Κόσμος
Τρίτη, 15 Απριλίου 2003 08:04

Βοήθεια των ΗΠΑ για τα κλαπέντα εκθέματα στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις διεθνείς αρχές, προκειμένου να ανακτηθούν οι αρχαιότητες, που λεηλετήθηκαν από τα μουσεία στο Ιράκ, έπειτα από την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και με ραδιοφωνικές εκπομπές ζητούν τους από τους Ιρακινούς να επιστρέψουν τα κλεμμένα, τόνισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

«Οι ΗΠΑ θα συνεργασθούν με πολλά πρόσωπα και οργανισμούς, όχι απλώς για να ασφαλίσει τις εγκαταστάσεις, αλλά για να ανακτηθούν όσα εκλάπησαν και επίσης για να αποκατασταθούν όσα έχουν σπάσει», τόνισε ο Πάουελ. Βρίσκονται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Unesco, την Interpol, προκειμένου να ανακτηθούν τα κλαπέντα εκθέματα από ένα από «τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο», είπε ο Πάουελ.

Ο ίδιος ανέφερε, πως, το αμερικανικός κεντρικό επιτελείο (CENTCOM) διέταξε τα στρατεύματά της να προστατεύοσυν τα μουσεία και τις άλλες αρχαιότητες στην κατεχόμενη χώρα.

Οι ΗΠΑ κατηγορήθηκαν ότι ολιγώρησαν, όσον αφορά την έγκαιρη περιφρούρηση της Βαγδάτης, μετά την ανατροπή του καθεστώτος και ότι δεν έπραξαν τίποτε για να σταματήσουν τις εκτεταμένες λεηλασίες.