Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, δεύτερου υπόπτου για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος.
Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, δεύτερου υπόπτου για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, ο οποίος συνελήφθη μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση και νοσηλεύεται φρουρούμενος.
«Δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει», δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ.
Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή που συμμετέχει στην έρευνα, ο 19χρονος φέρει τραύματα από πυροβολισμό στο λαιμό και δεν είναι σε θέση να μιλήσει.
Μάλιστα ο δήμαρχος της Βοστόνης Τομ Μενίνο δήλωσε ότι οι αρχές ενδέχεται να μην μπορέσουν να ανακρίνουν ποτέ τον ύποπτο καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι «πολύ σοβαρή».
Δημόσιος δικηγόρος
Εν τω μεταξύ, δημόσιος δικηγόρος ανέλαβε την υπεράσπιση του Τζοχάρ Τσαρνάεφ.
Η Μίριαμ Κόνραντ, επικεφαλής του γραφείου της Βοστόνης που αναλαμβάνει υπόπτους εγκληματικών πράξεων οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο, δήλωσε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «το γραφείο θα αναλάβει την υπόθεση μόλις ασκηθούν οι ποινικές διώξεις».
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνήγοροι του Τσαρνάεφ θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο μικρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση για να αντιμετωπίσουν την πιθανή απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή.
Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότια Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονου συλληφθέντα βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίστηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.
Ενδεχόμενη υπαγωγή του σε μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.
Ένα από τα πρώτα βήματα της εισαγγελίας είναι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του Τσερνάεφ, τονίζουν νομικοί κύκλοι.
Δεδομένης της ωμότητας της επίθεσης και της υπερπροβολής των βομβιστικών επιθέσεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του απαγγελθούν κατηγορίες που θα επισύρουν ποινή θανάτου, δήλωσε ο Έντουαρντ ΜακΜάχον, που είχε υπερασπισθεί τον Ζακαρίας Μασάουϊ για την εμπλοκή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Πιθανό ελαφρυντικό κατά της καταδίκης του σε θάνατο ενδέχεται να αποτελέσει το «εάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό, ή έναν δευτερεύοντα ρόλο» στην επίθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Άλλος ένας παράγοντας μπορεί να είναι η μικρή του ηλικία. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ετυμηγορήσει ότι πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή που είχαν διαπράξει τα εγκλήματά τους δεν μπορούν να εκτελεσθούν, ωστόσο ο Τσερνάγεφ είναι 19 ετών, μόλις πάνω από το κρίσιμο ηλικιακό όριο.
Οι κατήγοροι ενδεχομένως να είναι πιο επιεικείς εάν ο Τσερνάεφ διαθέτει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και είναι πρόθυμος να τις αποκαλύψει στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντόναλντ Στερν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Βοστόνη.
Άλλοι ειδικοί τονίζουν πως οι συνήγοροι του Τσερνάεφ ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να μεταφέρει την εκδίκαση της υπόθεσης εκτός της Βοστόνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις στην περιοχή αυτή. «Θα είναι μία τρομερή πρόκληση να επιλεγεί ένα αμερόληπτο σώμα ενόρκων», δηλώνει σχετικά ο ποινικολόγος Τζέιμι Σάλταν.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι αστυνομικές αρχές δεν διάβασαν στον 19χρονο τα δικαιώματά του, όπως συνήθως γίνεται κατά τη σύλληψη εγκληματιών ώστε οι δηλώσεις τους να είναι αποδεκτές από το δικαστήριο.
Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαιρέσει αυτό το ατόπημα, αφού επρόκειτο για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και θα ανακρίνει εκτενώς τον ύποπτο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότεροι εκρηκτικοί μηχανισμοί ή άλλοι συνεργοί.
Τουλάχιστον έξι βόμβες είχαν στην κατοχή τους οι ύποπτοι
Τα δύο αδέρφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις είχαν στην κατοχή τους έξι βόμβες, ένα πιστόλι και ένα τουφέκι κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους, όταν σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ.
«Είχαν τουλάχιστον έξι βόμβες», είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Γουότερταουν, Έντουαρντ Ντεβό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Βρήκαμε μια χύτρα ταχύτητας, η οποία εξερράγη κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν στο αυτοκίνητο των αδελφών Τσαρνάεφ δύο αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που οι δράστες δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν.
Σύμφωνα με τον Ντεβό, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης αντηλλάγησαν περισσότεροι από 200 πυροβολισμοί μέσα σε διάστημα 5-10 λεπτών.
Στο μεταξύ, η Ρωσία είχε ζητήσει το 2011 από το FBI να πραγματοποιήσει έρευνα για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του το FBI σημείωσε ότι τόσο από την ανάκρισή του όσο και από τις έρευνες των μετακινήσεών του, τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο και τις διασυνδέσεις του με άλλα άτομα, δεν προέκυψε ότι ο νεαρός είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Αρνούνται κάθε ανάμειξη οι αντάρτες του Καυκάσου
Οι αντάρτες του ρωσικού Βόρειου Καυκάσου αρνήθηκαν σήμερα οποιαδήποτε ανάμειξή τους στη βομβιστική επίθεση της Βοστόνης, για την οποία ως κύριοι ύποπτοι φέρονται δύο αδέλφια από την Τσετσενία.
«Οι αντάρτες του Καυκάσου δεν διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αγωνιζόμαστε μόνο εναντίον της Ρωσίας», αναφέρει η διοίκηση των ανταρτών του Νταγκεστάν.
Πάντως ούτε οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία για σχέσεις των αδελφών Τσανάεφ με παράνομες ένοπλες οργανώσεις στον Β. Καύκασο και ειδικότερα με τον τελευταίο εν ζωή σημαντικό οπλαρχηγό των ισλαμιστών αυτονομιστών, Ντόκου Ουμάροφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα ανώνυμες πηγές στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Νωρίτερα είχαν εμφανιστεί πληροφορίες ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν τυχόν σχέση ειδικά του Ταμερλάν Τσαρνάεφ - του μεγαλύτερου από τους δύο αδελφούς - με την τρομοκρατική οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου» και τον Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την ευθύνη το 2011 για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας Νταμαντιέντοβο και κατά τις ρωσικές υπηρεσίες βρίσκεται πίσω από πολλές τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων χρόνων στη Ρωσία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters