτου δεν ήταν αυτή που της επεδείχθη, είδε τις φωτογραφίες, 5-6 μας είπε ότι της επεδείχθησαν και είπε ότι «δεν αναγνωρίζω ονομαστικά κάποιον, αλλά αυτή η φωτογραφία›, άγνωστο ποια είναι γιατί έχουμε ως σίγουρο δεδομένο ότι δεν ήταν η φωτογραφία του κ. Τζωρτζάτου, μία άλλη φωτογραφία λοιπόν, ομοιάζει στον οδηγό της μοτοσικλέτας.
Βεβαίως εδώ να επισημάνω ότι ήταν σαφής η κα μάρτυς με υπευθυνότητα, με περίσκεψη και προσοχή, μετά από 3-4 λεπτά προσεκτικής παρατήρησης, αναγνώρισε ως οδηγό της μοτοσικλέτας, όχι τον κ. Τζωρτζάτο, αλλά κάποιον κατηγορούμενο που μάλιστα δεν κατηγορείται καν γι αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Στη συνέχεια λοιπόν, ενώ έχει αναγνωρίσει ένα πρόσωπο ως τον οδηγό της μοτοσικλέτας, ο κ. Ανακριτής ο ίδιος και όχι η κα μάρτυς, της λέει ότι αυτός είναι ο κ. Τζωρτζάτος και με αυτόν τον τρόπο τον παράδοξο δικονομικά, ας μην προβώ σε άλλον χαρακτηρισμό αυτή τη στιγμή, καταλήγουμε σε ποια διατύπωση: Σε μία διατύπωση που επαναλαμβάνει αυτά που μόλις σας είπα; Όχι βέβαια. Καταλήγουμε σε μία εντελώς διαφορετική διατύπωση και παραπλανητική θα έλεγα, η οποία είναι η εξής και επιτρέψτε μου να τη διαβάσω και πάλι γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε, προσβάλλεστε ως πλαστή αυτή την Έκθεση; Για να ξέρω κι εγώ.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι, επισημαίνω....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί ξέρετε, έχει αντί αληθείας το δημόσιο έγγραφο, ότι έτσι έγιναν τα πράγματα και φυσικά, αυτή μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Γιατί να λέει αυτή αλήθεια και να μην είναι αλήθεια αυτό που τεκμαίρει ο νόμος στο δημόσιο έγγραφο; Για να καταλάβω κι εγώ δικονομικά πού βρισκόμαστε. Διότι ορισμένα πράγματα δεν τα έχω καταλάβει, αλλά προσπαθώ. Και θέλω να σας ακούω με προσοχή βέβαια, διότι οπωσδήποτε υπερασπίζεστε κατηγορούμενο με σοβαρές κατηγορίες και θέλω να τα δω πέραν των πολλών τύπων.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να το πω με άλλα λόγια: Βασική αρχή του ελληνικού ποινικού δικονομικού δικαίου, είναι η αρχή της αμεσότητας. Όσον αφορά λοιπόν το ζήτημα της πλαστότητας στο οποίο αναφερθήκατε, όταν στην ακροαματική διαδικασία έρχεται η μάρτυς και μας λέει λεπτομερέστατα το πώς ακριβώς ελήφθη η κατάθεσή της και το τί ακριβώς δήλωσε στον κ. Ανακριτή, θεωρώ ότι βάσει της αρχής της αμεσότητας, οτιδήποτε διαφορετικό έχει καταγραφεί σε μία ένορκη εξέταση, σε ένα χαρτί, σε ένα έγγραφο, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη στο μέτρο που αυτό αντικρούεται από τη συγκεκριμένη κατάθεση ενώπιόν σας, της μάρτυρος Στράτου.
Και καταλήγω λέγοντας τα εξής: Ενώπιόν σας, λεπτομερέστατα και με σαφήνεια μας εξήγησε το πώς ελήφθη η κατάθεση από τον κ. Ανακριτή και το τί ακριβώς του είπε η ιδία. Και βλέπουμε ότι παρ’ όλα αυτά, δεν αποτυπώνονται αυτά που μας είπε η μάρτυρας ενώπιόν σας στο χαρτί της εξέτασης, αλλά αποτυπώνονται κάποια άλλα που κατά τη γνώμη μου είναι παραπλανητικά και οφείλω να τα σχολιάσω, αφού τα επισημάνω.
Η αποτύπωση της κατάθεσης της κας Στράτου είναι η εξής: Φέρεται λοιπόν να έχει πει στον κ. Ανακριτή κάτι που σαφέστατα το διέψευσε ενώπιόν σας, φέρεται να έχει πει το εξής: «Ένα από τα δύο άτομα τα οποία είδα στη μοτοσικλέτα, ομοιάζει πάρα πολύ με τον Τζωρτζάτο›. Ενώ είναι σαφέστατο ότι πουθενά, σε κανένα σημείο της κατάθεσής της, δεν είπε από μόνη της η μάρτυς στον Ανακριτή «αυτός είναι ο Τζωρτζάτος›. Και ενώ είναι σαφέστατο ότι η φωτογραφία του Τζωρτζάτου που της επεδείχθη ενώπιόν σας, δεν ήταν ανάμεσα στις φωτογραφίες που της επεδείχθησαν.
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να αποτυπώνεται σε μία έγγραφη ένορκη εξέταση ότι η μάρτυρας αναγνωρίζει τον Τζωρτζάτο, ομοιάζει πάρα πολύ, όταν η ίδια μας λέει σαφέστατα ενώπιόν σας ότι «η φωτογραφία του Τζωρτζάτου δεν μου επεδείχθη› όταν η ίδια δεν αναγνωρίζει τον Τζωρτζάτο στο ακροατήριο και όταν η ίδια σαφέστατα μας είπε ότι «ακόμα και αυτός που αναγνώρισα δεν ήξερα το όνομά του. Έδειξα στον κ. Ανακριτή ότι αυτή η φωτογραφία...› -ποια άραγε φωτογραφία; Σίγουρα δεν είναι αυτή του κ. Τζωρτζάτου, κάποια άλλη φωτογραφία λοιπόν, «μου μοιάζει με τον οδηγό της μοτοσικλέτας›. Και μόνο μετά από αυτή την υπόδειξη ο κ. Ανακριτής είπε στην μάρτυρα «μα, αυτός είναι ο κ. Τζωρτζάτος›.
Βλέπουμε λοιπόν την πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ του τρόπου λήψης και των λεπτομερειών λήψης μιας κατάθεσης και του τρόπου που αποτυπώνεται στο χαρτί. Και βεβαίως, το τονίζω και πάλι, βάσει της αρχής της αμεσότητας και με δεδομένο ότι ήταν σαφέστατη και λεπτομερής η μάρτυς ενώπιόν σας, έχουμε ως, νομίζω αναμφισβήτητο δεδομένο, πρώτον ότι ενώπιον του κ. Ανακριτή δεν αναγνώρισε κανέναν Τζωρτζάτο ως οδηγό της μοτοσικλέτας και βέβαια, ως δεύτερο δεδομένο, ότι δεν αναγνώρισε και στο ακροατήριο τον κ. Τζωρτζάτο.
¶ρα, και από την κατάθεση της κας Στράτου, προκύπτει ότι ο κ. Τζωρτζάτος δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το συγκεκριμένο συμβάν και ειδικότερα με την κόκκινη μοτοσικλέτα. Εδώ θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι και ο προηγούμενος μάρτυρας, που φυσικά δεν αναγνώρισε τον κ. Τζωρτζάτο, έδωσε τέτοιες περιγραφές που ούτε αυτές αρμόζουν στον κ. Τζωρτζάτο.
Ούτε φαλάκρα έχει, ούτε 1,85 ύψος έχει και 95 κιλά. Αλλά και από τη συγκεκριμένη μάρτυρα η οποία φέρεται να έχει ανακριτικά αναγνωρίσει με σχεδόν πλήρη πιθανότητα, όταν γράφεται στην ανάκριση, στο έγγραφο της ανακριτικής κατάθεσης, «ομοιάζει πάρα πολύ με τον Τζωρτζάτο›, έχουμε μία ένδειξη ότι αυτός ίσως να ήταν ο οδηγός.
Όμως ήρθε ενώπιόν σας η κα μάρτυς με πολύ μεγάλη προσοχή και περίσκεψη και υπευθυνότητα είδε όλους τους κατηγορούμενους, δεν αναγνώρισε τον κ. Τζωρτζάτο και επιπλέον, και πολύ πιο σημαντικό, μας είπε τον τρόπο που έγινε η κατάθεσή της και μας διευκρίνισε ότι αυτή ουδέποτε αναφέρθηκε στον κ. Ανακριτή ονομαστικά στον κ. Τζωρτζάτο. Αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία έκρινα σκόπιμο από τώρα να τα αναφέρω και να τα σχολιάσω ενώπιόν σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορθώς επράξατε. Τα σημειώσαμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταρχήν, εν αναφορά και με τον σχολιασμό του κ. Εισαγγελέως, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι επανειλημμένα σε ερωτήσεις ως προς το χρώμα της μηχανής, η κα μάρτυς αμφισβήτησε αν ήταν κόκκινο ή ασημί ή οτιδήποτε άλλο, εδώ στο ακροατήριο τουλάχιστον και δεν ισχύει κατά συνέπεια ο σχολιασμός ο οποίος έγινε μόλις προηγουμένως από τον κ. Εισαγγελέα.
Το δεύτερο είναι ότι ερωτήθηκε για την περιγραφή προτού να κληθεί να προβεί σε αναγνώριση και από την περιγραφή της εικόνας του προσώπου που είχε δει πάνω στη μηχανή, εκείνων των χαρακτηριστικών δηλαδή τα οποία υποτίθεται ότι έχει συγκρατήσει στη μνήμη της, το μόνο το οποίο είχε να πει, είναι για κάποιους άδειους κροτάφους.
Χαρακτηριστικό το οποίο προφανώς είναι ανεπαρκές για να οδηγήσει σε αναγνώριση με σιγουριά οποιονδήποτε και είχε την εντιμότητα η μάρτυρας αυτή να πει ότι δεν αναγνωρίζει. Και όχι μόνον αυτό, είναι προφανές ότι όταν γύρισε να κοιτάξει στο ακροατήριο, άδειους κροτάφους αναζητούσε και όχι τίποτε άλλο. Δεν υπήρχε κανένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο να την κάνει να μπορεί να θυμηθεί οποιονδήποτε.
Από κει και πέρα είναι φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη η ανακριτική της κατάθεση, καταδεικνύει μία βεβαιότητα διότι αυτό το κατά προσέγγιση, λίγο από τις εφημερίδες, λίγο από την τηλεόραση, λίγο από τις φωτογραφίες, δείχνει ότι δεν υπάρχει σιγουριά για καμία αναγνώριση από κανένα από αυτά τα στοιχεία. Η σιγουριά, η αβεβαιότητα αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο περιέγραψε ότι έγινε η ανακριτική της κατάθεση, από το γεγονός ότι και τις δύο φωτογραφίες που της επιδείχθηκαν και που είναι αμφίβολο ποια από τις δύο υπάρχει μέσα στη δικογραφία, μιας και στα αντίγραφα της κατάθεσής της ουδεμία επισυνάπτεται φέρουσα υπογραφές του Ανακριτή και των συμπραξάντων οργάνων κτλ., δεν ξέρουμε λοιπόν και βάσει ποιας φωτογραφίας εκλήθη να γράψει ότι ομοιάζει, όχι ότι είναι, ότι ομοιάζει με τον Τζωρτζάτο και ομοιάζει πώς: εξήγησε εδώ πέρα τώρα, κατά το ότι έχει άδειους κροτάφους.
Αυτό ήταν το κριτήριο με το οποίο αναζήτησε ομοιότητα και την αναζήτησε όπως προκύπτει από αυτό που είπε για το πώς κατέθεσε στον Ανακριτή, όχι μεταξύ 19 κατηγορουμένων που γύρισε και κοίταξε σήμερα εδώ, αλλά μεταξύ 5-6 φωτογραφιών που της επεδείχθησαν τότε, προφανώς των φωτογραφιών εκείνων οι οποίοι βάσει των στοιχείων που υπήρχαν, ήταν κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή.
Νομίζω κατά συνέπεια ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβαρυντική εικόνα σε ό,τι αφορά τον Τζωρτζάτο από την κατάθεση της συγκεκριμένης μάρτυρος, διότι κλήθηκε να περιγράψει και αδυνατούσε να περιγράψει οτιδήποτε πέραν από τους άδειους κροτάφους.
Και βεβαίως γύρισε τρεις φορές με όλη την βάσανο των ερωτήσεων που της έγιναν από την έδρα και δεν αναγνώρισε τον Τζωρτζάτο. Βεβαίως υπάρχουν και κάποια σημεία ενδεικτικά των περιστάσεων υπό τις οποίες είδε αυτά που είδε εκεί, τα οποία επιφυλάσσομαι κι εγώ μετά την κατάθεση του κ. Τσουκαλά η οποία έχει να αναδείξει πράγματα, να τα σχολιάσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εδώ ο κ. Τσουκαλάς τώρα; Είναι απών.
Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Κύριε Πρόεδρε, μόνο ένα σχόλιο. Κατεβλήθη μία προσπάθεια παραποίησης από την πολιτική αγωγή προκλήσεως αυτοενοχοποιήσεως ίσως, επειδή ο συγκεκριμένος πελάτης μου δεν αντέδρασε αρνητικά όταν ανεφέρθη το όνομά του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε νομίζω.
Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Απλώς, επειδή θεωρώ ότι ο ίδιος και οι υπερασπιστές του καθορίζουν την υπερασπιστική γραμμή, καταρχήν ο ίδιος, δε νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια σχόλια επειδή δεν αντέδρασε θετικά ή αρνητικά. Και κάτι ακόμα: Ακόμα και ο κ. Καθηγητής μπέρδεψε τους συγκεκριμένους πελάτες όπως είδατε. Το πανελλήνιο τους μπερδεύει, πόσο μάλλον οι μάρτυρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε με αυτό. Τα έχουμε αναγνώσει όλα.
(διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει κληθεί μόνο ο κ. Τσουκαλάς. Ο κ. Τσουκαλάς δεν είναι του καταλόγου. Ψουνόπουλος, Λουδάρο, αυτό το απόσπασμα μου έχετε δώσει. Αθανασίου Πολιτοπούλου, Ιωάννου Ψουνόπουλου. Μπορούμε να τον εξετάσουμε μετά αλλά ας κάνει το σχόλιό του ο άνθρωπος, μην έρχεται όλη την ώρα εδώ. Να διατάξουμε την βίαια προσαγωγή. Έχουμε διατάξει βίαια προσαγωγή. ¶ρα τελειώσαμε εδώ πέρα. ¶μα έρθει ήρθε. Έχουμε διατάξει λέει ο Γραμματεύς. Έχει και αποδεικτικό και έχει διαταχθεί βίαια προσαγωγή. Πώς λέγεται αυτός;
..........: Χριστόφορος Τσουκαλάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον εκφώνησα εδώ πέρα, έχουμε διατάξει βίαια προσαγωγή. Βίαια προσαγωγή διατάξαμε ή κλήτευση; Και έχουμε και το αποδεικτικό. Πάντως έχουμε διατάξει βίαια προσαγωγή. Εξηγημένο, έχουμε το απόσπασμα της απόφασης και τον εκφώνησα εγώ τον μάρτυρα το πρωί εκ βιαίας προσαγωγής αλλά είναι παρών. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την διαδικασία να κυλάει επειδή δεν έρχεται ο μάρτυρας. Όποτε έρθει, όποτε μας τον πιάσουν και τον φέρουν εδώ εμείς θα τον εξετάσουμε, αλλά δεν θα αφήνουμε όμως υπόλοιπα γενικότερα, μόνο τον μάρτυρα.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε και υπερωρία 10΄ λεπτά που καθυστερήσαμε από το γεύμα. Κρατάμε ρολόι. Δεν είπαμε; Δεν είναι πιεστικός ο Πρόεδρος για τους άλλους, μόνο για τον εαυτό του είναι και ξέρω και μερικοί είναι και αυτοί workaholics που λένε οι Εγγλέζοι, αλκοολικοί της εργασίας. Δεν είμαι μόνο εγώ κύριε. Απ’ ότι ξέρω κι εσείς δεν είστε καλύτερος.
Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Μας δίνετε το κακό παράδειγμα στους νεώτερους για την εργασιομανία λέω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα οι περιστοιχίζοντες μέλη οικογενείας κλπ δεν ακολουθεί κανένας το κακό μου παράδειγμα και ούτε προτρέπω κανέναν. Αλλά τώρα εδώ να προχωράει και λίγο η διαδικασία. Σήμερα πράγματι υπήρχαν σοβαρά θέματα τα οποία δεν είπα ότι μας καθυστέρησαν άδικα. Μας καθυστέρησαν αλλά όχι άδικα. Γι αυτό κι εγώ είδατε ότι δεν αντέδρασα καθόλου. Έγραψα κι άλλα 3΄λεπτά εγώ υπερωρία τώρα. Αύριο θα συνεχίσουμε με την υπόθεση του κ. Παπαδημητρίου, τους μάρτυρες τους υπόλοιπους που έχουμε σήμερα και μετά είναι το MEGA CHANNEL και η έκρηξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας.
Ν. ΛΙΒΟΣ: Θα είναι αποκλεισμένο το κέντρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς εδώ θα είμαστε, διότι λέει όλοι πλην Δικαστηρίων όπως ξέρετε.
Ν. ΛΙΒΟΣ: Ο ομιλών τουλάχιστον μένει στο κέντρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα φύγουμε λίγο νωρίτερα. Θα ξεκινήσουμε νύχτα που είναι ωραία. Ξέρετε τί ωραίο περιβάλλον είναι το πρωί. Όχι επειδή είναι φτωχικά τα μέρη εδώ κάτω να μην τα επισκεπτόμαστε. Λαϊκό το αίσθημα πρέπει να είναι.
Ν. ΛΙΒΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια και καλούμε όλους τους μάρτυρες που κατέθεσαν προανακριτικά χωρίς να έχουν κληθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι όλους, δεν τους καλούμε όλους.
Ν. ΛΙΒΟΣ: Στην υπόθεση Παλαιοκρασσά αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει αναγνωρίσεις είτε κατέθεσαν και ανακριτικά είτε όχι υπάρχει άλλη μία, υπάρχει μία Βρούζου Ελένη την οποία ίσως για την πληρότητα εμείς θεωρούμε σημαντικά τα όσα έχει καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώστε τα στον κ. Εισαγγελέα να εισηγηθεί. Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Απ’ ότι βλέπω δεν πρόκειται να τελειώσει η διαδικασία ποτέ εδώ. Το πήρα ήδη απόφαση. Βοηθάει βέβαια η πολιτική αγωγή πάρα πολύ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι σημαντική η κατάθεση.
Ν. ΛΙΒΟΣ: Κατοικεί στην Αθήνα, Βουλής 17.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει η υπεράσπιση καμία αντίρρηση;
Ν. ΛΙΒΟΣ: Αυτή είναι δηλωμένη το 1992.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχίζουμε τις προκηρύξεις που έχουν απομείνει.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να μην διαβάζουμε σας λέω το εξής, υπάρχει μια προκήρυξη που στάλθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με την μορφή ανακοίνωσης-καταγγελίας που φαίνεται ότι δεν δημοσιεύθηκε και εν συνεχεία η ίδια αυτή στέλνεται με ένα συμπληρωματικό έγγραφο προς τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΑΥΡΙΑΝΗ. Μην την διαβάσουμε δυο φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ανακοίνωση-καταγγελία. Επομένως διαβάσουμε την ανακοίνωση-καταγγελία πρώτα.
«Πριν απ’ όλα θέλουμε να εκφράσουμε και γραπτά και ειλικρινή μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο του άτυχου Θάνου Αξαρλιάν και τον τραυματισμό των άλλων περαστικών. Να δηλώσουμε ότι όλοι μας συμμετέχουμε στον αβάσταχτο πόνο της οικογένειας του νεκρού και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι κύριοι υπεύθυνοι όπως θα δείξουμε πιο κάτω είναι αυτοί που σήμερα καπηλεύονται το θάνατό του σε βάρος μας χύνοντας άφθονα τα κροκοδείλια δάκρυα.
Με αυτή την αφορμή το καθεστώς εξαπέλυσε μια κωμικοτραγική προπαγανδιστική εκστρατεία εναντίον της 17Ν με την πρόθυμη συμμετοχή του εξωνημένου τύπου. Η εκστρατεία αυτή στηρίζεται στην παραπληροφόρηση, στην συστηματική ψευδολογία, στην απόκρυψη των πραγματικών συνθηκών του θανάτου του Θάνου Αξαρλιάν και στην απαγόρευση βέβαια από το δημοκρατικό καθεστώς της δημοσίευσης οποιασδήποτε ανακοίνωσής μας. Βασική προϋπόθεσής της είναι το πρωτοφανές και εξωφρενικό γεγονός να μην υπάρχει επίσημη ιατρικό ανακοινωθέν των αιτιών του θανάτου του Θάνου Αξαρλιάν.
Να μην ανακοινώνουν επίσημα από τι αντικείμενο χτυπήθηκε, σε ποιο μέρος του σώματός του και τί προκάλεσε το θάνατό του. Και το πρωτοφανές και εξωφρενικό γεγονός όπως ακριβώς στην διάρκεια της δικτατορίας κανένας δημοσιογράφος, κανένα έντυπο να μην ζητάει το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν.
Τη θέση λοιπόν των γιατρών την πήραν οι δημοσιογράφοι. Γράφτηκαν τα πιο χονδροειδή και εξόφθαλμα ψέματα. Ότι δήθεν πέθανε χτυπημένος από θραύσματα της ρουκέτας, ότι διαμελίστηκε από την εκτόνωση των αερίων, ότι πέθανε ακαριαία. Όλα αυτά όμως διαψεύδονται από μια σειρά γεγονότα και από δεκάδες μάρτυρες.
Αυτοί βεβαιώνουν ότι 5΄λεπτά μετά τον τραυματισμό του ο Θάνος Αξαρλιάν μιλούσε, 20΄λεπτά μετά ζούσε. Μέσα στο ασθενοφόρο ζούσε ακόμη ενώ ο θάνατός διαπιστώθηκε όταν αυτό έφτασε στο νοσοκομείο και αυτά αφού αιμορραγούσε αβοήθητος στο πεζοδρόμιο από τους δεκάδες αστυνομικούς επί μισή ώρα.
Ο Θάνος Αξαρλιάν δεν χτυπήθηκε από θραύσμα της ρουκέτας ούτε από τα αέρια όπως αντιλαμβάνεται εύκολα όποιος δει την πορεία της ρουκέτας, το σημείο που έσκασε και το σημείο που βρισκόταν ο Θάνος Αξαρλιάν. Χτυπήθηκε από θραύσματα τζαμιών της γκαλερί ή του πάνω ορόφου που εκσφενδονίστηκαν από τα αέρια της εκτόξευσης στον όροφο και όχι της έκρηξης.
Ο σύντροφός μας που πάτησε το κουμπί του τηλεχειριστηρίου βρισκόταν δίπλα σχεδόν στην MERCEDES του Παλαιοκρασσά όπως και τρεις άλλοι σύντροφοί μας που δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Έπεσε κάτω αιμορραγώντας και ζητώντας βοήθεια κι ενώ ήταν ο πιο σοβαρά τραυματισμένος οι αστυνομικοί δεν του πρόσφεραν καμία βοήθεια επί μισή ώρα, ενώ μετέφεραν αμέσως στον απλά τσουρουφλισμένο Παλαιοκρασσά και την οικογένειά του στο Υπουργείο.
Κάλεσαν γιατρούς γι αυτούς που δεν είχαν τίποτα και όχι για τον Θάνο Αξαρλιάν που αιμορραγούσε. Δεν κάλεσαν τα ασθενοφόρα τα οποία κάλεσαν πολίτες μετά από 15΄λεπτά και τέλος εμπόδιζαν τον κόσμο που διαμαρτύρονταν να τον μεταφέρει.
Ας σημειωθεί ότι ένα λεπτό μετά την έκρηξη ήρθε ολοταχώς περιπολικό με αναμμένα φώτα από την οδό Νίκης, ότι υπήρχαν δεκάδες υπηρεσιακά αυτοκίνητα στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ότι υπήρχε αστυνομικό τμήμα σε απόσταση 200 μέτρων με άλλα αυτοκίνητα.
Ότι στον χώρο κατέφθασαν εκτός από τους ασφαλίτες του Παλαιοκρασσά και του Υπουργείου Οικονομικών δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά ή όχι που δεν έκαναν άλλο παρά να εμποδίζουν τον κόσμο να προσφέρει βοήθεια στον Θάνο Αξαρλιάν.
Οι αστυνομικοί εκτελώντας πιστά τις εντολές της ηγεσίας τους που έπαιρναν μέσω του ασυρμάτου καθυστέρησαν εσκεμμένα την παροχή άμεσης βοήθειας στον Θάνο Αξαρλιάν, τον άφησαν εσκεμμένα να αιμορραγεί επί μισή ώρα περιμένοντας τον φυσιολογικό θάνατό του και εμποδίζοντας τον κόσμο να τον μεταφέρει, πράγμα που αν γινόταν θα τον είχε σώσει.
¶λλωστε τα ίδια έγιναν και με τους υπόλοιπους ελαφρά τραυματίες. Αυτοί οι απλοί άνθρωποι μετέφεραν ορισμένους από αυτούς και μάλιστα κόντρα στην θέληση των αστυνομικών. Οι παραπάνω μακιαβελική τακτική της αστυνομίας είναι σήμερα πάγια τακτική της σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι μια τακτική δυτικών προδιαγραφών με ιδεολογικό υπόβαθρο το δυτικό ουμανισμό που συνίσταται στο εξής σατανικό σχέδιο. Να μένουν αβοήθητοι οι ενδεχόμενοι τραυματίες άσχετοι με τον στόχο μιας βομβιστικής ενέργειας ενώ αντίθετα να βοηθιόνται άμεσα και αποτελεσματικά οι στόχοι όπως ο Παλαιοκρασσάς.
Να επιδιώκεται με διάφορα προσχήματα η καθυστέρηση βοήθειας και έμμεσα ο θάνατός τους για να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει αποτελεσματικά όπως πιστεύουν στην ουμανιστική δύση η πολιτική εκμετάλλευση ενάντια στους τρομοκράτες τυφλούς δολοφόνους.
Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται γιατί δεν υπάρχει επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, γιατί αυτό θα έλεγε ότι ο Θάνος Αξαρλιάν δεν πέθανε ακαριαία, ότι δεν χτυπήθηκε από θραύσμα ρουκέτας, ούτε διαμελίστηκε από τα αέρια. Ότι απλά χτυπήθηκε από θραύσματα τζαμιών και μάλιστα όχι σε καίριο σημείο του σώματος. Ότι πέθανε μετά από περίπου μισή ώρα αιμορραγία χωρίς να προσφερθεί καμιά ιατρική βοήθεια.
Ιατρικό ανακοινωθέν που θα έκανε τον καθένα ολοκάθαρες τις ευθύνες της αστυνομίας για τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν. Όσον αφορά τώρα την ίδια την ενέργεια αυτή προετοιμάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και με κύρια μέριμνα ακριβώς να μην υπάρχουν αθώα θύματα.
Καταρχήν δεν είναι αλήθεια ότι στο σημείο της επίθεσης υπάρχει πάντα πολύς κόσμος. Στο σημείο αυτό κυρίως μεταξύ 15:30-17:30 και τις Τετάρτες μετά τις 15:30 δεν υπάρχει σχεδόν κανείς. Πριν επιλέξουμε το σημείο είχαμε δει αρκετές φορές το αυτοκίνητο-στόχο να περνάει από κει χωρίς να υπάρχει απολύτως κανείς στις γωνίες.
Ας σημειώσουμε ακόμη ότι σχεδόν καθημερινά ο Παλαιοκρασσάς περνούσε από κει και μια δεύτερη φορά. Συνήθως πριν στις 13:00 το μεσημέρι και χωρίς μάλιστα το AUDI με τους σωματοφύλακές του. Ακριβώς όμως επειδή αυτή την ώρα είχε πολύ κόσμο στους δρόμους είχαμε αποκλείσει κατηγορηματικά αυτή την περίπτωση.
Δυο ήταν τα σημεία που συγκέντρωναν την προσοχή μας. Το πρώτο και κυριότερο ήταν το σημείο στο δρόμο όπου θα γινόταν η πρόσκρουση της ρουκέτας στο αυτοκίνητο-στόχο και το δεύτερο η εκτόξευση θραυσμάτων από τα τζάμια του πάνω ορόφου σαν αποτέλεσμα της εκτόνωσης των αερίων εκτόξευσης της ρουκέτας.
Σχετικά με το πρώτο το σημείο πρόσκρουσης έπρεπε να επιλεγεί με τρόπο ώστε αν δεν βρίσκαμε στόχο να αποκλείεται να χτυπήσει η ρουκέτα άλλο χώρο με ενδεχόμενα θύματα. Γι αυτό επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο. Η απόσταση που διάνυε η ρουκέτα ήταν το πολύ 7 μέτρα, άρα οι πιθανότητες ευστοχίας μεγάλες και αστοχίας μικρές.
Αυτό ακριβώς έγινε. Η ρουκέτα χτύπησε ακριβώς το σημάδι που είχαμε βάλει στο έδαφος (γιατί δεν χτύπησε το αυτοκίνητο θα εξηγήσουμε πιο κάτω). Δεύτερο και κυριότερο, η γωνία που σχημάτιζε η πορεία της με το έδαφος ήταν σημαντική με συνέπεια αν αστοχούσε η ρουκέτα να έσκαγε στο οδόστρωμα και όχι σε άλλο κτίριο όπως κι έγινε›.
Οι υπόλοιποι μάρτυρες που είναι έξω καθώς και οι μάρτυρες των επομένων υποθέσεων, δηλαδή του κ. Παπαδημητρίου, του MEGA CHANNEL και της Αμερικάνικης Πρεσβείας θα είναι για αύριο και μετά. Τον σχολιασμό μπορεί να τον κάνουμε το πρωί, δεν προλαβαίνουμε τώρα. Ας κάνουμε τώρα την προκήρυξη. Οι μάρτυρες θα προηγηθούν αύριο όταν θα ξεκινήσουμε.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν ήρθατε την ίδια μέρα που σας είχαμε πει; Μας δημιουργήθηκε πρόβλημα χωρίς να φταίει κανένας. Κυρία, μην μας καθυστερείτε άλλο. Θα έρθετε αύριο θέλετε ή δεν θέλετε αλλιώς θα σας φέρουμε δεμένη. Έχουμε διατάξει να έρθετε.
«Το σημείο όμως αυτό είχε ένα μειονέκτημα. Δυο περίπου φορές την εβδομάδα η MERCEDES του Παλαιοκρασσά πήγαινε ίσα κάτω στην Καραγεώργη Σερβίας και δεν έστριβε στην Βουλής και κυρίως τις Τετάρτες απόγευμα που υπήρχε ερημιά με συνέπεια να πρέπει να ακυρώνουμε την τελευταία στιγμή την εκτόξευση της ρουκέτας.
Αν λοιπόν μεταφέραμε το σημείο πρόσκρουσης 1,5 με 2 μέτρα πίσω από την Καραγεώργη Σερβίας καλύπτεται και αυτή η περίπτωση, δηλαδή είτε έστριβε είτε δεν έστριβε το αυτοκίνητο. Σε αυτή όμως την περίπτωση αν αστοχούσαν υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσουμε είτε το περίπτερο, είτε άλλο μαγαζί επί της Καραγεώργης Σερβίας.
Γι αυτό έχοντας σαν πρώτη προτεραιότητα την αποφυγή τυχαίων θυμάτων αποκλείσαμε χωρίς δισταγμό αυτό το σημείο σε βάρος της ασφάλειάς μας αφού έπρεπε να ακυρώνουμε την επίθεση και να ξαναρχόμαστε ενώ η αστυνομία αν μας έβλεπε κάποιος θα μπορούσε να μας έστηνε ενέδρα την επομένη.
Η ρουκέτα είχε μια βασική διαφορά από την βόμβα. Σε αυτή το ωστικό κύμα πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ στην ρουκέτα συγκεντρώνεται σε ένα σημείο που βρίσκεται μπροστά από το σημείο πρόσκρουσης στην πορεία της. Κατά συνέπεια από κει που θα έσκαγε και πίσω δεν υπήρχε κίνδυνος για κανέναν. Αν έσκαγε στο παρμπρίζ όπως είχαμε προγραμματίσει το ωστικό κύμα θα διαπερνούσε την θωράκιση και θα πήγαινε μέσα με συνέπειες ασήμαντες πίσω του όπου θα ήταν το AUDI.
Κατά συνέπεια αναφορικά με τους τυχαίους περαστικούς για να γίνει ενέργεια έπρεπε να μην υπάρχουν πεζοί στη γωνία Βουλής-Καραγεώργη Σερβίας μπροστά στο φαρμακείο, είναι οι διαβάτες που θα περνούσαν την Καραγεώργη Σερβίας στο σημείο του φαρμακείου. Όσον αφορά τα θραύσματα από τα τζάμια η εκτόξευσή τους δημιουργούσε κινδύνους σοβαρούς μόνο για τους πεζούς που θα βρίσκονταν είτε στο πεζοδρόμιο της Βουλής προς το φαρμακείο, είτε στο πεζοδρόμιο της Βουλής προς την γκαλερί, είτε για όσους θα διέσχιζαν την Βουλής σε αυτό το ύψος.
Πεζοί οι οποίοι θα βρίσκονταν πιο μακριά από αυτά τα σημεία ρίσκαραν στην χειρότερη περίπτωση να τραυματιστούν μόνο ελαφρά. Αυτό έγινε και θα είχε γίνει και με τον Θάνο Αξαρλιάν ο οποίος θα ζούσε ακόμη αν η αστυνομία του πρόσφερε την πρώτες βοήθειες στην μισή ώρα που αιμορραγούσε κι αν δεν τον άφηνε εσκεμμένα να πεθάνει όπως εξηγήσαμε πιο πάνω.
Συμπερασματικά και μετά την επιλογή του σημείο πρόσκρουσης οι οδηγίες για την πραγματοποίηση της επίθεσης είναι τελείως συγκεκριμένες. Ο σύντροφος που θα πάταγε το τηλεχειριστήριο θα το πάταγε μόνον εφόσον δεν υπήρχαν περαστικοί στα πεζοδρόμια Βουλής προς το φαρμακείο Βουλής προς την γκαλερί. Περαστικοί που θα διέσχιζαν την Βουλής σε αυτό το ύψος ή που θα διέσχιζαν την Καραγεώργη Σερβίας απέναντι.
Όσο λοιπόν και να φανεί απίστευτο οι συνθήκες αυτές δεν εκπληρώνονταν και αναγκαστήκαμε ρισκάροντας επανειλημμένα σε βάρος της ασφαλείας να ακυρώσουμε την ενέργεια την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά πάνω από 15 φορές κυρίως επειδή υπήρχε κόσμος στο σημείο αυτό ή επειδή το αυτοκίνητο 2-3 φορές πήγε ίσα.
Θα αναφέρουμε μόνο δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μπορούν να λεχθούν. Την μία ίσως την Πέμπτη 18 Ιούνη λίγο πριν πραγματοποιηθεί η ενέργεια κι ενώ όλα ήταν έτοιμα και οι σύντροφοι στη θέση τους κατά διαβολική σύμπτωση ξέσπασε πυρκαγιά στο πατάρι του μαγαζιού του ισογείο, ακριβώς κάτω από το σημείο εκτόξευσης της ρουκέτας.
Αμέσως γέμισε κόσμο ο δρόμος, ήρθαν οι πυροσβέστες κι έσβησαν την φωτιά. Η δεύτερη ήταν Πέμπτη 25 Ιούνη κι ακυρώθηκε επειδή ήταν μέσα στην MERCEDES η γυναίκα του Παλαιοκρασσά. Την έφεραν με το AUDI οι ασφαλίτες στις 8 παρά 10΄ και από τις ρεβεράντζες και τη δουλικότητά τους συμπεράναμε ότι θα ήταν η γυναίκα του.
Στις 08.00 βγήκε ο Παλαιοκρασσάς έχοντας αλλάξει κοστούμι. Φαίνεται ότι πήγαιναν σε κάποια δεξίωση και έφυγαν στις 08:05 πηγαίνοντας στην Φιλελλήλων. Στην εκτέλεση της ενέργειας είχαν αναλάβει δυο ομάδες εκ των οποίων η κύρια εκτελεστική ομάδα ήταν 4μελής. Ένας σύντροφος αυτής της ομάδας που βρισκόταν στο βάθος της αίθουσας όπου είχαμε στήσει τον εκτοξευτήρα έλεγχε αν μπήκε στην MERCEDES ο Παλαιοκρασσάς, αν δεν μπήκε κάποιος τρίτος άσχετος κι ανάλογα έδινε το σήμα στον σύντροφο που θα πατούσε το τηλεχειριστήριο.
Δυστυχώς ένας συνδυασμός από δυσμενή γεγονότα τον έκαναν να μην δει σωστά. Καταρχήν ποτέ δεν είχε έρθει η γυναίκα του ή άλλη γυναίκα τέτοια ώρα, δηλαδή νωρίς το απόγευμα, να μπει στην MERCEDES μαζί με τον Παλαιοκρασσά. Αντίθετα είχαμε δει τέτοια ώρα γυναίκες μάλλον γραμματείς του Παλαιοκρασσά να βάζουν φακέλους στην MERCEDES ή να φεύγουμε τον ασφαλίτικο AUDI.
Έτσι όταν λίγο μετά τις 16:00 παρατήρησε την συνηθισμένη έντονη κινητικότητα από τους ασφαλίτες λίγο πριν φύγει γύρω από τα αμάξια είδε τις δύο γυναίκες, την βιασύνη των μπάτσων και την διαφορετική συμπεριφορά τους από αυτή της παραπάνω Πέμπτης. Δεν τις είδε να μπαίνουν στην MERCEDES. Νόμισε ότι μπήκαν στο AUDI που ήταν παρκαρισμένο ακριβώς πίσω από την MERCEDES.
Ακόμη δεν είδε ίσως και λόγω της σκόνης που υπήρχε στα παράθυρα ότι ο Παλαιοκρασσάς κάθισε στη θέση του οδηγού. Νομίζοντας λοιπόν ότι οι γυναίκες μπήκαν στο πίσω AUDI έδωσε θετικό σήμα για την εκτόξευση. Αυτό ήταν λάθος μας γιατί έπρεπε να είμαστε τελείως σίγουροι ότι δεν υπήρχαν άλλοι στη MERCEDES.
Τη στιγμή που πατήθηκε ο τηλεχειρισμός και οι 4 σύντροφοι της ομάδας βρίσκονταν πολύ κοντά στη MERCEDES. Ιδιαίτερα ο σύντροφος που το πάτησε έπρεπε να είναι σχεδόν δίπλα γιατί αλλιώς το σήμα δεν έπιανε, γι’ αυτό είχαμε και μεγάλη κεραία.
Οι δύο σύντροφοι έλεγξαν τους δρόμους και είδαν ότι στα συγκεκριμένα σημεία δεν υπήρχε κανένας διαβάτης. Βουλής προς το φαρμακείο, Βουλής προς Γκαλερί, στη διάβαση Βουλής, στη διάβαση Καραγεώργη Σερβίας, στο ύψος του φαρμακείου.
Το αυτοκίνητο άρχισε να παίρνει τη στροφή. Είχαμε βάλει ένα συγκεκριμένο σημάδι μετά από δεκάδες δοκιμές. Όταν η MERCEDES το έφθανε, ο σύντροφος πάταγε το τηλεχειριστήριο. Η ρουκέτα θα έσκαγε στο κέντρο του παρμπρίζ.
Δυστυχώς για μας το γεγονός ότι ο Παλαιοκρασσάς οδηγούσε το αυτοκίνητο, πράγμα που αγνοούσαμε, τον έσωσε, γιατί πήρε τη στροφή όντας λιγότερο εξοικειωμένος με το μεγάλο και βαρύ αμάξι λίγο πιο αργά, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο ορισμένα εκατοστά του δευτερολέπτου πιο αργά.
Αν πήγαινε μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα, η ρουκέτα θα έσκαγε πάνω στο καπό της μηχανής της MERCEDES. Ένα δέκατο του δευτερολέπτου πιο γρήγορα θα έσκαγε στο κέντρο του παρμπρίζ. Αν ήταν στο τιμόνι ο οδηγός του, η ρουκέτα θα έβρισκε το στόχο της. Όλα αυτά δείχνουν καθαρά στον καθένα πόση σχέση με την αλήθεια έχουν οι αθλιότητες που γράφτηκαν και ειπώθηκαν εναντίον μας στα ΜΜΕ και τι ατιμίες έγιναν από τους δημοσιογράφους σε βάρος μας.
Δεν νομίζουμε να ξαναγίνει ενέργεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, που να ακυρώθηκε πάνω από 15 φορές κυρίως λόγω των διερχόμενων πεζών. Όπου οι αγωνιστές έμπαιναν σχεδόν καθημερινά στον εγκαταλειμμένο χώρο του ορόφου, έστηναν τον εκτοξευτήρα, περίμεναν για τη δουλειά, έπιαναν θέσεις, την ακύρωναν, ξανάμπαιναν, αποσύνδεαν τον μηχανισμό, έβγαζαν την ρουκέτα από τη σωλήνα, ξαναμάζευαν τους τρίποδες, τους σωλήνες, τον δέκτη, την κεραία, την ρουκέτα, έφευγαν και επέστρεφαν την επομένη.
Αν λοιπόν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει για κάτι, είναι για το αντίθετο. Ότι έχοντας θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των τρίτων περαστικών και προκειμένου να αποφύγουμε τον τυχαίο τραυματισμό κάποιου διερχόμενου, παίξαμε το κεφάλι μας στην κυριολεξία κορώνα – γράμματα αφού καταπατήσαμε συνειδητά αρκετά μέτρα ασφαλείας μας.
Κι αν η Αστυνομία πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες κανονικά, αν δεν εμπόδιζε και απαγόρευε στον κόσμο που είχε μαζευτεί να το κάνει όπως το ζητούσε και ο άτυχος Θάνος Αξαρλιάν, θα ζούσε και οι άλλοι ελαφρά τραυματίες θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
¶λλωστε μόνο η πρακτική μας αποδεικνύει αδιάψευστα του λόγου το αληθές. Μετά από 17 χρόνια δράσης μας και δεκάδες δυναμικές ενέργειες, με βόμβες ισχυρότατες ή μέτριες, τηλεκατευθυνόμενες ή μη, ρουκέτες, πιστόλια κλπ. δεν έχει υπάρξει ούτε ένας τυχαίος περαστικός κάπως σοβαρά τραυματισμένος.
Ε.Ο. 17Ν 19.7.92.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι η ίδια. Ανακοίνωση - καταγγελία. Είναι επί λέξει. Δεν είναι άλλη. Εγώ αυτή βλέπω εδώ, ότι είναι η ίδια η οποία λέει:
Ανακοίνωση – καταγγελία. Την Κυριακή 19 Ιούλη το βράδυ στείλαμε αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› την παρακάτω ανακοίνωση – καταγγελία για να πούμε κι εμείς τη γνώμη μας. Της ζητήσαμε είτε να τη δημοσιεύσει ολόκληρη χωρίς περικοπές, είτε αν διαφωνούσε να μη δημοσιεύσει τίποτα από το περιεχόμενο της. Η εφημερίδα όμως αυτή στην οποία θα ταίριαζε ίσως καλύτερα το όνομα «ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ›, αντί να μη δημοσιεύσει τίποτα όπως το είχαμε ζητήσει, προχώρησε σε νέα απάτη - ατιμία σε βάρος μας.
Παρουσίασε ξαναγραμμένα από αυτήν ξεκομμένα αποσπάσματα που αλλοιώνουν το περιεχόμενο. Σε ορισμένα καίρια σημεία μας απέδωσε αδίστακτα τα αντίθετα απ’ όσα υποστηρίζουμε και βέβαια συνέχισε τις ψευδολογίες της μη λέγοντας λέξη για την ταμπακέρα: την απουσία επίσημου ιατρικού ανακοινωθέντος των αιτιών του θανάτου του Θάνου Αξαρλιάν.
Δεν νομίζει ο ιδιοκτήτης της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ› και οι διευθύνοντες συντάκτες της ότι η υπερβολική και συνεχής διαβίωση τους σε χώρους που δεν διακρίνονται για την καθαριότητα τους, τους έχει αρκετά μαδήσει, τσουρουφλίσει, κατραμιάσει για να προσποιούνται τους αφελείς νεανίες;
Δεν νομίζουν ότι παραπάει να προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν, ότι το τι τους είπε κάποιος ανώνυμος γιατρός για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν δεν έχει καμία απολύτως αξία; Ότι το μόνο που έχει αξία είναι το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν; Αυτοί οι παλιότεροι δεν γνωρίζουν τη σημασία που είχε αυτό π.χ. στην υπόθεση Λαμπράκη;
Δεν νομίζουν ότι παραπάει να προσποιούνται ότι δεν βλέπουν; Ότι ενώ για τους τραυματίες υπάρχει πλήθος λεπτομερειών για τα τραύματα τους, για τον Θάνο Αξαρλιάν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο: σε ποιο μέρος του σώματος του χτυπήθηκε; Από ποιο αντικείμενο; Από τι πέθανε;
Και δεν νομίζουν τέλος ότι παραπάει να αποσιωπούν εσκεμμένα τις δεκάδες καταγγελίες που έκαναν οι μάρτυρες ότι δεν προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον Θάνο Αξαρλιάν, ενώ βρισκόταν στο πεζοδρόμιο επί τουλάχιστον 25 λεπτά; Τις μαρτυρίες που λένε ότι ο Θάνος Αξαρλιάν ζούσε, αλλά και όσα μετέδωσε ακόμη και η ΕΡΤ, ότι ο Θάνος Αξαρλιάν πέθανε όταν το ασθενοφόρο έφθασε στο νοσοκομείο, δηλαδή πάνω από μισή ώρα μετά;
Εμείς προκαλούμε τους κυρίους αυτούς που επαίρονται ότι έχουν για καθήκον τον έλεγχο της εξουσίας. Ας απαιτήσουν λοιπόν από την κυβέρνηση και ας μας παρουσιάσουν το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, τα ονόματα των γιατρών που το υπογράφουν, την ώρα που εκδόθηκε, που να λέει από τι αντικείμενο χτυπήθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν, σε ποιο σημείο του σώματος του και ποια η αιτία του θανάτου και τότε θα δεχτούμε δημόσια ότι έχουν δίκιο. Ε.Ο. 17Ν 20.7.92.
Επακολουθεί ακριβώς το ίδιο κείμενο το οποίο διαβάσαμε. Υπάρχει όμως και μια τρίτη αλά δεν βλέπω ότι θα με ανεχθείτε άλλο, θα μου φύγετε και έτσι ας διακόψουμε για τις 9 το πρωί.